Skocz do zawartości
IGNORED

Prostownik napięcia anodowego

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dobrze wykonac taki prostownik?...najlepiej na lampie :)

Mam do dyspozycji EZ81 i 5R4 ...

Domyślam sie, zę ma to być filtr CLC.

Zakładajac, ze ma to byc prostownik do preampa słuchawkowego/stopnia wyjściowego CD :

- jakiego użyć dławika(tani i skuteczny) - wartość/prąd?

- kondensatory filtrujące planuję użyć 33-47uF. Nie obciaze za bardzo lampy i oczy takie dobrze wyfiltrują?

- mam trafo 0-170V, 0-6,3V. Lampy żarzone 6,3. Brakuje mi odczepu 5V(do lampy prostowniczej). Czy jest możliwość, zeby użyc odczep 6,3V(np. zbijając napiecie stabilizatorem) tak by układ działał poprawnie ?

Tzn. tak by zza stabilizatora wziac 5V dla prostownika, a 6,3V sprzed stabilizatora żarzyło lampy ?

Troche kombinuję, bo takie mam trafo ...

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/35624-prostownik-napi%C4%99cia-anodowego/

Zarzenie do lampy prostowniczej musi byc osobne bo jest ono najczesciej na wysokim potencjale + gdyz z katody lapy prostowniczej dostajesz plus z prostownika. I aby nie doprowadzic do przebicia wlokna zarzenia do katody uzwojenie trafa zasila sie z osobnego uzwojenia. Ze w zgledu na male prady plynace mozesz jako dlawika uzyc trafa glosnikowego np. ze starego radia. Musi byc ze szczelina. Mozesz uzyc tez trafa sieciowego EI po rozebraniu i zrobienia szczeliny z paska papieru skaldajac rdzen juz nie naprzemiennie a E i I osobno w pakiety z przekladka miedzy nimi w postaci papieru dosc grubego. Jedank usunac wszystkie brumy z zasilacza jest trudno bez aktywnej elektroniki szczegolnie gdy slucha sie na nowoczesnych sluchawkach z duza skutecznoscia.

senicz, tego się obawiałem...dzieki za info. W takim razie póki co bede korzystał z prostownika na diodach.

A tak na przyszłosc i ku naue jakie wartosci kondów i dławika optymalne i na co brzmieniowo wpływają ?

Lan, wartosc drugiego elektrolitu w filtrze najczesciej spotykana to 50 uF (wyzsze pojemnosci to RACZEJ tylko w tranzystorowym zlomie), natomiast wartosc pierwszego czasem powinna byc nizsza, poniewaz lampy prostownicze sa wrazliwe na uderzenie pradu. Rekomendowana pojemnosc jest zwykle podana w karcie katalogowej lampy, warto sprawdzic czy nie jest to np. tylko 16 uF.

dudi, a jaki dławik warto zapakować ?

Tylko kurde nie za dwie stówy :)

...w sensie wartosć i amperarz....widziałem gdzieś schemat 5R4 gdzie za lampą byo 8uF, 5H, 47uF.

Czy te dławiki musza byc takiej wartosci...mam w chacie przypadkiem 350uH :)

Lancaster, mikrofarad nieeee... mikrofarad bardzo bzidki.... :)

Musi być conajmniej KILKA henrów (powiedzmy 5, 8 H), im więcej tym lepiej (od 10 w górę).

Prąd dobierasz bardzo prosto - ma być tyle ile wynosi sumaryczny prąd wymagany przez lampy (anody + ew. siatki).

W przypadku małych wzmacniaczy, słuchawkowców możesz zastosować niższe indykcyjności. Ale wciąż henry, nie mikrohenry!

Duuuży zapas! Jadna połówka ECC88 bierze 15 mA, cztery - 0.06 A.

A co do ceny dławki to sam pisałeś że Ogonowski nawinie za kilkadziesiąt zł. Chcesz jeszcze taniej? Myślę że poniżej 50 zł nie da się zejść, sam goły rdzeń jest dość drogi. spróbuj z transformatorem głośnikowym, jak radził senicz. Przy tak małym poborze prądu to będzie luksusowy dławik.

Przykładowy :

www.headwize.com/images3/ciuff3_4.gif&imgrefurl=http://www.headwize.com/projects/showfile.php%3Ffile%3Dciuff3_prj.htm&h=253&w=486&sz=3&hl=pl&start=3&um=1&tbnid=tQ-k-KlMtngNwM:&tbnh=67&tbnw=129&prev=/images%3Fq%3D5R4%2Btube%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN

Kilka zasad:

- odpowiedni kond za lampą prostowniczą (odpowienio niewielki;-) - dla 5r4 katalogowo 4uF, myślę, że można dać max 8uF, najlepiej olejak,

- możliwie wysoka indukcyjność, przy zachowaniu rozsądnej rezystancji RDC,

- dużo lepiej CLCLC niż CLC, a najlepiej LCLC (tyle, że wtedy sporo niższe napięcie na wyjściu)

I gotowy schemat:

5r4-8uF-10H-50uF-10H-50uF

ewentualnie:

5r4-8uF-10H-200uF

Dławiki od Ogonowskiego - 10H/72RDC - 65zł/szt.

8uF - Siemens MKV, Bosch MP, MBGO lub inne podobne

50uF - o możliwie niskim ESR.

Dlawiki trzeba ekranowac bo potrafia sciagac pola magnetyczne i generowac wlasne sem na swojej cewce. Ja tam jestem za stabilizatorami ew. filtrami aktywnymi. Wkoncu chodzi o to aby w danym punkcie ukladu zaklocenia wynosily zero a napiecie bylo takie jak potrzeba. Chyba lepiej jest miec syfa na poziomie 1-2uV a nie brum na poziomie kilku mV? Przy stabilizatorach elektornicznych unika sie nfb przez zasilanie na subtonach. Co zreszta czesto maja wzm i pre. Najczesciej kilku stopniowe.

A jeszcze a propos 5r4, też z rozpędu wziąłem tą diodę bo dobre rzeczy o niej słyszałem, natomiast ma dla mnie dwie wady, dość dużą rezystancję wewnętrzną (o ile dobrze rozumiem przy zmianach pobieranego prądu będzie to powodowało większe spadki napięcia, przy małym i stałym poborze będzie to raczej bez znaczenia) oraz to że podaje napięcie prawie od razu. Dlatego poszukam chyba 5ar4 (GZ34) bo ta podaje napięcie po ok 20-30 sek. i masz wtedy wbudowany soft-start.

Granie jest oczywiście ważne, ale najpierw trzeba odpowiednio dobrać trafo i rezystanicje (R lub L) żeby otrzymać odpowiednie napięcie na lampie (no chyba że będzie stabilizacja).

Gidześ ktoś widziałem używał dławików od świetłówek w ukłądzie CLCLC ale jak dla mnie gdybym miał dać 60 PLN za

świetlówkowe a 120 PLN za te od Ogonowskiego to chyba bym wolał te drugie.

Nie porównywałem poniższego schematu do układu CLC (czy oraz wszystkich jego kombinacji;)) ale od CRC gra o niebo lepiej.

Poza tym można dokładnie ustawić napięcie.

Układ gra w moim nowym pre, brumu nie stwierdzono. Polecam sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

na wysokoskuteznych sluchawkach bedzie slyszalny w takim wzm do sluchawek.

Najlepiej dac stabilizator napiecia i wyjscie wyciszyc jakim teflonowym kondem. Dlaczego w op zasilacze scalone sie sprawdzaja a w lampach nie? Zreszta sa jakies stabilizatory na napiecia do 180V. Nawet tanie. 783 czy podobnie.

prawdopodobnie bede mial na sprzedaz trafa 5szt 150V 0.2 A i 7-8V 3a na rdzeniu CP 50W. Idealne do pre na e88cc a nawet do wzm sluchawkowego na lampach. ceny jeszce nie znam ale po kosztach odsprzedam.

Układ as 5r4 podobno bezkompromisowy ze słuchawkowca. Przy mniejszym poborze prądu bęzie pewnie wyższe napięcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

[6GV8_Rev2.pdf]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no a dlaczego nie uprościć sobie życia i dać regulator na mosfecie dla HV + jakiś prostownik i stab do żarzenia

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Rambo

No można.

Żarzenie stabilizowane w lampach nie zarzonych bezpośrednio daje jakąś poprawę brzmienia?

Bo ja już nie wiem, do tej pory w pre stabilizowałem grzałki na LM1084 ale w tym ostatnim poleciałem zmiennym, nie brumi więc jest na AC.

A czy waszym zdaniem jest jakaś przewaga prostownika na lampach. Czy są jakieś różnice. Czy warto się bawić w dławiki, w lampy w prostownikach. Może lepiej zrobić maly prostownik na diodach, który może być umieszczony zaraz koło układu. Co zyskujemy budując zasilacz na lampach.

magazynier - jeśli nie masz problemów z brumem to ok. Polecam jednak sprawdzić odstęp sygnału od szumy w RMAA. Samo żarzenie ponoć ma wpływ na dźwięk choć ja tego nie zobaczyłem u siebie po wsadzeniu prostego staba bo i bez staba było dobrze. Rozbudowany układ żarzenia ma ponoć wpływ na dźwięk, co można wyczytać ze strony GuidoTent (zrobił układ do żarzenia a raczej jest to mod dodatkowy). Najważniejsze jednak jest żeby napięcie na lampie było odpowiednie, bo przy za niskim miałem słaby dźwięk.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.