Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem półki na CD w IKEA - nazywa się BENNO (cena 120 lub 150 PLN zależnie od wykończenia). Wymiary 20 x 17 x 202 (SxGxW). Mieści 180 płyt CD. Pojedyńczo nie wygląda rewelacyjnie - taka długa wąska półeczka, ale zestawiłem ze sobą cztery sztuki. Poszczególne półki są regulowane, więc można je dopasować do wysokości pudełka DVD. Moje cztery wieże stoją na bocznej ścianie, blisko rogu za kolumną - mam nadzieję, że trochę rozbija to odbicia. Najchętniej dostawiłbym identyczny zestaw na przeciwko, ale niestety urządzenie pokoju nie pozwala.

Link do produktu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P.S. Nie jestem i nie byłem pracownikiem, udziałowcem IKEA. ;)

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

u mnie to samo. Mam dwie mniejsze wersje tych półek w a'la "lakier fortepianowy" od 5 lat i niestety już takich nie robią ;-((

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ja juz dawno temu zamiast systemu Benno wybralem regaly systemu Robin

Ukryta Zawartość

w rzeczywistosci zaplacilem wiecej niz 130zl - zdaje sie 140, albo 150.

Przewagi nad Benno rozmaite - przede wszysktim znacznie solidniejsze wykonanie. W Benno kazda poleczka lezy swobodnie na bolcach wkreconych do scianek (chyba ze sie myle?) w Robinie polki sa mocno skrecone na stale. Benno, ktore przegladalem w ikei mialy odlupana okleine w wielu miejscach na polkach - te poleczki wygladaly w zasadzie na pociete sciepki. W Robinie nie ma nic takiego miejsca. Nie jest to szczyt luksusu i elegancji, ale mnie odpowiada, mam ich kilka. Problem taki moze z nimi, ze polki na dole sa kompletnie nie ergonomiczne - nie chce mi sie klekac do plyt;). Jednak w porownaniu do rozmaitych badziewiastych stojakow i szafek sprzedawanych (a raczej wystawianych, bo nie sadze, ze ktos je kupuje) w MM za 300-400-500-600-700 zl - Robin jest nie do pobicia, imho. Niestety sprawdza sie tylko na wiekszych powierzchniach, w ktorych kolory jego wykonczenia nie stanowia problemu - moze stanac osobno, bez towarzystwa innych mebli. Chyba , ze ktos chce kupic w ogole meble systemu Robin, brrrrr....

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

tak wygladaja 3 robiny obok siebie, nie mam pojecia jak wyjdzie to zdjatko pomniejszone, jest dosc ciemne...

[obrazekLUKASZ-256829_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

;). Tylko w momentach najwyzszego uniesienia:-). Za to ow podziadkowy puzon posluzyl ktorejs nocy do przegonienia zlodziei samochodow... Kurzylo sie za nimi...

>pitdog - zgadza sie - kolory nie sa zbyt zachecajace, sam mialem spore opory. Kiedy regaly moga stanac w odosobnieniu, na drewnie, nie jest zle. Mowie o wersji bialej. Niebieskiej sobie u mnie nie wyobrazam;).

>PrezesWS - na regalach centralnie lezy puzon, niestety nieczynny... trzeba uzyc troche wyobrazni, by go dojrzec, bo zdjecie parszywe.

Wszystko to prawda co piszecie o Benno, do tego można dodać kłopoty z trzymaniem pionu - jedna z 4 szafek (?) jest lekko wypaczona coś jak "(" - czym oni te płyty polewali i ile to miało procent?

Jakość wykonania typowa dla tanich rzeczy z IKEA, czyli kiepska, choć akurat nie trafiłem najgorzej (w tym przypadku). Co do koloru - mam "brzozę", najbardziej pasowała do sosnowej podłogi na której stoją półki.

BENNO ma coś czego nie ma Robin - wysokość jaka mi odpowiadała. Poszczególne półeczki, teoretycznie leżą luzem na kołkach, w praktyce każda ma dwa zagłębienia na tylne kołki. Dzięki temu nie da się ich wysunąć bez unoszenia.

Każda traszka.... są dużo fajniejsze półki, ale nie w tej cenie - można też dorobić "gustowną" (?) zasłonę:

Ukryta Zawartość

Taki przemycony ustroik akustyczny. Zrobione toto jest z grubego płótna - kupiłem 4 szt. i powiesiłem jako zasłony na całą ścianę za sofą odsłuchową - przy wysokości pokoju 2,20m nie musiałem dużo ciąć u dołu. Bardziej to rozprasza niż tłumi z racji materiału, ale i tak słyszalna jest mała poprawa. Pólek na CD nie zasłaniałem, z racji niesymetrycznego ustawienia - WAF chyba nie jest tak wysoki, żeby dostać zgodę na powieszenie drugiej takiej zasłonki na ścianie na przeciwko. Będę nad tym pracował w przyszłości. ;)

Ukryta Zawartość

ygrek - odległości od ścian podane przez ciebie nie są takie straszne,czyli dość przyzwoite . Jednak zdjęcia trochę fałszują odległości.

Oto moje rozwiazanie problemow polkowo-ustrojowych.

Polka (potencjalnie na 1000 CD - produkcja wlasna). Materialy Castorama okolo 100 zl+ 3 h dlubania.

Panel "pseudoakustyczny" (mam takie trzy) - rama Castorama 15 zl + material (obrus o ciekawej fakturze IKEA okolo 30 zl).

Swoja droga, jak widac, nieocenione sa zaslugi firmy IKEA dla milosnikow muzyki.

[obrazekLUKASZ-257092_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>rhs

Jaka szerokosc i wysokosc tego panela ?

Co wlozyles do srodka i jakiej grubosci ? Moze jakas gabke ? Zwykla czy z piramidkami ?

Czy pomoglo i z jakim skutkiem ?

wszystko mi sie u ciebie podoba, cały sprzet ok...ale żyrandol okropnie oldskulowy :] .Pamietam jak miałem taki w pokoju, chyba wszyscy takie mieli w "tamtych" czasach. Czas na zmiany.Pozdr.

>>>Lutek

Panele maja 180 cm wysokosci i 80 (przednie) oraz 100 cm szerokosci (tylny) oraz grubosc okolo 7 cm. Nie wypelnialem ich w srodku- po prostu pokryte sa stosunkowo luznym materialem o dosc wyraznej fakturze.

Chcialem sie w ten sposob pozbyc poglosow jakie wystepowaly np. po klasnieciu w dlonie - i udalo sie.

Panele sa stosunkowo lekkie i latwo daja sie przestawiac. Pozwala to bardzo latwo dobrac ich optymalna lokalizacje.

Powodzenia w konstruowaniu.

Mój skromny sprzecik.

[obrazekLUKASZ-257496_1.JPG] [obrazekLUKASZ-257496_2.JPG] [obrazekLUKASZ-257496_3.JPG]

Ukryta Zawartość

post-6264-100009962 1170264242_thumb.JPG

post-6264-100009963 1170264240_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>rhs

To wydaje sie nieprawdopodobne, aby sama tkanina obciagnieta na ramie zlikwidowala poglos. Wiesz przeciez, ze przez pojedyncza tkanine dzwiek przeleci swobodnie i ucho nie uslyszy roznicy jakbys np. na drodze dzwieku wstawil tkanine, tak ze w takim przypadku pochlanianie dzwieku jest prawie zadne - no chyba ze to bedzie koc.

Czy te rame masz oparta (powieszona na scianie, tak, ze przylego do niej? - wtedy rozumiem, ze tkanina znajduje sie w odleglosci 7 cm od sciany.

Mowisz o dwoch panelach o roznej szerokosci - na zdjeciu widac jeden panel na scianie. Gdzie jest ten drugi ?

Moj niskobudrzetowy system.....stan na dzien 15.02.2005. :), wlasnie wyposarzony w rasowe cokoly.

Zdjecia nie sa najladniejsze ale trzeba sie jakos zmiescic w 50 kb !

i tak mysle ze skrzyneczki prezentuja sie nienajgorzej jak na te klase budrzetowa

pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-262177_1.jpg] [obrazekLUKASZ-262177_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2441-100009793 1170264517_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lutek>>>>>

To wydaje sie nieprawdopodobne, aby sama tkanina obciagnieta na ramie zlikwidowala poglos.>>>

Mimo wszystko to dziala. W pewnej (gornej) czesci panelu tkanina jest podwojna.(dwie warstwy oddalone o 7 cm) Caly panel jest oparty na podstawie zbudowanej z kawalka zabejcowanej deski- dzieki temu daje sie latwo ustawiac. Znajduje sie w rogu pokoju za kolumnami. Drugi jest ulokowany symetrycznie po prawej stronie. Trzeci (najszerszy) zaslania tylny rog pokoju.

Hmm

Tak ogladam i ogladam i zastanawiam mnie jedna rzecz jak jest lepiej jak kolumny stoja na dywanie czy na drewnianej podlodze - kolce z monetami z oczywistych powodow stosuje by nie uszkodzic podlogi tylko czy na mocnym dywanie jest to konieczne?

No to i ja pokażę swój system i ustroje (narazie tylko kwiaty). Mam nadzieję, że szybko urosną :)

[obrazekLUKASZ-265669_1.jpg] [obrazekLUKASZ-265669_2.jpg] [obrazekLUKASZ-265669_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4337-100009688 1170264695_thumb.jpg

post-4337-100009689 1170264694_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowy na forum ..........może byc jak na początek.........

[obrazekLUKASZ-266871_1.JPG] [obrazekLUKASZ-266871_2.JPG]

Ukryta Zawartość

post-6452-100009649 1170264762_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Bartol

Nie musisz mi tego pisać sam jestem świadom. Jak je tam pierwszy raz ustawiłem i podłączyłem to zacząłem szukać subwoofera w pokoju :). Tylko takie ustawienie akceptuje żona. Na dłuższe odsłuchy wysuwam kolumny na środek pokoju i rozstawiam szerzej. Wtedy dopiero bas brzmi poprawnie. Ustawienie jak na zdjęciu nadaje się tylko do nocnego cichego słuchania. Momo to ku mojemu zaskoczeniu stereofonia jest poprawna spodziewałem się gorszego efektu. Aha na tej fotce wygląda jakby były głęboko wsunięte w rzeczywistości jest trochę lepiej, popatrz:

Ukryta Zawartość

Konrad

Ukryta Zawartość

Tak tez myslelem, ze to zona:) Sam tocze dlugie i niekonczace sie boje o polepszenie akustyki pomieszczenia... Jak nietrudno zgadnac - bez skutku...

• Pokaż nowe odpowiedzi