Skocz do zawartości
IGNORED

Prezentacja Włodka Senicza na AS2007

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

dawno temu proponowałem mistrzowi pomiar jego wynalazku dwoma czest.19khz i 22 khz naraz.Róznicowa jest dośc dobrze mierzalna i słyszalna a wzmacniacz musi sie postarać.No i było to zgodne z zasadami mistrza pomiaru koło 20 Khz.Mistrz nie stosuje takich pomiarów ani ich nie uznaje.

Sprawa IM jest dosc prosta. Jesli wzm ma na 20khz thd na poziomie 0.0001% to co moze sie mu stac gdy sa dwa sygnaly? co moze byc nieliniowe w ukladzie? gdyby byla nieliniowosc wew. to thd by sie objawily. Chyba ze sie myle, w koncu jestem tylko samoukiem.

senicz wpuśc sygnał 20 khz jako ciagły do liniowego wmacnicza który ma THD zero.A nastepnie wpuszczaj paczki sinusoid o czest.20 khz.Kazda paczka bedzie stanowiła trzy pełne sinusoidy.Przerwy miedzy paczkami beda dwie sinusoidy lub mniej.

senicz...generalnie o nic.Rozpedziłem sie za bardzo.Zniekształcenia w układzie liniowym moga miec pochodzenie czasowe. Wynikające z róznych przyczyn ,a występujące przy przebiegach nieregularnych,nieokresowych ,majacych rózne amplitudy jak i polaryzacje.Duzą przyczyną sa tu silne zaleznosci parametrów półprzewodników od ich aktualnie płynacego pradu ,a wiec dynamiczne.To tak ogólnie.Bo jestes samoukiem, to ucz sie sam.A tak na marginesie.Jak wpuscimy do ucha dwie czestotliwosci 19 i 22 khz to mimo ze niesłyszalne spowoduja usłyszenie 3 kHz.Jak wpuscimy takie czestotliwosci do wzmacniacza który ma thd 0 ,to miernik za nim pokaze zero a my uslyszymy 3khz.Czy to ma sens?I tak na marginesie.Takie silnej zalezności od prądu nie maja jednak tak wysmiewane przez ciebie lampy.

Im powstaje na nieliniowosci elementow. A jak jej nie ma to i IM nie ma. Proste? Muls, Wy myslicie ze jak nie ma thd to beda IM? a niby z czego? jak podamy 20k na wejscie wzm to gyby mial jakas nieliniowosc kolejne harmoniczne wyskocza bez problemu. Malo tego, nieliniowe pojemnosci zlacz beda szczegolnie wyrazne i spowoduja thd na tych 20k. Oczywiscie normalne wzm majace pasmo w otwartej petli na poziomie 1khz dla 20k beda juz wlasciwie pracowac bez petli i syfic. Jeszce raz powtarzam zrobcie wreszcie taki wzm o malych thd a nie gdybac. Choc by po to aby pokazc ze nie obca wam sztuka inz. Ale jetem pewny ze g. zrobicie. I nie obrazajcie sie na mnie bo ja tylko jetem sumieniem tego forum. tepie glupote i mity. Zalatwilem sie z kablami teraz rozprawie sie z mitami na rzecz szkodliwosci malych thd i duzego DF. Nie powstrzymacie mnie~!!!!!!

Senicz,

A czemu male THD we wzmaku sa tak wazne jesli znieksztalcenia w glosnikach sa o kilka rzedow wyzsze?

Tak sobie mysle, ze jak glosnik znieksztalca np w 3% to czy to bedzie 3% czy np 3.1% to dla ucha jest chyba nieodroznialne...????

Sorry, ale nie jestem nawet samoukiem konstruktorsko/inzynierskim wiec moze moje pytania sa troche infantylne.... Ale jesli mi ktos wyjasni to powinienem zrozumiec....;)

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

Glosnik nie sieje harmonicznymi po calym pasmie. Nastepnie, harmoniczne ze wzm maja te wlasciwosc ze niszcza informacje o przestrzeni sygnalu muzycznego. Wszystkich tych drobnych elementow dajach pelnie przekazu. Oslawiony GC ma wzystko niezle ale thd dla malych poziomow zabija mu jakosc. Duzo iezialem nad porownaniami wzm roznych rodzajow. A zczegolnie wzm trzeba przelaczac aby ulsyszec roznice miedzy nimi. Oczywicie dotyczy to wzm najwyzszej klasy. Wspominalem juz kilka razy o luchawkach. Dobrze jednak korzystac z wskazowki dotyczacej oceny wzm na sluchawkach. A szczegolnie w porownaniu z wysokiej klasy wzm specjalnym do sluchawek. I wzystko co chcecie uslyszec uslyszycie. A wracajac do super wzm o super malych thd. Niestety maja czesto duze thd na malych sygnalach i cala ich jakosc bierze w leb. Tak np. jest z halcro. Pewnie i mbl i inne wzm slynne. Pialem juz na temat zaleznosci miedzy glosnikami barzo wiernymi a nieprzyjemnym odczuciem sluchania na nich. Dokladny przetwarza caly sygnal lacznie z thd a kapciak obcina mikrodetale lacznie z thd. Plumka taki glosniczek milo ale brak mu tego oddechu.

Muls, zrob baranie wreszcie jaki super wzm. jesli nie pod wzgledem parametrow to chocby brzmienia. Porownamy i bedzie wiadomo kto jest baran a kto glupek. Innej alternatywy nie ma.

>Może by tak ktoś odstrzelił tego matoła?

Nie, no przeciez musi byc jakas kara.

Moze zamknac imbecyla w jakims dobrze wytlumionym od zewnetrznych dzwiekow pomieszczeniu i puscic mu w petli wypowiadane milym kobiecym glosem "slowo":

thd...thd..thd...thd

I tak 24/24 przez dwa lata i kilka miesiecy...

Who's Afraid of Music?

>Music, 5 Gru 2007, 14:15

Kara to na razie jest dla nas. Tyle razy już całkiem poważnie tłumaczyłem pewne rzeczy,

i wtedy przez jakiś czas gościu siedzi cicho, bo nie ma argumentów (bo niby skąd).

Po jakimś czasie dochodzi do siebie i znów wypisuje te swoje pierdoły w dodatku

bezczelnie przekręcając cudze wypowiedzi. Ręce opadają!!!

Jestem Europejczykiem.

Ja wasze argumenty zrozumiem wprost - zrobcie cos lepszego niz moj wzm i juz. Takie to proste. Wystarczy tak niewiele. Wasz wzm lepszy od mojego. Nie macie? to po co mi dupe zawracacie? mocni to jestecie w pyku i paluchach do stukania w klawiature. Zrobcie cos wreszcie. Ile bede czekal?

Pierniczycie cos o niewaznosci parametrow wiec zrobcie wzm okiepskich parametrach a superdzwieku. Tak tez moze byc. Juz mi wszystko jedno. Ozywicie nie kontrukcje jaro1 bo to lipa. Ani GC bo to syf dzwiekowy. Halcro tez bo wiadomo i gryfon tez. Moze co w klasie d? to tez syf ale niech bedzie.

Jaro_747

Bo to jest serial pod tytulem "koszmar z audio stereo".

Analogie do koszmaru z ulicy wiazow widoczne sa golym okiem.

Glowny bohater czyli Fred Kruger wilokrotnie byl spalony, a mimo to uporczywie wracal, z poczatku za kazdym razem coraz bardziej odrazajacy, pozniej juz tylko coraz bardziej smieszny.

Tak samo jest z "naszym'' koszmarkiem, na poczatku intrygowal, pozniej denerwowal, teraz juz tylko robi z siebie coraz wiekszego pajaca. I tak proponuje na niego patrzec.

Jaro, szkoda zdrowia na tlumaczenie ignorantowi oczywistych rzeczy, lepiej pojezdzic sobie po nim jak po lysej kobyle.

Nie wiem ktory teraz ogladamy odcinek, ale jego tresc jest mniej wiecej taka: Zobaczcie jakie mam fajne thd...

Na foto sam miszcz zachwala thd, ktorym tak fajnie nas gladzi po plecach ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

>senicz, 5 Gru 2007, 14:35

>Pierniczycie cos o niewaznosci parametrow wiec zrobcie wzm okiepskich parametrach a superdzwieku.

Kolejny raz spokojnie spróbuję ci coś wytłumaczyć. Ponieważ na elektronice się nie znasz, zastosuję

analogię. Załóżmy, że musisz złożyć silnik. Masz części o jakiejś tam tolerancji. Działa tak sobie.

No to dajesz części wykonane dokładniej i jest lepiej. Ale od pewnego momentu zwiększanie dokładności

nic nie daje, a nadmierne zwiększenie gładkości może nawet zaszkodzić.

Tak samo według wszelkich znaków na niebie i na ziemi jest z thd i df. Powyżej pewnych wartości

dominujące stają się inne efekty. Nikt nie mówi, że małe thd i duży df są złe tylko, że powyżej

pewnych wartości zmiany już nic nie dają, a walka o te parametry może pogorszyć inne.

Zrozumiał w końcu???

Jestem Europejczykiem.

A jakaz to granica? co? ile thd nie ma znaczenia? i jaki df? No to bardzo prosze o przedstawienie do konkurencji z moim wzm jakiegos wzm waszej konstrukcji. Moj jest zbudowny w parciu o glupie przeswiaczenie ze thd sa najwazniejsze a df wyzedl przypadkiem bardzo wysoki. Wy teraz udowodnijcie mi i innym ze kiepski parametrowo wzm moze miec lepszy dzwiek od mojego. jesli tak, to bedzie oznaczalo ze ja sie mylilem i bede dalej drazyl temat czyli obnizal thd az wyjzie na moje. Jak na razie i tak wychodzi na moje.

Jaro_747,

musze przyznac ze Cie podziwiam!

Jak to bylo... "jak chlop krowie na rowie"?

Juz ktos wczesniej zauwazyl ze albo robi sobie z nas jaja, albo jest zwyczajnie chory. Jest tez trzecia mozliwosc, jest bezdennym kretynem...

Zgadnij na ktora opcje stawiam? :))

Who's Afraid of Music?

senicz,

po co tyle piszesz, przeciez nikt tego nie czyta, no chyba ze tak wlasnie robisz sobie dobrze...

Ale widze postep, zaczynaja Ci puszczac nerwy. Zalej sobie jakies ziolka, moze melise? Powinno zaraz puscic.

Proponuje prosta forme postu zawierajaca 3 pkt:

1 - thd !!!

2 - df !!

3 - tu wystarczy ze wkleisz zdjecie z ktorego wynika jasno " moj sprzet ( to nic ze przy pomocy moich szelek ) wystrzeli was w kosmos"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

Muic strzel se w leb ta pentoda a moze nawet w d. se wsadz druga. Majac takiego yfa jako wzm siedz w koncie i sie nie ozywaj. medrzec mi sie tu znalazl z lampowcem na pentodach. Ile to ma df? 2 a moze 3,5? a thd 15% he he ale mi tu sie spec objawil od paramertow wzm. nic dziwnego ze majac takie g. w domu tak pyskujecie.

Przyznac sie publicznie ze ma sie wzm na pentodach w ukladzie pipi to tak jak w burdelu chwalic sie - moje panie mam 2cm kutaska i na dodatek mi nie staje!!!!! ha ha ah to jest dobre porownanie. 2cm na pentodach w pipi!!!! ale ie usmialem. Df 2 he he he he ale obre. A jak taki pyszcy? ale sie zna a jakie ma doswiadczenie he he he

senicz,

to ze nie masz pojecia o elektronice juz wszyscy wiedza!

Ciekawi mnie natomiast watek o 100 orgazmach partnerki. Ostatnio uciekles jakos od tematu, zawstydziles sie?

No jasne, to taka prawda jak to co piszesz o swoich dokonaniach w audio, ROTFL!!

Ok, zalozmy przez chwile ze cos tam jednak wiesz.

Domyslam sie ze polecasz pozycje "na pająka"? Niezorientowanym wytlumacze od razu jak to wyglada: zaczepiamy szelki na zyrandolu, na dole partnerka... a dalej to juz wiadomo...:)

senicz, moje pytanie: jak duze thd musi miec zyrandol, a ile powinien wynosic df szelek?

Who's Afraid of Music?

Zaloze sie ze wlasnie po takiej akcji pewnego razu urwal sie zyrandol, nasz miszcz upadl na glowe ( wtedy jeszcze mozna bylo to nazwac glowa ) i niczym archimedes krzyknal: NALESNIK !!

Who's Afraid of Music?

Fajnie ze 15 bede mial blizsze spotkanie z kilkoma legendami audio. I z przyjemoscia postaram sie je pokonac. Co zreszta nie bedzie tak trudne. Bo w koncu lampe SE pokonac to nie sztuka. Podobnie z dziwacznymi papierowymi glosnikami szerokopasmowymi. Bedzie weolo. Chyba ze chlopcy sie rozmysla. Podnosze teraz napiecie z dac do 10V rms. A co. Nie mozna? mysle aby zrobic uklad o napieciu na wyjciu nawet 30V rms. Taki uklad nie bedzie tracil niepotrzenie dynamiki na kolejnych stopniach. Ma sie ten umysl kontruktora doskonalego. I pomyslec ze to wszystko sam wymyslam.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Music>

"Domyslam sie ze polecasz pozycje "na pająka"? Niezorientowanym wytlumacze od razu jak to wyglada:

zaczepiamy szelki na zyrandolu, na dole partnerka... a dalej to juz wiadomo...:)"

ROTFL

: )

----------------

Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę rezonas własny szelek, opór gazu w którym zawieszony jest cały układ drgający a co za tym idzie szybkość narastania i wygaszania drgań, co z kolei pozwoli nam obliczyc amplitudę jaką przyjmie Miszcz zawieszony na żyrandolu.

Krytycznym problemem jest odpowiednie skalibrowanie całego układu drgającego, tak aby Miszcz trafiał tam gdzie trzeba...

Nowy serial, nie pytajcie skad mam zarys scenariusza, moge powiedziec tylko tyle ze bedzie kasowy :)

17 urojen miszcza czyli konstruktor SENtyrlICZ

godz 17:15

SENtyrliCZ wierci sie niepokojnie

godz 17:16

SENtyrliCZ pomyslal: musze szybko cos wymyslic!

godz 17:16:01

SENtyrliCZ wymyslil nalesnika.

godz 17:16:02

SENtyrliCZ wykonal serie pomiarow thd i df, zmeczony i zadowolony z wyniku udal sie na spoczynek.

godz 07:00 ( dnia nastepnego )

SENtyrliCZ po gigantycznym wysilku wczorajszego wieczora budzi sie glodny...

Poniewaz cala noc snily mu sie nalesniki jego pierwsza mysla o posilku jest nalesnik.

Zrecznym ruchem wrzuca nalesnika na patelnie.

godz 07:01

SENtyrliCZ siada do sniadania i bierze do ust pierwszy kęs

godz 07:01:01

( Ciche chrupnecie ) K...a, dentysta znowu zarobi, chyba pomylilem nalesniki - pomyslal SENtyrliCZ

cdn...

Who's Afraid of Music?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.