Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :D

Jezeli duży pokój (16m2) w bloku tak można nazwać to jest to salon :). Te pianki nie są aż takie straszne a żona w pełni rozumie moje prawie audiofilskie potrzeby :D.

Pozdrawiam Grzegorz

Grzech76,

niestety kolumny masz źle ustawione i ustrojstwa nic tu nie pomogą. Jestem przekonany, że gdybyś wysunął kolumny przynajmniej metr - a najlepiej 1.5 m - do przodu to byś usłyszał dużą różnicę w scenie i pasmach. Kolumny nawet bez bas-reflexu z tyłu nie mogą mieć ograniczeń (ściana/meble) z boku i z tyłu.

Powodzenia

audiofil123

Wszystko co piszesz to prawda ale możesz mi wierzyć, że w bloku mając 3 pokoje i 4 osobową rodzinę, pewnych rzeczy się nie przeskoczy :(. Napisałem wyżej - to jest i tak kompromis oraz optimum jakie mogłem uzyskać. Kolega stwierdził, że gra lepiej niz wygląda to ustawienie. Kolumny stoja na dłuższej ścianie a pokój ma 4,7 na 3,2 wysuń je teraz 1,5 metra. ;). Powodzenia

Pozdrawiam Grzegorz.

audiofil123

Przerabialismy z żonką wszystko tak wyszło najlepiej. Na krótszych ścianach mam okno i wyjście na balkon na drugiej drzwi do pokoju. Jedna z kolumn musialaby stać na drzwiach :(, mam jeszcze dwie córki starsza ma 2,5 roku więc obecne ustawienie kolumn jest najbezpieczniejsze pod każdym względem (i dla kolumn i dla córek).

Grzech76

To co bym Ci radził w przyszłości to jednak próba ustawienia kolumn na drzwiach balkonowych, ale oczywiście cofniętych 1-1.5 m. aby był swobodny do nich dostęp. Ja mam bardzo podobną sytuację i wiem co mówię, bo wtedy naprawdę uzyskujesz scenę. Poza tym między a nawet za kolumnami nie powinna stać żadna komoda itd.

Mój sprzęcik, który mam od kilku lat: TA-F570, ST-S505, CDP-X202, TDL-RTL3, stolik - robota mojego dziadka ok. 1950r ;-) Całości nie pokażę, bo wstydzę się telewizora, taki śmieszny ;-)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To jest chyba najbardziej off topic wątek na tym forum. Ustroje akustyczne - to nie ustrojstwa stojące w szafkach na półkach etc.. A o tym jest 90 procent wypowiedzi.

... niestety nie zajrzales do pierszego wpisu w tym wątku... kolega Vinyl_pl niefortunnie nazwał w tytule sprzęty ustrojami... nie chodziło mu o ustroje akustyczne...

"chcialbym bardzo zobaczyc na zdjeciach gdzies w dziale galeria....i sam pochwalibym sie chetnie.....moze na poczatek po zdjeciu ogolnym. "Widok na moj sprzet"....."

zamiast gadać tyle :- ) wklejajcie zdjecia - to jest temat obrazkowy.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

ja dodam foto mojego systemu po pewnych zmianach;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elegancko i praktycznie, tylko, czy aby kolumny nie za blisko "sciany mebli"?

PS: przy okazji, co to za CD na Coplandzie?. Wlasnie przymierzam sie do kupna odtw. CD do mojego CSA-8 i brak pomyslu na kandydata w rozsadnej cenie.

pozdr.

CD gra z tym wzmacniaczem i kolumnami bardzo dobrze,na tyle ze nie mysle o zadnych zmianach jak narazie;).Wczesniej miałem CD marantza CD50 i brakowało tego basu i mieska.Po kupnie CD na tych samych kolumnach doznałem niezłego kopa w zakresie basu i wypełnienia:).Pozatym ten CD gra tak przestrzennie i i buduje głebokie plany ze jest to w cenie do 3-4kzł pod tym wzgledem nie do pobicia(do kupienia za około 1600zł uzywka).Mówia ze Micromega gra sterylnie itd,ja bym powiedział ze gra naturalnie i tak jak jest płyta nagrana.Marantz mi obcinał pewne zakresy,Stage 5 tego nie robi.Połaczenie tego CD z CSA8 daje nam system grajacy ze zjawiskowa przestrzennoscia i rozmachem,przy czym nie brak wypełnienia,ale to po czesci zasługa kolumn jakie mam.Do wad zalicze to ze moze sie nie podobac osoba nie lubiacym brzmienia zdecydowanego i nieco poteznego;).Ale ja sie tym zbytnio nie przejmuje bo mi sie podoba,a muzyka jakiej słucham na tym zyskuje:)

dzieki elfan za pare slow odnosnie micromegi. Zdjecie mnie zmylilo, bo to rzeczywiscie tak wyglada jakby szafa "sie ciagnela". Ja tez mam maly pokoj (tak okolo 14m2) i podlogowki i wiem jak trzeba sie nakombinowac aby w miare optymalnie dalo sie sluchac (chociaz walcze ciagle z czasami lekko dudniacym basem). Dlatego tez napisalem, ze udalo Ci sie elegancko i praktycznie "wkomponowac" sprzet. My "malometrazowi" liczymy kazdy centymetr powierzchni :) szczegolnie jak pokoj nie jest tylko do audio.

Gdy miałem jeszcze wakacje to stworzyłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

elfan., 13 Lis 2006, 13:27

Optycznie należało by zmienić okleinę mebelków na kolor kolumienek jest to subiektywne moje wrazenie (okleinka na kolumnach iest bliższa naturze, mniej plastikowo marketowa),no i znów wydatki;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No to jeszcze mój zestawik do kolekcji... Trochę się kolumna wygięła, ale to wina szerokiego kąta w obiektywie - zakup lepszego w planach ;) Kiedy scena mi się zawęża albo bas wędruje nie tam gdzie trzeba, do pomocy zapraszam kota :D

Ukryta Zawartość

post-1032-100003002 1170305013_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• 2 tygodnie później...

Ja dozucam swoje- kurcze przydalaby sie taka galeria, ze tylko sa fotki bez opisow zadnych- tylko w nazwie nick podany i tyle..

By mogl admin stworzyc sama galerie..same fotki z podpisem kogo to..nic wiecej..i po nacisnieiu na dana fotke ktos by mogl dodawac komentarze:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi