Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer -porady/pomoc

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

gzesejk mam do sprzedania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena nie wieksza niz 150zl

no nic w piatek jade po material w sobote mysle ze zaczynam sie bawic zobaczymy legendarnego SLS10 w akcji :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Przy okazji tego wątku, jak już kolega chce wyprodukowac sobie subwofer, to pomijajac kwestie wyboru glosnika i jego jakosci chcialbym zwrocic uwage na pewna wedlug mnie nie marginalna kwestie. A mianowicie odleglosci wew. scian bocznych od membrany tudziez kosza glosnika. Chodzi tu o kompresje cisnienia ktora wytwarza tylna czesc membrany i ewentualne skutki uboczne i perturbacje z tym zwiazane. Ewentualna wielkosc tego problemu zalezy od samej konstrukcji i wlasciwosci mechanicznych glosnika . Zalaczam pogladowy rysunek i przepraszam za brak precyzji. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wszystko sie zmieilo ok ok +3cm ale juz nie bede robil nowego rys.

Ukryta Zawartość

Witam

Przy okazji tego wątku, jak już kolega chce wyprodukowac sobie subwofer, to pomijajac kwestie wyboru glosnika i jego jakosci chcialbym zwrocic uwage na pewna wedlug mnie nie marginalna kwestie. A mianowicie odleglosci wew. scian bocznych od membrany tudziez kosza glosnika. Chodzi tu o kompresje cisnienia ktora wytwarza tylna czesc membrany i ewentualne skutki uboczne i perturbacje z tym zwiazane. Ewentualna wielkosc tego problemu zalezy od samej konstrukcji i wlasciwosci mechanicznych glosnika . Zalaczam pogladowy rysunek i przepraszam za brak precyzji. Pozdrawiam.

u mnie glosnik bedzie na bocznej scianie nie na dole (bo wykonales rys. z glosnikiem od dolu)

w moim przypadku bedzie to 4.5cm od bocznych scian

pozdrawiam serdecznie.

aha i jeszcze jedno na jakich wkretach montujecie glosnik zwyle czy jakies ozdobne? no i jako nobek w tej dziedzinie... dajecie przy laczeniu glosnika z plyta sylikon lub podkladke?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

U mnie ta uszczelka jest raczej gąbkowata, ale są rożne piankowe, gumowate itp to milionów nie kosztuje także kup sobie dwa rodzaje i zobaczysz.

Co do wymiarow i miejsca osadzenia glosnika to z wymienionym przeze mnie problemem co do spraw kompresji raczej nie bedzie problemu chociaz i tak odleglosci mogly by byc wieksze bo trzeba uwzglednic jeszcze ewentualne wygluszenie na bocznych i gornej sciance. No i oczywiscie dobrze by bylo gdyby podobna odleglosc byla zachowana od gornej scianki. Osobiscie nie wierze a raczej wiem z doswiadczenia ze teoria ze znikomym wygluszeniem obudowy raczej nie ma racji bytu .Nawet w przypadku subwofera gdzie wyzsze czestotliwosci sa odciete i nie powinno byc z ich powodu pasorzytniczych rezonansow. Mysle ze najbezpieczniejsze jest rowniez wysokie osadzenie glosnika i otworu bass refleks w obudowie a to ze wzgledu na mozliwosc interferencji z fala odbita od podlogi i a co za tym idzie duzej nierownomiernosci charakterystyki. Tzn. subwofery z glosnikiem od strony podlogi lub na przedniej sciance tuz nad nia sa jednymi z najpopularniejszych, ale w przypadku wykonywania pierwszej powaznej konstrukcji bez wiekszego doswiadczenia moja propozycja jest chyba bezpieczniejsza. W tym przypadku "traci" sie na efektywnosci subwofera ale zyskuje na kontroli basu i braku podbarwien. Co do uszczelnienia styku glosnik - obudowa nalezy uzyc materialu ktory po scisnieciu nie jest zbyt gruby bo chodzi przeciez uszczelnienie przerw ktore nie powinny miec wiecej niz 0,5mm i to w najgorszym wypadku, a zbyt gruby material moze odksztalcac obrzeze kosza .

moja obudowa bedzie zamknieta co do wytlumienia, cala (cale obudowa) bedzie wypelniona wata do ocieplania kurtek - wszyscy mi mowia ze to odpowiedni material (mam go wiec.. szkoda ponosic dodatkowe koszty)

dziekuje za rady

No tak! Nie doczytam a pozniej pisze farmazony! Czyli wszystko jak wczesniej tylko z pominieciem b-r . Ilosc wygluszenia w zamknietej tez nie opiera sie na jednej uniwersalnej recepcie i zalezy od gestosci , wlasciwosci tlumiacych materialu itp. A teoria mowi ze wypelnia sie wtedy przewazajaca czesc objetosci...

Majmaj

Dość ciasno, wata jest sprężysta i gdy włoży się odpowiednio dużo, wypełni całą przestrzeń wewnętrzną. To w niższej komorze Twojej obudowy, w wyższej, za głośnikiem pozostaw trochę luzu, by wata nie wchodziła pod kosz, w pobliże membrany.

a to jaka wate mam... tylko 1 fota jakas wielka :D co sadzicie o niej moze byc? oczywisice podre ja i zrobie bardziej pulchna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stary po eksperymentuj wsadź zobacz jak będzie grało daj więcej lub mniej i będziesz widział co się dzieje.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.