Skocz do zawartości
IGNORED

plazma vs LCD

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

Nic tylko wyciągać Amigę i podłączać.

Normalnie wyświetlało się LoRes czyli 320x256, pracę pisałem w HiResie 640x256. Tryb HiRes Laced oferował z przeplotem 640x512 i to było wszystko. Do trybów Double PAL i Euro 72 czyli PRAWDZIWYCH następców obecnych systemów kodowania obrazu trzeba było szukać monitora PC a i nie każdy potrafił zejść poniżej 31kHz. tryb DbPal oferował podwojenie parametrów plus odświeżanie 72Hz.

Tyle dało się wycisnąć z telewizora.

Były trzy drogi.

1. Monitor Multisync który łykał prawie wszystkie tryby.

2. Monitor opracowany przez Commodore

3. Telewizor wysokiej rozdzielczości który widziałem na zdjęciach z World of Commodore, rok 1994 za jedyne 85 milionów złotych.

..,no i następny się obudził po "wielkim wybuchu"!!!!

Obiecuję tylko piloty w garści i możliwość wejścia w parametry sygnału (różne dekodery to mają).

Zapraszam więcej = pokój ok 40m/2 (będę dłużej "cierpiał", bo podobno gościnny jestem)

Naprawdę jestem zszokowany, bo zaraz wyjdzie (dopasuje się:)))) ), ze np Matrix był kręcony pod LCD a "Władca..." pod PDP i nadawcy osobny sygnał szykują (pierw opinii zasięgają....).

Kupiłem kiedyś tzw. "kino domowe" by wrażenia były większe...., ale okazuję się że trzeba kolekcję filmów od nowa przejrzeć, bo w zależności od technologii wyświetlania może reżyserzy coś zmienili.

....PW sprawdzałem codziennie i nic z tego :(((( (...pogościliśmy się jak zwykle...ze znajomymi w "pracy").

No to zamiast zaproszenia (nakierowała mnie ostatnia wypowiedź @janunio) wpiszcie na tutejszym forum w wyszukiwarkę "D.I.S.T" i przeniesiecie się parę lat wstecz (zanim były fora HDTV = krajowe) :)))).

No i znowu okazuje się że nie było "wielkiego wybuchu" nawet tutaj, ale normalna ewolucja.

Młodszym podaję krajowy namiar (choć wystarczy to, co wpisałem wyżej), by wiedzieli że epoka nie zaczyna się wtedy jak Oni coś: nabyli, lub odkryli:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy:

Ukryta Zawartość

(gwarantuję ze parę modeli "testowalem" i nigdy nie wyświetlił na ekranie opisanej w reklamach ilości linii, ale to znamy ....i u innych producentów, choćby Sony CRT HDTV)

Zaś nawiązując do tematu, wpiszcie "JVC D.I.S.T" w google i zobaczycie, jak ta technologia nadal jest używana w LCD/PDP !!!!

Więc co lepsze: PDP JVC z Dist, czy może LCD Philipsa z "PixelPlus", który też ewaluował od CRT (jako wyższa rozdzielczość, czy Dnie Samsunga, HiPix itp.... ?

To tyle ode mnie (chętnie poczytam ...coś rzeczowego);)

Jednak znowu powołam się na @janunio (luźno) - "młodsi/mniej obeznani z tematem" użytkownicy zacznijcie od ...początku (choćby tego forum, bo tematów w archiwum mnóstwo).

Dla niereformowalnych mam nowy "wielki wybuch"!!!

Zamachowski (ten aktor) stwierdził w TV że od 30 października (chyba, jak dat nie pomyliłem) zaczęła się nowa epoka w krajowej TV (darmowa telewizja).

Można przecież wątek pociągnąć. :))))))))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dziś szukając tv 32" do sypialni odpowiedziałem sobie na pytanie jaki tv DZIŚ kupiłbym sobie do dużego pokoju (25m2).

Myślałem, że największe szanse ma SONY Bravia, Hitachi, może tak tu mocno polecany tutaj PDP Panasonic (ew. LCD Panasonic - niezły ! - piękna, klasa biel i kolory - wyróżniał się na tle innych), SHARPy, Samsungi, ew. może jakiś LG...

Bezapelacyjnie wygrał dla mnie (sygnał z odtw. BD Philipsa):

PHILIPS 42PFL7603 za 50" (SHARP - ok. 32kzł), grubość tv: ok. 2(!)cm. Tylko co z tego... :))

Ten Philips łączy dla mnie cechy świetnej plazmy. (Niestety nie widziałem jak dotąd wiernie pokazującego kolory sklepowego Pioneer'a KURO - dla mnie przereklamowany, podobnie jak i wiele innych tez niezłych w sumie tv.) i LCD-ka. Obraz nie przejaskrawiony, miły dla oka i cholernie naturalne kolory...

Stałem, podziwiałem i nie mogłem się nadziwić ani oderwać oczu... (Full HD).

Mogę więc powiedzieć, że NA DZIŚ to mój NR 1.

Ambilight miał wyłączony. (Myślałem, że jak ten producent nie ma (?) za b. czym się pochwalić ad. sedna sprawy (jakość obrazu) to dla odwrócenia uwagi od obrazu, lansuje świetlną otoczkę i zmieniające się kolory, bo czymś się przecież trzeba wyróżniać.

Dziś już tak nie myślę.

Co dziwne, ten LCD-ek nie ma nawet 100Hz (!) ale żadnych problemów z szybkimi scenami nie zauważyłem... -Jak to możliwe ?

Obok stał 200Hz SONY - też duża klasa ale dla mnie obraz z Philipka i tak był lepszy (!) naturalniejszy. Piękne, nie przejaskrawione ani nie przesadzone kolory - bardzo naturalne.

Po prostu - jak dla mnie, z tego co widziałem do tej pory, najwyższa półka (ofc. nie biorąc pod uwagę obrazu z projektorów) i klasa.

Sprawdźcie zresztą sami.

* * *

Inne moje typy: to np. SONY KDL40W4000(>4kzł) /ew. S4000 za nieco >3kzł/.

Andrea29:

Jak nie jesteś sprzedawcą Philipsa ;) to oznacza, że nie ulegasz powszechnej na forum hipnozie. Zapoznajcie się z wątkiem:

Ukryta Zawartość

Zwróćcie uwagę, że Philipsa nikt nie wymienia wśród faworytów.

Dodam, że ten model wciąż można kupić za mniej niż 3500 PLN. Ta czerń w tym TV też mnie zaskoczyła. Ale bez przesady plazmy mają lepszą, ale czy wykorzystywaną? Sygnalizuję problem dynamiki przekazu.

A o KURO nie mów źle bo znajomy prosił abym przeniósł do niego jeden z moich amplitunerów (18 kg, jednak łatwiejszy do przeniesienia :)) tej samej marki i podobno dobrze z nim współpracujący (takie tam HDMI control i in.). Jest zarypiasty. Wszystko to chyba kwestia wyregulowania w domu.

Ale jakbyś zobaczył tego mojego 42PFL7603D/12 w akcji!

Acha: Te szybkie akcje to natural motion: procesor liczy prawdopodobieństwo wystąpienia obiektu pomiędzy klatkami i tam rysuje. Jeszcze u mnie się nie pogubił. U rodziców w 100 Hz jak jest F1 pokazuje po dwa słupki z jednego, przy szybkich poprzecznych ruchach (śledzenie obiektu (nieruchomego) na pierwszym planie). Można to łatwo wytłumaczyć. Przecież nie ma przekazów 100 Hz! Są 24 (25) film i 50 z najnowszych kamer (transmisje np. sportowe). To 100 Hz to gadżet mniej skuteczny (ta sama klatka drugi raz) od tego wyliczania nowej klatki.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

W LCD (IPS) mają się poprawić kontrast, czerń i kąty, za sprawą nowo opracowanego polaryzatora, pochłaniającego światło rozproszone z podświetlenia matrycy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Obecnie przed zakupem TV na IPS powstrzymuje mnie niski kontrast ... może teraz ten problem zostanie wyeliminowany. Bo char. kątowa na IPS akurat już jest świetna (no może w czerni jest gorzej ... i akurat tutaj prawdopodobnie nastąpi poprawa).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.