Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę ,że masz dobrą wiarę...ja też bym chciał mieć pokój odsłuchowy z prawdziwego zdarzenia.Ale niestety to duży pokój tzw,użytkowy i muszę isć na jakieś kompromisy.Nie mieszkam sam.Stolik jest niski i nie przeszkadza.Mieszkam w bloku więc wiesz jak jest...Coś za coś.Pozdrawiam optymistycznie

pool80, 19 Kwi 2009, 19:01

>Cały czas zastanawiam sie (...) biórka(...)

ała, ała, moje oczy!

zwracasz mi koszty okulisty i lekarstw!

Wysoka szafka na elektronikę, to już błąd

A co, różnice ciśnienia atmosferycznego wywołują jakieś wibracje komponentów sprzętu pogarszając odsłuch?

Ekhangel szafka jeżeli jest wysoka i kolumny nie są przed nią sporo wysunięte naprawdę pogarsza scene, między kolumnami jest jakby dziura, jak nie wierzysz to sprawdź sam :)

No chyba, że. Nie mam możliwości tego sprawdzać, ale wierzę Ci na słowo, zresztą - jest to całkiem prawdopodobne, więc nie będę tu dywagował.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

niestety, ci którzy muszą dzielić pokój między audio, a mieszkaniem w nim, salonem, biurem itp. nigdy nie osiągną nawet zbliżonego dźwięku do tego jaki mogliby poświęcając pokój jedynie pod audio :(

(sam też do nich należę). Jednak ostatnimi czasy bardzo dużo zmieniłem w kierunku właśnie dźwięku i było warto - mimo wojen i licznych bojów z domownikami :)))

Także jeżeli ktoś poważnie myśli o rasowym brzmieniu to nie ważne ile kasy wsadzi w zestaw - jeżeli nie poświęci pomieszczenia i uwagi jego akustyce - nawet z najlepciejszymi sprzętami doopa będzie zbita :/

Przy odrobinie chęci sądzę, że można wypracować zdrowy kompromis. W poprzednim pokoju odsłuchowym, który wraz z otwarta kuchnią za plecami miał 35m2 udało się właśnie taki kompromis stworzyć. O nienajgorszych warunkach odsłuchu przekonali się nawet nasi forowicze podczas zorganizowanych u mnie odsłuchów. Pamiętam, że nie mieli zastrzeżeń nawet z ławą przed kolumnami ;)

Co innego teraz w nowym pokoju: 20m2, niestety prawie kwadrat i mimo wielu prób z wytłumianiem, przestawianiem kolumn walczę z nadmiarem buczącego basu :(

Luxmany i winyle 

Oczywiście zarówno poprzedni pokój , jak i obecnie to pomieszczenia wielofunkcyjne, a nie odrębne pokoje odsłuchowe.. ;)

Luxmany i winyle 

Witam wszystkich tu obecnych.Nareszcie zamknąłem etap wymiany sprzętu.Chyba to jest to czego szukałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21729-100006763 1240579898_thumb.jpg

post-21729-100006764 1240579898_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wygląda jakby ten sprzęt miał zaraz spaść z tej szafeczki... nie myślałeś żeby ten tuner przenieść gdzieś indziej - np. na dolną półkę?

Krellik się nieźle grzeje, z pewnością po to te długaśne nóżki ;) A jakby na nim stał tylko odtwarzacz to pewnie płyty by się w nim spaczyły od tego gorąca ;P

I love the sound of crashing guitars

Wydaje mi się że z odbiciami nie mam problemu,bas jest pod ścisłą kontrolą.No i przy czymś trzeba się rozgrzać.

Ukryta Zawartość

post-21729-100006760 1240581371_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Telewizor gra 3-4 godz. w tyg. reszta 10-15 godz.To było optymalne rozwiązanie stolik jest całkiem solidny,waży ponad 10kg.Nóżki pod tunerem się sprawdziły,krell się nie grzeje coby na nim jajka smażyć.

kijem na wodzie pisane całe to głosnikowe audio,postawisz stolik kilka cm nie tu i scena klapie,

zly dywan to mało basu,jakieś "ustroje" upchane po kątach cały czas jest cos co cie denerwuje,co jest motorem do wymiany sprzetu amoze i kolumn?a gdy juz je sprzedasz i kupisz inne na to miejsce okazuje sie ze zrobiłes najwiekszy bład.

nie ma to jak słuchawki

Brrrr,słuchawki na głowie, to jak wiadro zimnej wody,poza tym można szybko ogłuchnąć.W tym zestawieniu i pomieszczeniu raczej nie mam problemów ze sceną.Przede wszystkim słucham muzyki,przy okazji trochę się bawiąc sprzętem.

ostryga57

Ale to pomieszczenie tak naprawdę wogóle nie nadaje się do odsłuchu muzyki - łyse ściany dużo twardych powierzchni i do tego kominek w fatalnym miejscu, scenę pewnie masz połamaną i mocno zubożoną. Wiem że kominek jest już nie do ruszenia ale na te ściany mógłbyś coś rzucić.

Ostryga57

szkoda że ten stoliczek audio i regał na płyty nie pasuje zupełnie do tej ślicznej witryny - biblioteczki.

Swoją drogą ja bym lekko "odsunął" JBL od bocznych ścian i zamienił je miejscami, tak aby wysoko-tonowe były po wewnętrznej stronie. No chyba że tak próbowałeś.

Pozdrawiam

PS no kolor to by tu "Magnat" z reklamy pasował :-)

Kolego Ostryga :-)

Trochę bez głowy to ustawienie... Ani to wypoczynek, ani audio. Jeden fragment pokoju bym zrobił taki właśnie w starym stylu, wykorzystujac te ładne mebelki, a ten kąt gdzie jest czujka alarmu ustawił sprzęt i powiesił tv. Te klocki zasługują na ciekawszy mebel audio, nawet diy. Kolumny po bokach, przynajmniej byłoby symetrycznie w miarę. No i fotelik jakiś do kompletu, żeby słuchać sobie wygodnie, a w razie potrzeby odwrócić i siedzieć przy ławie.

Pozdrawiam

A mi sie bardzo podoba sprzęcik, pokój tez jest fajny, choć osobiście nie pasuje na pomszczenie odsłuchowe, ale skoro całość gra, to najważniejsze i nie ma sie nad czym rozwodzić.

Czy nie zauważyliście ze wkradła sie tu monotonia,kazdy urzadza swój pokój odsłuchowy wedle zasady

ołtarzyk:telewizor LCD na scianie na ziemi mebel a na nim wzmacniacz,CD, i tuner po bokach rozstawione kolumny,na ziemi znowu dywan itd i oczywiscie gołe sciany.Taki wystrój troche "koscielny" chyba nie pozwala sie zrelaksować - zero inwencji twórczej czyste nasladownictwo.

Forumowicz ostryga57 jest tu jednym z niewielu wyjatków - urzadzil pokój ciepło przytulnie widać ze mozna tam odpocząć.

T-Bolt, 25 Kwi 2009, 09:29

>Forumowicz ostryga57 jest tu jednym z niewielu wyjatków - urzadzil pokój ciepło przytulnie widać ze

>mozna tam odpocząć.

Biel na ścianach stwarza wrażenie przytulności ? Zdecydowanie nie

• Pokaż nowe odpowiedzi