Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do altus 140 x 4 . Pomocy!!

Szyman28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Odziedziczyłem po ojcu 2 altusy 140. Grało to jako tako ze starym mocnym technicsem, potem pod yamahe rx-v450. Problem zaczął się gdy dokupiłem kolejne 2 kolumny altus 140. Pożyczyłem od ojcca yamahe rx-v2095 i grąło to ładnie, dobry bas itp. Niestety zabrał, teraz gram na kenwoodzie kr-a4040 i jest beznadziejnie, dwum kolumno daje jakoś radę, ale czterem zupełnie nie, kupiłem go za grosze dla sprawdzenia :) .

Teraz myślę nad czymś lepszy z pilotem. Uparłem sie na amplituner, ale poczytałem na forach, że ampli. nie zagra tak jak wzmacniacz. Więc szukam wzmacniacza do 1200 zł z pilotem, który pociągnie 4 altusy 140.

Oto co mi wpadło w oko:

-Pioneer A-702R

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-Pioneer A-605R [coś z ceną da się zrobić]

Ukryta Zawartość

-Yamaha DSP-A5

Ukryta Zawartość

-Denon PMA-980R

Ukryta Zawartość

-Kenwood KA-5050R

Ukryta Zawartość

Proszę o pomoc, który wybrać, a może inna firma?

Z tego co czytam NAD robi dobry sprzęt, nigdy nie odsłuchiwałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35617-wzmacniacz-do-altus-140-x-4-pomocy/

Szyman chłopie do tego quadro altusów iwdze tylko dwa wzmacniacze :

YAMAHA AX 1060,1070,1090

LUB DENON PMA 1500R,1560,2000R,2000RMK2.

EWENTUALNIE OD BIEDY KEENWOOD KA 7020.

Romek 1964 mówi: sprzedaj altusy. Nie sprzedam, jestem zakochany w tych kolumnach, uwielbiam ich wygląd, bas... nie jestem audiofilem, te kolumny mi odpowiadają, mam dyskoteke w pokoju :).

Zastanawiałem się nad tą yamahą, lecz siedzi mi w głowie ten denon 702R..... Da on rade pociągnąć te 4 kolumny?

Serio, sprzedaj je i kup Altusy 300 albo Zeusy.

Możesz też połączyć je szeregowo - po dwa na kanał - nie będzie wtedy co prawda takiego łomotu ale każdy wznmacniacz je wysteruje a będą wszytkie grały.

Ja bym tego jednak nie mógł słuchać ani na nie patrzeć.

Chętnie bym zakupił altusy 300 ale teraz juz nie da rady. Mając nowy pokój zrobiłem kolejny błąd, (pierwszy to posiadanie altusów niby), aby nie zajmowały miejsca podwiesiłem je pod sufit (kable idą po suficie i schodza przez dzirę za tą szafą w jednym miejscu. To złe rozwiązanie, gdyż gdy miałem kolumny na podłodze grały o wiele lepiej, ale i tak nie jest źle, a wygląda to super ;] . Czyli tego pioneera 702R nie? Bo nikt nie wspomina o nim.

Ukryta Zawartość

post-16395-100006190 1188034533_thumb.jpg

post-16395-100006191 1188034533_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwszy błąd! Głośniki są skierowane do siebie.Fale się ścinają (ogólnie ogrom fal stojących) i stąd najprawdopodobniej zanik basu, zakłamanie sceny itp. Pozatym tuby są bardzo kierunkowe więc też się kaszani. Pioneer... Wydaje się nie głupi ale są lepsze i mocniejsze jego konstrukcje. Podaj może górny i nieprzekraczalny próg cenowy to się na Allegro popatrzy.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Tzn 2 kolumny mam w rogach pod katem 45 stopni więc one dobrze a z tego względu, że mam szafę na całą ścianę to nie bardzo mogłem ustawić drugą parę, no ale co? Przerobić jakoś półki i nadać im minimalny kąt? Czy np wstarczy trochę na półkach skierować kolumny pod kątem, żeby nie biły w siebie? no myśle że tak max 1500, jakoś po czasie bym wygrzebał.

Byłoby wskazane obrócenie tych kolumn ale tak,żeby żadne nie były na siebie skierowane.Trochę matematyki i odbić fal (kąty padania, kąty odbicia, interferencje fal). Na Allegro jakaś bida ostatnio... Popatrz na Pioneera A656 czy a 676. W każdym razie jeszcze się wstrzymaj z zakupem i pośledź Allegro.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Przepraszam, ale czy w szafce na dresy też masz rozstawione czujniki ruchu???

Rzeczywiście, to forum bardzo ewoluuje. Jeszcze rok temu taki temat zostałby wyśmiany. A teraz wszyscy się zastanawiają jak ustawić cztery Altusy pod sufitem :)))

PS. Alusy 140 >grały< w >Psach

Qubric ---> Najważniejszą zdolnością jaką człowiek posiadł to zdolność dostosowywania się do otoczenia:)

Szyman28, 25 Sie 2007, 11:35

>Chętnie bym zakupił altusy 300 ale teraz juz nie da rady.

I całe szczęście! Potem przyda się dobry aparat słuchowy, też już możesz zacząć zbierać. Gabinetów protetyki słuchu widzę ostatnio coraz więcej.

>Mając nowy pokój zrobiłem kolejny błąd,

>(pierwszy to posiadanie altusów niby), aby nie zajmowały miejsca podwiesiłem je pod sufit

Ja pierdziuuuuu... 4 wiszące altusy to jak koszmar z ulicy wiązów, hm estetycznie to nie wygląda za bardzo - skrzyżowanie remizy z dyskoteką - sąsiad też ma przerąbane pewnie :-/.

>(kable idą po suficie i schodza przez dzirę za tą szafą w jednym miejscu. To złe rozwiązanie, gdyż gdy miałem

>kolumny na podłodze grały o wiele lepiej, ale i tak nie jest źle, a wygląda to super ;] .

Bez wątpienia. Tak czy inaczej jest to padaczka wizualna i dźwiękowa. Wysokotonowce 2.5m nad podłogą to za dużo nawet dla zawodników drużyny NBA. Lepiej poszukaj bardziej ludzkich głośników (podłogówki), a o 4 Altusach jak najprędzej zapomnij.

>Czyli tego pioneera 702R nie? Bo nikt nie wspomina o nim.

Problem masz z głośnikami a chcesz żeby Ci jeszcze doradzać za wzmacniaczem.

Spokojnie, po kolei.

Dobre teksty walicie, jak czytam to leje ze śmiechu ;]

dresy są, czujników ruchu nie ma, dyskoteka z remizą - tak jest, a sąsiad też ma altusy, tyle że dwie sztuki.

Ale ja nie pytam, czy mam dobre kolumny czy złe, bo dla mnie głuchego człowieka są super. Chcę na tym forum doradzić się ludzi, którzy się znają, jaki mam wybrać wzmacniacz, który pociągnie ten mój "chłam".

To pisałem;) Zobacz na Pioneery A 656 i 676. Ten co podałeś wydaje się też mieć zapas ale nie miałem z nim styczności niestety więc nie mogę polecić lub odradzić.

Starszy sprzęt ale bez problemu poradzi sobie z 4 Altusami i jeszcze powinien dobrze "zatuszować" ich wady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.