Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

kable za 40gr metr mam, jednak nie wierze że będzie duża poprawa w kablach

IC są w miarę ze średniej półki. Z ustawieniem po pokoju już też się nieźle nabiegałem, ręce opadają.

Głosnikowce to bym zmienił :) mimo wszystko ale raczej stawiam na pomieszczenie. Z tego co piszesz ewidentnie coś po drodze wsysa ci kawałek pasma albo te kolumny tak mają. Mam nadzieję, że w pokoju któraś ze ścian nie jest z jakiegoś regipsu itp.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Kolego Xniwax,

jak widzę, jesteś posiadaczem przetwornika audionemesis, czy porównywałeś go może z CEC-em 71 mk2 lub 1? czy myślisz, że wydanie 4k zł na CEC sie opłaca, czy lepiej wejść w nemesisa, aha czy ten przetwornik posiada regulowane wyjście? Żeby nie było, że to offtopic, to słyszałem jbl tik z gryphonem tabu, który jak wiadomo basem potrafi rozpieścić, ale z jbl tym zakresem specjalnie nie powalał, choć było to w szczecińskim DAT, a tam raczej warunków do super basu nie ma.

Pozdrawiam Arek

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Wszystkie ściany są z czerwonej cegły, strop drewniany, nieźle drży przy dużych głośnościach swoją drogą.

Może to rzeczywiście wina pokoju, dlatego myślałem o wymuszonym basie, w stylu wsadzam coś za dużego specjalnie i z tym dołkiem wychodzi na 0, np electra 946, ti10k-chętniej, ale boję się że będzie jeszcze gorzej.

Jak kiedyś wniosłem do tego pokoju jm labki cobalt826 to było masę średniego basu i nic najniższego - czyli odwrotnie, w takim samym ustawieniu.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Najgorsze jest to, że to jak to teraz gra jest bosko. Barwa, dźwięk, scena, przestrzeń itp idt są jak dla mnie super.

Żeby nie te wstrętne bezbasie to bym nawet nie myślał o żadnych zmianach!

Arek80

Audionemesis - nie porównywałem z innymi Dacami tylko z CD zintegr. takie porównanie było robione tu gdzieś na forum ale chyba z CEC DAC 51 i CD CEC-a. Nie ma wyjscia regulowanego jest czysto purystyczna konstrukcja NOS DAC. Dźwięk przestrzenny, gładki, wbrew opiniom w moim zestawieniu z b. dobrym basem.

Nie znam CEC-a 71 - 4kzł to raczej nie zła okazja. CEC-71 to jednak inna półka ale jak to w audio wszystko jest względne ;). Poza tym CEC ma wiele wiele możliwości (pre, wiecej wejść itd).

Co do tych JBL to może masz rację. Może być tak, że pasmo się wyrównało i po prostu bas niedominuje i kolega odczuwa to bardzo boleśnie - szczególnie na muzyce, której słucha ;)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

xniwax: "Może być tak, że pasmo się wyrównało i po prostu bas niedominuje

>i kolega odczuwa to bardzo boleśnie - szczególnie na muzyce, której słucha ;) "

Może i tak :( - na takich bardziej audiofilskich płytkach, szczególnie jazz, gdzie jest kontrabas itp. tego basu jest nawet w miarę (chociaż też brakuje). Czy to znaczy że albo powrót do kiepawego sprzetu i black/deathmetalu lub zmiana muzyki?

Ostatnio posłuchałem różnych innych gatunków, są dużo duzo lepiej nagrywane, ale to już na mnie tak nie działa jek te cudowne mózgotrzepy :/

Tamten wątek o pokoju 50m2 - z tego możnaby taki zrobić, ale jednak się nie zdecyduję na tak długi pokój raczej

P.s. Może pokój mam zbyt mało wytłumiony? Są tylko zasłonki, 3m2 piramidek i 3 obrazy - reszta pusto.

Może jak się dotłumi to odczucie basu będzie lepsze? Ale nie mam wrażenia, że gra to zbyt jasno ?!

Aha - i jeszcze kompa zapomniałem dodać z biurkiem:

post-10320-100006299 1206616681_thumb.jpg

Do jak powiadasz "mózgotrzepów" ;) to może sub. JBL z tej serii (jeśli są) rozwiazałby problem. Przecież może to być idealne rozwiazanie nawet do innej muzy.

Co do metalu i pochodnych (od czasu do czasu słucham) jest to gatunek nagminnie pie...ny przez realizacje w studiu (?) o koncertowych płytach nie wspomnę. Bywajaą oczywiscie płyty nagrane rewelacyjnie.

W jakiej odległości kolumny stoją wzgledem siebie?

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Teraz stoją od siebie 2,7m (110cm od tyłu i 90cm od bocznych) - bie jest to miejsce najlepszego basu, ale zdecydowanie najlepszej przestrzeni i sceny.

Sub TiK istnieje w subie zdrowo o nim myślałem, ale:

- 61kg + 38cm, spore wymiary, 5000W muzycznej (sąsiadka by zabiła)

- NIE IDZIE TEGO DOSTAĆ :((

- wynalazłem taki 1 artykuł o tym subie i napisali, że jest niesbyt szybki i precyzyjny :(

Dzięki xniwax za odpowiedź,

za około godzinę będę odsłuchiwał tego CECa z kilkoma zestawieniami w DAT, jak masz ochotę to wpadaj, jesteś człowiek osłuchany, więc może pomożesz w wyborze.

To w takim razie dobrze by było dobrać innego suba. Próbowałeś zmniejszyć bazę tzn. do max. 2,2 m.

Praca niestety.

Ale zyczę dobrego wyboru. Czy słuchałeś może Triangli podłogowych (wyższa seria), które tam stoją? Może warto.

Ten CEC z końcówką BAT-a może być fajne zestawienie.

Są w Szczecinie o wiele bardziej osłuchani :)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

BAT z Trianglami (Cello) - mi się bardzo poda taki dźwięk. Te antale/altea też są w miarę ciekawe nawet, mimo kilku wad miło się słucha :)

Słuchałem tych triangli quartet podajże z Gryphonem tabu i było jak dla mnie za bardzo detalicznie, choć dzwięk napewno zacny, ale ja szukam czegoś spojniejszego bardziej wciagającego i pozwalającego relaksować się przy muzyce. dlatego jesli chodzi o głosniki to zdecydowałem sie juz na ushery CP-6831. W DAT stoją ushery 783 które mają te same głośniki i tę samą szkołę brzmienia która mi odpowiada. Dziś wybieram wzmocnienie. słuchałeś tego Gryphona? bardzo mi się spodobał, choć ma średnia prasę na forum. Obawiam się, że spodoba mi się bardziej ten bat z cecem jako pre, i trzeba będzie wydać nie 7tys. a 13)-:. jak już kupię to zapraszam na odsłuch.

Słuchałem tego Tabu przez parę minut w tym zestawieniu o którym pisałeś, z JBL-ami. Niestety kompletnie brak basu i wypełnienia ale co kto lubi.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Te Compasy 738 to chyba niższa seria niż CP-6831 - mówisz, że fajne te kompaski?

No na gryphona nie miałem okazji :( Jakbyś był kiedyś z nim w mojej okolicy to wiesz- kawa,pifko zawsze pod ręką :D

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

No powiem Ci, że też słuchałem tych jbl z kilkoma wzmacholkami, na których było kompletne bezbasie, przy tym co u mnie jest w pokoju!

13 kzł. ale jest pre, dac i super końcówka, a do tego później można brzmienie modelować dobierając w przypływie kasy preamp z prawdziwego zdarzenia.

Z góry dzięki za zaproszenie :)

Arek80

:))) nie chcę podpaść Zbyszkowi :)) wina? Pomieszczenie, a kolumny też ale w mniejszym stopniu.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Fajnie by było jakby ktoś posłuchał tego mojego zestawu, może to ja mam coś z uszami??

Nikt tego właśnie nie słuchał i ciężko mi wytłumaczyć co jest nie tak z tym basem dokładnie :(

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

a słuchałeś w tych 48m2 czy w tym 18m2 pomieszczeniu?

Ja jak słuchałem kiedyś te Tiki6 z tym moim Vincem w tym dużym pomieszczeniu to więcej tam basu było niż u mnie !

• Pokaż nowe odpowiedzi