Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha cdx-930 jaki laser wkoncu??

dobrus

Rekomendowane odpowiedzi

czesc

nosze sie z zamiarem zakupu cd do 1000zl. zastanawiam sie nad Yamaha cdx-930 tylko nie wiem jaki tam si9edzi laser?? przeszukalem forum, ale sa sprzeczne odpowiedzi jedni mowia,ze jakis niedostepny juz taohs-p2 (czy jakos tak) a inni,ze jakis tani i latwo dostepny laser Sony. moglby mi ktos powiedziec jak to jest na 100% ?? zastanawiam sie jeszcze nad denonem dcd 2560 lub sony cdp-x55es (aczkolwiek w przypadku tego ostatniego odstrasza mnie wiek i niedostepnosc lasera:/ wiec raczej odpada, szkoda mi wydac 1200zl na klocek w ktorym po miesiacu padnie mi laser i bedzie nadawal sie juz tylko na hasiok..) jak myslicie co bedzie lepsze?? bede bardzo wdzieczny pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/35710-yamaha-cdx-930-jaki-laser-wkoncu/
Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Ja szprzedają takową, z nowym laserem (1,5 roku ma, oraz wszystkimi elektrolitami:)

Jaki laser w niej jest? Trzebaby zapytać śp Adamhienda jednak to już niestety niemożliwe :((

WLODAS JA MA CDX1050 , CIEKAW JESTEM ILE KOSZTUJE TEN LASEREK I TAK TROCHE Z INNEJ BECZKI, MIANOWICIE JAKIE DRZEMIA W TYM KLOCKU(1050CDX)MOZLIWOSCI I JAK JE WYKRZESAC Z NIEGO, JAK NARAZIE TO CO MAM BAAARDZO MNIE SATYSKACJONUJE I W SUMIE LEKKOSC Z JAKA PODAJE TEN CEDEK SZCZEGOLY I NIUANSE NA TYLE MNIE ZADOWALA ZE NIE MYSLE O INNYM, ALE OCZYWISCIE PYTAM SIE Z CIEKAWOSCI

masterofdeath6, 4 Wrz 2007, 11:42

>1050 czy 1060 ??

ja mam 1050 ale porownywalem bebechy 1060 i nie zauwazyle mroznic, mozliwe ze cos tam poprawili, ale nie czulem na pierwszych 15 minutach odsluchu roznic, w kazdym razie zadnych ponad te na granicy precepcji innosci

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

kiedyś widziałem jakiś CD yamaszki , miał 2 trafa (czarne puszki z logo yamaha), podobno był to 1060

ostatnio dostałem fotki 1060 i ma 1 trafo, bez puszeczki ?! jak to jest z tymi CD? Czy to jakiś tuning był?

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

aha, rzeczywiście!!! CDX1100:

http://www.geocities.jp/hma9500mk2jp/hp781.jpg

One chyba gorsze jednak mimo wszystko niż 1050/60 nawet z 1 trafem.

Jeszcze możecie mi powiedzieć, czy ta 1050 gra jasnym dźwiękiem?? Przypala mnie trosze na średnicy (mam jasne kolumny). ten CDX930 tez jasno gra

graja jasniej niz np cdx-880...nie mulą tak, ale z 2 strony lubia sobie nisko pomruczec kiedy trzeba, a bas jest bardzo punktualny i silny - typowa dla Yamahy szkola dzwieku:) swietnie gadaja z jaka ciemniejsza koncowka ja np mialem cdx-930 podpieta pod luxmana m-02 i to bylo swietne polaczenie.

Widzę, że temat laserów do tych CD cieszy sięzainteresowaniem, więc trochę go przybliże wg mojej wiedzy. TAOHS-KP2 jest identyczny elektrycznie z TAOHS-KP1 (różni się kształtem złączek na tyle, że oryginalnej taśmy nie daje się wpiąć), idenyczny jest też RCTRH8112 tylko układ kontroli prądu lasera jest wykonany z klasycznych elemetów (tamte dwa mają SMD). Cały problem polega na znalezieniu złączki, któa z jednej strony będzie pasować do KP1/RCTRH a z drugiej do gniazda taśmy na płycie głównej. Co do cen - TAOHS-KP1 i RCTRH8112 są do kupienia w większości sklepów netowych w Polsce za ok. 50 PLN, a co do ceny 800 PLN to może dotyczyć zakupu całego mechanizmu z laserem z wysyłką w takich miejscach jak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wtedy może tak to kosztować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 10 miesięcy później...

>intuos

Mam od niedawna Yamahę cdx 1120.

Naprawdę potężna maszyna.

Moj Nakamichi OMS 7 EII niestety musiał ustapic

miejsca w moim systemie.

Ale zalezy od systemu. U mnie yamaha zagrala bardzo barwnie,

z ekspresja i detalem.

W innym u kolegi Nakamichi okazal sie byc bardziej dopasowany.

Yamaha zaczela mlekko mulic.

Potrzebuje ona bardzo detalicznego wzmaka. A wtedy oczaruje barami

i smaczkami niedostepnymi dla konkurencji.

A foto wnętrza mozna znalesc tutaj:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ola jak ja zlampizujesz to pobije nawet cdx10000......nie zartuje, obie maja ten sam DAC, roznica to w cyfrowce , tazke jak chcesz wskoczyc na nastepny poziom audio zrob dobre wyjscie z tych dwoch dacow pcm na lampach,

po takej zmianie wezmiesz urlop na tydzien bo nie dasz rady oderwac sie z fotela jak zaposcisz muze;)

dobrus, 28 Sie 2007, 11:45

Trzeba było mi powiedzieć że chcesz tego cedeka. Jak go kupowałem od Ciebie to mowileś coś o starym pionierze, a tak to poszedł do ludzi...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Witam,

Mam pytanie dotyczące wypowiedzi Włodasa. Czy udało się komuś z sukcesem zamienić TAOHS-KP2 na TAOHS-KP1? Kiedyś myślałem o kupnie tego odtwarzacza na allegro. Ceny osiagały mniej więcej 350zł.

Tylko ten laser...

“Kejseren er i garderoben!”

• 9 miesięcy później...

>intuos

>Ola jak ja zlampizujesz to pobije nawet cdx10000

Hmm szkoda go do lampek.

U mnie jest taki patent ze przedwzmacniacz jest na lampach.

Wiec lampki w cd sa chyba zbedne.

Pozdrowienia

Witam - dawno nie zaglądałem na forum - właśnie chciałem podsumować moją walkę z laserami mającymi zastąpić TAOHS-KP2. Próby robione były z TAOHS-KP1 i RCTRH8112 - obie próby nieudane. Pomimo identycznego wyglądy i budowy skutek był taki sam - cedeki nie wstawały - mieliły płyty ale TOCa odczytać nie chciały. Być może rozrzut parametrów jest tak duży pomiędzy tymi typami, że sa one po prostu niewymienne między sobą. Poza tym instrukcje serwisowe opisują dość szczegółowo regulacje, które są po prostu dość skomplikowane i wymagają dodatkowych płyt testowych. Niemniej bezpośrednia wymiana zawodzi. Po tych eksperymentach odradzam wszystkim inwestowanie w obecnych czasach w tę serię cedeków Yamahy. Dodatkowo po wstawieniu (w moim i nie tylko cedeku) starego lasera z powrotem za każdym razem cedeki już nie wstawały - trochę mnie pieniędzy kosztowało zdobycie tej wiedzy ale mam nadzieję, że moje doświadczenia uchronią innych przed kupowaniem tej linii cedeków - a szkoda bo mechanizmy zacne i serwa świetne no i design też - no ale cóż, jak widać ich czas już minął..............

Co do przetworników zastosowanych w tych cedekach to są 1-bitowce (MN6471 w CDX930 i 1030 - pierwsze jednobitowce MASH Matsushity, natomiast CDX1050 ma bodajże YAC50xx - coś ale tgo nie wiem na pewno, bo tego cedeka nie miałem, w CDX1060 jest YAC506 - oba wynalazki Yamahy). MN6471 można znależć w większośći starszych cedeków NADA i tu można się pokusić o np. lampizację.......

Ostatnio dostałem trochę maili z zapytaniami o oryginalny laser - jedyne miejsce w sieci gdzie znalazłem ale cały mechanizm to tu:

Ukryta Zawartość

- niestety to jest cały mechanizm z laserem i kostuje 240$ plus shipping - a więc jak nie da się tanio zreanimować padniętego cedeka...........

Ukryta Zawartość

> Włodas

Dzięki wielkie za trud. Myślę, że wielu osobom ułatwi to podjęcie właściwych decyzji.

Co do CDX 1030, to gdyby tak jednak zdecydować się na zakup tego mechanizmu z laserem za te słone 240 zielonych, to zna ktoś może przypadki lampizacji tej Yamaszki? Warto inwestować w ten biznes? No bo niby te 240 baksów to kupa pieniędzy ale jakby to miało zagrać z sercem i duszą, to taki lifting wart przecież każdej złotówki...

Pozdrawiam

CDX1030 nie da sie zlampizować bo jej dac to MASH firmy Technics..najdoskonalsza jego aplikacja..prawie łep w łep gra tak jak Denon DCD2700 bez tuningu który ma 4xPCM1702P-J!!

Zastanawiam się czemuż to nie da się zlampizować CDX1030? Jest w necie mnóstwo opisów lampizacji cedeków z przetwornikami 1-bitowymi np. Lampucera. Chciałbym, aby kolega Pioterk608 mnie oświecił.......

• 2 tygodnie później...

Witam

No to jestem lekko zdziwiony, że po wstawieniu starego lasera do CDX-930 nie wstaje?? Mam dwie takie Yamahy i zgodnie z radą Włodasa zakupiłem KP1 i faktycznie po bezpośredniej przekładce nie działa to potwierdzam. Co więcej przełożenie lasera z jednej do drugiej też powodowało problemy, trzeba było podregulować dwa potencjometry na płycie głównej (FOCUS GAIN i FOCUS OFS) inaczej też nie zawsze czytały? Jednak po założeniu lasera z powrotem na swoje miejsce i ustawienie potencjometrów w pozycji z przed demontażu kończyło się sukcesem i laser bez problemów czyta płytki:)

Ale dlaczego KP1 nie działa nie wiem :( Pasuje idealnie z łączkami też nie był klopotów, wystarczyło zsunąc plastikowe gniazda i zostawic same bolce. Laser swieci probuje czytac ale nic :( Czy to mozliwe ze tam jest inna dioda niz w KP2? Albo inny sensor ? Ma ktos moze schematy i opis wyprowadzec i parametrow tych laserów?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.