Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to będzie odtwarzane? (SACD)

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa dotyczy plyt SACD. Generalnie wiekszosc plyt nagrywanych w tym formacie ma warstwe CD gdzie mozna sluchac na stereo i rowniez jest stereo w wersji SACD. Moje pytanie dotyczy jednak plyty nietypowej ktora w wersji SACD posiada zapis jedynie M.CH.

Jak zwykly odtwarzacz SACD STEREO bedzie czytal taka plyte?

pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/35258-jak-to-b%C4%99dzie-odtwarzane-sacd/

A masz taką płytę? Słyszałem, że istnieją, ale nie spotkałem. Swoją drogą też jestem ciekaw jak odtwarzacz zareaguje. Obstawiam, że nie rozkoduje M.CH. i będzie mógł tylko odtwarzać warstwę CD.

Edward no wlasnie gdzies mi nazwa z lepetyny wyleciala, ale bylo napisane i dodane WERSALIKAMI ze tylko M.CH. Swoja droga ciekawie sprawa wyglada w przypadku plyty Avalon - Roxy Music. Jest jak trza i stereo na cd i stereo na sacd, ale jest rowniez (oj chyba sam wlasnie dalem sobie teraz odpowiedz EUREKA) w warstwie m.ch na sacd jeden dodatkowy utworek, ktorego na zwyklym sacd nie slychac. Natomiast czyta go spokojnie odtwarzacz ktory posiada taka mozliwosc.

Łoj wysło że narobilem wichy (bez urazy dla mieszkancow pieknych polskich wiosek) i tyle.

pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

• 5 miesięcy później...

Żeby nie zakładać nowych wątków pytanie jak w temacie : Mam odtwarzacz SACD stereo czy odtwarzając

płytę SACD M.Ch. 5.1 słyszę w głośnikach tylko "ścieżki przednie" tego mulichanela ?

Co z pozostałymi czterema ?

Pojawilo sie pare takich plyt . Moj odtwarzacz Marantz SA 15 stereo , wybiera warstwe CD ...

A plyta to ta wlasnie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A Yamaha CD S-2000 najpierw wybiera SACD dlatego tak mnie to nurtuje bo nie wiem czy z płyty Dire Straits

"Brothers.... " 25th Anniversary Multi Chanel słyszę dzięk przeznaczony do kolumn frontowych w m.ch.

czy "przeflancowany" z 5.1 na 2.0 ?

ciekawy temat,swoja droga to tez sie zastanawialem nad tym,posiadam taki Box Beethovena The Symphonies i wlasnie jest on nagrany w formacie SACD ale oddwarza normalnie stero

nadole na okladce jest napisane,cytuje:

HIBRID MULTICHANEL:PLAY IN BOTH CD AND SACDPLAYERS

SACD/SACD Surrund Sound /CD Audio

niedlugo odwiedze znajomego z odpowiedznim soprzetem i sprawdze jak sie to sprawuje na 5,1

Powracam do tematu tego odtwarzania SACD na dwóch kanałach.

Dalej nie wiem jak to jest z płytami które mają SACD Multi Canel 5.1 i zwykłe stereo.

Dlatego pytam bo właśnie słucham płyty Stinga "Sacred Love" ,ma ona trzy możliwości:

SACD Sourround Sound /brzmi nieżle nawet na KD/,SACD Stereo /masakra/ ,CD Audio /moze być/

widać ,że zrobili tu oddzielną realizacje do każdego wariantu i stąd moje pytanie jak jest odtwarzana płyta

SACD Multi Chanel 5.1 i CD Audio w odtwarzaczu SACD stereo ?

Hybrydowy dysk SACD ma dwie warstwy- jedną CD, drugą SACD. W skład drugiej warstwy wchodzą: zapis stereo SACD i zapis wielokanałowy SACD. Zapisane są na płycie jedna po drugiej - to znaczy od środka do połowy płyty stereo, potem od połowy płyty do końca wielokanałowy. Niestety nie mam żadnej płyty wyłącznie wielokanałowej SACD i sam nie mogę sprawdzić czy pójdzie na moim cd yamaha cd-s2000. Ale sądzę, że nie pójdzie - z powodu wyżej opisanego sposobu zapisu. Nie widzę możliwości obróbki sygnału wielokanałowego do stereo. Najprawdopodobniej sygnał SACD wielokanałowy nie zostanie w ogóle odczytany. Odtwarzacz SACD będzie zawsze szukał tylko części zapisu w stereo.

>tadeo - płyta dire straits jest hybrydowa, słyszysz więc nagranie SACD stereo (oddzielny zapis na gęstej warstwie) - żadnego przeflancowanego wielokanałowego - oryginalne "pełnokrwiste" stereo SACD.

casTLe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.