Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer -porady/pomoc

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

Rekomendowana obudowa:

Najmniejszy bas-refleks to w przypadku SLS10 40 litrów. Wzmocnienie na charakterystyce przetwarzania w okolicy 60Hz (prawie +3dB względem poziomu 0dB) wskazuje, że jest to objętość mniejsza od optymalnej, ale jeszcze akceptowalna. Spadek -6dB pojawia się 31Hz. Rezultaty takie uzyskaliśmy ustalając częstotliwość rezonansową przy 28Hz, można to zrealizować za pomocą otworu o średnicy 7 cm z tunelem 32 cm.

W 60 litrach proponujemy dostrojenie do 28Hz, zdobywając -6dB przy 25Hz. Ponadto poprawia się odpowiedź impulsowa. Ale dopiero 80 litrów to najlepsza objętość bas-refleksu dla SLS10. Obudowę dostrajamy do 24Hz, i spadek -6dB mamy przy 23Hz.

Chcąc zminimalizować wielkość subwoofera dla SLS10, trzeba zdecydować się na obudowę zamkniętą. I okazuje się, że już w 30 litrach spadek -6dB pojawi się przy 36Hz. Mamy też bardzo dobrą odpowiedź impulsową. To bardzo poprawne rozwiązanie.

Dla uzyskania najlepszych charakterystyk w obudowie zamkniętej, powinniśmy SLS10 zainstalować w objętości 50 litrów. Wraz z dobrocią Qtc=0,71 osiągamy doskonałe charakterystyki impulsowe, a spadek -6dB pojawia się przy 33Hz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wiesz co, żartujesz chyba sobie trochę, kolega podał ci obudowę jak zrobić według akustyka, a ty jeszcze szukasz kolorowych. Stary weź włącz Google poczytaj jakie ludzie robią obudowy dla SLS poczytaj i wybierz sam taka jak ci odpowiada a jeszcze lepiej to zrób z starych szafek kuchennych 80L sprawdź jak gra, zmniejsz zobacz jak gra i jak wybierzesz odpowiedni litraż dla siebie to zrób nowa ładna fornirowana skrzynkę. A czy tak ciężko poszukać na necie jakie kocówki polecają ludzie, nie ty pierwszy chcesz kupić wzmacniacz panelowy do subwoofera. Nie dziw się że ludzie nie odpisują ci na zadawane pytanie bo po prosu nikomu sie nie chce odpowiadać na to co 100 razy było wałkowane.

link do strony peerlesa i ich sugerowana aplikacja

Ukryta Zawartość

link do panelowych wzmacniaczy pan Irek z diyaudio.pl , matronix.pl, ,

Ukryta Zawartość

zaraz zapytasz który wzm leszy, to ci powiem żebyś poczytał opinie, odradzam matronixa.

A jak mam być szczery to to forum raczej jest dla ludzi co już troszkę pojęcia o audio mają, radze przeglądać diyaudio.pl tam są odpowiedzi na twoje pytania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Czołem,

Pytanie może głupie ale przyznam się, żę nigdy sie nad tym nie zastanawiałem i teraz mam zagwozdkę.

Mianowicie jeśli z wyliczeń WinISD wychodzi mi tunel BR o długości 29cm to jest to długość całej rury od początku do końca czy też tylko tej części która jest w obudowie (długość rury minus 20mm grubości płyty) ?

Długość rury to długość rury, nie widzę problemu. Tak wygląda rura

Ukryta Zawartość

wartość L to jej długość, czy rura będzie w środku skrzynki czy będzie wystawać do połowy czy będzie długością na zewnątrz nie ma znaczenia, ważny jest litraż obudowy i długość dobrana w zależności od strojenia (hz). Co innego zakończenie rury czy to ładny profil zaokrąglony czy proste ścięcie, to już inna sprawa wpływa to na strojenie i długość rury,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zresztą rury bass-reflex stroi się przy pomocy chociażby JIG II badając przebieg impedancji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na dole artykułu. Wtedy się ma pewność co do strojenia. Po prostu bierze się rurę montuje sprawdza ile jest Hz na wykresie, docina rure, sprawdza i tak aż osiągnie się zamierzona wartość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) środek artykułu bo zaraz ktoś zapyta jak zrobić rur b-r 28cm bo nie ma takich w sklepie tylko są największe 18 cm.

Ukryta Zawartość

Ok, jeszce jedno pytanie,

Jeżeli dam głośnik w podłogę i dosłownie 4cm obok będzie BR w formie wąskiej szczeliny (1cm /34cm) to czy nie będzie się nic znosić czy też w inny niekorzystny sposób interferować ze sobą oraz czy ew jest szansa, że przy takiej szczelinie będzie gwizdać? Planowane są kolce ok 3-4cm.

Ukryta Zawartość

a wiec magnat vs SLS10

jak myslicie?

Ukryta Zawartość

tu mniej wiecej co wyszlo z win

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

heh, majmaj tak możesz w nieskończoność ?

jesli wybierzesz z kolei tego magnata to potem go do czego porównywać będziesz... w końcu nic nie kupisz

jeśli nie wiesz czego chcesz to nie rób suba

jesli chcesz a nie wiesz to na necie masz od groma sprawdzonych konstrukcji z których możesz korzystać do woli

moim prywatnym zdaniem nie ma dobrego głośnika z magnata

bierz tego SLSa i nie kombinuj bo sie przejedziesz

poza tym na wykresie porównujesz obudowę zamkniętą z B-R... trochę delikatnie mówiąc dziwne porównanie

kondrax

o mnie | ignoruj | PW

stat: 733 / 407 / 0

14 Wrz 2007, 22:46

Moja opinia jest taka, że kolega majmaj to może niech o innym hobby pomyśli.

dzieki za opinie ale chyba Cie zmartwie..... nie masz co na to liczyc jesli Ci nie odpowiada odp na moje pytania nei odwiedzaja tego tematu.

przemek2f, 15 Wrz 2007, 09:16

>tylko jest mały problem, ja tez sie zdecydowale na suba z sls10 ale w akustyku go nie maja dopiero

>po 25 wrzesnia :/

no to wez sie juz za skladanie materialu albo rob juz obudowe ;)

Spróbuj takiego głośnika jak Hertz HS200. Kosztuje w granicach 250-300zł, ale jakość basu powala. SLS'y to nie ta liga. HS200 można raczej porównać z nowym Scanem.

Wystarczy mu 15-20 litrowa skrzynka zamknięta z wydajną końcówką (200-300W).

Ten głośnik stosował również Ancient Audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety, już go nie produkują. Mi ostatni udało się kupić jakieś pół roku temu w Holandii.

Trzeba pytać w sklepach, być może nie wszystkie się wszędzie sprzedały. A ponieważ się nie świecą to jest to całkiem możliwe. Szczerze mówiąc żałuję, że nie kupiłem 10 sztuk :-)

Następca oczywiście jest: ES200.2 i HX200. Całkiem dobre głośniki, ale trzeba im trochę pomagać w basie.

No ale tak to już jest, że stary, lepszy model zastępuje się nowszym, gorszym.

skoro temat subwoofer -porady /pomoc to mam małe pytanko w temacie ,tyle że chodzi mi o suba do auta

jaki głośnik w cenie ok150-170pln

słucham techno i hip-hop !

bass jakiego oczekuje ma być szybki może być troszkę podbarwiony, przenoszenie od 40hz wystarczy, średnica coś w pobliżu 10",auto to 3D- hatchback

wzmacniacz ok 160-170W RMS

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.