Skocz do zawartości
IGNORED

skladka na wzmacniacz - dzielmy sie

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

kiedy ja chyba nie potrafie narysowac cos co chce..... to wychodzi z samo z siebie pomysl i jest, piszecie ze ja napisalem "dajcie!" ja tak nei pisalem nie prosilem o gotowke... sam ktos to zaproponowal a teraz zwalacie to na mnie to chyba nie fer i pomyslcie co ja czuje?

napisaliscie ze nic nei daje a rysunki na 1 stronie, moze uzdolniony nie jestem ale dalem moj najladniejszy rysunek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a ja nie mowie ze takie wyjscie jest najlepsze.Ale ma sie takie pomysly ,jak sie ma 17 lat.A nie zawsze taki podarunek musi zwichnac czlowieka .Czasami odwrotnie.Osobiscie dajecie na znacznie glupsze rzeczy (jak sie tak zastanowic dobrze),znacznie glupsze idee wpieracie.Wypijacie o jedna butelke za duzo.A co bedzie jak nawet was oszuka.Czy przypadkiem wlasnie nie o to chodzi .Po prostu wali nas to po ego i wkurza.Ale mozemy natomiast spokojnie wyrzucic np 20 zł po pijanemu i nawet nam sie to podoba.

Witam. Ja mam 22 lata, sam sobie płacę za studia, prowadzę small biznes w poznaniu a mój wzmacniacz to używany pionek za 400zł na który sam sobie zarobiłem - widocznie procentuje tu wielkopolskie wychowanie, a u majmaja procentuje wschodnie nieróbstwo, może to okrutne słowa ale chłopie miałeś wakacje, wsiadasz na początku lipca w pociąg przyjezdzasz do poznania, szukasz pokoju za 300zł na miesiąc (ofert pełno w wakacje - po studentach), robote znajdujesz w pierwszym centrum handlowym (w co drugiej witrynie sklepowej pisze ZATRUDNIĘ SPRZEDAWCĘ) - robisz 2 miesiące masz 2000zł minus koszty utrzymania zostaje ci po powrocie do Rzeszowa przynajmniej 1200 zł więc masz na wzmaka i dodatkowo na CDka. Żulenie na innych to niezłe przegięcie - nie popieram - jak te dzieciaki z krakowa żebrzące na klientach rynkowych kawiarenek

gotyk>>>i to jest zrozumiale ale my wszyscy popelniamy blad podstawowy.Ty jestes z miasta, a tam na wsi w rzeszowszczyznie nie wszystko jest takie proste i oczywiste.Jak tez nie wszyscy sa tacy ze wsiada i pojada.Ale dobrze ze moga sie dowiedziec i zaryzykowac.

tak jak mowi michelangelo - mnie nie stac to nie kupuje, sam na swoj nowy system zbieram od roku i zawsze wypadalo cos co bylo wazniejsze i musialem cos sprzedac zeby cos innego miec ( zeby zyc). W tym czasie uzbieralem troche kasy i znowu musialem wydac na cos bardziej przyziemnego, teraz powoli znowu chowam w skarpete ale na taki wzmak jaki chce majmaj mnie po prostu nadal nie stac, albo szkoda mi wydac tyle na sam wzmacniacz. Niektorzy nawet dziwia sie ze tyle bujam sie z kupnem sprzetu ale dla mnie kazda nan wydana zlotowka jest wiele warta,

Chlopak ma 17lat , ja 25 i mam ALtusy i wzmak JVC ktore w sumie by kosztowaly pewno nawet nie 400zl ale graja i potrafie sie cieszyc ich dzwiekiem mimo ze tyle razy sluchalem cos znacznie lepszego.

Druga kwestia kelnerzy - sam bylem kelnerem w Szkocji i tam mi dawali napiwki to i tu staram sie rzucic grosza chocby zlotowke czy dwa koncowki , zdaje sobie sprawe ze to malutko ale niech tak rzuci z 10-20 osob i kelner juz cos z tego ma. A w Polsce rzeczywiscie to nie jest zwyczaj moze pare procent ludzi i to wlasnie niekopniecznie tych zamoznych daje ( w USA przykladowo kelnerzy maja 3$ za 1h pracy,a jak brak napuiwkow to placa mizerna wiec zyja wlasnie z tego).

Inna sprawa pomoc w kwestii pomocy - kiedys Piotrek 608 dorzucil mi do wzmacniacza przejsciowke z malego na duzego jacka gratisowo za co mu serdecznie dziekuje, to rozumiem jako przejaw pomocy, doradzenia. Jak ktos ma zbedne sluchawki od walkmana czy walajace sie tanie kabelki, wszystko rozumiem - sam jakbym takowe mial dalbym ale wtedy watpie czy ktos by takowe chcial...ale nie CA chlopie - pomysl ze wiele osob tu pracuje i zbiera ciezko kase i wielu jest starszych o dobrych pare lat i nie maja za dobrego sprzetu.

W kazdym razie zycze powodzenia , w tym momencie juz kup sobie wzmaka tylko nie szalej dalej ze sprzetem jakby Ci sie jednak nie spodobal.

Jeszcze jedno jest równie mocno niepokojące, pomijając moralną ocenę sposobu zbierania na wzmacniacz. Nie sądzę aby sposób ten był niedopuszczalny... aczkolwiek jeśli kolega nie miał by na czym słuchać i oczekiwał darowizny w postaci jakiegoś grającego klocka od kogoś komu i tak nie jest potrzebny i leży w szafie... nie było by to jak sądzę oceniane tak surowo...

Ale do rzeczy...

Zauważyłem (sądząc z wpisów forumowicza majmaj) pewną cechę którą też niestety posiadam, a mianowicie brak cierpliwości jeśli chodzi o kompletowanie sprzętu. Z tego powodu stał się on posiadaczem CD którego teraz sobie "nie chwali". Dodatkowo może się okazać że zakup wskazywanego w jednym z linków wzmacniacza nie przyniesie oczekiwanej poprawy i przyjdzie chęć wymiany kolumn i źródełka... (sprawdzone na własnej skórze) a do kolejnych wakacji i możliwości zarobienia środków na to jeszcze daaaleko.

Jeśli kolego masz 200 zł które zarobiłeś to polecam sprzedaj amplituner i postaraj się je dołożyć do "nowego" zakupu. Sądzę że na Allegro bądź w jakimś komisie uda Ci się w tej cenie znaleźć coś interesującego. Jeśli dozbierasz sobie kaski to znowu używany klocek sprzedasz z niewielką stratą i zakupisz coś o stopień wyżej... Sam tak robiłem do czasu kiedy nie zacząłęm pracować.

kto chce pomóc, niech pomaga. Uważam, że dla majmaja taka prośba to już pewne doświadczenie.

Czy będzie w stanie z niego skorzystać? Dojrzeć? Wyciągnąć wnioski z postów krytycznych?

Mam nadzieję, że tak.

I nie wolno karcić chłopca za to, że taki był jego pomysł. Jest młody. I może nie miał innych sposobów?

Pasja przerasta rzeczywistość i wtedy następuje taki post.

I jest zauroczony audiofilami. Jeżeli jego pobudki są czyste, i zaangażuje potem serce swe w muzę

z tego wzmaka, to będzie dobrze.

Myślę, że majmaj czyni to po raz pierwszy i ostatni.

Pozdrawiam,

grzechniks.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

muls, 22 Sie 2007, 13:55

>panowie opowiem wam historie.Jak bylem w technikum a to byl poczatek tranzystorów,kondensatory

>elektrolitycznre kupowalo sie spod lady ,nie mialo sie pieniedzy itd .Mialem 17 lat i na dworcu

>poznalem przypadkowo czlowieka ,jak sie okazuje wykladowce na politechnice

he, muls, teraz też na centarlnym 17 latek może spotkać sponsorów;-)

Jest jednak zdecydowana różnica miedzy tymi przypadkami. Ty nie zaczepiałeś sam ludzi, by Cio dali pieniądze na Twoja zabawę.

Żyje już troche na świecie i znałem i znam wielu różnych ludzi na różnych poziomach zamożności. I nigdy nie spotkałem sie ze zdarzeniem, aby uczciwy, ale biedny oczekiwał datków na swoje zabawki od innych - więcej, publicznie ich się domagał. I to niezaleznie od wieku.

Spróbujcie małemu cyganiątkowi, jak żebrze, dać bułkę zamiast kasy ..... to was zbluzga.

Mnie tu coś śmierdzi. Albo łatwizną i wykorzystywaniem naiwniaków albo jakąś zaplanowaną akcja sondażową ;-)

nokogo nie oszukuje wiele razy pisalem ze ja nie prosilem o pieniadze, ktos napisal abym podal nr konta i od tego sie zaczelo. ale cieszy mnie to ze sa osoby ktore chca pomagac :) i to juz kilka. Wszystkim tym osobom wysle PW z dokladnymi danymi i jak wszystko wyglada. i za wszystko wiekie dzieki .... ktos mi napisal na PW "rob swoje byle uczciwie" "sa rozni ludzie jedna beda CI zazdroscic inni pomoga a jeszcze inni nie zrozumieja Cie"

jar>>oczywiscie ze masz racje -Tez.Wszyscy maja racje, bo wszystko o czym piszemy zdarza sie.Ale kazdemu zdarza sie w innych proporcjach.I takie wnioski wyciaga na przyszlosc jakie mu zdarzenia zdarzyly sie.

Majmaj,

Czy naprawde nie widzisz (nie czujesz), ze... nazwijmy rzecz po imieniu... zebranie w przypadku zdrowego i mlodego faceta jest skandaliczne? Wyceniles swoja godnosc na 850zl i pomimo surowego osadu, liczac pierwsze 'drobne' zacierasz rece i kombinujesz, jak tu obrocic kota ogonem i grac niewiniatko... Mysle, ze ta "afera" poki co, jednak nic Cie nie nauczyla. Zadnego przepraszam, zadnego "wiem, ze zle zrobilem"...

Kompletnie nie rozumiem tych 'wyrozumialych naiwniakow', ktorzy toleruja taki "bezstresowy model wychowania" i nie potrafia dac chlopakowi jasnego sygnalu, ze robi zle.

Lete

Nigdy do głowy nie przyszło mi, że o sprzęt audio można żebrać. Całe życie człowiek się uczy. Dobra. Twórczo podejdę do problemu. Sprzęt audio kupiłem sam, bo nie pomyślałem, że można inaczej. Za to samochodu nie mam - nie stać mnie. W Polsce żyję - sami rozumiecie. Jestem skazany na komunikacją masową. Mój zmysł powonienia niejeden raz już ucierpiał z powodu nagromadzenia śmierdzących pach, a niektórzy podróżni używają takich słów, że aż uszy więdną. Dłużej tak nie może być. Marzę o Cadillacu. Najchętniej model STS, ale jeśli ktoś ma inny to też może być. Darczyńcy mogę przekazać mój stary rower - jest naprawdę ładny. Jeżeli nie mielibyście zbędnego Cadillaca, możecie wpłacać na moje konto bankowe, to sam sobie kupię. Każdemu wpłacającemu powyżej 5000zl. wyślę e-mailem skan faktury. Osobę, która najwięcej wpłaci, zapraszam na dwugodzinną przejażdżkę po mojej okolicy.

majmaj

1.A rzeczywiście jak ktoś wspomniał bedzie sytuacja, że po zakupie dojdziesz do wniosku, że twój CA nie spełnia twoich oczekiwań ? być może napaliłeś się na marke "inną" niż te najbardziej popularne i wydaje Ci się że jeżeli na wzmaku pisze Cambridge Audio, a nie SONY, KENWOOD czy PIONEER to bedzie grał o niebo lepiej ? wydaje mi się że naczytalłeś się sporo pochlebnych ocen na temat tego wzmaka, jeśli tak to powinieneś przeczytać też że wzmacniacze stereo brzmią lepjej od amplitunerów, nie pomyslałeś o sprzedaży YAMAHY i zakupienia wzmaka stereo ?? a jesli zależy Ci na radiu to dokupić do tego osobny tuner tuner ? przecież i tak masz dwie kolumny, na tej operacji powiniene mieć parę stówek

2. Jesli już zbiórka to kontrolowana i przez określony czas ! nikt z nas nie ma pewności że na twoim koncie nie ma już 2000zł. Jeśli już to powinno się to odbywać na koncie innego forumowicza "X" który otrzymywał by przelewy od użytkownika "Y" wraz z informacją na PW jaka kwota została przelana. Osobo obsługująca zbiórkę "X" odsyłała by na PW do darczyńcy "Y" wiadomość z potwierdzeniem przelewu oraz kwotą i informowała by o tym na forum, lecz tylko informacje o samym wpływie nie o kwocie. W ten sposób można by zamknąć składkę po określonym czasie lub przy zebraniu ustalonej kwoty i napisać na forum wszystkich darczyńców i kwoty aby wszystko było jasne i czytelne.

3. ...Czy żeczywiście to wszystko ma sens ? czytam wpisy za i przeciw no i jestem po środku... no i narzucają się odrazu pytania:

- dlaczego akurat CA 500 ( naczytałeś się ? )

- czemu nie sprzedać Yamahy po co Ci Yamaha i CA ?

- dlaczego nie zmienić kolumn to ma o wiele więkrzy wpływ niż zmiana wzmacniacza

Z tego co pamietam to swój CD zakupiłeś na podstawie forum czyż nie ? i jesteś z niego nie zadowolony więc ?? jakieś wnioski ??

nie chce sprzedac ampli bo ogladam czesto filmy

wiem jak gra CA bo go slyszalem w akcji ale ocztwiscie NIE powiedziane ze chce akurat go... jredli jest cos fajnego np na allegro to pewnie ze bym wzia.

kolumn nie chce wymieniac bo to juz za duzy wydatek a po za tym te nie sa zle.

znow bede sie powtaxzal:

jedni mi pisza ze dobry pomysl dlaczego maja nie pomoc (sa osoby co pisza mi na PW ze pomogga....) inni mnie mieszaja z blotem, widzicie jak sa rozni ludzie? ale wszystkich szanuje bo podjelem ryzyko.

>ile potrzba kolumn do DD lub DTS ? majmaju ?? :)

Spokojnie, Majmaj bedzie "jadl mala lyzka"... Najpierw zrzucicie mu sie na wzmaka, a potem przyjdzie czas i na kolumny, porzadne dvd, kable...

Czekam na kolejny wpis majmaja "dziekuje wszystkim, ktorzy rozumieja moja trudna sytuacje" (a na boku "kretyni, hahahaha") :)

Pozdrawiam,

Lete

_WILU_

Probowalem "mlodemu" delikatnie wytlumaczyc, ze zachowal sie fatalnie i powinien wyciagnac wnioski i to od zaraz, a nie po zbiorce... A tu nie dosc, ze on najwyrazniej nadal tego nie rozumie, to jeszcze czesc z forumowiczow (ojcowie zapewne?) nieswiadomie zapewne (?) uczy chlopaka takich, a nie innych "nawykow"...

Pozdrawiam,

Lete

spyl Yamahe i kup CA, a jak masz 200zł to kup

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jeszcze zostanie na inne zachcianki... i będziesz mógł filmy oglądać tak jak lubisz... efektów DD i DTS na dwóch kolumnach nie masz co szukać

ps.

przypomniał mi się kawałek "Kazika"

12 groszy :-))... grosik dla majmaja na...

idź pod kościół jeszcze i tekturą że na wzmaka potrzebujesz albo do opieki społecznej... tam będziesz mniej anonimowy i weź rysunki...

piszesz że to nie twój pomysł ze zbieraniem kasy tylko tak temat się potoczył... spójrz na tytuł temau "składka na wzmacniacz..."

no to jak się napalisz na kobitę to dopiero będzie problem... gdy ona nie zechce :-D

pzdr i życzę udanej zbiórki

Ukryta Zawartość

123... test

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.