Skocz do zawartości
IGNORED

Prezentacja Włodka Senicza na AS2007

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

Może choćby z tego powodu że wielkość stożków jest znacznie większa nisz głośni człowieka ? a mębrany kopułkowe są bliżej (38 mm) I ze stożków wychodzi takie monstrum jak z tub Avantgarde prezentowanych w Bristolu Czułem się prawie tak jakbym słuchał w przełyku brrry

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Pan panie HAIKU pewnie pelen jest hakow? ponownie pisac o wadach glosnikow stozkowych? na Boga!!! lepiej niech ktos poda przyklad dobrego sredniaka stozkowca........................ nie ma przykladow? no mowilem ze sie nie nadaja.

A co do nazwy KAHA to jest np. kocha fonetycznie. Kacha! chodziaj no tu ...........mozna pieszczotliwie do Katarzyny po kolacji. Sami widzicie jaka to wartosciowa nazwa i jak sie wspaniale kojarzy z tyloma dobrymi rzeczami czy czynnosciami.

Tak mi się wydawało, że skoro ktoś twierdzi, że stożkowe membrany nie nadają się do odtwarzania średnich tonów, to powinien swoją tezę poprzeć jakimiś argumentami.

Tezę, argumentami? Toż to anachronizm. Przywołam Prawo Greena.

Zresztą nie ma obowiązku stosowania zasad klasycznego dowodzenia.

Ja po namyśle się z Panem Włodkiem całkowicie zgadzam. Przekonanie jest najważniejsze.

senicz, 14 Lis 2007, 19:42

>Pan panie HAIKU pewnie pelen jest hakow? ponownie pisac o wadach glosnikow stozkowych? na Boga!!!

>lepiej niech ktos poda przyklad dobrego sredniaka stozkowca...... nie ma

>przykladow? no mowilem ze sie nie nadaja.

Na przykład:

Scan-Speak:

15M4531K REVELATOR

12M4631G REVELATOR

Widział ktoś równie dobre średniotonowe głośniki?

18W8535

Jeden z lepszych głośników nisko-średniotonowych na rynku, ceniony właśnie za doskonałość średnich tonów.

Vifa:

PL14WJ-09--08

PL11MH-08-08

I wiele, wiele innych...

Czyżby wszystkie były "wypadkami przy pracy" konstruktorów? Nie wydaje mi się...

Na wiele pytan latwo odpowiedziec kontr pytaniem. Zrobilem to po to aby pytajacy zrozumial ze problem istnieje fizycznie a nie teoretycznie. Nie mozna dac przyklady stozkowca dobrego do wokali a przez to do muzyki najwyzszej jakosci. Na wystawie AS zgromadzono najwyzszej klasy glosniki stozkowe sredniotonowe. I co? a zaden nie odtwarzal dobrze wokali. Gdyby koledzy sprawdzili ten problem tak jak ja to inna sprawa. Latwiej by sie dyskutowalo.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Macie dwa Haiku.

wpatrzony w płaski wzmacniacz

wciąż medytuję

o słomie co weń jest

gdy naleśnika wibrujący

ton dotyka moich skroni

pojawia się w głowie ból

senicz, 14 Lis 2007, 19:57

>Nie mozna dac przyklady stozkowca dobrego do wokali a

>przez to do muzyki najwyzszej jakosci.

Aha, czyli te, które podałem to nie stożki, tylko kule, albo walce :)

B_S_E, 14 Lis 2007, 19:46

n.p słoma jest świetnym jednorazowym absorberem energi w ładunkach zrzucanych na spadochronie,jest trwalsza niż pokrycie dachu blachą cynkową (ostatnia 50 lat)a na dodatek bardzo dobrze izoluje cieplnie dla tego n.p. jest stosowana do budowy zdrowych domów ekologicznych z gliny i słomy ewentualnie w biednych krajach z łajna i słomy.Zwierzęta w stajni przy ściułce ze słomy nie cierpią na schorzenia stawów (w nowoczesnych hodowlach tak) na dodatek słoma ma dobre właściwości neutralizowania niekorzystnego promieniowania elektromagnetycznego z podziemnych cieków wodnych i całkiem możliwe że dzieki także tym właściwościom pole wokół magnesu w kolumnie jest lepiej rozłożone i cewka ma lepsze właściwosci pracy. Właściwości akustyczne słomy też są całkiem przyzwoite choćby z tego powodu że dżwięk wielokrotnie przechodząc przez środowiska o róznej gęstości ulega silniejszemu tłumieniu gdyż zmienia się prędkość rozchodzenia dżwieku.Interferencje powodowane nakładaniem się dżwięków z osobna przez każdą słomkę powodują dodatkowe silmiejsze wytłumienie i wyrównanie siły działającej na ścianki.Można uniknąć rezonansom obudowy występującym n.p. w tylko jednym miejscu n.p. góra obudowy.Rurki słomek przyjmujące ciśnienie fali dżwiękowej zachowuje się jak komory Hermholtza (każda słomka ma inną długość do "kolanka")co dodatkowo poprawia warunki panujace w komorze głośnika.Słomę zależnie od konieczności można układać prostopadle i równolegle dościanek Reszta to próby, próby, próby

Rafaell - oraz jeszcze słoma doskonale leczy odciski i kolusz...

Szkoda, że nie ma właściwości plemnikobójczych. Byłaby szansa, że się te słomiane chochoły nie będą się rozmnażać na Forum Audiostereo.

>senicz, 14 Lis 2007, 07:38

>Ja wiem ze se jaja robicie bo az taki glupi to nie jestem. Draznicie sie ze mna ze to niby nie

>potraficie zrobic duzego df i jak to mierzyc ......ah jaki on ogromny ten

>df...... wpadacie w takie pedalskie tony he he ...... nawet to czasami

>miele......he he.

Dalej onanizujesz się tym df?

Tłumaczyłem ci już kiedyś, że to bez znaczenia powyżej pewnej całkiem niedużej wartości.

Chętnie ujrzał bym twoja metodę pomiaru df o takich wartościach. Bo niestety prawda

jest taka, że bardzo często mierzymy nie to, co chcemy, tylko coś całkiem coś innego.

I piszę to absolutnie bez złośliwości, tylko z czystej ciekawości.

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747, 14 Lis 2007, 20:21

To mówisz że nie ma so zamieniać wzmaka soniaka (df 100) na accuphase (df150) przy głośnikach o efektywnosci 98dB ?

Jak tu wytlumaczyc komus kto nigdy nie slyszal na glosnikach czystej srednicyjak ona brzmi? a posluchaj jakiejs dziewczyny i posluchaj nagrania z wokalem. Z bardzo trudnymi nagraniami wokalistek czesto bywa tak ze uznajemy ze silne podbarwienia glosu to efekt przesteru ze studia. Ale tak nie jest. Na bardzo dobrych glosnikach - nie stozkach - lub super neutralnych sluchawkach slychac ze ten wokal jest czysty i ma bardzo mila barwe. czesto czesc piosenkarek ma nieprzyjemny tembr glosu. Drazniacy itp. ale tak sie tylko wydaje. Np. N. Cole ma bardzo czysty glos i piekny choc wysoki. Dlatego np. Krall czy Barber sa tak popularne bo maja niska barwe glosu nie podbarwiana przez sprzetaudio. Oczywiscie on tez jest jakos tam znieksztalcony ale w dopuszczalny dla naszej estetyki sposob. Byc moze ten laicki i samouczny pseudo wyklad zwroci wasza uwage na ten problem bo on jest kluczowym dla wspanialego odtwarzania muzy.

Jaro747 dyskutujesz z fistaszkami... Albo jak napisał Gustaw - z gałgankowymi maskotkami...

Poza tym Yamahy miały DF ponad 200 :)))

A "soniaki", to raczej w pobliżu 30 niż 100 ;)

Jesli ktos nie potrafi zrobic wzm z duzym df to zaczyna zwalczac wszystko to co dotyczy wysokich df. uwaza nawet ze jest to szkodliwe. Zamiast powiedziec : wiesz Wlodek, podziwiam cie ja nie potrafie zrobic wzm z duzym df a dla ciebie to nie jest problem.

>Rafaell, 14 Lis 2007, 20:27

No widzisz, Kolego. Accuphase ma df=150 i jakoś to nikomu nie przeszkadza,

a nawet wręcz przeciwnie. Są naprawdę wybitne wzmacniacze o df=80 i

też jakoś to dźwięku nie psuje. Taki jeden gościu to nawet naukowo udowadniał,

że df powyżej powiedzmy 80 nie ma większego znaczenia. Akurat tą tezę udowadniają

odsłuchy w takim sensie, że są dobrze brzmiące wzmacniacze o df=kilkadziesiąt,

i są kiepskie o df=kilkaset.

Problem efektywności w tym kontekście jest dla mnie nowością.

Jestem Europejczykiem.

senicz, 14 Lis 2007, 20:48

>wiesz Wlodek, podziwiam cie ja nie

>potrafie zrobic wzm z duzym df a dla ciebie to nie jest problem.

Wiesz Włodek, wysoki współczynnik tłumienia nie jest mi potrzebny do szczęścia, ale chętnie uczę się nowych rzeczy.

Dlatego z łaski swojej zapodaj schemat i podziel się procedurą pomiarową wspomnianego współczynnika, jak również zniekształceń.

Wtedy będzie można pogadać. A tak możemy się pośmiać, tylko ile można...

Jaro_747, 14 Lis 2007, 21:02

>Problem efektywności w tym kontekście jest dla mnie nowością.

Sądzę że chodzi tu o lepszą kontrolę głośników zapomniałem dodać że głośniki mają 8ohm a wzmak 4ohmy

Haiku

Ha ha ha marzenia ściętej głowy ! senicz nawet nie pokaże śmietnika gdzie znalazł swoje elementy/podzespoły:

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przeciez schemat juz podawalem. Mam jeszcze raz go rysowac? nie chce mi sie. Musial bym znowy zrysowywac z pajaka a to kupa roboty po krzyzak straszny. lucham systemu w domu i musze sie zgodzic z tym poziomem basu to nie mialem co szukac na as. Strasznie duzo niskiego basu. Choc taki lubie to na prezentacje sie nie nadaje bo wzbudza zle duchy pomieszczen. Mysle ze sloma sprawe zalatwi. Wystawie przez basrefleks slomke dla ozdoby. Wokale w warunkach domowych bardzo czyste. Bas zbyt niski i przytlaczajacy. Troche nieproporcjonalny do poziomu muzy. Ale na wielu nagraniach bardzo fajnie gra. Byc moze przez ten df taki bas jest niski? na innych wzm tak nisko nie graja te kolumny!!!

senicz, 14 Lis 2007, 21:40

>Przeciez schemat juz podawalem. Mam jeszcze raz go rysowac?

Nie, link wystarczy w zupełności.

Choćby namiar na miejsce, w którym schemat został zamieszczony.

senicz, 14 Lis 2007, 21:40

Włodek jak to mówią df trzyma głośniki za gębę i sobie lużno mębrany nie latają tak że i niższe harmoniczne sa na głośnikach a jak wiemy głośniki to waskie gardło całego toru i to by było na tyle

No trudno, chcecie aby napchal tej slomy do kolumn to napcham. Co mam zrobi? Moze to te natynkowe tak bas pogrubily? Moge tez zrobic kolderke na glosniki bo te natynkowe napewno nie popuszcza i beda pogrubiac dalej.

"Na wystawie AS zgromadzono najwyzszej klasy glosniki stozkowe sredniotonowe. I co? a zaden nie odtwarzal dobrze wokali. Gdyby koledzy sprawdzili ten problem tak jak ja to inna sprawa. Latwiej by sie dyskutowalo."

a słuchałeś Jag'ów ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.