Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kolumn na Visatonach

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

Oj Qubric, coś wykazujesz nadmiernie czołobitny stosunek do ubermensch'ów - nazwy języków (polski, niemiecki, angielski) piszemy z małej litery - przynajmniej według reguł klasycznej ortografii.

Cyt.: "Poza tym - L12 nie był budowany jako średniotonowiec, ale jako midwoofer"

Dla mnie średnica 4" i określenie niskośredniotonowy to zwykły chwyt marketingowy. Już "bas" z 18cm głośników ma niewiele wspólnego z prawdziwym basem.

Ja mogę się zgodzić tylko z jednym. Prawdopodobnie zmiana kształtu mebrany w Ti100 tak jak Seas zrobił to w modyfikacji L18 przesunęła by breakuup wyżej i byłby to głośnik lepszy.

Dodam tylko, że takie spektrum THD jakie ma L12, czyli duży ich poziom w szerokim spektrum daje o wiele wyższy poziom zniekształceń intermodulacyjnych niż głosnik, gdzie zaznaczony jest tylko jeden peak.

Pozdrawiam

W moich wypowiedziach chodziło mi wyłącznie o to że Ti100 jest znacznie gorszy niż mógłby być - czy to przez zmianę profilu czy też materiału membrany albo obu tych rzeczy na raz (jeżeli np. lepszy profil jest technologicznie niemożliwy w tytanie). Główny break-up przy 6.5kHz to jednak porażka, wyżej położony spotyka się nawet w głośnikach 18cm. L12 podałem jako przykład jak można zrobić metalową membranę, abstrahując od całościowego porównywania tych głośników. Tak czy siak żadnego z nich nie widzę w swoich projektach.

Pozdrawiam również

A czy ktos z szanownych kolegow moze powiedziec cos na temat glosnikow Jantzena? Pytam, bo ciekawie wygladaja. Mozna kupic w Polinku.

info:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zainteresowaly mnie te 12 ohmowe.

Ukryta Zawartość

No tak, zle sie zapytalem... Podoba mi sie ten projekt na visatonach ale myslalem nad zastapieniem visatonow tymi Jantzenami. A poniewaz to chyba jeden z nielicznych w miare aktywnych watkow o budowie kolumn to zapytalem tu o te glosniki bo nigdzie nic na ten temat nie znalazlem. Sorki, zmienie watek.

Witam

Wspaniali koledzy jesteście w temacie więc prześle wam link do mojego nowego tematu.

Ukryta Zawartość

Kto się zna niech się wypowie w Stereo i da ewentualną propozycję.

Dzięki Wilk

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich po długiej przerwie.

W zeszłą sobotę zawitałem na warsztacie i o to efekty 10 godzin ciężkiej pracy.

Zdjęcia frontowych ścianek Challengerów, Discowery i Enterprise, oraz Discowery II –wersja kolumny wolnostojącej dla znajomego z komorą balastową. Na zdjęciach widać także dolną ściankę dla Challengerów, w której będzie umieszczone toczone z MDF-u wyprofilowanie do BR. Na razie nie wycinam w tej ściance otworu do końca, aby przy wklejaniu ścianka się nie przełamała. Wyprofilowanie do BR będzie miało kołnierz jak głośnik i dopasuje się do tej ścianki. Poucinałem na tokarce też trzy pary rur z polipropyleny do BR o długościach 195, 215, 235 mm będą potrzebne do testów zestrajania BR.

Wszystkie ścianki będą miały jeszcze frezy na bocznych krawędziach 20x45stopni tak, że od największych głośników do krawędzi frezu będzie 5 mm.

Kolejne fotki będą najprawdopodobniej za tydzień może wytoczę wzmocnienia i wyprofilowania, do BR.

PS: Podjąłem decyzję odnośnie wyboru wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

post-11638-100005617 1188798344_thumb.jpg

post-11638-100005618 1188798344_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-11638-100005614 1188798468_thumb.jpg

post-11638-100005615 1188798468_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-11638-100005611 1188798610_thumb.jpg

post-11638-100005612 1188798610_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-11638-100005608 1188798740_thumb.jpg

post-11638-100005609 1188798740_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-11638-100005605 1188798864_thumb.jpg

post-11638-100005606 1188798864_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-11638-100005602 1188798987_thumb.jpg

post-11638-100005603 1188798987_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem dzisiaj przyjemność porównać moje monitorki AL130+KE25sc ze studyjnymi JBL4412A i muszę powiedzieć że przekonałem się dobitnie że kolega Misiomor ma bardzo dużo racji jeśli chodzi o pochylenie przedniej ścianki. Monitorki mam w prostej skrzynce closed 6dm3 bez skosów (skrzynki miałem wcześniej) zwrotnice wg:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Postawiliśmy je na JBL i odpalamy -no i lekkie rozczarowanie, jakaś ostrość w górze się uwydatnia, przejaskrawiony dźwięk, JBL w porównaniu bardzo spokojny i zrównoważony, choć wg mnie trochę z za mało detaliczną górą, natomiast środek bardzo ładny, ewidentna zaleta zestawu 3-way. No nic, chwilę posłuchaliśmy, stwierdziłem że jednak trochę ostry jest ten mój wysokotonowiec, może za nisko cięty (w tej zwrotce ok 2.5kHz). Ale zdziwiłem się gdy po zakryciu ręką gwizdka jazgot jednak pozostawał. Wokale jakieś syczące, kolega ze studia mówi że ten AL jest do bani. W tym momencie przypomniałem sobie o break'upie, podłożyliśmy od razu płyty pod kolumienkę aby ją pochylić, akurat wysoko stała więc nachylenie było w miarę duże -i efekt naprawdę zadziwiający. Uciążliwość tych syków spadła radykalnie, poprawiła się detaliczność w dźwięku, średnica zaczęła grać naprawdę ładnie. O dziwo wydaje mi się że KE25sc też ładniej gra pod kątem niż na wprost (możliwe że nie słyszę dobrze ostatniej oktawy :)). Uważam teraz że pochylenie AL130 to podstawa, na dobrym sprzęcie ewidentnie słychać jego syczenie, co naprawdę daje po uszach. Pozdrawiam Kamillos

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawy wpis, moim zdaniem aluminiowa membrana nigdy nie bedzie tak przyjemna w brzmieniu jak papier, moze stad na slabszych plytach wrazenie ostrosci? Tak tylko gdybam;)

Pochylenie, jezeli skrzynki masz gotowe, najlatwiej zrobic poprzez doklejenie z przodu obudowy kolców (samoprzylepne z allegro), trzeba policzyc kat i przyklejajac w odpowiednim miejscu 15stopni wyjdzie:)

eMiL, 8 Wrz 2007, 23:23

>Bardzo ciekawy wpis, moim zdaniem aluminiowa membrana nigdy nie bedzie tak przyjemna w brzmieniu

>jak papier, moze stad na slabszych plytach wrazenie ostrosci?

Tu się z kolegą nie zgodzę , sztywne membrany są dla wyczynowców i wymagają raz innego podejścia przy budowie skrzynki , dwa innego strojenia , trzy odpowiedniej elektroniki oraz płyt. Kiedy te warunki zostaną spełnione przyjemności jest co nie miara , bo mamy wgląd w szczegóły i prawdę o instrumentach.

Wrażenie ostrości na słabych płytach , to wynik analitycznego charakteru twardych membran.

W moim przekonaniu (popartym odsłuchami) twarde membrany dają przekaz prawdziwszy , jednak wymagają od konstruktora dużo więcej.

Celuloza łagodzi ostrości przez co może być przyjemna , ale niestety gubi też szczegóły i często aurę wybrzmień.

Mam podobne wrażenia jak Marko3T. Twarde membrany skupiają rezonanse brek-up w okolicach jednej częstotliwości, poniżej której pracują niemal tłokowo - dzięki czemu reszta pasma brzmi czysto. Problemem jest filtrowanie skupionych rezonansów - jakoś nie jestem przekonany do często stosowanej metody filtracji pułapkami RLC, nie bardzo wierze w ich neutralność na brzmienie reszty pasma. Poza tym dotychczasowe próby raczej wskazały mi że powodują one lekkie przymulenie brzmienia i głośnik którego atutem jest czystość brzmienia może trochę stracić cech analityczności.

Papier wbrew pozorom tez jest twardą membraną. Zazwyczaj jest jednak nasączany lub powlekany w celu zwiększenia stratności materiału i rozbicia rezonansów. Niestety głośniki papierowe mają zwykle przy tych samych wymiarach membran rezonanse przy niższych częstotliwościach i w szerszym zakresie niż membrany metalowe czy kompozytowe. Papier często podbarwia efektem tubki lub nosowości na średnich tonach. Membrany metalowe są w tym zakresie >czystsze< ale potrafią zagrać ostro na wysokich częstotliwościach (przykład AE Aegis One).

Miękkie membrany, to polipropyleny. Posiadają dużą stratność i są jakby przeciwieństwem membran twardych ale też nie całkiem, bo polipropylen się usztywnia różnymi metodami. Zazwyczaj nie posiadają mocno zaznaczonych rezonansów. Najczęściej dają dźwięk nieco niedokładny ale w zamian łatwiejszą do uzyskania równowagę tonalną. Można tez unikać układów RLC w zwrotnicach.

Wszystkie głośniki, niezależnie od materiału brzmią najlepiej w zakresie częstotliwości pracy tłokowej (stąd dążenie do konstrukcji wielodrożnych). Teoretycznie materiał nie miałby wtedy znaczenia. Praktycznie jednak zakresy tej pracy dla różnych materiałów są różne ale zwykle i tak niewystarczające do obsługi pasma przenoszenia. Więc trzeba decydować się na kompromisy... Dla każdego coś innego. Co kto bardziej lubi.

>>Bardzo ciekawy wpis, moim zdaniem aluminiowa membrana nigdy nie bedzie tak przyjemna w brzmieniu

>>jak papier, moze stad na slabszych plytach wrazenie ostrosci?

Akurat słuchaliśmy nagrań na magnetofonie cyfrowym Tascama oraz jakieś płyty nagrywanej w studiu gdzie grywał Pink Floyd, więc to brzmiało nieźle i właśnie na tych nagraniach lepiej było słychać pobijanie break'upu (dokładniej i tak subtelniej można było odczuć lekkie kłucie gdzieś wysoko), jak włączyłem płytkę ******* z polskiego studia jakiegoś to syf, przester i spory brak sceny (choć materiał artystyczny imho przepiękny) i trudniej wychwycić wpływ głośnika. I tak samo w domu gdzie nie mam dobrego ampli ani źródła też nie słychać tak jednoznacznie breaku'pu.

Wg mnie aluminiowa membrana ma potencjał ale właśnie pod warunkiem wykasowania tych ssssssyk, szzzzzyych itp podbarwień, bo już po lepszym ustawieniu dzwięk stal się dużo lepszy. Właściwie większa detaliczność i przyjemność słuchania pojawia się od razu. W tej zwrotce chyba ciut za głośno daje KE25sc, (wypadałoby to zmierzyć).

Druga sprawa to podział pasma, jednak w 3-way najważniejsze pasmo jest przenoszone w całości przez średniotonowca (podział przy 4kHz) i to poprawiało brzmienie wokali. Dla AL130 ok 2.5kHz, nie ma też pułapki, może więc break'up uwydatnia się też na drodze elektrycznej.

Mam nadzieję że w zestawie aktywnym z pochyloną ścianką zagra to dużo lepiej.

Jestem też bardzo ciekaw jak wypadłby w porównaniu JXr6, chyba to będzie następny głośnik jaki się u mnie pojawi.

Pozdrawiam Kamillos

Marko3T, sam napisales, ze do pelni szczescia potrzeba jeszcze odpowiedniej plyty, a produkcja muzyki rockowej prawie zawsze pozostawia sporo do zyczenia, niestety. Przestac sluchac wiekszosci plyt z powodu produkcji to chyba przesada;)

Kamillos, alternatywna zwrotnice dla al130+ke25sc zaproponowal kiedys Borysgo2, poszukaj, moze okaze sie lepsza:)

Jezeli te syki to trzecia harmoniczna to tylko pochylenie moze pomoc, ewentualnie niski podzial- ponizej 2kHz, moglby o kilka dB oslabic to zjawisko. Poziom 3ciej harmonicznej jest niezalezny od pulapki.

W zwrotnicach visatona jest pulapka, do tego chyba sluzy ta cewka z cienkiego drutu.

Pozdrawiam

Witam obiecane zdjęcia z kolejnych prac.

Roztasowanie otworów do przykręcenia głośników, instalacja nakrętek kłowych. Wytoczone wzmocnienia i wytoczone wyprofilowania do BR.

Pozdrawiam wilk.

PS w sobotę ruszam już z skrzynkami zacznę od Challengerów.

PS to stalowe coś to nóż do toczenia BR

Ukryta Zawartość

post-11638-100005130 1189403477_thumb.jpg

post-11638-100005131 1204114362_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-11638-100005127 1189403619_thumb.jpg

post-11638-100005128 1189403619_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-11638-100005124 1189403755_thumb.jpg

post-11638-100005125 1189403755_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-11638-100005121 1189403880_thumb.jpg

post-11638-100005122 1189403880_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyjaśnienie jest w poście z dnia 9 Sie 2007, 08:13

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Panowie, Kamillos wyraźnie napisał, że nie ma pułapki w swojej zwornicy !!!

Ot i powód syków i jazgoczenia. Ja powiem tylko tyle, że przy prawidłowo zaprojektowanej pułapce, zaprojektowanej dokładnie na f peaku i odpowiedniej dobroci (dopasowanej do szerokości podbicia f peaku) dobry twardomembranowiec taki jak AL130 czy L18RNX/P bije na głowę wszystkie papiery do ScanSpeaków włącznie.

Nikt mi nie wmówi, że porównując brzmienie np. saksofonu, trąbki w realu i na sprzęcie miekkie membrany wygrywają. Mogą brzmieć przyjemniej dla niektórych, ale nie w sposób bardziej zblizony do membran twardych.

Jak dla mnie miekkie materiały to tylko do pracy tłokowej, czyli góra dla 10-20cm to do ok. 500Hz i nie wyżej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.