Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

YunnanTEA, 1 Lut 2010, 22:26

>Bądźmy precyzyjni; jest bardzo dobrze, ale może być lepiej.

A gdzie u mnie brak symetrii hmm??:) z centymetrem ustawiane coby równo było od ścian bocznych :)

Nawet ta zasłona z jednej strony, co to ktos o nią wyżej pytał wisi po lewej dlatego że wisi i po prawej :) O szufladzie cd nie wspominając ... No, może zły przykład, bo po boku stoi, ale kto wie?:)

Ostawmy teorię - przejdźmy do praktyki i udajmy się słuchać muzyki :)

mordor123, 1 Lut 2010, 22:18

>Therion

>Gitara już jest jeszcze tylko piecyka brakuje, i wtedy prawdziwa muzyka będzie :)

hehe piecyk jest! Washburn stoi przed lewą kolumną. Futerał gitary go zasłania. Po lewej (niewidoczna) stoi także gitara klasyczna. Coś tam czasami rzeźbię - takie, tam plum plum :))))

HM69 zgadza się powedrowała do rogu bo za ciężki bas miałem, teraz jakby go mniej o co mi chodziło. Trzeba by znowu się kiedyś spotkać nie ?

Tez tak mowie Piotrze! Wlasnie przy pierwszym zdjeciu stwierdzilem, ze znam to pomieszczenie, ale juz przy kolejnym troche sie zdziwilem...

Szkoda, ze w tej Twojej muzycznej enklawie jest ten cholerny filar. Ale coz, jak sie nie ma co sie lubi...

Pozdrawiam

witam ponownie.

na kwestie odnosnie mojego ustawienia kolumn to przyznam ze w zyciu codziennym nie mam z tym wiekszego problemu. na zdjeciu ponizej widac z innej perspektywy ze mimo wszystko jest calkiem szeroko do wyjscia. wiem rowniez ze mozna miec lepiej natomiast biorac pod uwage moje mieszkanie to i tak sie jakos udalo pogodzic sluchanie z funkcjonowaniem a ze wiecej slucham to latwiej zaakcepotowac niedogodnosci drugiego. opinie podziela moja dziewczyna.

kabel niestety mam pod podloga. kombinuje w glowie przeciagnac jakis inny ale nie jestem pewien czy mi sie uda. bede probowal ale to na koncu gdy juz skompletuje system.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

YunnanTEA

>Nie rozumiem tej "mody" na przeginanie w ustawieniu kolumn.

To nie jest żadna moda, tylko prawa akustyki.Masz dość wysoki status na forum, to powinieneś wiedzieć takie rzeczy.U mnie też gra najlepiej przy mocnym skręceniu kolumn do środka.Kolumny stoją przy dłuższej ścianie a miejsce odsłuchowe mam nie bardzo daleko od nich.Widziałem dużo ustawień

starszych Sonusów, niektóre naprawdę bardzo dogięte do środka i grały wyśmienicie.Scena głęboka i szeroka.

Tak się też często ustawia, gdy kolumny muszą stać blisko ścian bocznych.Daje to mniejsze interakcje pierwszych odbić z tymi ścianami, co skutkuje odczuwalną poprawą jakości brzmienia.Tym bardziej, gdy ściany są pozbawione ustrojów akustycznych lub jest ich niewiele.Właśnie jak u

De_moona czy Theriona.Poczytaj trochę a nie tylko ten Pilsner :-)))

Mordor123, zrób zdjęcie tej magicznej skrzynki wewnątrz, bo jakoś wierzyć mi się nie chce, ze tam się mieści 1000 płyt, nawet "gołych".Ja tam nie uważam aby płyty wystawione na widok były czymś wstydliwym.Wręcz przeciwnie.A nie za blisko tylnej ściany te kolumny?

Bronco ja już chyba widziałem Twój pokój w tym wątku, czy się mylę?

A tak w ogóle fajne macie te pokoje i ciekawe zestawy.Każdy słucha tak jak lubi, albo jak może.I na czym może.Nie zawsze są to idealnie "książkowe" ustawienia.A odtwarzacz mam chyba słaby, bo szuflada nie jest centralnie umieszczona :-)Pozdrawiam.

YunnanTEA

Nie muszę wcale robić swojego, wystarczy poszukać

Ukryta Zawartość

A kolumny są blisko ściany ale w niczym to nie przeszkadza, BR i tak jest przytkany :)

Ukryta Zawartość

de_moon, 2 Lut 2010, 00:03

popracuj nad antenką FM ;o)

bronco

widzę, że masz jeszcze "dzidziusia" w pokoju ... nie przeszkadza w słuchaniu? czy słucha z wami?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Czy w waszych pokojach do słuchania muzyki występuje problem zbierania siękurzu na meblach i sprzęcie? Jak często go ścieracie? A może nie przejmować się tym problemem?

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

mordor123, 2 Luty 2010, 04:58

BR nawet jeżeli jest przytkany, czy to też zamknięta obudowa czy jakakolwiek inna nie może stać przy samej ścianie - obudowa też "gra" i zawsze jest jakieś podbicie :(

no chyba, że to skrzynki specjalnie projektowane do pracy w takich warunkach...

bo jak to szło...? - mamusię oszukasz, tatusia oszukasz, ale życia (fizyki) nie oszukasz :)

>Reaper

Problem zbierania się kurzu wystepuje nie tylko w pokojach do słuchania muzyki, ale we wszystkich domowych pomieszczeniach ;)

Ściereczka + pronto no i odkurzacz raz w tygodniu to powinien być standard... choć czasami człowiek ma lenia i się zapuści ;)

PiotrJ@ To jest bardzo dobra myśl. Ja wspominam bardzo sympatycznie ostatnie odsłuchy. Można przygotować jakieś kolejne klocki i płyty do odsłuchu. Niech tylko ta zima trochę odpuści.

Witam.

Jak widać na załączonych fotkach jestem miłośnikiem sprzętu z lat 80 - 90 . Hi hi poza DVD

Manta , które służy mi do oglądanie fotek i filmów z wakacji ,i koncertów . Oczywiście że tylko z niej wyświetlam obraz , bo dźwięk przez DAC i dalej już torem audio. Ale złego słowa nie powiem

na nią , bo służy mi bezusterkowo długo i do moich potrzeb jest aż za dobra . Na razie jestem

w pełni zadowolony ze sprzętu i nawet nie mam pomysłu co by dalej , bo dźwięk mi więcej niz

odpowiada . Gra spokojnie bez tej sztucznie podbitej dynamiki , którą sie charakteryzują klocki z

późniejszego czasu . Może ktoś będzie sie krzywił na abgreidowane głośniki . Ale ja ich bym

nie zamienił na inne , bo również grają jak lubię , a to chyba w tym najważniejsze .

No pewnie ze jak byłoby mnie stać na Accuphase z górnej półki wszystko , to bym zmienił pewnie zdanie na temat nowych klocków . Ale jestem zadowolony z tego co mam . Dobrych kilka lat mi to zajęło i przeleciało przez moje ręce sporo sprzętu . A temat główny nasze ustroje . To najważniejszy ustrój to fotka Pani małżonki na głośniku . Ona robi najwięcej . Na drugiej kolumnie tradycyjny wazonik tez mnie małżonka delikatna perswazją przekonała ;-) . A tak na poważnie , to za sprzętem półki z różnymi rzeczami-dwa w jednym .

Ukryta Zawartość

post-18037-100003625 1265105550_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Accuphase i tjuningowane tonsile :) ciekawa koncepcja :) ale.... jesli twierdzisz, ze sie podoba to tylko sie cieszyc! :) pozdrawiam!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>pikop58

Fajnie, choć niepoprawnie to klimatycznie. Nie dało by się kolumn ustawić na tej samej wysokości?

Mam takiego samego Luxmana - bardzo fajny. Dobrze się sprawuje? Odpisz na prova ewentualnie, żeby nie zaśmiecać.

pikop58

No w końcu normalne mieszkanie BRAWO !!!!gdzie widać pasję ale i życie tak trzymać przynajmniej sceptycy nie będą się czepiać żle ułożonego kabla albo braku symetrii hehe

Widok kawalerek gdzie wszystko jest sterylne i takie wystawowo poprawne lubimy czasami z żoną popatrzeć ,poczytać jak każdy stara się zadowolić to grono a moim zdaniem nie potrzebnie przecież każdy ma swoje widzi mi się .

Tak że Panowie poprawni dajcie ludziom więcej luzu bo jak tak będziecie naskakiwać to te pomieszczenia będą wciąż takie same :)

audiomagia.blogspot.com

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

widzę, że tu zawsze na odwrotność się jedzie :)

jak wklejają takie proste chatki z życia codziennego to zara marudzą co to za pokoje, ze lipa i to nie gra - a jak ktoś zapoda wymuskane pomieszczenie (nie pokój) tylko do 1 celu to zara że życia tu nie ma że co to ma być znowu...

masterofdeath6>

Mozna nadzgac multum rzeczy i moze to stanowic jakas calosc, nie bedzie razic, a mozna tez nie miec wyczucia w dobieraniu roznych elementow/kolorystyki/wzorow i wyjdzie srednio. Wymuskane pokoje nigdy mi sie specjalnie nie podobaly, zwlaszcza te w ktorych brak oznak zycia. Kwestia gustu/charakteru chyba...

tu nie chodzi o wygląd pomieszczeń czy wymuskanie tylko o pokazywanie nie sprzętu tylko mieszkania :)

mi się podobają ładne wnętrza i też z żoną lubimy je oglądać ale może powinien być założony oddzielny kącik ładne pomieszczenia dla audiofili czy coś w tym stylu wtedy takie wymuskane foty mają rację bytu tu ma być skupienie się na audio a nie na tapetach wazonach dywanach i kanapach :)

pozdr

Focal + Naim

Pikop58, gratuluję odwagi, że po wpisach tych wszystkich malkontentów, jak powinien wyglądać pokój ze sprzętem, wkleiłeś zdjęcia swojego.Z tego co widzę przyjemnie u Ciebie, tak "ciepło", po prostu domowo.I to jest komplement, aby nie było wątpliwości.Piszesz, że nie wiesz co by tu dalej.Myślę, że nie ma co kombinować, jeśli nie odczuwasz, że coś chcesz lub musisz zmienić.Pamiętaj, że lepsze jest wrogiem dobrego.Pozdrowienia.

pikop58, 2 Lut 2010, 11:12

> Na drugiej kolumnie tradycyjny

>wazonik tez mnie małżonka delikatna perswazją przekonała ;-) . A tak na poważnie , to za sprzętem

>półki z różnymi rzeczami-dwa w jednym .

Czym te kolumny okleiłeś? Ciekawy kolorek.

pikop58, 2 Lut 2010, 11:12

a mi się wystrój nie podoba ... bardzo mi się nie podoba ... nie ma w tym nic ciekawego, co mogłoby być powodem do "chwalenia" się ustrojami. nikogo raczej nic nie natchnie, ani ustawienie kolumn, ani adaptacja akustyczna, ani kolorystyka ...

w tych, przez kogoś określonych jako wymuskane, pokojach widać, że ktoś zadał sobie trud, by coś osiągnąć. miał cel.

tu i na temu podobnych strzałach tego nie ma. nie ma trudu i nie ma co najważniejsze pomysłu. jest szarobura codzienność, mi kojarząca się z nijakością.

mnie to drażni.

ps. też bardzo lubię klamoty vintage, ale zaprawdę powiadam Wam, że można je o wiele ładniej oprawić ... i dopiero wtedy powinno się "chwalić".

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

muszę się zgodzić z przedmówcą - pokój jakby żywcem wyjęty z planu "Goodbye Lenin" lub innego filmu o szarej i nijakiej codzienności w Demoludzie...układamy wszystko jak podleci bez ładu i składu...ale o gustach......

• Pokaż nowe odpowiedzi