Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość dźwięku amp stereo vs wielokanał

phoenix_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

5 potężnych końcówek i porządny pre-amp 5.1 to wg mnie optymalne rozwiązanie w kinie, absolutnie nie biorę pod uwagę żadnego syfnego amplitunera KD!!! Co kolumny myślę o rozbudowie tego do 5.1 Jednak na razie nie udaje się.

Być może tym razem już wyjdzie. Jeżeli 80/20% to rozważ może porządne 2.1 ? Dobre stereo jest lepsze w KD niż dobre KD w stereo

można też pomyśleć o 3.0 - wszystko zależy od podstawowego zestawu. U mnie basu jest tyle, że wstawianie sub-woofera jest kompletnie zbędnym ruchem. Nie oglądam amerykańskiego badziewia, filmów akcji w szczególności, więc głośniki efektowe nie są potrzebne. Jedyne co mi może przeszkadzać to dialogi z głównych zestawów, ale można temu bardzo łatwo zaradzić - wstawić DVD z wbudowanym dekoderem DD i ustawić downmix na 3 kanały. Centralny kanał wzmacniasz monoblokiem (najlepiej z regulowanym poziomem) i podłączasz normalny głośnik centralny.

Kal

że sie zapytam z przekąsem ;-)

Czy któryś z tutaj obecnych panów ma swoim zestawie wrażenie że dialogi, śpiew (no ogólnie wokal) ma po lewej lub po prawej stronie? Bo nie za bardzo rozumiem po co się męczyć z 3.0?

Słuchając rozumu....

Mając 4 tysiące kupisz jakiś fajny wzmacniacz i powinno Ci zostać na jakiś używany ampli KD - więc po co wybierać skoro można mieć jedno i drugie.

A ja zapytam w jakiej wielkości pokoju będziesz maił ten sprzęt i czy możesz rozmieścić optymalnie kolumny do KD?

Bo jeśli tak to ok. Pytanie bierze się stąd że mój znajomy właśnie kupił KD ale nie pomyślał o rozmieszczeniu kolumn i teraz kicha i w stereo i w KD dźwięk do du...

pete, 6 Wrz 2007, 14:05

>A ja zapytam w jakiej wielkości pokoju będziesz maił ten sprzęt i czy możesz rozmieścić optymalnie

>kolumny do KD?

Stereotyp często podawany przez znawców stereo mówi że kolumny do KD/systemu mch muszą być duże. A to jest dokładnie tak samo jak z systemem stereofonicznym. Duży pokój duże kolumny. Mały pokój małe kolumny. I podobnie jak do stereo nie dasz dwóch malutkich pierdziawek od komputera tak w mch nie dasz kolumieniek z zestawu za 300zł o mocy 2000W ;-) W obu przypadkach bedziesz się rozglądał za monitorami :-)

Nie chodzi mi o wielkość kolumn ale sposób ich rozstawienia, może się mylę ale zdaje się że dwie powinny być raczej z tyłu widza (albo z boku), stąd trudność adaptacji w małych pomieszczeniach, które pełnią również inne role niż pokój do oglądania/odsłuchu.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Tak jest, dokładnie. Ja w moim pokoju nie mam możliwości na KD (4,1x4,2m) nie ma możliwości wstawić tylnych głośników efektowych.

pete, 7 Wrz 2007, 08:51

> może się mylę ale zdaje się że dwie powinny być raczej z tyłu widza (albo z boku),

Ale to jest taka sama sytuacja jak podstawowy kardynalny błąd jaki jest w 90% ustawień systemów stereo. Super extra starannie rozstawione kolumny (stereo), wytłumienia, odległości i następnia słuchacz siada do odsłuchu prawie dotykając głową ściany z tyłu :-| I cała misterna robota z przodu idzie do śmieci :-(

Jeżeli masz możliwość z miejscem odsłuchowym odsunąć się od tylnej ściany to i masz możliwość ustawienia głośników efektowych. Jeżeli nie masz takiej możliwości to musisz bardzo mocno się nakombinować i to zarówno w stereo jak i mch.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

ja mam dyńkę 15cm od tylnej ściany, inaczej nie ma szans usiaść :/

Jednak tak lepiej szpyly w tym pokoju niż jak sie odsunę. W dużym pokoju jest dopiero pole do manewru, tym bardziej jeżeli jest przeznaczony tylko do audio. Jednak mieszkać jakoś trzeba i funkcjonować. Nie mając odrębnego pokoju niezbędny jest kompromis. :/

>Wspominana wyżej Kambodża rzeczywiście ma dobre opinie, ale też z drugiej

>strony dochodzą różne sygnały o awaryjności tego szpeju...

No cóż, nawet najbardziej markowy sprzęt - jeżeli masz pecha - może szlag trafić po pierwszym użyciu. Z drugiej strony nawet jeżeli masz coś co wykazuje u innych awaryjność większą niż inne sprzęty - nie znaczy, że Twój "sprzęt" też padnie. Oczywiście jest to pewna informacja i wpływa na 'image' marki. Ale nie jest to chyba coś co powinno mieć decydujące znaczenie.

>5 potężnych końcówek i porządny pre-amp 5.1 to wg mnie optymalne rozwiązanie w kinie, absolutnie

>nie biorę pod uwagę żadnego syfnego amplitunera KD!!!

McLaren F1 za prawie 1mln$ to też marzenie wielu ludzi, natomiast większość ludzi jeździ samochodami za ułamej tych $.

Sztuką jest zdobyć coś jak najlepszego (jakoś + możliwość rozbudowy) za posiadany budżet. I pewnie ile by się go nie miało to i tak zawsze jest możliwość włożenia jeszcze więcej.

Konkluzja... 5 końcówk + porządny preamp = McLaren F1... wnioski... nasuwają się same.

>Mając 4 tysiące kupisz jakiś fajny wzmacniacz i powinno Ci zostać na jakiś używany ampli KD - więc

>po co wybierać skoro można mieć jedno i drugie.

Używany to ja mam "swój" - Technics SA-DX 930. Problemem jak dla mnie jest w nim DD.. nie mam głośnika centralnego... (amplituner o tym wie).. i jak włącze 'surround' to nie mam dialogów. (słychać je BARDZO BARDZO BARDZO słabo na frontach)... więc zamiast centralny pojawić się na frontach to amp go jakby "wycina' - i nie wiem, czy to ja coś źle robie - czy taki jest urok tego ampli

>A ja zapytam w jakiej wielkości pokoju będziesz maił ten sprzęt i czy możesz rozmieścić optymalnie

>kolumny do KD?

Zrobie jakieś zdj jak wróce i je wrzuce... powiem, że nie jest najgorzej... aczkolwiek NA PEWNO mogłoby być lepiej :) (Pewnie eksperci od akustyki 'teoretycznej' od razu się oburzą - ale zaryzykuje :) )

masterofdeath6, 7 Wrz 2007, 10:36

>ja mam dyńkę 15cm od tylnej ściany, inaczej nie ma szans usiaść :/

:-| Cóż pozostaje tylko udać się do sklepu i kupić np. dywan z długim a nawet bardzo długim włosem i powiesić na ścianie, ewntualnie czymś innym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3443-100005310 1189161717_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> masterofdeath6, 7 Wrz 2007, 10:36

> :-| Cóż pozostaje tylko udać się do sklepu i kupić np. dywan z długim a nawet bardzo długim włosem i powiesić na ścianie, ewntualnie czymś innym

> npl, 7 Wrz 2007, 12:44

> bardzo duży dywan... a taki dywan na ściany to arras... ;)

masterofdeath6 : npl

0 : 1

No i du... [pomyłka]

Miało być

> wolf, 7 Wrz 2007, 10:36

> :-| Cóż pozostaje tylko udać się do sklepu i kupić np. dywan z długim a nawet bardzo długim włosem i powiesić na ścianie, ewntualnie czymś innym

> npl, 7 Wrz 2007, 12:44

> bardzo duży dywan... a taki dywan na ściany to arras... ;)

wolf : npl

0 : 1

P.S. Jak ja nie znoszę jak nie idzie poprawiać postów (czyt. własnych pomyłek)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

ano się zdarza się :)

Ja już gdzies tu kiedyś widziałem ktoś miał taką słomę na tylnej ścianie, wg własnego wykonania.

Mam takie panele z pianki piramidki się znaczy się. Fakt takiej bliskości z tylną ścianą się objawia się u mnie tym że średnica jest zdrowo podbita :/ na dniach (czyt. dziś w godzinach nocnych) zapodam je tam na obadanie.

A tak na marginesie to co mam za plecami to trudno ścianą nazwać :)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Siedzę dokładnie tam pod tą półką gdzie na tym zdjęciu stoi prawa kolumna. Kolumny mam ustawione po przekątnej.

Także jest dziwnie jest :)

post-10320-100005299 1189169565_thumb.jpg

>>A ja zapytam w jakiej wielkości pokoju będziesz maił ten sprzęt i czy możesz rozmieścić

>optymalnie

>>kolumny do KD?

Zdjęcia powyżej,

No a rozmiary to 3.4 x 5.2 = 17.68 m2

ja sie tylko zapytam czy nie slyszycie w zestawach 4.1 5.1 6.1 7.1 braku fazy? szczegolnie w wiekszych pomieszczeniach? dziwk jest przylepiony do kolumn i zamykajac oczy mozemy wskazac ich miejsce w pokoju tymczasem idealem jest kiedy kolumny calkowicie znikaja z pomieszczenia. Fakt przy oglodaniu filmu akcji fajnie posluchac kanonady z budy dla psa i odpryskow z pierdziawek po bokach ale przy sluchaniu muzyki jest zwyczajnie tego juz zbyt wiele. Wiecej naprawde nie znaczy lepiej. A dla rzykladu ostatnio namawiam znajomego w bardzo malym pokoju do mono, poprostu jego malutka baza z malych kolumienek stereofonicznych metr przed kanapa wprowadza tylko zametn ktory w innych warunkach moglby byc swietnymi efektami. Majac olbrzymnie pomieszczenie fajnie postawic sobie takie kino z elektrostatow na tylach i olbrzymich kolumn na prodzie ale kazda kolumna powinna miec wtedy woje oddzielne zasilanie, do kina super, do muzyki juz tez niekoniecznie, tymbardziej ze wiekszosc nagran jaka powstala jest w stereo. Czasy kwadro juz byly i30 lat temu i sie wogole nie sprawdzily, czasy kina domowego to w wypadku ludzi sluchajacych czesto muzyki z tego systemu tylko naciagactwo polegajace a tym ze zalety KD owszem sa ale cieszymy sie nimi tylko dlatego ze nie jestesmy z takim systemem w stanie poznac zalet dobrego stereo.

Piotr__, 7 Wrz 2007, 20:06

>ja sie tylko zapytam czy nie slyszycie w zestawach 4.1 5.1 6.1 7.1 braku fazy? szczegolnie w

>wiekszych pomieszczeniach? dziwk jest przylepiony do kolumn i zamykajac oczy mozemy wskazac ich

>miejsce w pokoju tymczasem idealem jest kiedy kolumny calkowicie znikaja z pomieszczenia. Fakt przy

>oglodaniu filmu akcji fajnie posluchac kanonady z budy dla psa i odpryskow z pierdziawek po bokach

>ale przy sluchaniu muzyki jest zwyczajnie tego juz zbyt wiele. Wiecej naprawde nie znaczy lepiej.

Nie zgodzę się do końca. Moim zdaniem efekt końcowy zależy w OLBRZYMIM stopniu od realizacji dźwięku. Można to zrobić byle jak i wtedy 5.1 po kilkunastu minutach zaczyna męczyć, bo dźwięku jest za dużo, dźwięk z poszczególnych kolumn po prostu z sobą nie współgra. Robi się bałagan i tłok w eterze (mówie cały czas o słuchaniu muzyki, a nie o efektach specjalnych w filmach). Natomiast gdy ktoś zrobi to porządnie to muzyka przez 5.1 też może być przyjemnością, słuchałem np Pink Floyd - Money w 4.0 - IMHO najlepszy 'mastering' wielokanałowy jaki do tej pory słuchałem.

Miałem kiedyś wzmacniacz Sony Ta 810 i coś tam(wielokanałowy).Ogromny i ciężki.Chyba po 80 w na kanał.Kosztował w sklepie przed przeceną 3600zł.(2000r).Kupiłem za 850zł,bo zgubili gałkę i dziurą ziajał.Serwis gałę sprowadził za 27zł.I grałem na różnych głośnikach.Na początek tonsilach,jamo ,tannoyach.I było ok.Kiedy sie pochorowałem to z nudów przeczytałem pismo dla maniaków audio.Jedna choroba przeszła ,to przyszła druga.Sprzedałem Sony.Kupiłem stereo.Zmieniałem głośniki, wzmacniacze.Dużo czytałem o tych sprawach.Stanąłem na sprzęcie diy.Ale ciągle mnie ciekawi, jak ten sony(piękna maszyna )zabrzmiałby teraz.Mam sentyment do niego.I ten genialny pilot.Nie ma rady,gdy nie ma odsłuchu i możliwości bezpośredniego porównania,to zostają tylko przypuszczenia.Z drugiej strony,gdy oglądałem "Pianistę" już w trybie "stereło",było mnóstwo świetnych efektów przestrzennych.Trzeba słuchać własnousznie.A tu "mało casu kruca bomba".Pozdrawiam.

=> phoenix_pl

Spokojnie możesz tam dużo podziałać tylko powoli i starannie (żona)

=> bonaventura

Oj tak. Co my tu nawijamy o stereo/mch jak nie ma czasu :-| No ale jak już się wreszcie siądzie :-D

pozdr

witam, pozwolę sobie zabrać głoś bo również "przechodzę" drogę od stereo do mch i miom zdaniem złym podejściem jest albo/albo, przecież można w różnym stopniu (lepszym, gorszym) pogodzić obydwa standardy. Ja również jako zwolennik stereo zakupiłem wzmak ale po czasie doszłem do wniosku że nie ma powodu żebym nie miał również mch i dokupiłem procesor yamacha dsp-e800 - porządna maszyna daje mi dekodery dd itd, ze źródłem to nie ma problemu przy obecnych cenach dvd koszty nie duże a zyskałem możliwość słuchania sacd ni i kd, ma wejście analog mch więc i w przyszłości nie będzie problemów, polecam ten sposób "godzenia" stereo i mch

pozdrawiam

Pracowałem trochę przy instalacji niebudżetowych i budżetowych systemów kin domowych w Colorado więc zmusiłem się do napisania swojej opinii...

#1 - każdy z nas ma inny pułap satysfakcji z dźwięku - jeden meloman słucha z dużą satysfakcją koncertu na DVD na budżetowym KD - może być z DUŻĄ ilością miękkiego misiowatego basu, bez separacji instrumentów, bez konturów, wybrzmień, dobrej dynamiki, -> drugi patrzenie na taki koncert uważa za serwis informacyjny, bo dla niego słuchanie absolutnie nie idzie w parze z żadnymi ruchomymi obrazkami ani nawet otwartymi oczami.

#2 - efekt surroundu w dobrym systemie KD jest ciekawy, ale w ubogi sposób wykorzystywany przez większość realizacji na DVD; są chwalebne wyjątki, ale te z kolei miewają wysokie wymagania jeśli chodzi o system...

#3 - KD, które potrafi przekazać muzykę w naprawdę poruszający sposób, wymaga o wiele więcej złota, niż podobny poziom stereo...

#4 - w małych pomieszczeniach (ca.18m) inwestycje w KD lub duże kolumny to IMHO nie jest dobry pomysł...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.