Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer

gotyk1

Rekomendowane odpowiedzi

Pioneer na IFA2009 (prezentacja nowej serii mk2)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17470-100006691 1252160344_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1441450

Seria „Elite” zaczarowała mnie na poczatku lat 90-tych podczas wakacyjnego pobytu w stanach. Niestety ówczesne ceny klocków moich marzeń oscylowały daleko poza granicami moich marzeń szczególnie będąc wtedy świeżo upieczonym studentem. Potem nastały tłuste lata 90-te i bum sprzętu do kina domowego, klocki stereo oddaliły się jeszcze bardziej. Szczególnie że w kraju nie były praktycznie w ogóle dostępne w wersji z "drewnianymi" bokami.

Swój obecny zestaw zacząłem mozolnie zbierać po 15-letniej przerwie. Sprawa była o tyle trudna że postawiłem na urządzenia NOS ("New Old Stock") lub ostatecznie w stanie „Mint” z pełną dokumentacją co gwarantowało że ze sprzętem obchodzono się należycie i nie za często albo w ogóle zmieniał on właściciela. Nie szło tylko o małe szanse na upolowanie klocka Elite na Ebay czy Craigslist ale przeszkodą była czasem cena. Miałem jednak trochę szczęścia i niektóre klocki udało mi się nabyć po niebywale atrakcyjnej cenie, np. CT-93 który kupiłem od gościa który trzymał decka w szczelnie zapakowanym oryginalnym pudełku przez ponad 10 lat w klimatyzowanym pokoju. Największy problem był i jest z kompletem C-91 i M-91. Był to docelowy duet ale do tej pory nie udało mi się spotkać egzemplarzy które przetrwałyby próbę czasu tak dobrze jak tego chciałem. Dlatego pozostałem przy komplecie M-72 & C-72 które dopadłem kiedyś na eBay w stanie jak nowym. C-91/M-91 nadal pozostaje na celowniku „w planach” szczególnie że „burgundowy” odcień przedniego panelu współgra lepiej z serią „9x” (np. CT-93) niż fortepianowa czerń pozostałych klocków. Chociaż bez lampy błyskowej tego praktycznie nie widać.

Odtwarzacz CD w którego roli gra doskonały PD-65 pozostaje jednak dla mnie zagadką i „brakującym ogniwem” w serii z dziewiątką o burgundowej maści. Wiem że interesującym mnie okresie Pioneer oferował wzorniczo pasujący CLD-95 ale „Laser Disc” nie był w kręgu moich zainteresowań. Zawsze też zastanawiałem się czy inny model odtwarzacza CD a mianowicie PD-93 był także mojej ulubionej maści. W każdym razie pozostaje on nadal na liście „most wanted”.

Zupełnie nieplanowanym klockiem w moim zestawie jest odtwarzacz MJ-17D który nabyłem tylko ze względu na posiadaną dość sporą kolekcję minidisków których używałem będąc jeszcze w kraju na doskonałym funkcjonalnie kombajnie Onkyo FR-435. Były to ostatnie lata tuż przed rozpowszechnieniem się standardu MP3 i zalaniem rynku tymi odtwarzaczami. Wtedy „minidisc” w samochodzie był naprawdę wygodnym i poręcznym medium, o odtwarzaczu przenośnym do joggingu nie wspominając.

Procka SP-99D używam sporadycznie tylko do cieniutkich nagrań gdzie potrzeba więcej basu albo do nagłośnienia domowych imprez, gdzie powinno grac nie za głośno ale dobitnie. Nadal śledzę aukcje i rynek wtórny i szukam niektórych klocków serii Elite, m.in.: M-73 i F-93 które są prawdziwymi rodzynkami.

Kilka ciekawostek które wyszły na jaw kiedy już skompletowałem zestaw:

- deck CT-93 pomimo że nie ma odbiornika podczerwieni, daje się sterować zdalnie poprzez magistralę SR pioneera z p-wzm. C-72 za pomocą świetnego pilota Pioneer AXD-1171. Trzeba tylko wszystkie klocki połaczyć łancuszkiem kabli „mono-jack” 3.5mm.

- minidisc MJ-17D podłączony do magistrali SR nie będzie reagował na komendy z pilota gdy C-72 jest w stanie „stand-by”

- niewątpliwą wadą CT-93 i odtwarzacza PD-65 jest brak możliwości wprowadzenia ich w stan „stand-by” za pomocą pilota. Trzeba oba po prostu wyłączyć przyciskiem. Ja kiedyś podłączyłem je do odłączanego wyjścia sieciowego C-72, ale każdorazowe włączanie magnetofonu i decka przy uruchomieniu C-72 nie podobało mi się.

- procesor SP-99D nie tylko że ma zaokrąglone frontowe krawędzie drewnianych boczków co uważam za wadę estetyczną, to jeszcze nie ma bajpasu w torze audio (połączenie wybranego wejścia z wyjściem) w sytuacji kiedy urządzenie jest w stanie czuwania. W efekcie tego dźwięku nie usłyszymy jeśli klocek ten jest wyłączony lub czuwa. Ówczesna technika wymuszała także wbudowanie w urządzenie wentylatorka co niestety słychać w cichym pokoju.

- Końcówka mocy M-72 jest tak naprawdę „kwadrofoniczym” wzmacniaczem gdyż posiada 4 końcówki mocy. W konfiguracji 2 kanałowej wzmacniacz oddaje moc 100W mocy znamionowej z kanału przy 8 omach w paśmie 20~20,000Hz przy zniekształceniach 0.009% (!). Przy konfiguracji 4 kanałowej moc maleje 2-krotnie i rosną zniekształcenia do 0,02%.

- dla fanów kina domowego: dwie końcówki M-72, jedna w konfiguracji 2-kanałowek na kolumny frontowe, druga pracująca 4-kanałowo zasilająca głośnik centralny (albo dwa) oraz surroundy, potrafia powalić na kolana niejeden współczesny amplituner kina domowego.

Moja obecna kolekcja poniżej: w kolejności od dołu:

- końcówka mocy M-72

- przedwzmacniacz C-72

- procesor SP-99D

- magnetofon CT-93

- odtwarzacz CD PD-65

- minidisk MJ-17D

Ukryta Zawartość

post-891-100006498 1252383834_thumb.jpg

post-891-100006499 1252383834_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1443263

eskwadrat piekny zestaw naprawdę jest się czym pochwalić tylko pozazdrościć. Jeżeli chodzi o kolor to PD-93 jest w kolorze właśnie burgundowym taka wisienka aczkolwiek mam jego europejską wersję Reference z wyświetlaczem w kolorze niebieskim a nie bursztynowym to jego kolor jest inny niż PD-65 ELITE który jest właśnie czarny. Zapewne PD-93 w wersji na USA "ELITE" także jest w burgundzie i powiem Tobie ,że warto na takiego zapolować. PD-65 gra bardzo dobrze PD-93 gra rewelacyjnie klasa sama w sobie

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1443347
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kaviter dalej uwazasz ze PD 9300 i PD 71 to dwa zupelnie inne urzadzenia? Wspolczuje miszczu. Nie chce mi sie z toba polemizowac bo nie mamy o czym gadac. Co do porownania obu urzadzen: nie zrobie ci tej przyjemnosci ale zauwaz ze oba maja swoje miejsce w moim systemie.

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1443678

Kuźwa, własnie mi ktoś sprzątnął PD-93 sprzed nosa na eBay. W połysku z odcieniem burgunda jak mowiliście. Ale za to udało mi się wczoraj w nocy wyrwać wymarzony komplecik C-91/M-91 w stanie mint. Nie mogę sie doczekać kiedy przyjdzie. Pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1443705

Bartasxx, nie jestem pewien czy już o tym nie pisałeś jesli tak to daj mi linka, chodzi mi o porównanie PD-65 z PD-93. Czy PD-93 ma "stable platter", chyba nie? No i odsłuchowo jak wypadają oba urządzenia. Poluję tez ostatnio na PD-75, interesuje mnie czy ten player ma także feler braku przejścia w stan czuwania z pilota jak "65"-tka? No i ogóle które z tych źródeł najbardziej ci odpowiada? Będę wdzięczny za info. Pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1443825
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Niestety PD 75 nie ma trypu standby. PD 93 to PCM 63 PK i zwykly naped. Laser o ile pamietam PWY 1004 czyli jak najbardziej do dostania. PD 93 to wyzsza liga. Dzwiek w ta sama strone ale wiecej detalu wybrzmienia i szersza scena niz w PD 65. Przynajmniej ja mialem takie odczucia.

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1443869

discomaniac71, 8 Wrz 2009, 18:19

>kaviter dalej uwazasz ze PD 9300 i PD 71 to dwa zupelnie inne urzadzenia? Wspolczuje miszczu. Nie

>chce mi sie z toba polemizowac bo nie mamy o czym gadac. Co do porownania obu urzadzen: nie zrobie

>ci tej przyjemnosci ale zauwaz ze oba maja swoje miejsce w moim systemie.

fakt, cokolwiek w aktualnej sytuacji bys napisal o ich dzwieku bylo by twoim ostatecznym zblaznieniem, ale tak naprawde wystarcza to ze nie chcesz nic napisac na jedno wychodzi, tyle wlasnie warte sa twoje opinie i jak ty to nazywasz "doswiadczenie odsluchowe"

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1443989
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kaviter masz cos do mnie? Proponowalem spotkanie w 4 oczy. Moglbys wylac wszystkie swoje zale. Nie przypisuj mi swoich bledow bo jestes zalosny. W tym watku zblazniles sie kilkukrotnie. W innych takze. Zadalem pytanie: nadal sadzisz ze PD 71 i PD 9300 to dwa zupelnie inne urzadzenia?

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1444044
  • 2 tygodnie później...

Udało mi się wreszcie zdobyć PD-M95 w stanie idealnym. Szukałem długo i cierpliwie sprawdzałem eBay ale było warto bo oto egzemplarz prawie jak spod igły z 1991 roku. Wszystko jak w serii elite, czyli wysoki połysk - fortepianowa czerń panelu przedniego (a myslałem że będzie z odcieniem burgundy) no i klasyczne "drewniane" boczki rózniez z połyskiem ciemnej wiśni. Jankesi nazywają to "urushi". Antywibracyjna konstrukcja z chassis wytłoczonym jak plaster miodu z miedziowanej blachy. Player o dziwo gra wyśmienicie. Porównuję go z dwoma PD-65 i nie moge się nasłuchać. Dźwięk jest bardzo czysty, mniej zamulony, po prostu szczęka mi opadła kiedy go włączyłem. Ciekawostka - płyty do magazynka wkłada się do góry nogami, czyli jak w klasycznym "stable platter mechanism" Pioneera. Pozdr

Ukryta Zawartość

post-891-100005440 1253371453_thumb.jpg

post-891-100005441 1253371453_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1451629

Szkoda że Pioneer zrezygnował z takiego wykończenia. Łezka się z oku kręci.

Ukryta Zawartość

post-891-100005437 1253371642_thumb.jpg

post-891-100005438 1253371642_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1451633

Miedziowane chassis i kondensatory w puszkach także z miedziowanego aluminium. Tak jak w najwyższyc modelach, duży rozstaw gniazd RCA. Świetna konstrukcja i wyśmienity dźwięk, szczególnie jak na zmieniarkę. Szkoda że nie ma osobnej treji na pojedyńczy dysk. Pozdr

Ukryta Zawartość

post-891-100005433 1253372043_thumb.jpg

post-891-100005434 1253372043_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1451638

Prosze bardzo discomniak71. Poczekaj jeszcze na moją ostatnią zdobycz C-91/M-91. Jak wspomniałem wcześniej dwa tygodnie temu w środku nocy kiedy pisałem swego pierwszego posta w tym wątku facet wystawił na eBay tę "parkę" przyszła do mnie w ten czwartek. Jak ja zobaczyłem to po prostu wymiękłem. Ktoś trzymał sprzęt pod kordełką przez prawie 20 lat. Po prostu ideał. Modliłem się żeby tak zagrał jak wygląda. No i zagrał i to tak że nie mogłem przestac słuchać i zwolniłem się na ten dzień z pracy żeby słuchac, słuchac i słuchać. To było jakbym przez 40 lat był głuchy i nagle zacząłem słyszeć naprawdę. 200W czystej mocy z pieca M-91 dostarczonej do moich ulubionych monitorów JBL L90 z podłączonym bezpośrednio lub poprzez C-91 playerem po prostu wgniotło mnie do foltela. Siedziałem cały dzień, nie mogłem wstać, nie mogłem jeść, nie mogłem spać. Nie uważam się za audiofila i sprzęt Pioneer bardziej kolekcjonuję dla serii Elite, ale po tym co usłyszałem uwierzyłem że nie jestem jeszcze głuchy i że słuchanie muzyki może przynosić tak ogromną radość. Szczerze polecam każdemu ten komplet. Zasilanie przez 220/100 trafo takiego pieca w Polsce nie jest problemem a obcowanie z konstrukcją dająca dźwięk - tak szczegółowy, pozbawiony jakoiejkolwiek kompresii powaliłoby na kolana nie jednego miłośnika dobrego brzmienia. Dla mnie do tego stopnia, że postanowiłęm upolowac jeszcze dwa dodatkowe piecyki M-91. Bo warto. Foty wrzucę jak juz sie nasłucham i będę miał na tyle odwagi żeby chwycić za śrubokręt. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1451652
  • 2 tygodnie później...

Drugi i ostatni samodzieny tuner F-93 serii Elite pozwala stroić nie tylko co 100kHz ale co 10kHz, przez co mozna go używać praktycznie wszędzie. Ma nawet dodatkowe regulowane wyjście Audio (variable) obok typowego (fixed) oraz dwa osobne wejścia na 2 anteny FM oraz oczywiście na AM. Pozdr.

Ukryta Zawartość

post-891-100004679 1254099949_thumb.jpg

post-891-100004680 1254099949_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1458405

...

Ukryta Zawartość

post-891-100004676 1254100195_thumb.jpg

post-891-100004677 1254100195_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1458407

Specyfikacja mówi sama za siebie. Szkoda że współczesny sygnał FM jest tak kiepskiej jakości. Pozdr

Ukryta Zawartość

post-891-100004674 1254100759_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1458408

eskwadrat, 28 Wrz 2009, 03:05

>Drugi i ostatni samodzieny tuner F-93 serii Elite pozwala stroić nie tylko co 100kHz ale co 10kHz,

>przez co mozna go używać praktycznie wszędzie. Ma nawet dodatkowe regulowane wyjście Audio

>(variable) obok typowego (fixed) oraz dwa osobne wejścia na 2 anteny FM oraz oczywiście na AM.

>Pozdr.

tak F-93 to bardzo fajne urzadzenie, ostatni PIONEER jakiego uzywam w swoim systemie, tylko ze ja mam te europejska wersje bez napisu ELITE, co do wzmaka to ja uzywalem przez dosc dlugi czas M-90/C-90, nie wiem czym sie M-91/C-91 rozni od niego ale M-90 to porazka - zamiana na mala integre pewnego hi-endowego producenta to byl nawiekszy skok jakosci w moim systemie ever

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1458494

eskwadrat@ Bardzo ładny ten tuner Pioneer F-93. Natomiast co do "kiepskiego sygnału na FM" to ja bym tak nie przesadzał. Podstawowa sprawa to dobra antena, która jest dobrze zamocoana i ustawiona. Same dobre parametry z pożółkłego katalogu radia nie napędzą. Do tego potrzeba jeszcze trochę "dobrego chciejstwa".

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1458512

Co do przekazu FM, to chodziło mi o jak bardzo obecnie sygnał jest zniekształcany co objawia sie słyszalnym "przesterowaniem" dźwieku. Spowodowane jest to głównie "clippingiem" stodowanytm w przekazie przez prawie wszystkie stacje komercyjne, nie tylko tu w stanach, ale i w kraju. Chodzi o to żeby przekaz - a szczególnie reklamy były dobrze słyszalne nawet przy niskim poziomie głośności. 25 lat temu tego się nie robiło i radiowej 2-ki czy 3-ki słuchało sie z prawdziwie "czystą" przyjemnością. Teraz to po prostu w większości przypadków masakra. W moje okolicy spośród kilkudziesięciu stacji FM tylko dwie nadają w miare czysto bez przeginania z clipingiem, jedna z nich to radio tzw. "publiczne" zresztą :-) Pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1463351

No i przyszła kryska na matyska. Jest do kupienia PD-T09, japońska wersja PS-95. Kobitka chce za niego $1100. Wysłałem zapytanie o szczegóły kosmetyczne no i czy urzadzenie działa bez zarzutu oraz poprosiłem o jakieś fotki ze zbliżeniem. Zobaczymy jaki będzie efekt.

Na marginesie...

... MAG i discomaniak - wiem że dyskutowaliście kiedys n.t. temat. Czy uważacie że ta cena nie jest za wygórowana? Chociaż jak popatrzę za ile w ciągu ostatnich 2~3 lat sprzedają się na eBay (PD-65 $350~$600; CT-93 $800~$1500) to ten tauzen za T09 nie wydaje się być cena wygórowana. Jednak jak ktoś wspomniałe kupowanie 15-20 letniego sprzętu wiąże się zawsze z ryzyiem, ale z drugiej strony serwisy Pioneera działaja znakomicie a na strone producenta mozna spokojnie zamówić nowiutki "pick-up assembly z laserem w razie totalnej porazki. Bede wdzięczny za wasze komentarze i wrażenia MAG'a z użytkowania 95-tki.

ps. Te fotki na dole strony pod podanym linkiem mówią same za siebie... palce lizać :-p zobaczcie. MAG a ty rozbierałeś swego 95-ka?

Ukryta Zawartość

i jeszcze tu:

Ukryta Zawartość

post-891-100003643 1255200951_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/43/#findComment-1469111
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.