Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny estradowe - projekt poszukiwany

rekin

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję pilnie gotowego projektu na kolumny estradowe - najlepiej 3-drożne. Najchętniej na dostępnych powszechnie głośnikach (Eminence itp..). Miałoby to być w miarę tanie i maksymalnie (jak na te pieniądze) dobre.

Minimalna moc to 500W RMS. Myślę o konstrukcji opartej o wysokoefektywne głośniki 15" (bas) 8-10" (środek) i 1" (góra). Wysokotonowiec najlepiej w tubie.

Nie jestem zbytnio zorientowany w temacie, więc najchętniej zaadoptowałbym gotowy projekt skrzynek i zwrotnic pod konkretne modele głośników.

Jeśli ktoś może podzielić się swoim doświadczeniem w temacie będę bardzo wdzięczny :)

https://www.audiostereo.pl/topic/35292-kolumny-estradowe-projekt-poszukiwany/

Polecałbym jednak standardowy układ 2 x 15" + driver, ewentualnie 2 x 12" + driver. Konstrukcji typowo trójdrożnych się na estradzie nie stosuje, przynajmniej nie w przypadku małych i tanich kolumn.

Driver stosunkowo tani i ponoć niezły to Selenium D210Ti, do tego Selenium 15PW3, Celestion TF 1525, Eminence Gamma 15. Całość powinna się zamknąć w 2 tysiącach, może troche ponad ;)

Poszperaj po elektrodzie, tam takie tematy pojawiają się co chwila. Były też gotowe projekty - łącznie ze zwrotkami i obudowami.

Całkowita nieprawda. Stosuje się powrzechnie konstrukcje i 5, i 6 drożne ale oparte o DSP więc o tym można zapomnieć. Jeśli o mnie chodzi to za małą kase rzuciłbym sięna Beyme, to przedewszystkim porządne i mocne głośniki, co do głośnika wysokotonowego to od tuby Rekinie nie uciekniesz chyba że zrobisz falowody ;) Może siezdarzyć że będziesz musiał dać 2 głośniki wysokotonowe żeby mocowo wyrobiły bo w końcu nie dajesz jakiśBMSów tylko pospolite Eminence czy Beymy które nie są tak wytrzymałe. Zastanowiłbym sięteż na Twoim miejscu na podziałem na sekcje. Czyli doły w osobnym pudle i góry osobno, same plusy bo np. doły zawsze możesz postawić na glebie i basem pozamiata, a góry albo powiesić, albo postawić powyżej głów ludzkich.

Liniowościąsięnie przejmuj bo i tak jak to będzie miało grać coś konkretnego w konkretnych pomieszczeniach to bez 31 punktowego EQ się nie obejdzie.

Dzięki za uwagi. Szukam czegoś co w pomieszczeniu około 35m^2 będzie w stanie dorównać głośnością perkusji. Problemem są głównie wysokie tony i średnica. Do tej pory salkę nagłośniały kolumny dwudrożne oparte o woofer 15" i gwizdek w tubie. Niestety niedostatki średnicy są bardzo wyraźne, co wynika z wysokiego podziału (gwizdek 2 razy spalił się i trzeba było niestety ciąć wyżej). Właśnie z tego powodu szukam czegoś z dodatkowym średniakiem o odpowiedniej wytrzymałości mocowej. Ma to grać naprawdę głośno.

Poszperam na elektrodzie.

Średniak Ci tu też niewiele da bo też Ci siebędzie palił. Zrób konstrukcje 2x 12" + 2x tuba, podziel to nisko i dla tuby daj odpowiedniego l-pada i mozesz dać np. 60W żarówke. Troche dziwne ale działa, na pewno driverów nie popalisz. Drivery oczywiście daj równolegle, będziesz miał równy rozkłąd prądów i będzie ok.

Witaj

Rekin pewnie szukałeś w Visatonie ale jakby co to podaje linka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdr

wstach1

Ukryta Zawartość

>wovo

Dlaczego 8'' średniak pracujący od powiedzmy 500-600Hz miałby się spalić? Przy założeniu, że będzie miał jakieś 125-150W myślę, że powinno to wystarczyć mocowo w paśmie 500-5,5kHz. Wtedy typowy 40W gwizdek poradzi sobie, a środek również powinien przetrwać. Jeśli się mylę popraw mnie. Dwie 12" w tandemie niestety nie grają zbyt dobrze na basie, a środek również pozostawia sporo życzeń - mam to sprawdzone, bo pożyczalismy takie paczki na próbę.

W zestawieniu 15" + 1" tweeter jest niestety słyszalna dziura na środku. Rozwiązaniem mógłby być tweeter 1,5" lub 2", ale znika wtedy część pasma na górze, no i 2" są lekko drogie.

Znalazłem coś takiego i poważnie się zastanawiam nad projektem 15" + 8" + tweeter:

Ukryta Zawartość

Co o tym myślicie?

Ukryta Zawartość

Z tanich driverów tym się warto zainteresować:

Ukryta Zawartość

Nie wygląda zachęcająco, ale jest to chiński OEM. To samo (z inną naklejką) siedzi w kolumnach Mackie oraz JBL. Sprzedaje to też ze swoją naklejką firma P-Audio.

Ukryta Zawartość

Właśnie o czymśtakim jak mówisz myślałem ale nie o jednym 2" tylko o dwóch normalnych równolegle. Wtedy taki podwójny driver przeniesie większą moc czyli da się ściać niżej. Natomiast jasne, możesz zastosować średniaka, ale znajdziesz średniaka o efektywności powiedzmy tych 96dB bez tuby ?? Poza tym tak jak pisze, bez EQ nie objedziesz a tym bardziej jak to ma przenosić też wokale to tym bardziej bo Ci będzie jeździło w prawo i w lewo bez korekcji. Zrobiac 2x 12" + 2x driver nagle po zrobieniu korekcji zauważysz że pasmo sięwyrównało a i możesz mocą przyłoić bo to czego głośniki nie wydalają, rezonanse, sprzęgi wszystko to wyciąłeś. Przekaz staje sięczytelniejszy i jest ok. Niestety dobre głośniki estradowe które zagrają kosztują . Popatrz na firme BMS, jak mozesz dać tyle kasy na driver to bierz i się nawet nie zastanawiaj. Możesz tego posłuchać miedzy innymi w paczkach Polanowskiego, dość powrzechnych w małych firemkach nagłośnieniowych ze wzgledu na cene. BMSa będzie Ci 500W cieżko uwalić.

Jak estrada to chyba beyma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Nie jestem specjalistą w sprawach skrzynek i prawdopodobnie nie ja będę je stroił w obudowie. Po posłuchaniu kilku gotowych kolumn stwierdziłem razem z kolegami, że dla uzyskania odpowiedniego efektu 15" głośnik basowy jest niezbędny. Paczki na 12" nie satysfakcjonowały nikogo - stąd moje opory przed konstrukcjami z dwoma 12", której to konfiguracji słuchałem. Może nie były to najwspanialsze głośniki stąd takie wrażenia?

Na głośniki do jednej kolumienki można przeznaczyć około 800-900zł.

Zastanawiam się poważnie nad uzyciem następujacych głośników

15" -

Ukryta Zawartość

8" -

Ukryta Zawartość

tweeter -

Ukryta Zawartość

Cena jest jeszcze znośna, a projekt (z innym wprawdzie średniakiem) ponoć sprawdzony. Czy to może zagrać przyzwoicie?

Oferty innych firm przeglądałem, niestety dostępność gotowych projektów, a co jeszcze ważniejsze opis ich walorów brzmieniowych przez kompetentne osoby jest szczątkowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy przypadkiem 2 x 12" nie będzie mieć lepszej odpowiedzi impulsowej, ponadto 12" też będzie zapewne lepiej grała w średnicy. Qrde, Rekin, kto takiego hardcore potrzebuje na próbie? Ktoś gra głośniej ode mnie?

www.myspace.com/loszmi

>Loszmi

Samej 15" nie mam zamiaru zostawiać - takie kolumienki juz stoją i paskudnie grają z samym wysokotonowcem w tubie:) Ten głośnik ma być uzupełniony na środku 8" głośniczkiem.

Co do głośności, to wcale nie jest zbyt dużo jeśli w niewielkiej salce chcesz puścić z miksera sumę na końcówkę mocy i dwoma paczkami przygłuszyć grającą live perkę. Jeszcze trudniej wyglada sprawa gdy grają dwa saksofony i chcemy je wyrównać w stosunku do klawiszy.

Nikt nie mówi o odkręcaniu gałki na max, ale o uzyskaniu odpowiedniego poziomu przy zadowalającej jeszcze jakości.

Chłopaki lubią bas, a tego troszkę - zwłaszcza najniższych rejestrów brakowało w paczkach 2x12". Impuls natomiast był rzeczywiście lepszy - coś za coś.

>wovo

Ja się cudów w żadnym wypadku nie spodziewam :)

To nie ma być jakiś bezkompromisowy projekt, a jedynie w miarę przyzwoicie grajace kolumienki do sali max 50-60m^2, które na codzień będą stały w pomieszczeniu 35m^2 i służyły naglośnieniu klawiszy i sampli z karty oraz być może części instrumentów.

Jak tu najkorzystniej wydać ciężko zarobione pieniążki?

>wovo

OK.

Budżet nie jest mój - próbuję doradzić ubogim kolegom;) Tak jak wcześniej pisałem na głośniki do jednej paczki można przeznaczyć 800-900zł. W sprawie elementów do zwrotnicy, terminali, obić i skrzynek postaram się załatwić coś we własnym zakresie.

Mamy dwie końcówki. Jedna to typowa estradówka z aktywnym chłodzeniem 2x400W przy 4ohm. Druga to dziwna hybryda estradówki i czegoś tam? Zbudowana w oparciu o 4 pary Sankenów na dużych zewnętrznych radiatorach i trafie o mocy 1,2kW. Ma to ponoć około 2x540W przy 4ohm.

czyli końce homo niewiadomo :) Jest dobrze jak na początek :D to kup 2 sztuki mocnych 15", do tego 2 dobre drivery i korektor graficzny byle nie behringera. Niedawno byłą cyfrowa Yamaha na allegro za 600 zł. Nim zrobisz korekcje, przez co rozumieć należy zero podbić, a jedynie wycinanie tego czego jest za dużo. Najlepiej robić to przy muzyce którą sięzna. I będzie ok.

Jak kupisz dobre głośniki to odejdzie Ci problem palenia się tych głośników, a średnice wyciśniesz korektorem o ile dzióra nie będzie za wielka. Mozesz do tego zrobićaktywny podział co będzie w ogole full wypas.

No tak - czyli być może, że istniałaby szansa po zmianie drivera na oszczędzenie zabawy w budowę nowych paczek? Obecnie stoją 2 paczki na 15" Celestion i niewiadomego pochodzenia driverach. Być może wystarczyłoby wymienić te ostatnie na coś lepszego i zastosować korekcję w celu pozbycia się dziury?

Zobaczę na dniach co to za głośniki i pstryknę fotki - może trochę się wyjaśni?

Celestion bleee ale zrób zdięcie. Jest tak jak mówisz. Dobre drivery nie 40W tylko 150W i do tego korektor między mixer a końcówki mocy. Będzie git, a pomiar najprościej zrobić szumem różowym , za mikrofon dać WM61A i odpalić na kompie DFF studio na przykąłd albo jakiśinny analizator widma. Robisz kreske od 100Hz do 12,5kHz a jeśli chodzi o dół to korygujesz przez puszczanie utworów. W końcu wiesz co to znaczy dobry dół Rafale wiec nie będe sięrozdrabniał :)

OK. za szybko nie porobię fotek, bo mam dwa dni wyjęte z życiorysu, ale pstryknę najszybciej jak się da. Chłopaki będą zadowolone jeśli uda się im oszczędzić kasy i zrobić coś na istniejących paczkach. Co do sprawdznia pasma - nie będzie problemu - to taki małe studio nagraniowe (niedoinwestowane), ale kilka mikrofonów pojemnościowych i profi karty, oraz jakiegoś Soundforge'a mają, więc damy radę :)

Dobry bas jest jak wybuchnie granat, albo nad głową przeleci złom F16 na dopalaczach (zapraszam na moją działkę przy Krzesinach) - w pomieszczeniu praktycznie nie do uzyskania. To co udaje się uzyskać to naprawdę kompromis pomiędzy dudnieniem (przy głębokim basie), a stukaniem (np. z dwóch 12" :).

A ile na to chcesz wydać? Bo jesli więcej niż 1600 na kolumnę, to te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) się bardziej opłacają. I mają 500 W ;)

Ukryta Zawartość

>Qubrick

Niestety to nie ja chcę wydać, ale zaprzyjaźnieni muzycy, w dodatku nie dysponujący zbyt dużą kwotą. Moje podejście do tematu jest nieco inne niż kolegów. Jestem skażony audiofilią w najgorszym wydaniu i oczekuję super efektu również w dźwięku estradowym. To okazało się być niezmiernie trudne.

Poprawiłem nieco estradową końcówkę mocy (zasilanie, stopień wejściowy) właśnie z tą myślą. Na moich kolumienkach słychać poprawę, na estradówkach było bez różnicy co grało, byle miało sporo mocy :/

Z audiofilskiego punktu widzenia katastrofa. Staram się chłopakom pomóc i nieco wymuszam ich posunięcia związane z zakupem - mimo, że to ich kasa.

Być może, że gdy przyjdzie im wydać pieniądze, to zrezygnują z całego pomysłu??? To przykre, ale tak to wygląda. Robienie muzyki, to poza nielicznymi wyjątkami (znane kapele i ich menadżerowie) strasznie mało opłacalne zajęcie. Trzeba wsadzić spodo kasy, a za mastering płyty dostaje się 600-800zł. Za koncert na małej imprezce wychodzi po 2-3kzł na kapelkę. Lepiej grać "do kotleta" na weseliskach.

Wracając do tematu, to najchętniej przesłuchałbym kilka paczek w tych konkretnych warunkach i miałbym pogląd co kupić. Niestety opiniom rzeszy zajmującej się nagłośnieniem estradowym (z małymi wyjątkami) trudno zaufać - mają kiepskie wyrobienie audiofilskie ;) Często nie słyszą różnicy, albo interpretują odstępstwa od normalności jako plusy dźwięku. Wiem to straszne, ale często (nie zawsze) tak bywa.

Znów wracając do konkretów - myślę, że kwota 1200zł za kolumnę byłaby do przełknięcia -wiem to mało, ale wszystko ponad to musiałbym chyba dopłacić z własnej kieszeni.

Z poważaniem poznaniak :)

minimum czego u mnie możesz posłuchać to Cobra Dynacorda ale budżet chyba nie ten :P jak kupisz dobry driver to Ci nie poleci, a reszte załatwisz na korektorze i ten plus że wszystko będzie dopasowane do akustyki pomieszenia. Będzie dobrze i da czadu. Jakbyś jeszcze zrobił doły to i stopke można nagłośnić a to jużmiodzio na próby będzie :)

Na stronie 4 tego watku masz schemat i opis głosników na tanich estradówkach , których uzywam z lampą . Ich wada jest brak basu . Zaletami - niska cena ,,produkcji" ( max 1kPLN/para ) i niezły dźwięk .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Artur ale to ma konkurować z perkusją w 35 mkw...

Ten Eminence przy pożądanych poziomach wysterowania wyda z siebie tylko 2 dźwięki. pierwszy jak będzie wyrywany w kosza a drugi przy upadku na podłogę ;-)

OK żartowałem :-)

Tak czy siak mam doświadczenie w garażowym graniu (bas) i wizja dorównania głośnością perkusji w dość niewielkim pomieszczeniu zakłądając audiofilską reoprodukcję (ach ta troska o brak wysokich...) trochę mnie bawi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.