Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

A to mój nowy ustrój - Rudolf ;-) Jak na razie wiem, że uwielbia Chucka Mangione'go. Działa na niego kojąco, zwłaszcza w tej chwili, po pierwszym traumatycznym przeżyciu związanym z pierwszą profilaktyczną wizytą u weterynarza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

. Mam prośbę do Ciebie. Podaj mi wymiary Twoich kolumn i w jakim są fornirze. Mój adres:[email protected] Jak byś mógł to napisz dzisiaj, zalezy mi na tym.

• 1 miesiąc później...

To i ja może pochwalę się włąsnoręcznie zrobionymi ustrojami. Założnie było takie aby choć trochę zredukować pogłos w otwartym na kuchnię pokoju, oczywiście kwestia wizualna miała spore znaczenie. Na pewno wiszący ustój jest nie bez znaczenia dla akustyki pomieszczenia, ale muszę powiedzieć ze takie otwarte przestrzenie wogóle nie nadaje sie jako pomieszczenia odsłuchowe.

Poświęciłem na to mnóstwo czasu, a i tak okazało się że żona się by tego najchętniej pozbyłą. Ale póki co sobie wisi.

Ukryta Zawartość

post-231-100009200 1170281227_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>moll

Ten wiszący na dole ściany to obudowana pianka "palcowa" - rama drewniana, a nawierzchu czarny materiał i na to roleta bambusowa.

Górny to oczywiście styropian na płycie HDF, prostopadlościany 5x5cm o różnych długościach. Mnóstwo roboty przy klejeniu, a potem malowaniu - w sumie 5 kolorów. Przy odrobinie cierpliwości można coś takiego sobie "wystrugać" w domu

>loczek

a w jaki sposób uzyskałeś tak gładkie i równe krawędzie tych kwadracików? wycinałeś je z pełnych płyt, czy miałeś już gotowy wymiar 5x5cm i ciąłeś tylko na odpowiednie długości?

Nie podjął bym się wycinania tych prostopadłościanów samodzielnie, nawet mając do tego specjalną aparaturę. Po prostu zamówiłem 2 długości (bodajże 15 cm i 8 cm) prostopadłośćianów o podstawie 5x5, sam natomist przycinałem je aby były krótsze. Faktycznie krawędzie są bardzo równe i nieposzarpane i po pomalowaniu może sie podobać.

Przez jakiś czas wisiało to surowe bo nie miałem pomysłyu jak to malnąć i co tu dużo mówić trochę szpeciło, ale teraz z tymi kolorami naprawdę wygląda bardziej niż przyzwoicie. Najciekawsze są reakcje ludzi niewtajemniczonych, bo przecież nie przypomina to nic co widzieli do tej pory na domowych ścianach.

>loczek, mógłbyć pokazać na rysunku swój układ pomieszczeń? Na której ścianie TO powiesiłeś? Czego oczekiwałeś, i czy faktycznie zauważyłeś poprawę? Jaki jest wymiar ustroju? Czy wysokość klocków jest jakoś specjalnie dobierana w zależności - od czego? Na stronie Abcsoundlabu o podobnym ustroju jest mnóstwo "mądrości" - optymalizacja komputerowa itp. Gdzie zamawiałeś te pocięte klocki? Jaki to materiał? Bo styropianów jest sporo.

>adamk

Ponieważ jedna sciana to okna, przeciwlegla jest otwarta na kuchnię, a dwie pozostałe byly prawie puste - czyli akustyczna kiszka. Coś trzeba bylo zrobić z tym pogłosem, zatem taki rozpraszacz mogłby tutaj coś zdziałać. W międzyczasie był pomysł dużych obrazów malowanych na płótnie i wyłożonych od spodu gąbką, ale to rozwiązanie okazało się dosyć drogie, ale nic straconego bo dzięki temu zainteresowałem sie malarstwem/obrazami Marc Franz`a (tutaj dziękuję koledze o nick`u xajas).

Czy to coś zadalo egzamin>>

Napewno w jakimś stopniu tak, aczkolwiek jak pisałem wcześniej pokój otwarty na kuchnię i przedpokój, fajnie się prezentuje jeśli chodzi o walory wizualne - jest przestrzeń, ale nie będzie to najlepsze pomieszczenie odsłuchowe, choćby nie wiem co to trudno będzie uzyskać dobre warunki akustyczne jak te w pokojach zamkniętych. Co do długości, obliczeń samych klocków, to popełniłem zupełną wolną amerykankę. Rozrysowałem sobie napierw na kartce kwadraty o danych wysokościach i starałem sie umieszczać dłuższy obok krótszego. I później tak je kleiłem to według tej rozpiski. Długości klocków są od 1cm do 15cm - co jeden centymetr.

Zatem padło na styropian >>

Faktcznie jest kilka rodzajów, chodzi o gęstość, a tym samych chropowatość, waga, wygląd po obróbce itp. Nie pamiętam symbolu, ale jeśli są typowe oznaczenia standardowych styropianów 200, 300, 400 a może i 500 to ten mój plasuje się gdzieś pośrodku. Postaram sie poszukać faktury może tam jest napisane.

Zamówienie pociętych klocków >>

No cóż tutaj było bardzo różnie, przykładowo jedna firma za tą samą ilość chciała np. 50 zł a druga 500 zł w Bydgoszczy - bo tu mieszkam - jeszcze, już niedługo przeprowadzka. Zatem trzeba uważąć by nie przepłącić. Mogę powiedzieć tylko, że zamówiłem tyle klocków (oczywiśćie tam gdzie bylo taniej) że mógłbym zrobić 2 a może nawet 3 takie ekrany. Zapłaciłem ok. 80 zł za styropian + 6 zł za płytę HDF, do tego klej i farba (dekoral sprzedaje takie male próbki) + około 3 dni robocze pracy :). Wymiar tego ekranu to 100x120 cm, mam zrobiony jeszcze jeden mniejszy 60x60 cm - to był model doświadczalny.

>mamz

tak sobie myślę że podczas mojej przeprowadzki może mi się to uszkodzić, zatem być może zdecyduję sie to sprzedać - chyba wtedy pójdzie na allegro. Ale z drugiej strony to szkoda mi, bo pamiętam ile pracy musiałem w to włożyć - jakby co dam znać. Jak zaczynałem "budowę" to nie wiedziałem że tyle roboty z tym będzie - cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość - bez tego lepiej nie zaczynać.

Ekran wyglada swietnie, chyba wiem co bede robil przez swieta w wolnych chwilach ;]. Mam tylko takie pytanie czym ciales styropian na klocki - nozem, brzeszczotem ? Bo na sama mysl jak to bedzie skrzypialo to dostaje...konwulsjii ? Chyba ze zlece to zadanie komus innemu ;p.

Mam Paradigm 3 v4, stoja jakies pol metra od sciany (maja bassrefleks z tylu) - jak myslicie pomoze to cos jak zamontuje za nimi takie dwa ekrany (oczywiscie sporo mniejsze), kolumienkom zdarza sie troszke zabuczec jak slucham glosniej, a znudzilo mi sie juz je przestawiac przed kazdym takim sluchaniem.

> loczek

naprawdę robi wrażenie !

ile zajęło Ci samo malowanie - tak pytam bo założylem się z żoną :) ja daję przy dobrej cierpliwosci 3 dni

toż to olbrzymia powierzchnia do pomalowania dodając wszystkie boki sześcianów (po wklejeniu 5)

i o ile oczy mnie nie mylą to w obiektyw zagląda również dobry rozpraszacz Pachira Aquatica :)

pozdrawiam

>adamk

Jak pisałem wyżej napewno ma to wpływ na zmniejszenie pogłosu w moim pokoju. ale myślę że w pokoju zamkniętym może okazać sie dużo bardziej pożyteczny - ekran nie przylega do samej ściany tyko jest tam ok. 2 cm odstępu.

>Cerb

Na potrzeby pocięcia na różne długości sklepałem kilka deszczółek, co wygląda jak mała rynna do której wkłada się na lekko ciasno jeden klocek (w przekroju literka U). Czoło jednego końca tej rynny musi być w miarę prostopadłe do podłoża (po nim prowadziłem nóż), tak aby po przycięciu klecek stał pionowo, a nie jak krzywa wieża - wiadomo gdzie. Na dolnej części rynny narysowałem sobie podziałkę i przesuwające styropian w tył/przód przycinałem różne długości. Przycinanie wykonałem nożem do warzyw (cienki z małymi ząbkami) - walory dzwiękowe takiej przycinki nie do pozazdroszczenia - na mnie osobiście to nie działa, ale żona musiałą siedzieć w drugim pokoju słuchajac w miarę głośno muzyki (w sumie na taki ekran musiałem wykonać około 250 przycięć).

A na cały ekran złożyło sie 480 klocków - każdy jest klejony i malowany oddzielnie - wcześniej pisałem coś o cierpliwości.

>floyd

dokładnie 3 długie popołudnio-wieczory - tyle zajęło samo malowanie - w tym czasie jeden pokój był wyłączony z użyteczności.

Co do twoich oczu wszyskto z nimi w porządku :) Pachira in the house - moim zdaniem bardzo ładny, duży i żywy rozpraszacz - nie trzeba kleić ani malować - wystarczy podlać od czasu do czasu :)

W koncu dopadlem kumpla z cyfrowka i zrobilem troche zdjatek. Kwiatek tylko jeden ale rozrasta sie jak chwast. Dostep do okna wolny ;].

Ukryta Zawartość

post-5209-100009014 1170281504_thumb.jpg

post-5209-100009015 1170281503_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.... a i może ja coś wrzucę :) - nowiuśne nabyteczki i mój pokoik odsłuchowy (pozdrawiam Pana Michała z AA:).........

Ukryta Zawartość

post-9508-100008906 1170281670_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

........ :) wiem, wiem - znajome :)))

...... długo szukałem czegoś - i jak zobaczyłem, że Pan Michał chce je sprzedać to długo się nie zastanawiałem ;) - a i z ceną się dogadaliśmy:)

Pozdrawiam!

>mamz

Decyzja podjęta, muszę rozstać się ze swoim kolorowym panelem akustycznym, i nie tylko

Ukryta Zawartość

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Ustroje: kwiat (kolejny z tyłu), dywan no i oczywiście łoże.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, po prostu w tym miejscu najlepiej gra. Asymetria ułożenia łóżka kopensuje asymetrię bryły którą nazwijmy "tylną ścainą". A że przez to trochę teraz świecę (pole!), to i tak małe poświęcenie bo pół pokoju musiałem przemeblować.

A spać spokojnie nie mogę bo mi bas-reflex po gąbie dmucha.

• Pokaż nowe odpowiedzi