Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny 3000-5000 do 35m2 - pomoc

siwulek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Jestem po 2 tygodniach testów sprzętu i kolumn na 35m2 i ten najważniejszy element nie gra idealnie.

Będę wdzięczny za Wasze sugestie jakie kolumny warto jeszcze przetestować.

Krótki opis:

1. Kolumny (3000-5000 zł), przetestowane w kolejności:

STUDIO w Krakowie:

a. Acoustic Energy Evo 3

- tragedia, zbyt duży bas, brak średnicy, wszystko na jednym poziomie)

b. Paradigm Monitor 7 v5

- podobnie jak AE, jeden poziom.

c. Focal Chorus

- wyraźnie lepsze niż 2 pozostałe, ale za dużo basu.

d. KEF iQ7

- w studio bas kontrolowany, ciekawa przestrzeń.

e. Harpia Accoustic PAT

- w studio idealne, piękna przestrzeń, scena, bas naturalny i kontrolowany.

DOM:

a. Harpia Accoustic PAT (w studio i dom)

- w studio idealnie, ale w domu po 3 dniach wyszło, że grają bez basu.

b. KEF iQ7

- brak basu w domu.

c. Monitor Audio za jakieś 5k pln

- zbyt dużo basu, brak przestrzenni, nie dałbym za to 5k pln.

d. Focal Chorus 716V

- z pozostałych 3 ona zagrały najlepiej, miękki bas i przestrzenność. Grały tydzień, ale wciąż im czegoś brak.

e. ESA Meritum 1

- odpadły, bez charakteru, trochę większy bas niż w PAT.

f. Paradigm Studio 20 v.4

- trochię więcej przestrzeni niż w Focal 716 V i 807V, ale słabszy bas. Długie słuchanie męczyło.

teraz grają:

g. Focal Chorus 807V

- więcej przestrzeni niż w dużych 716V, bardziej kontrolowany bas, ale jeszcze brak przestrzenni. Czuć, że dźwięki średnie chowają się za sceną.

h. 15 letnie monitory rosyjskie " Elektronika 15AC - 214" - jako surround

- były obecnie frontami, przeszły na surroundy, ale na razie żadna z testowanych kolumn nie równa się do nich dźwiękiem)

i. Harpia Acoustic Amstaff Mini???

Całość dostarcza krakowski salon audio, brawa za cierpliwość i fachowe doradztwo. Jeszcze wybieramy, chociaż w pierwszym momencie juz zdecydowałem się na pozostawienie Focali 716V.

2. Sprzęt

- CD NAD C542

- Amplituner Denon 2807

- Końcówka mocy NAD 272 (teraz czasowo wzmacniacz NAD 352) - do tego podpięte fronty

- kable: Hotline Red Spiral (głośniki), Audionova Coax (CD do AVR), Audionova (AVR do wzmacniacz NAD), Star Power Mk II (zasilający do AVR, NAD wzmacniacz, CD)

3. Pomieszczenie:

Salon z kuchnią 35m2, odległość odsłuchu 2,5m. Salon nie ma drzwi i jest otwarty na przedpokój, czyli pomieszczenie jest bardzo trudne.

4. Muzyka testowana:

Głównie chillout, jazz (Globetrotters, Boby James) oraz radio pin po kablu cyfrowym z CYFRY plus.

Słucham głównie na pure direct z CD, ale ciekawszy dźwięk jest na 5Ch Stereo.

Lubimy (ja i żona) ciepłe dźwięki, z szybkim basem, ale również przestrzenne.

Idealnie zagrały Harpie PAT w studio, ale w domu były całkowicie pozbawione basu.

Tak, jak na początku będę wdzięczny za poradę jakie kolumny poradzilibyście, bo mi pomysły się już wyczerpały (mam w planach tylko Harpia Acoustic Amstaff Mini).

Wyboru muszę dokonać w przyszłym tygodniu.

Uwaga ogólna:

Testujcie w domu, w studio można zrobić wstępne odsłuchy, ale pomieszczenie zmienia całkiem charakter dźwięku.

https://www.audiostereo.pl/topic/36078-kolumny-3000-5000-do-35m2-pomoc/

Dali 6 miałem w planie, ale nie było ich na sklepie i w sprzedaży. Czy porównywałeś jest z Harpia Amstaff Mini?Popytam czy mogą ściągnąć.

Z kolei Elac nie znam, nie słyszałem i nie wiem czy mają w sprzedaży. Chcę wziąć kolumny do salonu, który mnie obsługuje i co dadzą radę ściągnąć to wezmę, miałem już w domu od nich 7 kolumn.

siwulek

Co sie Tobie nie podobalo w focalach 807V w porownaniu z 716v ?

Czy w Twoim pomieszczeniu 716v zagraly wiekszym basem,czy porownywalnym z 807v?

Proponuje posluchac 816v tez focala. Uwazam ze polaczenie focali z nadem jest bardzo udane.

Akustyka jest ciężka, goście ze studio audio też to stwierdzili, że takiego problemu jeszcze nie mieli.

Odpowiadając na pozostałe wątki:

1. Focale 716V za dużo basu, powiedziałbym wszędzie bas kosztem średnicy i przestrzeni

2. Focale 807V (monitory)- teraz grają, bas bardziej kontrolowany i dźwięk otwarty w stosunku do 716V.

Ale to nie jest jeszcze to.

3. Harpia Acoustic Amstaff Mini

- nie słyszałem i mam zamiar wziąc je do testu

- może uda mi się do testu Dali Ikon 7

Duze pomieszczenie, kompetentny wzmacniacz i cos takiego bedzie ok:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Siwulek

Założyłeś wątek w STEREO, więc chodzio Ci jak rozumien odźwięk dwukanałowy.

I jak czytam, że po przesłuchaniu iluś tam kolumn w cenie do 5 tys żadne Ci się ni epodobają a wręcz jest dramatycznie, bo wszystkie są twoim zdaniem do d..., to zastanawiam się nad czym innym. A może z całymm szacznkiem, ale Twój Denon i NAD nie dają rady? Bo to zwykle jest tak, że aby porządnie napędzić głośniki trzeba niezłej elektroniki. A ta jest bardzo... budżetowa a głośników szukasz już z średniej półki.

Więc może trzeba by zacząć od wymiany klocków?

Pozdrawiam Stempur

siwulek... dysponuje pomieszczeniem niemal identycznym jak w Twoim przypadku (zarówno w kwestii otwarcia na kuchnię i przedpokój jak i metrażu) i u mnie bardzo dobrze spisują się Heybrooki HB4 (w Trimex'sie za 3300zł). Fakt, że nie mam porównania do innych podłogówek (bo o poprzednich Tonsilach nawet nie ma co wspominać), ale ich dźwięk uważam za bardzo, bardzo dobry.

Luxmany i winyle 

"Krótki opis:

1. Kolumny (3000-5000 zł), przetestowane w kolejności:

STUDIO w Krakowie:

a. Acoustic Energy Evo 3

- tragedia, zbyt duży bas, brak średnicy, wszystko na jednym poziomie)"

to na jednym poziomie czy zbyt duzy bas i brak srednicy ???:)))) trzeby sie zdecydować bo jedno zaprzecza drugiemu :)

A to zagadka ----. Paradigm Studio 20 v.4

- trochę więcej przestrzeni niż w Focal 716 V i 807V, ale słabszy bas. Długie słuchanie męczyło.---pierwszy raz słysze taka opinie ,rózne były zarzuty ze za mało wysokich ,że za aksamitne brzmienie ,za słodkie brzmienie ale takie cos pierwsze widzę .Dobrze ze nie napisali ze za dużo basu jak to w Paradigmie ..hehe

No właśnie z jaka elektroniką te Studio 20 były odsłuchiwane i na jakich kablach ??? Coś tu nie gra, symptomy wskazują na to że opis nie dotyczy Paradigm Studio 20 może, ktoś się pomylił ?????

Kup kolumny które będziesz mógł w przyszłości też sprzedać za godziwą cenę ....wiem coś o tym !

A składaki nie za bardzo pójdą , Zwróć uwagą na to !

Moje typy :

1-Elacki 510 JET -duża dynamika , dobrze kontrolowany i niski bas , piękna średnica i niesamowicie rozdzielcze ..delikatne i piękne soprany ze wstęgi -zwykłe kopułki nie mają tu szans (tylko bardzo drogie scan spiczki), duża muzykalność i koloryt ...lekko ocieplone...piękny wygląd kolumienek szczególnie w lakierze ...niesamowicie poszukiwane przez koneserów na zachodzie . WADY : -potrzebują wydajnego prądowo piecyka , Konkurencja do 10 000 zł

Cena : 5990 okleina , lakier 8000 zł , z drugiej ręki 3500-4200 zł

2-Acoustic Energy Aelite 2 - wybitna neutralność , dynamika, szczegółowość , piękne soprany , rozdzielcza średnica , niesamowita stereofonia, ładny wygląd . Wady :-trochę za analityczne i suchy bas ale to może być również zaletą !

Konkurencja do ok 5000 zł

Cena:3500 zł, z drugiej ręki 2500 -3000 zł

3-Sonics Argenta (stworzone przez człowieka z Audio Physic)- wybitnie muzykalne , piekne barwy w całym zakresie, super dynamika , świetna przestrzeń, temperatura barwy na zero ...wszystko zależy od sprzętu , wybitny bas !

Wady : W tej cenie brak . Konkurencja do 7000 zł

Cena : 4000 zł, z drugiej ręki 3000 zł - 3500 zł

4- KITY AKUSTYKA ...ale nigdy nie wiesz jak zagrają i problem ze sprzedażą poza tym czasami kupisz kota w worku ..Ja juz z tej firmy zaliczyłem takiego i mam lekki afekcik do nich

Nie polecam -małych Harpii - dno i porażka ...miałem przez 2 mc , jeżeli już to Amstaffy ale to podłogówki ...pięknie grają

- Paradigmów

- Usherów ..jeżeli już, modele wysokie

Daj znać jak coś kupisz , opisz wrażenia z porównań i odsłuchów to ważne i będzie to wskazówką dla innych !!!!

sam niedawno testowalem na podobny metraz i bylem zadowolony (choc wybralem tansze):

System Audio:

Ukryta Zawartość

skandynawskie wykonanie, testowalem model 1530 czyli najnizszy z serii podlogowek.koszt okolo 1000euro.

brzmienie cieple, z wyrazna gora, przestrzenne i klarowne. raczej do spokojniejszej muzyki, chillout jak najbardziej. bas gdzie trzeba, i kiedy trzeba, testowalem z wzmacniaczem arcam a70. gdyby nie cena zdedcydowalbym sie na te wlasnie, chociaz b7w przekonaly mnie cieplejszym wokalem. przy system audio bylo to jak dla mnie za bardzo krystaliczne, suche, ale to kwestia gustu. (albo wzacniacza, albo pokoju...)

zaleta jest tez wymiar, najnizszy model ma wymary plyty cd, jest bardzo kompaktowy stad latwy do

umieszczenia i lepiej komponuje sie z pomieszczeniem niz wieksze kolumny.

generalnie polecam.

Ukryta Zawartość

Dziękuje za podpowiedzi, szczególnie te konkretne: jakie głośniki jeszcze przetestować (elektronikę mam nową, pomieszczenia tez nie zmieniam bo jest piękne).

Co do Paradigm Studio 20 v4., były testowane dokładnie na tym samym sprzęcie i kablach co inne kolumny. tez się na nie napaliłem, ale na dłuższą metę były draźniące.

Dzisiaj będę rozmawiał o kolejnych testach i zobaczym co będzie dostepne. Mam nadzieję, że to ostatnie.

Pzdr

Odpusc sobie od razu wszystkie monitory i podlogowki na 18cm wooferze. To poprostu za malo na taka duza powierzchnie.

Dragon66 nie badz taki namolny ze swoimi elacami, nie dosc sa za male to wymagaja spawarki do napedzenia.

A ceny uzywanych kolumn, ktore podales to pobozne marzenie sprzedajacego:)

Małe , toż to waży 11 kg szt , 38,5 wysokośći ...a namolny nie jestem ...chyba mam prawo coś zaproponować ...zresztą na temat muzyki i dżwięku z racji zawodu wiem trochę więcej od Ciebie koleś !!!

Polecam bo wiem że bdb są ,ale jak coś mogę polecić też Cremony Sonusa ale kolegi chyba nie stać , mój niedawny nabytek :-)

A gdybyś dobrze przeczytał co napisałem to pewnie zauważyłbyś inne koleś rekomendacje i to, że zaznaczyłem ze Elacki są prądożerne !!!

Zresztą pewnie inni koledzy wcisną właścicielowi tego wpisu swoje typy ...mi nie zależy aby kupił co poleciłem , tylko typuję !!!

Jego wybór !!!

Pozdrawiam

Oddałem kolumny, które odpadły. W studio dodatkowo testowałem:

- drugi raz KEF, ale iQ9 (wrażenie, jak przy iQ7 bas szybki, ale suchy - mi nie przypada do gustu)

- ADAM monitor za 5,1k pln (przestrzenny dźwięk i piękny soczysty bas)

- Jakieś niemieckie za 3,6k pln z dwoma kulami nad głosnikami i bas refleks na dole (ciekawe przestrzenne i z basem)

- Harpia Acoustic za 14k pln zastępczo, bo na razie nie ma Amstaff Mini

te Harpie to referencja, piękny bas i to jest to czego mozna się odwoływać, więc mam nadzieję, że Amstaff Mini (4,9k pln) zagrają trochę zbliżenie.

Czekam aż dotrą Harpie Amstaff Mini i biorę je do ostatnich testów razem z ADAM i tymi niemieckimi (do 2 tygodni).

Dzięki jeszcze raz za propozycję, na pewno nie wziąłbym niczego w ciemno nie słuchając w domu - przekonałem się już na 10 zestawach kolumn.

Może Elac byłyby dobre, ale za drogie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.