Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kolumn na Visatonach

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

Poza tym dotąd sądziłem że tzw. wygrzewanie głośników polega na układaniu zawieszeń głosników pracujących w docelowej obudowie. Okazuje się że byłem w błędzie - wystarczy jakiekolwiek roztrzepanie zawieszeń i głosnik jest już >wygrzany

A wiec jednak... W sumie rozciągnąć zawieszenia basowych łatwiej można bez obudowy. Przynajmniej się nie ogłuchnie, bo membrana pracuje w warunkach zwarcia akustycznego. Trzepocze, a niewiele słychać.

Ale czy Burmesterowi też się przegrzewały wzmaki na za niskich impedancjach zestawów? Też wyciągał ledwie 55 hz z dwóch 8 calowych głośników?

Może jednak w założonej symulacji Wilk nie wprowadził obudowy basrefleks, dlatego taki dziwny wykres na niskich?

Qubric

cytata roku:

"Poza tym dotąd sądziłem że tzw. wygrzewanie głośników polega na układaniu zawieszeń głosników pracujących w docelowej obudowie. "

i napisał to koles co uważa ,że kable nie mają znaczenia, nowy mistrz Woodu i oczywiście bocznicy.

Qubric jak czytasz jakieś fachowe strony , a potem je cytujesz na forum jako swoje to rób to ze zrozumieniem i czytaj i cytuj

pozdrawiam

Tak, Sernikus - w pomieszczeniu o modach zbliżonych do tego, które ma Wovo. Dlatego wszystko im na basie dudni i muli. Czy dlatego Wilk musiał nastroić obudowę dla dwóch 8 calowych wooferów tak żeby traciły liniowe przenoszenie pasma już od 55 Hz???

A nasi dwaj forumowi specjaliści od wykazywania jacy są mądrzy, poczuli się nie swojo kiedy Wilk pokazał obrazki potwierdzające wszystkie wcześniejsze zastrzeżenia do ich ułomnego toku konstruowania obudów.

Dlatego musieli popełnić dwa ambitne wpisy, którymi mimowolnie potwierdzili po raz kolejny swoją nikłą wiedzę - zaraz obok kiepskiego słuchu..

Nie przyszło Yolaosowi do głowy, że obudowa basrefleks odciąża głośnik od dużej amplitudy wychyleń dla pewnych częstotliwości? Wiec zawieszenia głośnika umieszczonego w obudowie nie są jednakowo silnie rozciągane w całym zakresie częstotliwości i to >wygrzewanie< się głośnika będzie w obudowie przebiegało inaczej niż bez niej.

Chodziło o to, że zawieszenia >układają się< stosownie do rozkładu sił, które na nie działają >w funkcji< częstotliwości - zależnie od parametrów obudowy.

Ops!

Przepraszam, zapomniałem, że słowa >funkcja< Yolaos też nie rozumie - to ta lekcja zaraz po ortografii, na której był chory. Taki z niego mistrz podstawówki ze swoim kolegą Wovem - z zerówki :)))

Simonello (13 Sie 2007, 21:49) do tego dopiero dojdę jak będę sprawdzał trzy warianty układu zwrotnicy. Teraz muszę wygrzać głośniki nie mając pudeł, bo gdy je zrobię to będzie odpowiednia pora, aby zaraz jechać na Politechnikę i robić pomiary. Postanowiłem, że nie będę wydawał 600zł na elementy zwrotnicy do eksperymentowania, jeśli nie będę pewien, że chociaż jeden z kilku kombinacji zagra zadowalająco!! I będzie przynajmniej w 90% wiarygodny z symulacją.

Qubric Twój post z dnia 13 Sie 2007, 22:20 jest po postu żałosny, a o tym po 6 minutach później wolałbym nie wspominać.

Co do 13 Sie 2007, 23:04 cytuję:(Może jednak w założonej symulacji Wilk nie wprowadził obudowy basrefleks, dlatego taki dziwny wykres na niskich?) Twoje przypuszczenie jest błędne, a na temat f3 nie będę z Tobą w ogóle dyskutował, bo stwierdziłem, że nie ma, po co.

Najlepiej zrobiłbym gdybym zaprosił Cię do mnie jak zrobię te kolumny abyś posłuchał swojego f3 na Twoim gatunku muzyki i jak byś chciał to na Twoim sprzęcie, jestem zdolny nawet na ten czas przewieść te „szafy zajmujące pół pokoju” do tdrozda on ma większy pokój żebyś nie mówił, że to tak gra, bo mam mały pokój.

Ale chyba najlepszego rozwiązania tego sporu nie wybiorę, bo nie zamierzam się denerwować spotykając się z takim jak to stwierdził yolaos mistrzem Woodu!!!

wovo 14 Sie 2007, 14:46 krótko i na temat!

Serniku 14 Sie 2007, 19:02 przeczytaj mój pierwszy wpis!

Qubric 14 Sie 2007, 21:28 nie umiem już czytać tych Twoich głupich przekomarzań i udowodnień, kto się na czymś zna, a kto nie. W poście 14 Sie 2007, 21:28 stawiasz tezę wyśmiewając się ze mnie i wova, a w poście 14 Sie 2007, 21:40 pytasz mnie jak jest. Zastanów się człowieku, co Ty w ogóle piszesz, bo chyba masz ADHD i palce same skaczą Ci po klawiaturze.

PS. Qubric mam WIELKĄ prośbę napisz sobie jeszcze jeden post w tym wątku, w którym zmieszasz mnie z błotem, a potem przestań!

PS. Qubric jak jesteś taki mądry to daj mi jakieś pudła do wygrzewania AL200 i wcześniej uprzedz moich sąsiadów, że 16 godzin dziennie będę im walił przez ścianę.

Pozdrawiam Wilk, wygrzewanie trwa pożaru nie miałem!!:)

>Serniku 14 Sie 2007, 19:02 przeczytaj mój pierwszy wpis!

ooopss ! sorry - jest faktycznie 35m kw.

tak czy owak - trzymam za Ciebie kciuki ! tylko zdaje sie ze czeka cie jakis zakup/budowa koncowek mocy solidnych ... :)

qubric

"zawieszenia głośnika umieszczonego w obudowie nie są jednakowo silnie rozciągane w całym zakresie częstotliwości i to >wygrzewanie< się głośnika będzie w obudowie przebiegało inaczej niż bez niej.

czas udac sie do psychologa i to drogiego

ewidentnie masz problem ze sobą

opowiedz Nam o tym jak to wywalili Cie z elektrody za mądrzenie się i cytowanie stron z netu jako swoje, a potem prosiłeś ,żeby naprawili Ci Fonike, chłopie są tu ludzie którzy pamietają i Ciebie i Twoje bystre wpisy

Tak na marginesie, miałeś kiedys nowe głośniki??

Słuchałeś czegoś innego po za Fonicą i Altusów i może Unitry w wersii Geton.

Kiedy ja miałem Daniela to Ty podniecałeś się wyciem z zestawu Artur

a może rozciągałeś zawieszenie tylko określonym rodzajem muzyki ,do której bedą przeznaczone dane zestawy? Jak lecimy to na maxa

sernikus masz całkowitą rację. Mam zamiar za niedługo założyć nowy temat na Stereo odnośnie kupna lub właśnie budowy końcówki mocy. Jeśli była by to budowa to zleciłbym ją komuś, bo sam się na tym nie znam myślałem o wydaniu na wzmacniacz około 3500PLN. Mam na uwadze też pewien komis ze sprzętem z wyższych sfer.

Pozdrawiam Wilk

Qubrick - już wszyscy wiedzą że jesteś specjalistą od rzucania tekstami rodem z przedszkola, wiedza też że jesteś specem od f3 i basu poniżej 55Hz w BR, i wiedzą też że jesteś wielkim tego forum ... wielkim teoretykiem.

I bardzo dobrze, mnie to szczeże gila, ale odpowiadając na posty mówisz do kogoś, a nie zastanawiłeś siępo co Ty gadasz do nas jak i tak Cię nie słuchamy ?? Szkoda Twojego czasu, palcy, klawiatury i nie daj bóg starganych nerwów. Pozdrawiam

Buhehehe - koledzy koństriuktorzy włożyli w ostatnie dwa wpisy już całość swojej wiedzy koństriukrotskiej ?

To że szkoda mojego czasu na takiego Wovę, wiem od dawna, od czasu czytania jego infantylnych tekstów na forum igoda.

Wilk - zanim zaczniesz pitolić, siląc się na ersatz polemiki (w twoim mniemaniu bardzo inteligentny) zobacz jeszcze raz jakie wielkie dzieło stworzyłeś, którego nawet sam nie potrafisz opisać.

Założyłeś wątek o konstrukcji zestawów na Visatonach, a nie o tym co Ci się wydaje, że słyszysz.

Na razie o konstrukcji niewiele napisałeś (samo materiałoznastwo - rozważania czy lepsza będzie rura od kibla czy gazowa do zrobienia tunelu basrefleks i jak wytoczyć tulejki pod obudowę).

Za to gębę masz pełną >doświadczenia

Wilk - coś się tak strasznie dopominasz tych bluzgów - jesteś jakimś masochistą??? Na razie Cię nie zbluzgałem – mimo, że robisz odpustowy zestawik, jak Allegrowi dłubacze.

PS. Pudła to weź z jakiegoś sklepu - dadzą za darmo.

A jeśli chodzi o zamieszczone przez ciebie wykresy - to jak rozumiem ten drugi przedstawia symulacje docelowego zestawu (chociaż z Tobą nic nie wiadomo, bo o wyborze rur i toczeniu pierdołek piszesz wylewnie i na tym się kończą konkrety - plus to, że oczywiście razem z Wovem i Yolaosem wiecie już wszystko o dźwięku).

Jeśli przy pierwszej zwrotnicy wzmacniacz się grzeje, to przy docelowej pewnie będziesz mógł nad nim zrobić grilla. Ale niewykluczone, że taki zestaw będzie bardzo ładnie grał.

Dekiel Ci się Qubric grzeje, wracaj na bocznicę i nie sil się na tak długie wywody, bo pewnie bardzo duzo czasu Ci zajmuje znalezienie tego w necie.Wracaj Królu na bocznicę jak pisałem nikt Cie tu nie lubi, to c*pa

Qubric

Krąży taka angdota u chłopaków z elektrody, że najwiekrzy i najszybszy bas jaki słyszałeś w swoim życiu to było Twoje pierdnięcie w wannie.Wiem wiem słabe , ale na Ciebie wystarczy ))

Masz jakieś nowe oprogramowanie do Windowsa, że czujesz zapachy przez net, czy zmysł węchu tak bardzo Ci sie wyostrzył kosztem słuchu.

tylko plees nie rozciągaj swoich wpisów, nie chce mi sie tyle czytać.

fe , ale mnie kosztuja te brudne odpisy do Ciebie, a jak bolą plecy, ale chyba będzie to moje nowe hobby , swoja drogą chyba psycha juz nieżle Ci siadła przez te wszytkie lata jak tak jada po Tobie?

Yolaos, mam dla Ciebie lepszą propozycję - może ortografia dla pierwszoklasistów? W przerwie na sprężystego Daniela? Zresztą do głowy ci będą kłaść, czy do d..., dla ciebie to żadna różnica. Wiadomo, że efektów nie będzie.

Możesz poćwicz jeszcze tę jogę - założysz nogę za głowę to Ci się do czegoś łepetyna przyda.

misiomor:

cyt: "Co prawda nie AL130 tylko Ti100 ale w porównaniu do L12RCY/P widać że Visaton robi lepsze napędy, natomiast Seas membrany (być może problemy technologiczne wykonania tytanowej membrany tak pokaszaniły Ti100)."

Z całym szacunkiem ale nie zgadzam się z tą opinią. Porównajmy:

W pasmie 200Hz - 1300Hz: H3 = -50 do -60 (Seasa L12) i -70 do -80 (Visaton Ti100) -> Visaton lepszy o 20dB !

Na okolo 1800Hz Visaton ma swój peak i H3 na -50dB, Seas nie ma w tym miejscu peaku ale co z tego ? I tak ma H3 na poziomie -50dB czyli wcale nie lepiej.

Powyżej 2kHz - H3 Visatona oscyluje pomiędzy -60 i -70 dB, a L12 ma -50dB od ok 2kHz, które rośnie z fatalnym peakiem na 3kHz ok -35dB. Visaton jest tu lepszy od 10 do 20dB.

Więc gdzie ta przewaga L12 ?

Pozdrawiam

Według mnie L12RCY/P jest znaczenie atrakcyjniejszym głośnikiem od ti100 przez jego cene. Wspomniana różnica w harmonicznych, według mnie, nie tłumaczy niemal 140zl różnicy w cenie.

Seas 263,06zl; visaton 395zl

Kryterium cenowe, to nie jedyne kryterium. Podtrzymuje opinie o Ti100.

Zwróciłbym uwagę na jeszcze dwa aspekty:

1) SPL tego L12 to 85dB. Visaton ma 88dB.

2) Charakterystyka L12 opada powyżej 1kHz o wiele bardziej niż Visatona Ti100. Tak naprawdę Ti100 trzeba mocniej ciąć. Dla np filtru 1 rzędu oznacza to wyższą wartość L. W układzie docelowym tak naprawdę THD Ti100 będą jeszcze niższe. Łączenie liniowej impedancji cewki z nieliniową impedancją głośnika zmniejsza THD prądu tym więcej im większy jest udział elementu liniowego (w tym wypadku cewki) w sumarycznej impedancji. Jest to prawdą dla filtrów wyższych rzędów także. Pamiętajmy przy f >> fs (rezonansu mechanicznego głośnika) o THD w dużej mierze decyduje Re i Le głośnika (Rm, Cm, Lm jest już do pominięcia) + oczywiście dzielenie membrany itp.

PiotrSz:

Jak zawsze w audio - anomalie wąskopasmowe bywają bardziej dokuczliwe niż zniekształcenia zawsze takie same w szerokim pasmie. Pobrzękiwanie częstotliwością break-up nie jest IMHO rzeczą pożądaną.

Ti100 uważam za zdrowo spierniczony dlatego że jego średnica membrany jest niewielka a główny break-up jest przy 6.5kHz. L12 ma główny break-up znacznie wyżej (9kHz) co może oznaczać również łatwiejsze obniżenie tegoż break-up poprzez odsłuch pod kątem. Tutaj jest IMHO przewaga L12 w dziedzinie jakości membrany. Tytan jest IMHO trudny technologicznie a przewagi we własnościach akustycznych nad aluminium czy magnezem nie ma.

Wiadomo - chciałoby się głośnika z membraną i cewką od Seasa ale napędem zrobionym podobnie starannie jak u Visatona. O tym zresztą pisałem. Oba zespoły inżynierów popełniły błędy w swoich produktach i żadnego z tych głośników nie rozważam jako kandydata na projekt.

Uważam za to że AL130 ma potencjał - jeżeli tylko jego break-up jest rzeczywiście przy 8k albo niewiele niżej a napęd jest podobnie zacny jak w Ti100 to w ogóle nie wiem po co wypuszczali tego ostatniego - break-up niżej, mniejsze wychylenie objętościowe, cewka o mniejszej średnicy - słowem same wady. Zestawienie AL130 + 27TBFC/G + 2*SDS5_PR w objętości 6dm3 netto, z pochyłą ścianką przednią i podziałem 1.5k 4th order acoustic wygląda zacnie i nie wykluczam zabrania się za taki projekt - mogłyby służyć jako monitorki w małym pomieszczeniu, głośniki do komputera albo prezent dla kobiety.

Cyt.: "Jak zawsze w audio - anomalie wąskopasmowe bywają bardziej dokuczliwe niż zniekształcenia zawsze

>takie same w szerokim pasmie. Pobrzękiwanie częstotliwością break-up nie jest IMHO rzeczą pożądaną."

Nie tyczy się to harmonicznych.

Cyt: ">Ti100 uważam za zdrowo spierniczony dlatego że jego średnica membrany jest niewielka a główny

>break-up jest przy 6.5kHz. L12 ma główny break-up znacznie wyżej (9kHz) co może oznaczać również

>łatwiejsze obniżenie tegoż break-up poprzez odsłuch pod kątem"

6.5kHz bo materiałem jest tytan. Gdyby było aluminium też miałby wyżej. Co do odsłuchu pod kątem. L12 ma peak h3 na -35dB a Visaton na -50dB bez żadnego odchylania. Ile trzeba odchylić L12 aby zejść do -50dB ?

Cyt: "Tytan jest IMHO trudny technologicznie a przewagi we własnościach >akustycznych nad aluminium czy magnezem nie ma."

Ma większą sztywność. Można robić lżejsze membrany. Ten Visaton ma 88dB przy L12 na poziomie 85dB.

Pozdrawiam

Misiomor - jak wiadomo od dawna - jest uprzedzony do głośników Visatona. Także dlatego, że musi tłumaczyć sobie wiele materiałów z Niemieckiego.

Natomiast lubi Seasy.

Raczej więc nie będzie obiektywny w takich porównaniach.

Ti 100 to 4 calowy głośnik o Mms = 4 gramy. To już niezłe osiągnięcie i bardzo pożądane w głośnikach średniotonowych.

PS. Yolaos - postaram się, choć zepsuję mi to reputację na forum :)))

PiotrSz:

Skoro tytan daje break-up przy niższej częstotliwości, to znaczy że aluminium jest lepsze. Natomiast co do Mms - tutaj Ti100 ma przewagę IMHO również dlatego że ma cewkę napędzającą o mniejszej średnicy i długości uzwojenia (średnica 20mm vs 26mm, długość 8.5mm vs 12mm) a jak wiadomo kluczem do rozciągnięcia pasma (w górę) w głośnikach jest właściwy balans między masami cewki drgającej oraz membrany. Nie bardzo też widzę dlaczego z aluminium nie da się uformować lekkiej membrany - głośniki pracują daleko od limitów wytrzymałości membrany a takiemu Tedowi Jordanowi udało się zrobić głośnik z membraną aluminiową (JX 92 S) o Sd=80cm2 i Mms=6.27g a więc stosunek tych dwóch rzeczy jest podobny do osiągniętego w Ti100. Jak dla mnie tytan to chyba jednak chwyt marketingowy, od aluminium lepsze są tylko beryl i diament.

Poza tym - L12 nie był budowany jako średniotonowiec, ale jako midwoofer - większe Mms pozwala mu zejść nieco niżej a i zniekształcenia w basach ma znacznie niższe niż Ti100.

Co do zniekształceń wąskopasmowych - ja nie lubię jak niektóre nuty brzmią nienaturalnie (inaczej podbarwione) w porównaniu do innych.

Qubric:

Do visatonów nie jestem w żaden sposób uprzedzony, nie wykluczam że mój następny projekt będzie na AL130. Zwłaszcza że ich strona jest dwujęzyczna i nic po szkopsku czytać nie muszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.