Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kolumn na Visatonach

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

Kononiusz, przed chwilą pisałeś że jesteś zielony w robieniu zwrotnic a ładujesz sięw 3 drogi ... Wg mnie pomysł z 2x AL + ta KE jest bardzo trafiony. 2 drogi w symetryku , możesz sprawdzić klasyczny układ zwroty, możesz zrobić d`appolito, w sumei z fazą będzie mniejszy problem... Sam mam konstrukcje na 2x 14 cm + góra w symetryku i jestem zadowolony.

siema wovo.

ale tam jest gotowa zwrotka trzeba by było tylko zmienić ją troche ponieważ różnił by sie tylko tweeter wię trzeba by było zmienić tylko zwrotkę w górze pasma. reszta jest gotowa

no nie wiem czy trzeba będzie ingerować w zwrotnice średnich. popatrz na wykresy obu tweeterów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oprócz tego że KE25SC zaczyna grać niżej niż G25FFL i ma mniej poszarpaną charakterystykę to nie wiele różni te głośniki więc z tego co myślę a moge sie mylić trzeba by było zmienić tylko układ na górę pasma

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście grać będzie nawet jak nic nie zmienisz w filtrach , ale podejrzewam że najlepsze rezultaty osiągniesz zmieniając filtr tak na średnicy jak i na górze.

Wykresy zazwyczaj wyglądają różowo praktyka jednak pokazuje ,że czasem trzeba jednak powalczyć.

Powodzenia pozdrawiam.

JA jakoś Visatona nie kocham i mu nie ufam. Zwrote robiłbym swojawg. tego co słysze i co widze z pomiarów i symulacji, tak samo pudło też robiłbym swoje. Visaton może i ma dobre głośniki, jak na razie słuchałem kilku i tylkoe seria AL mi się powiedzmy podobała, choć w AL170 o ile bas jest bardzo fajny, taki pukający, szybciutki i zróżnicowany, o tyle średnica jest zimna jak lód i to mi się nie podoba. A co do jakiś serii W czy G to szkoda gadać. Ciekawi mnie też ta kopułka KE bo w sumie w swojej cenie może nie miec konkurencji o ile tylko przyzwoicie zagra, a nie tak jak G20 czy G25FFL.

koniuszy

Po pierwsze: nie patrz na wykresy tych dwóch sopranów bo to nie one decydują o tym jak musi być filtrowany głośnik, aby dobrze współpracował z innym tu najważniejszy jest wykres fazowy który możesz zobaczyć dla oby głośników w programiku z wisatona ponieważ to faza decyduje o tym czy te głośniki razem zagrają.

Po drugie nie patrz na to jaka jest zwrotnica visatona ponieważ Ty zrobisz inne pudła, a ich kształt wymiary i proporcje względem długości fali dźwiękowych będą inne co wpłynie na charakterystykę przetwarzania całego zestawu.

Po Trzecie odległość pomiędzy basem a AL170 na pewno zrobisz inną a to ma bardzo duży wpływ przy projektowaniu zwrotnicy mniejszy niż przy zmianie odległości średniaka od soprany ale ma wynika to z częstotliwości i długości fal w zakresie współpracy głośników.

No i w końcu co do Twojej propozycji zmiany całego układu powiem tyle przed jakimś miesiącem miałem podobną propozycję: układ trójdrożny KE 25 S.C., AL170, TIW 250 XS kolumna w kształcie –rzut z przodu w widoku – ścięty stożek, układ klasyczny choinka. Miałem go realizować mam rysunki w Autokadzie. Pomysł bardzo ciekawy no i trzęsie ziemią. Ścianka przednia miała być lekko pochylona 3,6 stopnia. Bass w odległości od AL170 jakieś 150mm już nie pamiętam. Frezowane boki przedniej ścianki na całej wysokości.

Na twoim miejscu mając możliwość sprzedania dwóch AL170 zrobił bym taki projekt bez gadania tym bardziej że jest w Greltonie 20% promocja na TIW 250 XS za 523 PLN sztuka. Naprawdę się opłaca.

Mogę służyć pomocą Pozdrawiam Wilk

PS dwudziestka z osiemnastką to jak dla mnie trochę za mała różnica aby łączyć takie głośniki lepiej 20 z 13 lub 25 z 18.

Qubric, 7 Sie 2007, 22:38

"To oczywiste że w mniejszej obudowie z niskim strojeniem odpowiedź na skok napięcia będzie krótsza - tylko że nie będzie miało co >odpowiadać

odnośnie VIB 170 AL, to ktoś z Was zrobił tą konstrukcję wg schematu Visatona? Pytam gdyż zastanawia mnie mały dołek na 200Hz, coś mi się wydaje że to konstrukcja na zasadzie połączenia BR z TL, trochę nt:

Ukryta Zawartość

Krótka linia TL i wylot na samym dole by pasowały do koncepcji BR-TL, przekrój kanału 2.6*Sd, jak na mój gust się wszystko zgadza, więc nie ma co porównywać że to głośnik w 34dm3, pozdr.

Ukryta Zawartość

Misiomor - każdą żabę można zjeść na wiele sposobów. Branie >innych głośników< nie zda się na wiele kiedy przejdziesz na miski o średnicy 12 cali. Prawie każda obudowa do nich wyliczona przy Qts=0,5 będzie nieakceptowalnie duża i będzie wymagała zmniejszenia.

Idąc tą drogą nie uzyskamy najlepszego impulsowo strojenia.

Można też w drugą stronę - co zrobić z głośnikami które mają Qtc>0,4? Takie w ogóle nie znajda się w układzie o optymalnej odpowiedzi impulsowej - ale mogą się znaleźć lepiej dobrze w liniach transmisyjnych lub obudowach zamkniętych.

A jednak takie strojenia się stosuje powszechne i niektóre kolumny z tym nawet potrafią dobrze zabrzmieć.

Może nie tyle kombinowałeś z najlepszymi przykładami co z najlepszą skalą do zobrazowania.

Bez obciążenia zwrotnicą Boxim podaje dla Al 170 Vb=22 litry @ fs=43 hz. F3=44,6 hz minimum mocy wynosi 35 W @ 62 Hz.

Amplitudy kolejnych przerzutów na wykresie odpowiedzi impulsowej są naprawdę małe już od pierwszego piku na skali mocy ale widać je jeszcze do trzeciego przerzutu.

Zmniejszmy obudowę do 15 litrów - otrzymujemy F3=54 hz minimum mocy 42 W @ 68 hz

Amplituda pierwszego przerzutu na wykresie odpowiedzi impulsowej prawie nie ulega zmniejszeniu ale widać ledwo jeszcze drugą, a trzeciej już nie.

Związek jak widać jest bardzo prosty - bas wydobywa się z Al kosztem pogorszenia odpowiedzi impulsowej. Tylko co z tego wynika???

Dlatego zaproponowałem cos pośredniego. Kompromis będzie tak przy 18 litrach i strojeniu na 42 hz - może trochę mniej. Wtedy nadal mamy przyzwoitą odpowiedź, minimum mocy ok. 35 hz i F3=49 hz.

Konkretny efekt brzmieniowy, to już zabawa w rozmieszczenie wytlumienia i dokładniejsze strojenie tunelu basrefleks.

Jeżeli ktoś szuka najlepszego impulsu proponuję włożyć tego Al 170 w obudowę zamkniętą o objętości od 9 do 30 litrów. Myślę Misiomor że mała skala przerzutów mocy na wykresie odpowiedzi impulsowej cię wtedy zadowoli. Nie wiem jednak czy usłyszysz choć trochę niskich tonów?

PS. Głośnik Al 170 pod który projektowano obudowę do VIB 170 AL. produkowany w 1997 roku miał inne parametry niż Al 170 produkowany obecnie? Dlatego rzeczywiście dziwne było ze nie wykonano zmniany obudowy.

Jednak - co zauważył Kamilos, obudowa VIB 170 Al nie wygląda jak typowy basrefleks. Visaton najczęściej stosuje wytłumienie objętościowe nie zostawiając wolnej przestrzeni za głośnikiem a jedynie przestrzeń u wlotu tunelu basrefleks. A same basrefleksy są dużej średnicy i długości.

Przebieg impedancji VIB 170 Al nie przypomina typowego basrefleksu - pierwszy szczyt impedancji od rezonansu tunelu jest spłaszczony przez co całość rzeczywiście przypomina przebieg linii transmisyjnej lub obudowy zamkniętej (można porównać jak wygląda impedancja w VIB 130 TL, której obudowa ma przecież 40 litrów objętości netto dla znacznie mniejszego głośnika).

Qubric:

Głośniki 30cm wcale nie muszą być kiepskie impulsowo albo wymagać ogromnych obudów. Peerless XXLS12 DVC, 70dm3 strojone do 21Hz dwoma dociążonymi XLS12 i odpowiedź na skok napięcia jest zupełnie przyzwoita - mogłaby być nawet lepsza w mniejszej objętości ale stracilibyśmy wtedy na zejściu.

Natomiast co do AL170 w ob. zamkniętej - mimo wszystko wolałbym AL130 w małej obudowie z membranami biernymi - podobna moc w typowym zakresie muzycznym, lepszy środek, mniejsza paczka (mniej drgań tejże), lepsze zejście - w ogóle same zalety poza minimalnie pogorszonym step response.

Próby wyciągania mega basu (niskiego f3) z głośnika o wysokim Fs/Qts prowadzi do strojeń typu EBS, które dzwonią na tyle że słychać to jako jednobarwny, poduchowaty bas. AL170 w 30dm3 jest blisko czegoś takiego. Z kolei obudowa VIB 170AL wygląda na zwykły BR z dużymi stratami mechanicznymi - takie coś pozwala odzyskać trochę impulsu, jednak kosztem f3 - cudów nie ma, im więcej stracimy na f3, tym więcej zyskamy na step response, do tego ładujemy się w problemy z nieliniowością (rozumianą jako zachowanie zmienne w funkcji wartości chwilowej ciśnienia akustycznego) wytłumienia "objętościowego". Niskie f3 przy dobrym step response daje się zrobić tylko z odpowiedniego głośnika z niskim Fs/Qts w odpowiedniej obudowie.

Tak w ogóle to AL170 jest dla mnie konstrukcją z deka muzealną - ani to woofer (18cm, cewka tylko 25mm średnicy) ani średniotonowiec (brak faradaya i nisko położony break-up). Tak jeszcze przeglądając rynek - w metalowych 18-tkach totalna posucha. Seasy Prestige bez faradaya mocno zniekształcają na środku, Excele jakoś nie radzą sobie na basie i mają break-up tam gdzie lepszy basowo W22EX - nie dziwne że to jego Linkwitz wziął do Oriona, Daytony RS mają niedopracowaną membranę, ze szczotą break-up trudną do wycięcia.

szperałem dzisiaj trochę na forum visatona i znalazłem to:

www.visaton.de/vb/showthread.php?threadid=11940&highlight=AL170

www.visaton.de/vb/showthread.php?threadid=15768

www.visaton.de/vb/showthread.php?threadid=4899&perpage=15&highlight=AL170&pagenumber=1

Co Wy na to dużo szukałem i przeważnie obudowa pod dwa AL170 nie była mniejsza niż 44l i najwięcej konstrukcji było na 53 litrach

Qubric

Prosta odpowiedż dlaczego nie zmieniono obudowy do VIB170 AL . A więc dlatego że w 1997 nie było jeszcze VIB170AL i mój kolego były one już projektowane na terażniejszych VIB170AL

Witam oto zdjęcia modyfikacji BR w Challengerach, na początek zamiast rury PCV obecnej wcześniej na zdjęciach zastosuję najpierw rurę z polipropyleny – średnica zewnętrzna tą sama więc toczenie będzie się zgadzało do oby, a średnica wewnętrzna 88mm, a nie 102 jak w przypadku PCV. Elementy portu zaznaczone za żółto będę mógł stoczyć jak okaże się że ta rura z polipropyleny jest za mała. Wykonam trzy testowe długości rury z polipropylenu bo mam jej sporo 235mm –max, 215mm, 195mm –min (jest to długość tylko prostego odcinka).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przesyłam moją propozycję dla koniuszy odnośnie zmiany całej koncepcji

Wymiary w rzucie, a nie w kładzie - po długości rzeczywistej.

Znalazłem kiedyś na Ruskich stronach coś takiego:

Ukryta Zawartość

post-11638-100007125 1186640247_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A oto moja wcześniejsza konstrukcja jak widać po wielu modyfikacjach miałem kiedyś dwa basy na froncie ale inne niż AL170 i BR też był na froncie.

A w tle moja jeszcze wcześniejsza konstrukcja.

I jako ciekawostka zdjęcie układu w kinie domowym na obecnie realizowanych projektach.

Ukryta Zawartość

post-11638-100007122 1204114369_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

małe problemy z trzecim załącznikiem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cytuję: (Próby wyciągania mega basu (niskiego f3) z głośnika o wysokim Fs/Qts prowadzi do strojeń typu EBS, które dzwonią na tyle że słychać to jako jednobarwny, poduchowaty bas. AL170 w 30dm3 jest blisko czegoś takiego.)

Prawda, piekne stwierdzenie! misiomor

JEDNOBARWNY PODUCHOWATY BAS

Jeszcze tytułem porówniania mały głośnik w za dużej obudowie (walczymy o zejście na siłę) kontra duży w odpowiedniej. Porównujemy AL170 w 30dm3 38Hz z XXLS12DVC w 70dm3 21Hz (2 dociążone membrany bierne XLS12):

Zejście basu - XXLS12 jest lepszy pod każdym względem, dla AL170 widzimy strojenie EBS (Extended Bass Shelf) z bardzo "wysilonym" portem BR skutkującym kolanem na SPL a i tak f3 jest sporo wyżej niż dla XXLS-a

Odpowiedź na skok jednostkowy - XXLS znowu dużo lepszy

Wytrzymałość mocowa - dwa AL170 w 60dm3 mają Par na poziomie 0.4W (akustycznie) utrzymuje się on do 33Hz a więc o niskich zejściach organów możemy zapomnieć. XXLS ma Par około 0.8W a więc o 3dB więcej, do tego trzyma ten wynik do 18Hz a więc prawie oktawę niżej.

We wszystkich rozważanych aspektach XXLS12 jest o klasę albo dwie lepszy od dwóch AL170 mimo podobnej wielkościowo obudowy. Biorąc pod uwagę że w dzisiejszych czasach powierzchnia mieszkalna kosztuje swoje uważam że bawienie się w za duże obudowy do małych wooferków za z deka bezsensowne.

Gdyby ktoś narzekał że takie zejście jak ma XXLS12 jest nieodpowiednie do małego pomieszczenia - zawsze można zastosować mniejszy woofer w odpowiedniej obudowie - XXLS10 DVC w 40dm3 strojonych do 22Hz dwoma XLS10 będzie miał step response oraz wytrzymałość (0.75W do 19Hz) podobne jak XXLS12 w 70dm3 tylko zejście będzie trochę słabsze. Mniejsza obudowa, a i tak bije dwa AL170 w 60dm3 bez problemu we wszystkich dziedzinach - nawet f3 ma minimalnie lepszą nie mówiąc już o wypełnieniu najniższej oktawy i łagodnym zejściu basu pozwalającym na usłyszenie nawet 20Hz po wzmocnieniu pomieszczeniem.

Z tych też powodów uważam że konstruowanie głośników powinno wyglądać tak - najpierw formułujemy oczekiwania co do efektywności, mocy i kształtu SPL z uwzględnieniem pomieszczenia a potem szukamy najlepszego woofera do realizacji tego celu w jak najmniejszej obudowie. Podejście typu "jak wykręcić najniższe f3 z AL170" nie prowadzi IMHO do niczego dobrego.

Ukryta Zawartość

post-3038-100007117 1186646271_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coraz mnie zaczynają mi się podobać te moje AL170 szkoda tylko że ja je już kupiłem. I coraz bardziej myślę o całkowitej zmianie głośników. Myślałem coś u usher-ach. Testował ktoś już głośniki 8935A?

Ukryta Zawartość

Są nie drogie bo po 220zł sztuka i stosowane są w usher-ach V604. a może zrobił bym klon V604 tylko skąd wziąć schemat obudowy i zwrotki. Napiszcie jakie proponujecie gotowe zestawy na dwóch 17-18tkach.

post-12839-100007113 1186654110_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kooniuszy nie chciałbym być nie miły ale jeśli masz taki wielki dylemat z samymi głośnikami to załóż może nowy temat pt. np. Mam problem z wyborem głośników

cytuję: (Napiszcie jakie proponujecie gotowe zestawy na dwóch 17-18tkach.) pisałeś wcześniej że ktoś tu pisze nie na temat, a Twoje pytanie właśnie do tego zmierza do dyskusji nie na temat. I tak połowa tej dyskusji dotyczyła realizacji Twojego projektu. Do kiedy była mowa o Visatonach to OK., ale teraz jeśli zaczną wszyscy pisać o usher-ach, vifach, scan-speakach, seasach, dynaudio i innych to cały wątek będzie nie na temat, a moje posty dotyczące Budowy kolumn na Visatonach będą prawie nie zauważone.

Bez urazy Pozdrawiam Wilk

PS. Na pewno zdecydowałeś się na układ dwudrożny na dwóch 18-ach. Jak już wcześniej pisałem nie wyciskaj z 18-tek trzęsień ziemi bo bez względu na to jakie to 18-ki to praw fizyki nie pokonają.

->kooniuszy

ja na Twoim miejscu po prostu zrobiłbym po jednej skrzynce różnych obudów dla AL170, a przede wszystkim zacząłbym od skopiowania VIB170AL, ze szczególnym zwróceniem uwagi na wykrzywiony do dołu kanał BR (ew zamieniłbym pozycje głośników -bass pod tweterem). Na taką kolumnę schodzi 1m2 MDF więc ok 45pln, ew z wiórówki za 20pln. Potem zrobiłbym kolumnę tak aby można było łatwo zmieniać objętość i możesz sobie sprawdzić jak toto gra na basie.

Powiem że zrobiłem testowe kolumny w obudowie ML-TQWT na W130S i bas mnie zaskoczył bardzo pozytywnie -jak na ten głośniczek. Pozdr.

Misomor widzę, że się chwytasz jak pijany płota. Czy ja sugerowałem Ci porównywać 12 calowe głośniki z 6 calowymi?

W dodatku Wilki zaczynaj Cię cytować nie mając bladego pojęcia o czym napisałeś.

Poduchowaty, jednobarwny bas będzie dla głośnika o zbyt wysokim Qts i Fs lub w obudowie za małej, nastrojonej na zbyt wysoką częstotliwość (sposób powszechnie stosowany przy strojeniu komercyjnych zespołów podstawkowych z małymi głośnikami).

A więc po zmniejszeniu obudowy, a nie po jej zwiększeniu.

Powstanie wtedy górka na charakterystyce średniego basu.

W obudowie za dużej nastąpi spadek ciśnienia na charakterystyce częstotliwości przed uwypukleniem częstotliwości basrefleksu.

Nie będzie poduchowatego, jednobarwnego basu tylko tzw. bas subwoferowy - zaznaczający się przeciągłym bumieniem na bardziej energetycznych fragmentach muzyki, wybrzmiewający za długo i znikający w tle na fragmentach muzyki z mniejszą ilością niskich dźwięków.

I skoro już geniusze konstrukcji tak lubią pier**lić o swoich doświadczeniach, to dodam że wnioski powyższe wyciągnąłem z eksperymentów praktycznych, choć akurat nie z Al 170 bo ten był za drogi (Grelton wołał za niego jeszcze kilka lat temu ponad 410 zł.).

Al 170 nie jest głośnikiem z wysokim Fs i Qts.

Jeśli chcecie zobaczyć 6 calowy głośnik z wysokim Fs i Qts to spójrzcie na Tesle ARN. Akurat Visaton Al 170 pod tym względem ma całkiem dobrze wyważone parametry.

Tylko Misiomor - jeszcze od czasów swojego udziału w Forum Akkusa - próbuje z maniakalnym uporem udowodnić, że Al 170 jest zły, bo nie ma obwodu Faradaya, (który dla Misomora jest niezbędny żeby mu głosik potrafił zagrać).

Koniooszy napisał, że Visaton projektował VIB 170 AL dla współcześnie produkowanego Al 170. Wiec chyba jest trafna uwaga Kamillosa, że VIB 170 AL nie jest układem basrefleks tylko linią ćwierćfalową.

Podobny zestaw głośnikowy ma w swojej ofercie Monacor o nazwie Mindstorm na głośniku SPH 176 w 57 litrowej obudowie.

Jak to widzisz w takim układzie, Misiomor? Zamieszczona przez Ciebie analiza Al 170 w 30 litrowej obudowie jest więc zupełnie nie a propos...

Na razie możemy rozmawiać jedynie o tym czy lepsze jest 15 litrów czy 18 litrów objętości obudowy dla Al 170.

Ewentualnie również - dlaczego koledzy, nie odróżniają jednonutowego podbarwienia za małej obudowy od efektu subwoferowego za dużej obudowy?

PS. No i doradziliście :)))

Kooniuszy - mam Al. 170 w bazie głośników Visatona z 1997 roku. I mam go także w bazie głośników z 2000 roku. oba mają inne parametry. Bazy te ściągałem jednak z inną datą. Pierwszą z nich wraz z katalogiem Visatona w którym był już VIB 170 AL. Nie mam możliwości zweryfikować więc kiedy był opracowany VIB 170 AL - przed, czy po zmianie parametrów Al 170.

A jeżeli zastanawiasz się czy ten głośnik jest dobry i co z niego można wycisnąć, to są już tacy co z niego >wycisnęli< i nie byli znienawidzonym przez genialnych forumowych konstruktorów Visatonem.

Tu masz przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Etera Allumina.

Jeśli zrobisz jak radzi Kamillos budując VIB 170 AL też raczej nie pożałujesz. Lepsze to niż miotać się od jednego wątku do drugiego.

Ukryta Zawartość

A tak je zapowiada

Ukryta Zawartość

"Premierowy będzie także pokaz nowej wersji kolumn VIB 170 AL. - znanej i bardzo wysoko ocenianej przez fachową prasę ( Hi Fi i Muzyka czy Audio Video ) konstrukcji, przy tworzeniu której priorytetem było skonstruowanie kolumny podłogowej - dwudrożnej, o bardzo liniowej charakterystyce i niespotykanym basie.

VIB 170 AL. to 1 metrowa kolumna dwudrożna o dużej dynamice, w której zastosowano dynamiczny bardzo liniowy aluminiowy głośnik niskotonowy AL. 170 ( częstotliwość rezonansowa 33 Hz, efektywność 89 dB ) i 25 milimetrową wysokotonową kopułkę jedwabną G 25 FFL ( częstotliwość rezonansowa 1000 Hz, efektywność 91 dB ) niezwykle liniową o wspaniałych właściwościach okołoemisyjnych. Ta stosunkowo nieduża kolumna posiada uderzającą dynamikę i dysponuje przy tym bardzo wyważonym dźwiękiem.

Kolumny VIB 170 AL. udowadniają, że do uzyskania mocnego i bogatego brzmienia o przekonującej fakturze przestrzennej niekoniecznie trzeba dysponować olbrzymimi kolumnami. Zestaw ten błyskawicznie reaguje, łagodnie włącza się, chwyta delikatny rytm a za moment gra z całą mocą - a cały czas brzmienie jest takie jak byśmy mieli do czynienia z olbrzymimi głośnikami."

Ukryta Zawartość

Qubric:

"Czy ja sugerowałem Ci porównywać 12 calowe głośniki z 6 calowymi?"

Ja akurat porównywałem systemy basowe - jeden 70dm3, drugi 40dm3 a trzeci 60dm3 (na dwóch małych głośnikach). Ten ostatni jest objętościowo pośrodku między dwoma pierwszymi a dostaje ciężki łomot od obydwu. Nauka z tego jest taka - głośnik powinien pracować w objętości dla niego odpowiedniej a jakiekolwiek próby kręcenia bata z wiadomej substancji kończą się zwykle żałośnie. W małym pomieszczeniu można zrobić małą obudowę z 18-tką ale jeżeli potrzebujemy f3 poniżej 40Hz dobrze jest zastosować większy woofer.

Co do VIB 170 AL - linie ćwierćfalowe mają zwykle jednak tunele o przekroju porównywalnym z Sd głośnika, zwężające się bardzo powoli i łagodnie. VIB 170AL to zwykła skrzynia z typową rurką i wytłumieniem dającym straty a więc wypłaszczenie dolnego peaku rezonansowego i podwyższenie f3. Jakieś pasożytnicze rezonanse (fala stojąca góra - dół) mogą tym tunelem wyłazić jako że wlot jest przy dolnej ściance, ale z TL ma toto niewiele wspólnego. Tak ze strony producenta "The 34 litre bass reflex cabinet produces a remarkably deep lower limiting frequency of only 25 Hz"

Bas poduchowaty vs subwooferowy - każdy ma jakieś swoje definicje - dla mnie akurat poduchowatość to właśnie długie wybrzmienie. Przyznaję - wyraziłem się nieprecyzyjnie i takich nietechnicznych terminów będę na przyszłość unikał, choć autor wątku akurat zgodził się z moją definicją.

Co do tego Fs/Qts (EBP) - ten parametr dla AL170 jest równy 97.5Hz a więc jednak dość wysoko jak na głośnik mający przetwarzać bas - obudowa zamknięta jest niewskazana, a próby osiągania niskiego f3 w BR kończą się tym co pokazałem na wykresach. Jest zresztą sporo 18-tek o niższym EBP.

Wpływ faradaya - obejrzyj sobie na zaphaudio zniekształcenia Seasa CA18RNX (bez faradaya), ER18RNX (z uproszczoną wersją) oraz Scana 18W8531 (dopracowany SD).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.