Skocz do zawartości
IGNORED

Produkty Guangzhou Huadu KODA

kerikawon

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze zastanawiało mnie dlaczego na tym forum poświęca sie tak mało uwagi głosnikom Guangzhou Huadu KODA Electronics znanych u nas potocznie jako KODA .Tajemnicą poliszynela jest że firma ta produkuje dla wielu uznanych firm na świecie których produkty także na tym forum uznawane są za bardzo dobre .Ciekawi mnie w takim razie dlaczego Głośniki Koda /TAGA itp są u nas prawie nie zauważane .

Chodzi o brak legendy ????

https://www.audiostereo.pl/topic/35467-produkty-guangzhou-huadu-koda/

Mam KODY grają genialnie jak na swoją cenę, zawsze gdy jadę tramwajem w poznaniu na ul dąbrowskiego patrzę na reklamę kody z kocurem słuchającym muzy na słuchawkach na tle amerykańskiej flagi. Jeżeli będę zmieniał kolumny to napewno wśród pozycji do wyboru będą jakieś kody, za śmieszne pieniądze dostaje się naprawdę dobry sprzęt

npl >dla znanych firm? hm. może nie tutaj.

Nie rozumiem rozwiń czyżby w Polsce takie produkty jak Cambridge Audio S-30 nie były znane ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo Dali ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) stara wersja KODA SW-850

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) SW-1000v2

Koda Ka-325F poprzednik Koda Ka-225F

Ukryta Zawartość

Tych produktów jest wiele wystarczy sie dobrze rozejrzeć.

Popatrzcie chociażby na Koda K-5000F czy K-5200 z czym wam sie kojarzą ???

post-4769-100006538 1187510778_thumb.jpg

post-4769-100006539 1187510778_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robisz coś bardzo złego w głowach audiofili. Odbierasz im wiarę w >dobre, audiofilskie< marki ;)

Tak naprawdę problemem od początku rozpowszechniania się jakiejkolwiek marki zestawów głośnikowych jest ich badziewiastość, przykryta kilkoma lepszymi modelami produktów.

Kilka przykładów...

Mordaut Short - nigdy nie były dobre, odniosły sukces z początkiem mody na plastiki w kolumnach głośnikowych.

Dali - trochę lepiej ale na ich wyżynach cenowych (największe 850 i może jeden lub dwa mniejsze z najdroższej >czerwonej< serii), tańsze serie to była kaszana nie do słuchania.

Acoustic Energy - poza pierwszym modelem Aegis 1 kolejne reinkarnacje grały coraz gorzej (ostatnie AE One to jakieś wrzeszczące pudełko na błyszczących mambranach z puszek po piwie).

Jamo - wytwór mody na niskotonowe buczenie (seria VII, 700 i 400 - nawet ich koszmarnie drogi flagowiec miał obudowę FA). Twarz uratowało Jamo serią 800 na głośnikach Seas Excel (kolumny te jeśli dobrze pamiętam nie są już produkowane).

Castle - ... ? Buhahaha! Inne >angielskie < wynalazki budżetowe nie zostają w pamięci dłużej niż czas ich słuchania w sklepie ;)

Dlatego właśnie nie ma znaczenia skąd pochodzą głośniki, ani gdzie są produkowane kolumny opatrywane następnie już coraz mniej renomowanymi markami.

Jeszcze 20 lat temu duża część głośników i gotowych wyrobów producentów niemieckich, angielskich czy francuskich pochodziła z Tonsila (choćby Phonar, Wharfedale czy Mission). Obecnie za miskę ryżu pracuje się nieco dalej na wschodzie więc tam też przeniesiona została produkcja.

Ukryta Zawartość

Lub subwoofery

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-4769-100006533 1187517018_thumb.jpg

post-4769-100006534 1187517018_thumb.jpg

post-4769-100006535 1187517018_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qubric,

Wcale nie uważam ze robie żle ,chce uswiadomić ludzikom że pomijając Moze B&W i Paradigm których główna częsć oferty jest jeszcze robiona w rodzimych krajach , reszta jest już produkowana u Markowych podwykonawców takich jak KODA .

I teraz pytanie w zwiazku z tym czy wystarczy zmienic znaczek marki na mniej szanowany u tak zwanych audiofili aby głosnik grał gorzej i był gorzej oceniany ???? Z tego co wiem to wielu DIYużywa np .przetworników wysokotonowych produkowanych w chinach np . zakładach KODA poniewaz taniej a czasami znakomicie lepiej od uznanych eurpejskich marek . więc o co tu chodzi wstydzimy sie mówic że nasze koszulki Adidasa są Pakistańskie ????

Z tym subem SW 850( KODA/GOKY) to ciekawa sprawa.Jako DALI jest duzo drozszy jak widze.Miałem taki kiedys jeszcze jako GOKY chyba ( ten sam głosnik prawdopodobnie) .Walory dzwiekowe( basowe) warte ok.200zł moim zdaniem.

Grundig High Fidelity

nie wiem czy faktycznie koda produkuje dla tych firm, czy po prostu robi "repliki" jak to ktoś ładnie na tym forum określił. produkty koda, goky a także taga reklamowana w hfc - takie produkty amerykańskie do bólu - made in china.

kiedyś w stereophile była ich reklama - zrobimy wszystko i za małe pieniądze... po prostu żadna rewelacja, litewska / łotweska radiotechnika robi podobno dla samsunga, lg i sony - tylko co z tego wynika?

firmy przenoszą produkcję do chin bo niskich cen wymaga rynek, rynek wymaga bo inni produkując w chinach obniżyli cenę - jakość również. za jakość się płaci.

>>>>nie wiem czy faktycznie koda produkuje dla tych firm, czy po prostu robi "repliki" jak to ktoś

>ładnie na tym forum określił. produkty koda, goky a także taga reklamowana w hfc - takie produkty made in china.

npl jasne masz racje ...nikogo takie rzeczy na tym forum nie interesują , lepiej pogadać o wpływie podstawek antyrezonansowych na produkty z poza zasięgu przeciętnego użytkownika forum .Lepiej wydać kaskę na produkt markowany silnym znakiem towarowym , niż na to samo pod innym mniej znanym znakiem .Ludzie macie tak dużo kasy ze nie zwracacie uwagi na takie rzeczy ?????

Jak dla mnie to wygląda mniej więcej tak:

- Generalnie ZAWSZE za markę się płaci. Chociażby z tego powodu, że po to firma wyrabia sobie taką markę, żeby przy jej użyciu sprzedawać coś więcej, niż tylko produkt. A to "coś więcej" to mogą być bardzo różne rzeczy: legenda, poczucie życia w jakimś-tam stylu, obiegowa opinia, jakieś-tam nagrody, które dana marka otrzymała, etc. Tak jest w każdej branży, nie tylko audio. Wahacz do mojego samochodu kosztuje 150 PLN jako no-name, 350 PLN jako tzw. markowy zamiennik i prawie tysiaka z dumnym znaczkiem Mitsubishi. Ten sam wahacz i zapewne wychodzący z tej samej fabryki. No bo ileż może być fabryk robiących wahacze do mało popularnego modelu mało popularnej marki...?

Tak samo jest z klockami audio i milionami innych produktów w każdej możliwej branży.

- To, że coś wygląda tak samo, nie oznacza, że gra tak samo. Nawet posiadanie takich samych przetworników nie decyduje o tym, że dźwięk będzie podobnej jakości. Diabeł tkwi w szczegółach, a cholera wie, jakie szczegóły zostały w takich przypadkach zmienione. W końcu różnica w cenie nie musi w 100% wynikać z braku tabliczki z "drogą" nazwą. Trzeba posłuchać.

Najlepszym dowodem na to są wszelkie próby klonowania czegokolwiek. Nigdy nie spotkałem się z opinią, że klon gra TAK SAMO, jak pierwowzór. Albo "zdecydowanie lepiej" (to zazwyczaj opinia wykonawcy/właściciela), albo "to na pewno nie jest poziom oryginału" (to opinia osób postronnych lub nastawionych negatywnie do idei klonowania). Ale nigdy TAK SAMO.

- W mojej, jak do tej pory niezbyt może długiej, karierze audio-maniaka, chyba nie spotkałem sprzętów (mówię o sprzętach nowych) grających lepiej, niż by to wynikało z ich ceny. Spotkałem natomiast sprzęty grające gorzej. Rzekłbym nawet, że dość często. :) Więc nie do końca wierzę w to, że można wydać 20% ceny czegoś droższego na coś tańszego, co będzie grało tak samo dobrze, jak to droższe.

- Kilku modeli kolumn Koda słuchałem (na pewno rzecz jasna nie wszystkich) i jakoś niespecjalnie mnie zachwyciły. Czy miałbym takie same odczucia, gdybym nie wiedział, że to Kody? Nie wiem, trzeba by kiedyś sprawdzić. :)

cytuję poprzednika>- Kilku modeli kolumn Koda słuchałem (na pewno rzecz jasna nie wszystkich) i jakoś niespecjalnie

>mnie zachwyciły. Czy miałbym takie same odczucia, gdybym nie wiedział, że to Kody? Nie wiem, trzeba

>by kiedyś sprawdzić. :)

• 3 tygodnie później...

""ej jaja sobie robisz ?? jedyne co cię tłumaczy to ześ nowy ,nie wiesz ze na tym forum KODA do tabu i popełniasz gruby nietakt ?????Jak byś zapytał o Harpie to byś odpowiedz otrzymał a tak pełen ignor ,odpowiedziałem ci na zakładce Kino ,więc właściwie zdecyduj się gdzie chcesz otrzymać odpowiedzi ......""

Szanowny Panie - najpierw cytując Pana że to temat tabu itd. Pan sobie szanowne jaja robi. Teraz odnoszę wrażenie że promuje je Pan jako doskonały produkt i porównywalny z DLS czy Dali . Sądzę że jest w tym ukryty jakiś cel czy podtekst . Tylko czemu ma to służyć ? promocji kody czy obnażeniu marek Dali lub DLS tu przywołanych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.