Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

WiaPer,

gratulacje fajnego zestawu - prezentuje się pięknie.

A dla wszystkich czytających ten wątek: porównajcie sobie teraz zdjęcie WiaPer'a i powyższe zamiesczone przez Gumisia (jakoby u Baxtera)... Jak dla mnie nie mam pytań. Kolejny raz widzimy sprzęt audio i praktycznie gołe ściany. Ciekaw jestem jaki tam u Baxtera jest pogłos.

Powrót po dłuższej przerwie...

Nie przesadzajmy, Mr Magic!

Jeden zestaw z lampą, jeden na tranzystorach, dwie pary głośników.

Słucham różnych rodzajów muzyki, Pink Floyd na lampie "nie idzie", a np. Cassandra Wilson jak najbardziej.

Dzięki za uznanie.

Z natury nie jestem kłótliwy, ale tu bym się spierał.

Przy słuchaniu Pink Floyd lubię "dać ognia" i wierz mi, że na McLarenie brzmi znacznie lepiej.

Natomiast "smaczków" - Lamb Chop, Thord Gustafsson Trio, EST i innych wolę jednak słuchać na lampiszonie.

Pzdr

A to mój mały pokoik z moim małym komputerkiem :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spisuje się rewelacyjnie, choć kolumny mają znaczne podbicie w zakresie 60..300Hz z maksimum przy 125Hz. Na szczęście większość prymitywnych komputerowych korektorów sobie z tym poradzi... niemniej nie wiem czy do małego pokoju są dobrym pomysłem bez stosowania korekcji

Ja mam oczy na wysokości 1/3 od góry. Dzięki temu się prostuję i rzadziej korzystam z oparcia na krześle :) Poza tym to monitorek o małej plamce, więc trzeba go mieć przed blisko.

No cóż... miałem nic nie mówić, bo się ludzie nieśmiali robią przy krytyce, ale... pięć ostatnich stron w wątku, kilka fajnych zestawów i w zasadzie ani jednej ciekawej adaptacji, a jeszcze pastwić się nad gołymi ścianami też już szkoda sił :(((

=> ganzz_gut

Nie zawsze ma się tak, jak powinno być.

W wynajętym mieszkaniu się nie inwestuje.

Mnie się udało w miarę oswoić akustycznie pokój nie przez wydumane stroiki.

Na ścianach mam kilkanaście obrazów i w pokoju otwarte (bez drzwiczek) szafy biblioteczne, na podłodze gruby dywan, strop z drewna i poprzeczne belki. To zbieg okoliczności, ale całość pomaga w słuchaniu.

Może podrzucę jeszcze parę zdjątek.

Miałem przyjemnośc gościć paru ludzi dobrze osłuchanych i wszystkim w zasadzie podobało się granie.

Jeśli zdecyduję się na własny dom, to na pewno pokój do odsłuchu będzie od początku przemyślany.

Pzdr

=> Mogos

Myślałem o tym.

I pewnie tak zrobię, że w nowym domu muzyczka w kuchni, łazience, sypialni będzie z takiego systemu z dobrymi głośnikami ukrytymi w stropie i w ścianach.

Ale nie chcę się pozbawiać w moim gabinecie tej odrobiny magii, jaką daje obcowanie z płytą winylową czy CD... może nawet zdecyduję się na magnetofon szpulowy.

Pzdr

>WiAPer

Ja miałem na myśli odsłuch w tym samym czasie i pomieszczeniu przez dwa zestawy. Taka hybryda lampowo-traznzystorowa. Można w zależności od muzy albo dać więcej lampy albo tranzystora. Genialnie to działa przy cichym słuchaniu.

Pozdrawiam.

Mogos, 3 Sty 2010, 20:43

>>WiAPer

>Ja miałem na myśli odsłuch w tym samym czasie i pomieszczeniu przez dwa zestawy. Taka hybryda

>lampowo-traznzystorowa. Można w zależności od muzy albo dać więcej lampy albo tranzystora. Genialnie

>to działa przy cichym słuchaniu.

>

>Pozdrawiam.

mozna wiecej szczegolow ?

=>jajcasz77

Robisz tak:

CD player podłączasz po RCA z tranzystorem lub lampą (eksperymentujesz z którym się lepiej zgrywa)

Z CD puszczasz sygnał cyfrowy na DACa a tego podłączasz do drugiego wzmaka. Najlepiej jak oba wzmacniacze maja piloty. Siedzisz sobie w foteliku i w zależności od muzyki i nastroju albo trochę więcej lampki albo tranzystorka. Oprócz możliwości kształtowania barwy dźwięku przestrzeń i separacja instrumentów są niesamowite. To taki mój sposób na High-Endowy dźwięk za rozsądne pieniądze.

WiAper ma doskonałe warunki do aplikacji tego pomysłu. Życzę owocnych eksperymentów.

=> Mogos

Ciekawa koncepcja. Spróbuję.

Ponieważ w kolumnach mam wszystkie głośniki Focala, mogłoby to nawet brzmieć homogenicznie (tutaj pewnie podpadam stereofetyszystom), choć niekoniecznie naturalnie.

Jeśli coś takiego wypróbuję, dam znać.

Pzdr

Tylko, że problem polega na tym, że mając dodtkowe 2 źródła dźwięku (2 kolumny) znacznie komplikują sie zjawiska falowe (znoszenie, odbijanie, wzmacnianie) - tak naprawdę więc pojawiają się wady kwadrofonii. Być może to zagra, ale mam wątpliwości.

>romekjagoda

Ja nie mam wątpliwości,sprawdzone organoleptycznie, słucham tak już od roku. Fakt, że różnie to może być przy różnych zestawieniach głośników. Ich wzajemne ustawienie trzeba dobrać na słuch tak żeby było dobrze. Według mnie nie powinny być zbyt daleko od siebie bo może to powodować, któreś ze zjawisk wspomnianych przez Ciebie. Teraz nawet jedna kolumna potrafi być tak zbudowana jakby składała się z kilku. W układzie dwóch kolumn o różnej konstrukcji, typach membran itp itd można połączyć kilka różnych szkół dźwięku i zagrać nimi razem. To samo tyczy się CD i DACa. W każdym tym sprzęcie może być inny przetwornik (np AD i CS) i słuchać zalet obydwu. No co tu dużo pisać warto spróbować bo jest naprawdę odjazdowo. W małych pomieszczeniach takich jak moja "kabina odsłuchowa" takie rozwiązanie bardzo pomaga uzyskać przestrzeń i oderwanie dźwięku od kolumn. Znoszenie odbijanie i wzmacnianie nie powinno występować pomiędzy głośnikami emitującymi fale w jednym i tym samym kierunku. Po odbiciu od ścian to już inna historia występująca również przy odtwarzaniu muzyki tylko z dwóch kolumn. Nie jestem jednak w tym względzie ekspertem i mogę się mylić. U mnie działa to bardzo dobrze.

=> ganzz_gut

Dzięki za moralne wsparcie.

Zrobię zdjęcia w dzień, może będzie lepiej widać całość.

Kosztowało mnie dużo pracy stworzenie w wynajętym mieszkaniu klimatu do słuchania.

Największym komplementem jest dla mnie to, że moi znajomi - a niektórzy mają naprawdę pojęcie o hi-fi i muzyce - bardzo niechętnie opuszczają mój gabinet (część zasług można przypisać dobrej whisky).

Mam tu wszystko, czego oczekuję: dobrą stereofonię z dobrą sceną akustyczną, dynamikę, szczegółowość, a przede wszystkim coś, co sam określam jako "wiarygodność i sugestywność" muzyki - brzmienie ganz gut.

Pzdr

Ciekawe, nie mówię nie. Chętnie bym posłuchał takiego zestawu. Może być zaskakująco i ciekawie.

Nigdy nie miałem okazji posłuchać takiego układu w większym pomieszczeniu. Pomimo niedawnej przeprowadzki nadal mam do dyspozycji niezbyt duży pokój. Za to tylko na sprzęt audio.

Sciana którą widzisz u Baxtera jest odizolowana opakowaniami po jajkach ,sufit taśma akustyczną uzupełniony w niektórych miejscach, watą szklaną a podłogę izoluję pianka akustyczna 8mm z korka.Pozatym jest dywan którego nie widać,a na całej tylnej ścianie jest tyn bawełniany.Zapewniam że akustyka jest dobra.

• Pokaż nowe odpowiedzi