Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz CD-67mkII na co zamienić?

Sektor

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w tej chwili Marantza CD-67mkII. Chcę zamienić na coś "wyższego". Na razie szukam w używanych. Co sądzicie o Rotelu RCD 950 i RCD 970BX. Czy to lepszy sprzęt od tego mojego Marantza? Jeśli nie to co byście sugerowali. Słucham głównie muzyki rockowej.

https://www.audiostereo.pl/topic/36085-marantz-cd-67mkii-na-co-zamieni%C4%87/

słuchałem modelu niżej od RCD 950 (930) i nie był to żaden postęp w stosunku do Maranciunia a raczej krok po skosie do tyłu w stosunku do Marantza. Marantz był dużo bardziej wyrafinowany, ale nieco wolniejszy i z głębszym niższym basem. Rotel miał więcej basu średniego i średnicy. Był trochę szybszy - ale mniej sympatyczny na górze - sprawy przestrzeni, sceny też były na nieco niższym poziomie. Być może wyższy model lepiej sobie z tym radzi. Generalnie to inne granie, inna filozofia dźwieku - po prostu trzeba spróbować.

W tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest skrótowy, ale dość kompletny opis jakie modyfikacje są do wykonania w CD63SE (a CD67SE to w zasadzie to samo, tylko z innym procesorem sterującym funkcjami i pracą wyświetlacza).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

No i mam problem.

Poczytałem trochę opinii na forum i innych audiofilskich portalach i zastanawiam się co robić.

Czy modyfikować tego mojego Marantza czy kupić Rotela RCD975, którego mogę kupić za około 700 zł (używany ale w b. dobrym stanie).

Co o tym sądzicie?

• 3 tygodnie później...

Ponownie wracam do tematu bo mi ten Rotel zwiał w ostatniej chwili. Wyjechałem i nie dopilnowałem aukcji :(

W związku z tym, póki co, proszę o pilny kontakt osby, które podejmą się modyfikacji mojego Marantza. Sprawa jest na wczoraj. Czekam na kontakt albo na PW na forum albo bezpośrednio do mnie - [email protected].

Mam nadzieję, że ktoś się odezwie bo kontaktowałem się z ww. osobami ale jakoś nie odpowiedzieli na moje ostatnie maile w sprawie podjęcia się modyfikacji.

• 2 miesiące później...

No i znowu wracam do tematu. Mój Marantz się modyfikuje a ja ciągle szukam czegoś co da gwarancję, że zagra na pewno lepiej niż ten Marantz (nawet po modyfikacji). Dlatego proszę doświadczonych forumowiczów o krótkie recenzje i oceny. W tej chwili mam na oku takie CD (używane):

Arcam Alpha 7 i Alpha 9 (ale ten 9 jest dość drogi)

Cambridge Audio 640C v2

California Audio Labs CAL CL-15

Rotel RCD 1070

Rotel RCD 975

Myryad MC-100

Wiem, że to kompletnie różne sprzęty ale w podobnej cenie.

Zestawie to na razie z Rotelem RA-02 albo Marantzem PM 68 i Tannoy mercure m3.

Czekam na szybkie sugestie.

A to Cię nie zainteresuje ?

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem stosunek cena/jakość referencyjny.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio, 17 Gru 2007, 13:03

>A to Cię nie zainteresuje ?

No nie wiem. Na razie mam tamte na oku.

A przy okazji - czy nikt mi nic madrego nie powie w sprawie moich dylematów.

Część z tych CD jest dość dobrze opisana na forum ale o tym Myryadzie to nic nie można znaleźć.

Prosze o jakieś podpowiedzi bo mi się aukcje kończą niedługo ;)

wypieprz tego marantza jak najszybciej i nie wydawaj na tuningi. postęp jest duży do oryginału ale żeby on zagrał wybitnie to nie....

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Zrobisz jak uważasz Sektor. Ale jestem pewny, że za 999 zł nie znajdziesz nic lepiej grącego od Stelmacha.

Jeśli zależy Ci na szybkości, dynamice, zwartym kontrolownym basie, dużej analityczności kosztem lekkiego rozjaśnienia to nie skreślisz od razu Stelmacha tylko poszperasz w necie na jego temat.

powodzenia !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio, 18 Gru 2007, 01:01

z tym, że jak obserwuje się aukcje różnych CDeków ze stelmachem na pokładzie i MClock to nie osiągają one nawet 700 zł a tu 999 zł... no to trzeba łowić "frajera" :))

Bez urazy Piopio ale cna o 1/3 za wysoka !!!

Bez przesady Zoltar7

Sam onkyo 7511 wart jest 450-500 zł.

Zegar 170 zł

Przetwornik wychodzi za 370 zł

Cena wersji mk II wynosi 980 zł

Moim zdaniem warto !!!

pozdrawiam

Panowie. Liczyłem na krótkie opinie na temat tego co mogę teraz kupić:

Arcam Alpha 7 - 1000 pln

Arcam Alpha 9 - 1750 pln

Cambridge Audio 640C v2 - 900 pln

California Audio Labs CAL CL-15 - 800 pln

Myryad MC-100 - 1200 pln

Jak można prosić, to szybko.

Piopio, 18 Gru 2007, 20:37

>Bez przesady Zoltar7

>

>Sam onkyo 7511 wart jest 450-500 zł.

>Zegar 170 zł

>Przetwornik wychodzi za 370 zł

>

>Cena wersji mk II wynosi 980 zł

>

>Moim zdaniem warto !!!

>

>pozdrawiam

ALE RYNEK DYKTUJE CENE MAX. 700 zł - działa tu jak mawiał Balcerowicz "niewidzialna ręka rynku" i rynek daje za to 680-700 zł i dlatego 900 zł nie warto !!!

Ale jak widać i tak zoltar najmądrzejszy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kurna lepiej za tą kwotę lub dołożyć stówkę , dwie i wyrwać coś ekstra :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

abuq1, 18 Gru 2007, 23:22

>Ale jak widać i tak zoltar najmądrzejszy

>

Ukryta Zawartość

Jak byś kolego czytał to co napisałem ze zrozumieniem, to byś kurna zauważył, że mówiłem o licytacji... od 1 zł, nie twierdzę, że nie ma "frajerów", zawsze się jakiś trafi... po to jest KUP TERAZ jak to mówią "śmierć frajerom" :)))

Ukryta Zawartość

Jeśli mówimy o Stelmachu w cd za 200 zł to faktycznie 700 zł jest ok.

Ale to jest Onkyo 7511 !!! Sam CD wart jest 450-500 zł !!!

Cena 999 zł jest moim zdaniem jak najbardziej w porządku. I nie jest to szukanie frajera.

Stelmach zagra lepiej niż każdy z wymienionych CD.

Po prostu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.