Skocz do zawartości
IGNORED

Obowiazkowe OC..niezgodne z konstytucja

tomek7776

Rekomendowane odpowiedzi

Przy rejestracji żądają ważnej polisy. Tym niemniej motorek jest już zarejestrowany.

Ważne jest żeby mieć dowód ważnego prawnie zerwania umowy OC. Inaczej umowa jest automatycznie przedłużana i firma ubezpieczeniowa będzie domagać się zapłaty za kolejny rok.

Jest jeden problem - ważne badania techniczne. Bez tego ubezpieczyciel może wystawić rewers właścicielowi o ile pamiętam.

Dlatego w momencie "odpalenia" sprzęta trzeba chyba będzie go najpierw zawieźć na przyczepie do diagnosty, a potem zawierać umowę OC - albo zrobić to w odwrotnej kolejności. Tak czy siak na kołach nie da się nim pojechać bez ryzyka.

Za diagnostów mają się wziąć w najbliższym czasie - do niedawna wielu działało w ogóle bez żadnych uprawnień czy certyfikacji.

Sam nie mam wielkiego doświadczenia w podbijaniu dowodów totalnym padakom...

Ten motorek to taka padaczka wcale nie jest. Jeszcze do nie dawna nawet odpalał. Wszystko w nim działało, nawet elektryka w pełni sprawna, jak na 68rok to prawie ideał. Ale na razie nie mam czasu i miejsca by go robić.

nie wiem czy da rade. to tylko WSK.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Parantula > wystarczy ze ubezpieczalnia dojdzie ze masz dziure w skladkach a nie wyrejestrowales....i juz masz klopot. A same sa zainteresowane nawet podwojnym nabijaniem kasy (jak kupujesz auto ktore ma OC a zrobisz pakiet w innej firmie i nie zglosisz w ciagu 30dni ze NIE CHCESZ ICH POLISY) to nabija Ci 2x :D

A co maja powiedziec tacy np marynarze...kupia nowe auto zaden zabytek a kozystaja np 2 x w ciagu roku....

A jednak Robert Gdansk ma rację:

Ukryta Zawartość

Jak się dowiedzą że zarejestrowany pojazd był nieubezpieczony, mogą nakablować i będzie kara. Szczyt draństwa.

W takim razie najlepiej chyba wyrejestrować.

Ukryta Zawartość

Być może postępy w komputeryzacji sprawiły że scenariusz:

wypowiedzenie OC -> firma informuje UFG -> ten sprawdza czy jest nowa umowa -> jak nie to zwraca się do WK z pytaniem o ważność rejestracji -> jak jest to kara

zaczyna być realny. No bo gdyby nowy ubezpieczyciel tak potraktował klienta, kablując na niego - nie przysłużyłoby się to jego reklamie.

a wyrejestrowac mozesz w 3 przypadkach

1 sprzedaz

2 zlomowanie

3 wywoz za granice

nie ma mozliwosci czasowego wyrejestrowania,i to jest ten "MYK" ubezpieczeniowego lobby.

tomek7776, 6 Sie 2009, 22:47

>a wyrejestrowac mozesz w 3 przypadkach

>1 sprzedaz

>2 zlomowanie

>3 wywoz za granice

sprzedaż nie wchodzi w grę bo nic mi to nie da

jak zezłomuje to ponownie nie zarejestruje

wywieźć za granice raczej nie mogę bo jest za stary (chyba że jest inaczej, tego nie wiem)

czy nie uwazacie,ze cos jest nie "hallo",z obowiazkowym OC?

ktos zmusza nas do placenia haraczu,za auta ,motocykle nieuzywane?nie bedace w ruchu na drogach publiczny.

>> tomek7776, 7 Sie 2009, 11:32

Masz rację, jest to ciężkie draństwo.

Pewnie uzasadniali "uszczelnianie" tego systemu potrzebą eliminacji wraków z dróg - żeby ludzie jak najszybciej złomowali.

40 letni samochod,uzywany okazjonalnie,czy jakis fiat125,z lat 70tych,zlomem nie jest.jesli jest zlomem to nie otrzyma badan technicznych,

jesli badania techniczne sa wydawane zlomom,to problem tkwi w stacjach diagnostycznych,a nie w polisie OC.

totalny fiskalizm,pod presja lobby ubezpieczeniowego.

W sumie to ilość wraków pozostawionych "pod chmurką" których "nie można" ruszyć - a przeszkadzają jak cholera zawalając miejsca parkingowe - pokazuje że to prawo jest w praktyce martwe.

Niechby jednak porządny obywatel - pasjonat spróbował nie ubezpieczyć takiego hobbystycznego wozu czy motoru "jeszcze nie zabytek, już nie wrak" to zaraz go dorwą. Bo takich co im zależy się najłatwiej doi. Harcerzyki jedne he he...

Wydaje mi się że starą WSK w stanie zbliżonym do oryginału można próbować zezłomować a potem zarejestrować na zabytek. W końcu chłopi dawno już większość "Wiejskich Sprzętów Kaskaderskich" zajeździli a to kawał historii polskiej motoryzacji. Myślę że z podobnym manewrem w przypadku Syreny Bosto albo pick-up'a R-20 raczej nie byłoby problemu. Tyle że zabytek to niestety też obowiązki...

Problem jest w tym ze co chwila na kierowcow naklada sie obciazenia ktore ratuja budzet a nikt z nas sie nie pofatyguje by rozjechac jednego posla...

Jak widze ta psychoze strachu zwiazana z piratem drogowym to mnie krew zalewa. Niedlugo szybsze wlaczenie sie do ruchu tez bedzie karalne. Bo nalezy wlec sie jak slimaki to jest BEZPIECZNE i NIEEKONOMICZNE czyli wiecej spalimy wiec znowu budzet naprawi sie....

I to kazda zlodziejska ekipa rzadzaca tak po nas jedzie...nieoszukujmy sie...latwe pieniadze.

Kupujemy auto np po wypadku...wlasciciel nie oplacil OC bo stoi pol roku grat w krzakach. OK chcemy je zarejestrowac ale nie mamy waznej polisy OC...zapomnij ze cokolwiek zrobia. Rejestracja samochodow WYMAGA waznej polisy...a ze auto np dopiero bedzie jezdne za 3mc jak czesci z ameryki przyjda...hehe no coz placic trzeba.

Mysle ze trybunal konstytucyjny tylko moze to rozwiazac.

>> Robert Gdansk, 7 Sie 2009, 13:34

Trybunał ostatnio się popisał - niby życie obywatela to jego sprawa, obowiązek pasów wolność narusza, ale BUDŻET jest znacznie ważniejszy.

• 2 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)

>>> Robert Gdansk, 7 Sie 2009, 13:34

>

>Trybunał ostatnio się popisał - niby życie obywatela to jego sprawa, obowiązek pasów wolność

>narusza, ale BUDŻET jest znacznie ważniejszy.

Załóżmy że pomysł komór gazowych obozów koncetracyjnych itd zaskarżono by do trybunału konstytucyjnego w niemczech (nawet nie wiem czy taki był) i wtedy orzeczono by że too narusza konstytucje ale ROZWIĄZANIE KWESTII ŻYDOWSKIEJ jest wazniejsze. Po prostu albo mamy konstytucyjne państwo prawa albo nie.

Nie ma żadnego powodu żeby OC było obowiązkowe to po prostu bzdura. Dlaczego ktoś kto ma malucha wartego 500 złotych musi płacić takie ubezpieczenie które ma sumę gwarantowaną uwzgledniającą to że rozwali nim maybacha. Sprawa jest prosta kto ma ochotę niech wykupuje sobie Auto Casco kto nie - jego sprawa. OC ma tragiczną jakość usług a także nie zapewnia nam tego komfortu że nie martwimy się stłuczką bo jak przyjedzie co do czego dajemy poszkodowanemu kasę do reki żeby niczego nie zgłaszac i nie tracić zniżki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.