Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kolumn na Visatonach

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

Koniooszy - pisałem już o objętości dla dwóch Al 170. Objętość obudowy 36-38 litrów na dwa Al. 170 i strojenie od 36-42 Hz w zależności od ilości materiału tłumiącego wewnątrz i upodobań brzmieniowych.

Materiału tłumiącego raczej dużo i za głośnikiem, a obudowa raczej wysoka z gęsto rozmieszczonymi wzmocnieniami.

Misiomor - sam pisałeś o obudowach pośrednich miedzy TL a BR - był na forum nawet link do takiej konstrukcji na scancpeakach i dobrze wiesz o co chodzi.

Zobacz link, który wkleił Kamillos.

Taki sam wygląd charakterystyki impedancji jak VIB 170 AL ma też Monacor Mindstorm.

16cm głośnik Monacor SPH-176 mocno tłumiony za koszem, w 57 litrowej obudowie. Otwór basrefleks jest duży ale nadal znacznie mniejszy od powierzchni membrany głośnika i ma wylot tuż przy podłodze.

Monacor stroi w ten sposób niemal wszystkie swoje kolumny od czasów VIB II - materiał tłumiący ściśle za głośnikiem i wraz ze wzmocnieniami o dużej powierzchni wewnątrz obudowy tworzy coś w rodzaju przegrody stratnej i duży otwór basrefleks blisko podłogi.

Qubric:

VIB 170AL ma 1m wysokości, żadnych labiryntów, przez co odległość głośnik - wlot rury jest na poziomie 80cm. Z wykresu impedancji widać BR strojony w okolice 35Hz. To by oznaczało przesunięcie fazy równe około 30 stopni przy Fb - a więc będzie minimalny efekt wolniejszego zaniku basu poniżej strojenia niż w zwykłym BR - membrana będzie latać jak wściekła ale przynajmniej coś tam usłyszymy. 0.9m (głośnik - dół obudowy) i ćwierć fali oznaczałoby zresztą strojenie linii do 95Hz (z uwzględnieniem wytłumienia może do 80Hz) a więc znacznie powyżej strojenia BR. Na pewno jednak pasożytnicze rezonanse wychodzą z tego jak cholera - spodziewałbym się zwłaszcza półfalowego przy 180Hz i bingo! - na wykresie SPL ze strony producenta faktycznie go widać w postaci ostrego zagłębienia na SPL wypadkowym. IMHO podbarwianie w tym miejscu gwarantowane.

Tak czy siak w obecnych czasach jednak odchodzi się od takich wynalazków na rzecz porządnie zoptymalizowanych (a więc na odpowiednim głośniku) zwykłych obudów BR czy PR - jak pokazują choćby przedstawione przeze mnie symulacje ma to duży sens. Mając 35dm3 na obudowę wolę wrzucić do niej choćby TIW200XS (27 - 30dm3, 23Hz, membrana bierna XLS10) i do tego AL130 w pozostałych 5 - 8dm3. Wolałbym nawet TIW200XS i obudowę zamkniętą 30dm3 niż AL170 w obudowie takiej jak VIB 170AL.

Zabawy w fikuśne obudowy na za słabych jak na planowane zejście głośnikach są może dobre na etapie zbierania doświadczeń (sam popełniłem kiedyś 90dm3 monstra na 21cm Audaxach w obudowie bandpass) ale mając wiedzę pozwalającą na całościowe spojrzenie na sprawę zaczynamy dochodzić do wniosku że nie warto bawić się w rozwiązania dalekie od optymalnych.

Witam kooniuszy

Widzę że dalej jesteś w lesie. Trochę mnie to śmieszy bo zmieniasz zdania na temat wyboru Głośników przy budowie kolumn jak skarpetki z dnia na dzień, a moim zdaniem wybór głośników przy budowie kolumn to jak wybór partnera życiowego. Na Twoim miejscu mając głośniki w takim przedziale cenowym obojętnie jakie mimo wszystko coś bym z nimi poeksperymentował nawet na żałosnych pudłach z wióry za grosze.

Dziwię się że tak łatwo można Cię przekonać, co jakiś czas masz inny autorytet na tym forum.

Jestem tak zdesperowany Twoją sytuacją że PROSZĘ Cię zadaj sobie pytanie jakie głośniki chcesz mieć w swoim nowym projekcie. Jeśli nie będziesz mógł sobie odpowiedzieć na to pytanie to Zapraszam do Leszczyn w woj. Śląskim na odsłuch moich prowizorycznych monitorów przywieź Swój sprzęt i co tylko chcesz. Dzięki temu mógłbyś ocenić czy taki dźwięk Ci odpowiada, czy jest dla Ciebie absolutnie do dupy. Koszta które poniesiesz za podróż na pewno nie pójdą w las bo będziesz wiedział że podjąłeś odpowiednią decyzję w sprawie AL170.

Tak na marginesie wczoraj był u mnie Wowo i jeszcze jeden forumowicz już nie pamiętam jaki ma nick. Słuchaliśmy paru kawałków i jak na monitory w pokoju 18,5m^2 to był odpowiednio niski bass. tdrozd też ich słuchał ale nie na tak energetycznych kawałkach jak wczoraj . Dla mnie liczy się szybkość i dynamika, a nie atomowe zejście. Koniuszy tylko nie myśl Sobie że ja nie lubię niskiego basu.

PS. Właśnie dzisiaj dostałem ostateczną deklaracje znajomego na budowę takich monitorów jakie mam tylko z solidniejszym pudle i zwrotnicą, tak jak w projekcie. Wymieniony znajomy był u mnie na odsłuchu i w ten sam dzień jakiś pół roku temu stwierdził że chcę abym mu zbudował takie kolumny gdy będę realizował obecną inwestycje. (mówiłem mu że zostanie mi trochę płyt z budowy moich kolumn i że jak chce to mogę mu przy okazji wystrugać takie pudła na te kolumny.)

PS. Gadanie o f3 mnie bawi gdy słucham kawałków techno., atb czy prodigi.

Wilk - teraz się obśmiałem jak norka :)))

Techno na 16 cm głośniku???

Pomijając nawet, że to nie jest muzyka tylko łomot dla dziedzicznie obciążonych niedojebów, wyszła z tego stwierdzenia dość śmieszna >figura stylistyczna< :)))

Koniooszy - prawda dźwiękowa wygląda trochę inaczej niż prawda obliczeniowa. A kolumna z F3=50 hz w pokoju potrafi całkiem dobrze wypaść na basie, o ile tylko zachowuje poprawną kontrolę, nie ma zbyt wysokiego pierwszego piku na charakterystyce odpowiedzi impulsowej czy podbitego średniego basu.

W końcu np. Magnepany mg 0.5 potrafiły zatrząść podłogą gdy pojawiał się fragment nagrania kontrabasu, a zejście na basie miały właśnie takie o jakim tu piszemy.

Gdyby teoretyczne rozważania Misiomora sprawdzały się chociaż w połowie, to nigdy nie powstałyby takie kolumny jak np. VIB 170 AL, czy VIB II (2000) i wiele innych, w tym także bardzo renomowanych konstrukcji. Każdy konstruktor obierałby wyłącznie to >jedynie słuszne< rozwiązanie.

Tajemnica leży w tym, że możemy na forum długo rozważać co można zasymulować w takim czy innym programie oraz dlaczego będzie to tak, a nie inaczej wyglądało na wykresach - jednak np. znane mi symulatory nie pokażą właśnie takiej charakterystyki impedancji jaką pokazuje pomiar VIB 170 AL. Masz w tym przykład, że dopóki nie spróbujesz, to się nie dowiesz.

PS. Misomor - nie chodziło o typowe lub mniej typowe obudowy TL. Poza tym, że wytworzenie >przewodu< falowego nie musi oznaczać dzielenia kolumny na łatwe do zauważenia i zmierzenia odcinki... Podobnie, jak nie zawsze obliczona długość tunelu basrefleksu będzie pokrywała się z jego rzeczywistą częstotliwością strojenia.

Qubric:

"dopóki nie spróbujesz, to się nie dowiesz."

W dzisiejszych czasach życia nie starczy żeby spróbować wszystkiego nawet w dziedzinie takiej jak kolumny DIY. Dlatego jakaś wstępna selekcja musi być. W moim przypadku VIB 170AL jej nie przechodzi z wielu powodów opisanych wyżej.

Co do teoretycznych przewidywań - w przypadku tych nieszczęsnych VIB'ów akurat zarówno częstotliwość strojenia jak i dziura na charakterystyce przy 180Hz idealnie wręcz zgadzają się z teorią.

Doszły do mnie dzisiaj AL130 więc wkrótce zdam relacje jak się spisują w obudowie ML-TQWT, narazie symulacja (kanał 90cm o przekroju 2.5*Sd, offset 25%), jak będzie czas to porównam z obudowami BR, pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13253-100007007 1186783704_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Misiomor - a co teoria mówi Ci o Monacorze Mindstorm i np., Couterpoint (schodził do 32 hz na parze 15 cm głośników)?

Swoją drogą ciekawe jak zachowa się Al170 w obudowie ćwierć falowej, skoro już podobna konstrukcja na Al 130 jest. A pamiętam podobne konstrukcje TDL Studio 0,75 na głośniku z aluminiową membraną w obudowie TL i grało to naprawdę ekscytująco choć w tamtych czasach prasa audio (w Polsce przynajmniej) podniecała się buczącymi produktami Jamo.

Wilku zapadła ostateczna decyzja. Robię kolumny na dwóch AL170 i jednym KE25SC w jednej kolumnie która będzie mieć 50 litrów i zastosuję komorę balastową zeby zmniejszyć objętość z 73litrów. Doszedłem do takie wniosku po rozmowie z człowiekeim który ma z AL170 często styczność. I wasze terie też są dobre bo lubicie taki Dźwięk jaki lubicie a do muzyki elektronicznej której słucham najwięcej czyli Bjork czy Depeche mode 33 litry dla tych głośników to nie najlepszy pomysł. Schematów do nich też znalazłem 2 i mam jeszcze mój który tu opublikowałem wcześniej. Załączyłem niżej te oto zwrotnice. Napiszcie co o nich sądzicie.

Ukryta Zawartość

post-12839-100006999 1186787312_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koniooszy - przecież te dwa schematy różnią się tylko dwoma kondensatorami.

Złóż sobie zwrotnicę wg pierwszego posłuchaj, potem dodaj te dwa kondensatory i też posłuchaj... Proste jak budowa cepa.

A z obrazka to Ci mogę tylko powiedzieć, że pierwszy rysunek mi się bardziej podoba bo jest na nim mniej zafalowany przebieg impedancji.

Mimo wszystko radziłbym jednak nieco mniejszą obudowę - jeśli już ma bć nisko to najwyżej jakieś 40-42 litry na dwa Al 170. Zwłaszcza że założyłeś cewkę o bardzo małej rezystancji pasozytniczej (nawijaną drutem średnicy 2 mm).

Qubric, 10 Sie 2007, 23:19

Cytuję: (Pomijając nawet, że to nie jest muzyka tylko łomot dla dziedzicznie obciążonych niedojebów)

Qubric Twoje wulgarne posty w ogóle mi się nie podobają, nie mówiąc o tym, że obrażasz nimi ludzi, którzy lubią taką muzykę. Nie jestem zwolennikiem techno, ale niektóre kawałki tego typu muzyki są dobre do sprawdzenia możliwości kolumn w niższych rejestrach.

To, że jesteś taki wulgarny świadczy tylko o tym, że też należysz do pewnej grupy ludzi, którzy inaczej jak łaciną nie potrafią wyrażać swoich przekonań i emocji, na dowód tego zacytuję Twój opis: cytuję: ("No to powiedzmy, to sobie wprost nie jesteśmy za karą śmierci ale tego sk***ysyna musimy za***ać i już..."). Bardzo inteligentnie Qubric piękny cytat na opis, o swojej osobie brawo!!!!

koniuszy cieszę się, że podjąłeś decyzję odnośnie AL170. Myślę, że jak dla Twoich upodobań muzycznych to dobra decyzja, ale mam jeden dylemat, chodzi mi o tą nieszczęsną objętość. Ja na Twoim miejscu zrobiłbym jak radzi (11 Się 2007 08:58) nasz kolega, który tak dobrze włada łaciną.

Jeśli jednak tak nie postąpisz to spuść, chociaż pięć symbolicznych litrów :), albo pozostań przy Twojej koncepcji i miej na uwadze to że zawsze możesz zmniejszyć objętość komory wstawiając przegrodę w już wykonane kolumny (jak to zrobić to już temat na przyszłość), lub wsadzając coś przez otwory na głośniki do komory i w ten sposób zmniejszyć objętość.

Pozdrawiam Wilk życzę miłej realizacji podjętej decyzji;

PS koniuszy wrzuć jeszcze zdjęcia charakterystyk kątowych Twojego projekty z Twoją propozycją zwrotnic. No i jak będziesz miał czas to charakterystyki fazowe też.

PS Ja też lubię depeche mode, muzyka ta ma w sobie wiele ciekawych efektów, tak jak to jest w muzyce elektronicznej.

Widzę że Wilk głodny i owca zdechła...

Łaciną też mogę, ale byś nie zrozumiał.

Do testowania kolumn na basie to jest symfonika, względnie muzyka kameralna z instrumentami strunowymi.

Techno nie jest muzyką tylko łomotem chorych szczyli, którzy się nią wprawiają w trans z braku jointów i wystarczy do niej kopać w duże pudło. Możesz nią przetestować najwyżej jakieś kołchoźniki, które wystrugasz wg zasady żeby nie przenosiły niżej niż 50 hz.

A co do cytatu z opisu w >o mnie< to musisz jeszcze być inteligentny żeby go zrozumieć.

PS. no i mamy na forum atak głuchych technokratów po komunii, przebranych za humanistów :)))

Qubric, 11 Sie 2007, 14:30

>Techno nie jest muzyką tylko łomotem chorych szczyli, którzy się nią wprawiają w trans z braku

>jointów

Clinton też przypalał... ale się nie zaciągał ;-)

Qubric humanistom nie jestem, mam umysł ścisły, ale trochę kultury posiadam, głuchy też nie jestem, bo wtedy nie zajmowałbym się HI-FI, co do technokratów to jak wcześniej pisałem publicznie obrażasz ludzi, ale nie mnie, jeśli Ci o to chodziło, w komunii byłem bardzo dawno temu jakbyś chciał wiedzieć.

Tak na marginesie na tym forum są jakieś zasady odnoście języka urzędowego i jeśli chcesz to napisz do mnie prywatną wiadomość, w której mnie zbluzgasz i tak jej nie przeczytam.

PS Masz rację nie jestem takim prostakiem jak Ty

PS Tak w ogóle to temat tego wątku jest inny.

proponuję jeszcze polski rap - tam to dopiero kultura jest pełną gębą (dosłownie)

A kiedyś pisano że punk-rock jest niekulturalna muzyką. Przy nich punkowcy byli geniuszami słowa.

Cłopaki a co wy żeście na te techno tak wjechali? Jeżeli temat się tyczy mnie to pod muzyką elektroniczną nie miałem na myśli TECHNO! A jeżeli ten spór jest z innej przyczyny to dajcie sobie spokój forum jest nie kłócenia.

Qubric

Walnąłeś głupi łąciński tekst dla prostaków i tyle. Było mineło tylko nie pisz więcej takiego syfu na forum

a co do testowania obudowy to wyruszyłem dzisiaj do warsztatu i przytargałem do domu obudowy z płyty wiórowej o ściance 20mm. Nie mają żadnych wzmocnień ponieważ są to jedne z pierwszych obudów klepanych przez zemnie. Objętość to 39 litrów. Wymiary to wys95,5xsz19xgł33. Zaraż powycinam otwory, połącze narazie tylko tweeter na kondenstorze ale zrobię jakiś prowizoryczny układ i potesuję jaką to będzie miało wszystko mniej więcej barwę. Uciekam narazie do garażu a później napisze co nieco

Jak masz juz prowizoryczne obudowy to nic nie stoi na przeszkodzie sprobowac roznych objetosci, do srodka wystarczy wlozyc np. cegiel, sokow w kartonach lub cokolwiek innego o znanej objetosci.

kooniuszy, jak stwierdzisz że brakuje Ci basu to zawsze możesz zrobić sobie suba w MLTL wg:

Ukryta Zawartość

(tj na 15" JBL'ku), pzdr

Ukryta Zawartość

Prowizoryczne obudowy są gotowe. Głośniki są D`Apolito i zaraz pod nimi w takiej samej odległości co bas od tweetera jest bass refleź taki jaki był w tej obudowie czyli średnica 60mm i długości 165mm(całkiem przypadkowa rura). Teraz zostało podłączanie ale nie mam jeszcze elementów do zwrotki to moze byście polecili jakiś super najprostszy układ do odpalenia tych prowizorek

Witam od wczoraj zacząłem wygrzewać głośniki. Zrobiłem prowizoryczne zwrotnice z tego co miałem i podłączyłem wszystko razem. Wygrzewanie w tej postaci planuję do czasu aż nie powstaną gotowe pudła które będę mógł wziąć na Politechnikę jak wcześniej napisałem. Po planowanej wizycie w komorze dźwiękochłonnej będę chciał zasymulować zwrotnicę w programie SpkrWork i na podstawie dwóch symulacji tzn. SpkrWork i z programu visatona Boxsim wybrać odpowiednią konfigurację zwrotnicy.

Przesyłam zdjęcia na których widać aktualne wygrzewanie, zdecydowałem się też na wentylator pod wzmacniacz do chłodzenia bo nie będzie mnie w domu 12 godzin kiedy będzie wszystko chodziło, boję się że wzmacniacz wygoreje i będę miał pożar. Wiem z doświadczenia że się grzeje, a przy tych 3 ohmach przy 100 Hz to niezłe obciążenie, ale najgorsze jest to że docelowo na symulacjach wychodzi mi że będzie 2,5 ochma przy 75 Hz, a to już naprawdę nie mało jak dla mojego Soniacza więc pomału myślę o jakiejś spawarce.

Przesyłam także zdjęcie jednej z planowanych zwrotnic i odpowiadającej jej charakterystyce w docelowej postaci i zdjęcie charakterystyk kątowych przy tej zwrotnicy.

Jest też zdjęcie tej prowizorycznej zwrotnicy na wygrzewanie i charakterystyka.

Wygrzewanie trwa 16 godzin dziennie.

Pozdrawiam wszystkich Wilk

Ukryta Zawartość

post-11638-100006882 1186983523_thumb.jpg

post-11638-100006883 1186983523_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne zdjęcia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

następne

Ukryta Zawartość

post-11638-100006876 1186984055_thumb.gif

post-11638-100006877 1186984055_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wilk - jesteś pewien, że to są 8 calowe głośniki w obudowie basrefleks? Bo jak na prawie 500 cm kwadratowych membrany, to raczej wynik kiepściutki.

Poza tym na wszelki wypadek kup gaśnicę.

Gaśnica nie z powodu >wygrzewania< będzie potrzebna, lecz z powodu minimum impedancji kolumn poniżej 2,5 oma.

Wzmacniasz się grzeje, szafy zajmują pół pokoju, a wydobywają ledwie 55 hz przy 3 db spadku ciśnienia...

Zmieniam zdanie - rzeczywiście nawet bumsy techno nie są w stanie zaszkodzić tej konstrukcji.

Wiatrak pod wzmacniaczem sugeruje że konstruktor zbyt dosłownie potraktował słowo >wygrzewanie< ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.