Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny 3000-5000 do 35m2 - pomoc

siwulek

Rekomendowane odpowiedzi

Siwulek, otwórz ten link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słucham tylko muzyki.

hehehee ciekawe ile osob sie jeszcze na to nabierze :))))))

to dziwne bo moja i wszystkich zalogowanych na forum prywatność tez zostanie naruszona za kazdym razem jak klikam na ten link :)

Hehe Koobal, podamy Cie wszyscy do sądu :)))))

Pozdrawiam

>- Jakieś niemieckie za 3,6k pln z dwoma kulami nad głosnikami

To zdaje się najtańszy model firmy Duevel, mianowicie Planets. Gdzieś widziałem wpisy zachowyconego nimi forumowicza, ciekawe czy Tobie do gustu przypadną. Nie są jeszcze jakoś specjalnie popularne...:)

do dragona66

witam, jestem nowy, to mój pierwszy wpis. Tak się składa, że od tygodnia mam Ushery V 601 (czyli z ich średniej półki) tj. to co skrytykowałeś. Będę wdzięczny, jeżeli wskażesz negatywne cech tych kolumn (lub w ogóle Ushera w tej klasie). Byłbym zaszczycony jeżeli w tym zakresie wypowiedzą się również inni guru forum np. McGywer.

Mnie w tych kolumnach trochę nie odpowiada częstotliwość podziału zwrotnicy (ok. 2300) tj. za dużo dzwięków idzie do wysokotonowego i są piskliwe mimo że wysokie są niezłe w tych kolumnach (w tej cenie oczywiście). Inna sprwa że mam słaba elektonikę marantz (4400 wzm.) i 5001 (cd). A propos jaki wzmak proponowalibyście do tych kolumn.

siwulek, 9 Wrz 2007, 20:05

>Witajcie,

>

>Jestem po 2 tygodniach testów sprzętu i kolumn na 35m2 i ten najważniejszy element nie gra idealnie.

Siwulek, ze przeproszeniem, nie rozumiem za bardzo tego co piszesz. Czesc Twoich obserwacji jest kompletnie 'na ukos' w porownaniu z powszechnymi opiniami na temat tymienionych kolumn (np. focale bez srednicy?!). Cos mi tu po prostu nie gra!

Albo masz jakies dziwne ustawienie kolumn w domu (blisko scian) albo generalnie tragiczna akustyke lub cos nie tak ze sprzetem. Wiem, ze kupuje sie pod siebie. Wiem, ze probujesz w domu a zatem w idealnych warunkach ale wnioski jakie wyciagasz sa dla mnie niezrozumiale, sorry.

Wiele z tych kolumn, ktore probowales sa wedlug mnie naprawde OK i nie maja zadnych drmatycznych brakow i potrafia z siebie wykrzesac sporo. A tymczasem u Ciebie wszystko gra do d. Nie rozumiem.

Moze popros do siebie kogos z duzym osluchaniem i doswiadczeniem i cos sie wyjasni? Na czym grales poprzednio?

pzdrw

soso

głównie częstotliwość podziału zwrotnicy ma znacznie jak grają kolumny, wasze opowieści o jakości zwrotnic, stosowanej elektoniki itp. to tylko 20% tzn. tylko w tym zakresie wpływa to na ostateczny efekt.

cała zabawa polega na tym że (uwagi dot. lolumn 2 drożnych):

np. w b&w serii 600 podział jest 4000 Hz i średniej wielkości głośnik średniowysokotonowy (dalej s/n)

i wtedy jest dobra średnica trochę gorsza góra i trochę mniej słyszalny bas (niekoniecznie gorszy)

np. usher V 601 (które posiadam) podział przy 2300 Hz i wtedy duży s/n czego efektem jest wyraźniejszy bas i góra oraz słabo słyszalna średnica (trzeba kombinować ze wzmakami co jest bez sensu). Do teetera idą wtedy wyższe dzwięki średnie i stają się zbyt piskliwe, chociaż jest to dosyć efektowne.

I żadne primare (i droższe cuda) nic tu wyraźnie nie zmienią.

• 4 miesiące później...

Witam ponownie,

Uaktualniam wpis - wybór padł na kolumny Harpia Accoustic Mini Amstaff, po 3 miesiącach wygrzewania brzmią idealnie:

- jest przestrzeń, której brakowało wszystkim innym kolumnom

- wysokie i średnie tony są wyraźne, ale nie męczące/piskliwe

- jest szybki, zwarty bas, a nie rozlazły ani zbyt dominujący

Pozdrawiam i życzę udanych wyborów

Ciężko mi uwierzyć, że napisałeś o męczących odsłuchach przy Paradigmach Studio... Mam Studio 60 (całość zestawu w opisie), słucham ich po kilka, w weekendy kilkanaście godzin dziennie. Absolutnie nie zgadzam się, że są męczące. Może to kwestia kabli, wzmacniacza, czy Twojego niesamowicie wrażliwego słuchu? Albo wszystkiego razem?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.