Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Teraz to mam bardziej obiecujące propozycje, niż wspomnienia sprzed 30lat.

OK. 

Nie zamierzam do niczego przekonywać, ni nawracać.

Tym bardziej nie oczekuję, znając Twoje Ego, że kiedykolwiek i w czymkolwiek przyznasz komuś, choć na chwilę, odrobinę racji.

O niemożliwości przyznania się do błędu własnego przekonania (bo przecież nie wiedzy) litościwie nie wspomnę.

Ale, tak przy okazji, już więcej nie ściemniaj, że przed "30 laty" znałeś i słuchałeś czegoś więcej niż kilku najbardziej znanych hitów Nazareth, i jak łatwo wywnioskować z Twoich dotychczasowych zeznań, innych kapel ze złotego okresu 60/70.

19 godzin temu, szymon1977 napisał:

którzy nadal podniecają się Nazareth z mojej płytoteki sprzed 30lat

Żałosne,

"Nazareth z mojej płytoteki". 🤣

Ty nie miałeś tam nic, poza może jakąś składanką typu "Ballads". 

EOT

Edytowane przez iro III
22 minuty temu, iro III napisał:

nie ściemniaj, że przed "30 laty" znałeś i słuchałeś czegoś więcej niż kilku najbardziej znanych hitów Nazareth, i jak łatwo wywnioskować z Twoich dotychczasowych zeznań, innych kapel ze złotego okresu 60/70.

Nie ściemniam, po prostu zacząłem z grubej rury słuchając tego, co podsuwał starszy brat. Oczywiście nie miałem wszystkiego, tak jak teraz mógłbym mieć, ale fascynację dzisiejszymi dinozaurami mam tak dawno za sobą, że większości płyt nawet nie pamiętam. Próbę czasu przetrwało chyba tylko "Larks Tongues in Aspic".

23 minuty temu, iro III napisał:

EOT

Trzymam za słowo.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ikon poszukać sobie można w googlach - w moim hifi gra to, co akurat mam ochotę sobie puścić, i szczerze mówiąc nie bardzo interesuje mnie opinia znafcuf ikon.

jak zwykle żadnych konkretów, standard szymonowej retoryki. Co oczywiście nie przeszkadza ci w deprecjonowaniu wszystkiego i wszystkich 🤭. A może po prostu nie masz swojego top i nieptrzebnie ironizujesz, nadużywając swojego określenia "znafcuf" ?

p.s.

powyższy tekst sformułowany jako pytanie retoryczne, więc nie czuj się zobligowany do odpowiedzi

Edytowane przez Zbi_Rek
4 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

powyższy tekst sformułowany jako pytanie retoryczne, więc nie czuj się zobligowany do odpowiedzi

Musi, i to zrobi, bo musi mieć w każdej dyskusji swoj głos jako ostatni...człowiek "kropka" 🤣

6 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

jak zwykle żadnych konkretów, standard szymonowej retoryki.

Zacznij od czytania tego, co komentujesz, bo konkrety są, tylko chciałbyś abym coś innego napisał, żebyś mógł sam sobie przyznać rację. A ja tego nie zrobię, bo nie neguję, że zespoły przedstawiane tu jako ikony są ikonami - przeczę natomiast teorii, że współczesna muzyka jest gorsza od tej starszej. Jest inna, i fan Nazareth raczej nie znajdzie klona Nazareth lepszego od Nazareth. A jeśli z chłamu lat minionych wyszukujecie perełki, to z dzisiejszego chłamu także perełek wypadałoby poszukać.

6 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

A może po prostu nie masz swojego top

Mój top jest mój, i szczerze mówiąc nie bardzo interesuje mnie jaką ocenę wystawił by internetowy znafca muzyki, miłującym jazz czy klasycznego rocka. Porównania laików do wstydliwych czynności fizjologicznych znam, znam też opinie osób zajmujących się teorią muzyki zawodowo.

7 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

Przypisując mi bzdury, które sam wymyślasz, obligujesz mnie do odpowiedzi.

-----

2 godziny temu, iro III napisał:

...człowiek "kropka" 🤣

Podoba mi się to 🙂

4 godziny temu, iro III napisał:

Musi, i to zrobi, bo musi mieć w każdej dyskusji swoj głos jako ostatni...człowiek "kropka" 🤣

i Twoje słowo ciałem się stało 🤭

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Zacznij od czytania tego, co komentujesz, bo konkrety są, tylko chciałbyś abym coś innego napisał, żebyś mógł sam sobie przyznać rację. A ja tego nie zrobię, bo nie neguję, że zespoły przedstawiane tu jako ikony są ikonami - przeczę natomiast teorii, że współczesna muzyka jest gorsza od tej starszej. Jest inna, i fan Nazareth raczej nie znajdzie klona Nazareth lepszego od Nazareth. A jeśli z chłamu lat minionych wyszukujecie perełki, to z dzisiejszego chłamu także perełek wypadałoby poszukać.

Mój top jest mój, i szczerze mówiąc nie bardzo interesuje mnie jaką ocenę wystawił by internetowy znafca muzyki, miłującym jazz czy klasycznego rocka. Porównania laików do wstydliwych czynności fizjologicznych znam, znam też opinie osób zajmujących się teorią muzyki zawodowo.

Przypisując mi bzdury, które sam wymyślasz, obligujesz mnie do odpowiedzi.

🤣 😒 🤭

Edytowane przez Zbi_Rek
W dniu 28.06.2024 o 07:25, J4Z napisał:

Czy ktoś może nie znać Nazareth?

może. 

Dla mnie to dziwne zboczenie kupować drogi system do matalu.

Edytowane przez bolo_senor
1 godzinę temu, bolo_senor napisał:

może. 

Klasyczna ignorancją: Nazareth nie definiuje metalu, a gatunek muzyczny jesy nie tylko wyjątkowo trudnym zadaniem dla słabego audio, ale też wysoko oceniany przez osoby zawodowo zajmujące się teorią muzyki. Summa summarum Twoja jedna teza, zawiera trzy błędy, wynikające ze zwykłego braku znajomości tematu. Brawo!

Edytowane przez szymon1977

2 godziny temu, bolo_senor napisał:

może. 

Wbrew pozorom ciężkie brzmienia wymagają bardzo dobrych systemów.

Odpowiednio dobranych, żeby nie męczyło, ale było rozdzielczo. Czasem wystarczy zjechać parę dB na średnicy. Aczkolwiek nawet metalu każdy lubi słuchać inaczej. Pewien Audiofil, który lubi czasem włączyć Metal, powiedział, że dla niego powinien brzmieć surowo i szorstko.

.

11 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Wbrew pozorom ciężkie brzmienia wymagają bardzo dobrych systemów.

Raczej takich , które bardzo maskują kiepską realizację nagrań, bo większość metalu jest nagrana dość kiepsko.

Bardzo dobre systemy, które grają bardzo rozdzielczo i pokazują wszystkie szczegóły i niuanse w nagraniu, do metalu nie będą się nadawały.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

2 godziny temu, bolo_senor napisał:

Dla mnie na przykład dziwnym zboczeniem jest kupowanie drogiego systemu, żeby słuchać tego samego co wszyscy na wszystkich prezentacjach. Jak widzę kolejny filmik z Keith Don't Go czy Anette Askvik to zbiera mi się na wymioty. Niektórzy dobierają muzykę do sprzętu. Ja lubię AC/DC i Black Sabbath i do tego dobieram wszystko co się znajduje w moim systemie a nie na odwrót.

Co do tego ma metal czy jakikolwiek inny gatunek muzyczny? Do metalu wcale łatwo nie jest zbudować system bo zazwyczaj nie jest wybitnie nagrany i trzeba się nakombinować.

Ale są właśnie tacy co czują wyższość bo ich muzyka w ich systemie to jest to, a co inni robią to w ogóle bez sensu. 🙂

8 minut temu, treinerek napisał:

Raczej takich , które bardzo maskują kiepską realizację nagrań, bo większość metalu jest nagrana dość kiepsko.

Bardzo dobre systemy, które grają bardzo rozdzielczo i pokazują wszystkie szczegóły i niuanse w nagraniu, do metalu nie będą się nadawały.

A słuchałeś tego metalu na "bardzo dobrym" systemie w bardzo dobrej akustyce? 

Twoja, ani moja takie nie są. 😉

.

4 minuty temu, J4Z napisał:

A słuchałeś tego metalu na "bardzo dobrym" systemie w bardzo dobrej akustyce? 

Twoja, ani moja takie nie są. 😉

A skąd wiesz jaka jest moja akustyka?

Mój sprzęt  może nie można nazwać "bardzo dobrym", ale jest właśnie od razu obnażający dla kiepskich realizacji, na akustykę też nie mogę narzekać, nawet Dirac nie miał nic do roboty.

A metal ten który mi podesłano do odsłuchu brzmiał bardzo źle .

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Założyłem po tym co piszesz i jak piszesz o akustyce. Mylę się? Pokaż pomiary spl i pogłosu. Ludzi aktywnie piszących z bdb akustyką można policzyć na palcach jednej, góra dwóch rąk. 

Dużo ludzi trąbi, że metal jest kiepsko zrealizowany. To gdzie ten metal się robi? W garażu na loudnessie, czy w studio w bardzo dobrej akustyce, gdzie przede wszystkim nie ma braków na basie? Dlaczego na słuchawkach gdzie odpada akustyka, metal brzmi dobrze? 

.

Nie będę z tobą polemizował, ani przedstawiał pomiarów mojego pomieszczenia.Były robione, ale nie mam ich zapisanych.

Dla mnie i na słuchawkach metal brzmi źle. Pewnie wolisz cieplejsze brzmienie, masz taki system i słuchawki  i wtedy to masuje jak nagrany jest metal. 

Każdy ma swój punkt widzenia i słyszenia i niech się tego trzyma.

Takie "obnażanie kiepskich realizacji" to ja miałem na secie (wzmacniacz + kolumny) wartym na rynku wtórnym 2tys zł. Za to audiofilskie plumkanie zawsze gra dobrze. 

4 minuty temu, treinerek napisał:

Były robione

Diraciem? 

Nie obrażaj się na tę akustykę, bo widzę że się denerwujesz, a nie o to mi chodziło. 

Patrz jeszcze raz na to: 

13 minut temu, J4Z napisał:

Ludzi aktywnie piszących z bdb akustyką można policzyć na palcach jednej, góra dwóch rąk. 

5 minut temu, treinerek napisał:

Pewnie wolisz cieplejsze brzmienie, masz taki system i słuchawki  i wtedy to masuje jak nagrany jest metal. 

To realizatorzy też mieli ciepły system? Czy wypuścili gówno ze studia? 

Edytowane przez J4Z

.

6 minut temu, J4Z napisał:

Takie "obnażanie kiepskich realizacji" to ja miałem na secie (wzmacniacz + kolumny) wartym na rynku wtórnym 2tys zł. Za to audiofilskie plumkanie zawsze grało dobrze. 

Diraciem? 

Nie obrażaj się na tę akustykę, bo widzę że się denerwujesz, a nie o to mi chodziło. 

Patrz jeszcze raz na to: 

Moje pomieszczenie jest zwyklym pomieszczeniem dziennym, do posiedzenia, oglądania telewizji i słuchania muzyki, i nie mogę sobie pozwolić na jakąś profesjonalną adaptację akustyczną, która i tak nie jest mi koniecznie potrzebna.

Jak już pisałem w innym temacie, najpierw tv i sprzęt stały na krótszej ścianie, wtedy kolumny były około 200cm od siebie i miejsce odsłuchowe było około 380cm od kolumn. Wtedy rzeczywiście miałem duże problemy z akustyką, szczególnie z basem, który znikał, ale i reszta nie brzmiała za dobrze. Osoba, która robiła mi Diraca(który wtedy pomógł,choć i tak rewelacji nie było), zasugerował mi przestawienie sprzętu na drugą ścianę.Ponieważ miałem taką możliwość po około roku tak zrobiłem. Teraz kolumny stoją od siebie około 220zm od siebie i podobnie od nich jest do miejsca odsłuchowego.Za głową do ściany jest jeszcze około metra.Tylko w tym ustawieniu, bardzo zniwelowały się odbicia, bo mam na obu ścianach bocznych grubr zasłony pluszowe, na ścianach dużo obrazów  i półek z książkami.Jest też sporo mebli  i dużych kwiatów.

Gdy klaśniesz nie ma najmniejszego echa. Pożyczałem od kolegi dwa duże panele absorbujące i ustawiałem je za kolumnami, ale nie wnosiło to żadnego pozytywnego efektu, więc mu je oddałem i sam ich niew będę kupował. Bas w tej chwili jest  i taki jak lubię(basolubem nie jestem), reszta pasm też brzmi bardzo dobrze.W styczniu miałem jeszcze Arcama SA30 i tak dla świętego spokoju, postanowiłem zrobić Diraca, żeby zobaczyć jeszcze czy da się coś poprawić. Wyniki były zgodne z tym co słyszałem i jedyne to krzywą podbijaliśmy trochę środkowe pasma by dodać ciut ciepełka. 

Ale z powodu tego ,że Dirac może mi poprawić brzmienie jedynie kosmetycznie, zacząlem się rozglądać za innym rozwiązaniem by granie weszło na jeszcze wyższy poziom.

Arcama sprzedałem, koledze z tego forum, a sam kupiłem innego wzmaka i streamer, dzięki którym brzmienie bardzo zyskało, na przestrzeni, powietrzu, szczegółowości (słyszę w nagraniach niuanse ,których wcześniej nie dostrzegałem.Poprawia się również reprodukcja(nie wiem czy użyłem dobrego słowa) basu.

Ogólnie brzmienie obecnie mi bardzo odpowiada, choć jak zaznaczam, nie jestem zwolennikiem ciepłego brzmienia, a raczej tego jaśniejszego, bardzo szczegółowego, i nie potrzebuję dużej ilości basu.

12 minut temu, J4Z napisał:

PS ja Cię szanuje 

Szanuj i Ty mnie, proszę. 

Oczywiście ,że Ciebie szanuję, a do takich bzdetów nie powinniśmy się czepiać.

Mnie nie przeszkadza gdy ktoś do mnie pisze ciebie czy ty z małej litery, i wcale nie uważam tego za brak szacunku.

Z reguły zobacz czy w książkach piszą ty lub ciebie z dużej litery?

Nie bądzmy tacy (według ciebie też powinno chyba być z dużej litery?) drobiazgowi i nie czepiajmy się szczegółów, bo tego stanowczo za dużo na forum.

Tak, czytałem to wszystko już wcześniej. 

To nie jest odpowiedź na zadane na początku pytanie. Odpowiedź brzmi: nie. Nie martw się, ja też nie, a bardzo bym chciał. Niestety do kolegów z forum, którzy mają bardzo dobrą akustykę, mam daleko. Pozdrawiam.

16 minut temu, treinerek napisał:

Z reguły zobacz czy w książkach piszą ty lub ciebie z dużej litery?

W sensie jak bohaterowie zwracają się do siebie, czy autor do czytelnika? ;)

Nie bądzmy tacy

Tutaj nie powinno być wielką literą. Jeśli o to pytasz. 

Nie bądzmy tacy (według ciebie też powinno chyba być z dużej litery?) drobiazgowi i nie czepiajmy się szczegółów, bo tego stanowczo za dużo na forum.

Jest to za dużo na forum, żeby zwracać się do drugiego użytkownika z wielkiej litery? Proszę Cię. Z drugiej strony... w sumie jest to forum audio. xD

Edytowane przez J4Z

.

Wiem ,ale czasem pisze się dużo i szybko i z tych powodów nie zwróci się na to uwagi, że jednak lepiej by było lub powinno napisać się z dużej litery.

Jeśli mi się to zdarza to na pewno nie z powodu braku szacunku.

Oczywiście mogę przeprosić i zapewnić, że spróbuję się poprawić.

Również pozdrawiam.

1 godzinę temu, ferszcik napisał:

Co do tego ma metal czy jakikolwiek inny gatunek muzyczny?

a no ma , w symfonice wsłuchujesz się w niuanse instrumęntów , akustykę sali itp. , w jazzie głos wokalisty , w co w metalu się można się wsłuchiwać ? Przecież oni tylko ryczą i walą na siłę w co popadnie.

i proszę nie odbierać tego jako prowokacji , nie dostrzegam żadnych audiofilkskich niuansów w tym gatunku muzycznym.

Edytowane przez bolo_senor
1 godzinę temu, J4Z napisał:

Odpowiednio dobranych, żeby nie męczyło, ale było rozdzielczo.

no sorry , ale jak to ma nie męczyć ?

• Pokaż nowe odpowiedzi