Skocz do zawartości
IGNORED

budowa kolumn

stmaniak

Rekomendowane odpowiedzi

witam po przerwie. tak wygladaja sktzynki.

powiedzcie , czy moge na nie nakleic hdf 3mm laminowany z jednej strony. chce to zrobic klejem moment henkela i przeszlifowac papierem przed klejeniem forniru

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lepiej jak do oklejania użyjesz surowej płyty. I na pewno nie na kleju kontaktowym.

Przy stolarce można popełnić wiele błędów , czegoś nie dopatrzyć, ale TY na dzień dobry masz złe założenia.

Ja zawsze oklejam 3mm MDF lub HDF ( może byc laminowany od strony obudowy ale oczywiście surowy od strony forniru , stosuje zwykły biały ,, na plecy " szafek ) Dalesz sporo kleju i nakłądasz kiedy klej jest jeszcze mokry ( Kontakt jest do tego idealny ) . W celu stabilizacji płyt przybijasz je gwoździkami z maleńkim łebkiem ale nie blisko krawędzi głosnika bo czasem są tam nierówności i płyta może sie lekkio wygiąc pod gwoździem . Wbij 3-5 zaczynając od środka płyty i promieniście na boki . Krawędź płyty dotnij za pomoca frezarki ręcznej z frezem zaopatrzonym w łożysko oporowe . Jak sie postarasz do dokładnosć do 0,5mm - nie widać żadnych zakrzywień , jak z fabryki ;p

PS

Ale nie wiem jak dokładnie dociąc płytę 3mm za pomoca frezarki na skosach - frezarka z takim frezem tnie pod kątem 90% ...

...there is no spoon...

Do oklejania 3mm hdf czy mdf powinno się stosować kleje płynne , bo one mają szanse migracji i uzupełniania.

Jak dociśniesz hdf , żeby wszędzie chwycił?

Kontakt wiąże pod chwilowym dociskiem jak płyta będzie gdzieś słabo dociśnięta to się nie przyklei i będzie dzwonić.

Słusznie , dlatego kleju nalezy smarowac duzo ( marstwy po min 1 mm na obydwu klejonych powierzchniach i równo rozprowadzic szpachelka z małymi rowkami .Kłaśc płyte na mokry klej. Na szczęście Kontakt Moment jest długo płynny .

Jak tak nawet przykleiłem ustra do płyty MDF . Trzyma sie juz 6 rok .

...there is no spoon...

stmaniak, 20 Gru 2007, 19:40

>spokojnie moge urzyc patex express

O ile wiem to klej na rozposzczalniku wodnym więc z pewnościa nie nadaje sie do forniru bo pofałduje ( w epoce eksperymentów zmarnowałem w ten sposób 2m kwadrat. klonu pawie oczko )

Z drugiej strony czy pofałduje 3 mm płytę ? Ja bym nie ryzykował .

...there is no spoon...

No nie zupełnie. Pamietaj ,że woda odparuje. Swego czasu kleiłem sporo skrzynek i fornirowałem na klejach wodnych. Można długo pozycjonować materiał i nic się nie faluje , ale oczywiście ja używam płyt do dociskania i dużo ścisków.

no nie próbuj ;)) i tak jestem zakrecony.

ale tak jest w kazdym fachu.

ja tez sie smieje z klientów którzy twierdza ze mogliby sami sobie okleic auto, bo jak patrza to wydaje sie to proste.

• 2 miesiące później...

witam

troche to trwalo ale efekt znakomity.

fornir kladł stolarz na klej kostny.

teraz jada do lakierowania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

hej.mam pytanie z tej branzy.z roznych wzgledow musze zrobic nowe skrzynki.jakby tego bylo malo to musza byc jeszcze waskie.z tego powodu niskotonowy bedzie z boku.jaka musi byc minimalna wewnetrzna odleglosc miedzy bocznymi sciankami zeby glosnik zagral dobrze?

vifaM21WN-8-4ohm.

dzieki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.