Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Tal napisał:

Spoko, zaproszenie ciągle aktualne 😉 skoro był metal to musi być też jazz 😃

Ładnie ,,plumka".🙂

12 godzin temu, Krzysztof_56775 napisał:

@Tal No i ... bardzo dobre granie jest 👍.

12 godzin temu, aryman napisał:

Ładnie ,,plumka".🙂

Dzięki panowie 🙂 trochę czasu zajęło zanim jest co jest, ale warto było, bo rzeczywiście brzmienie mnie bardzo satysfakcjonuje i jak pisałem tego MX-DAC kupiłem jako przejściowy przetwornik, bo na pewno można wyciągnąć więcej z tego połączenia inwestując w odpowiedniej klasy DAC co też mam w planie, jednak będzie to rozłożone w czasie. 

Jedno wiem na pewno, że jeśli marzy się nam konkretny sprzęt i zależy nam na danym urządzeniu lub kolumnach to nie należy z tego rezygnować tylko konsekwentnie dążyć do realizacji planów i marzeń, bo końcowa satysfakcja i radość z osiągniętego celu jest bardzo wielka i inspirująca 🙂 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

11 minut temu, Tal napisał:

końcowa satysfakcja i radość z osiągniętego celu jest bardzo wielka i inspirująca 🙂 

Zostaje mi tylko pogratulować i cieszyć się kolegi szczęściem... Zastanawiam się, jak długo. 😀

.

Teraz, J4Z napisał:

Zostaje mi tylko pogratulować i cieszyć się kolegi szczęściem... Zastanawiam się, jak długo. 😀

Też jestem tego ciekaw, ale znając siebie i trochę życie myślę, że jakiś dłuższy czas ze mną pobędzie ten zestaw 😁

Wymieniłem na bardziej audiofilski dywan 😁 bo poprzedni mnie drażnił. 

Subwoofer ciągle wyłączony 🙂 

Edytowane przez Tal

42 minuty temu, Mikolaj1212 napisał:

A czy filtry w Mx-dac faktycznie wprowadzają zmianę w graniu czy tylko kosmetyka ?

Filtr w MX-DAC wprowadza słyszalne zmiany. Do wyboru jest filtr 1 oraz 2 i ten pierwszy oferuje neutralne niczym nie zaakcentowane brzmienie z kolei filtr 2 ma przede wszystkim trochę wycofaną górę i ogólnie jego brzmienie jest bardziej spokojne i stonowane. Idealnie nadaje się do „cywilizowania” starych metalowych płyt 🙂

Przeprosiłem się z moim awaryjnym 1-bitowym DACiem opracowanym przez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zbudowanym na sztandarowej kości Wolfson WM8741, którego dziś rano porównywałem bezpośrednio łeb w łeb z Musical Fidelity MX-DAC... cóż Musical w stosunku do mojego DACa DIY wydawał się mimo wszystko bardziej sterylny, sztuczny i suchy. Po przełączeniu na Wolfsona natychmiast usłyszeć można większą kulturę brzmienia. Dźwięk jest bardzo analogowy, miękki i gładki więc i barwa jest bardziej zaznaczona. Dużym plusem tego przetwornika jest również dobra szczegółowość podana w plastyczny sposób. Tego DACa nie można określić słowem jasny, a mimo to niczego nie zacienia. Wysokie tony to również jego mocny atut są miękkie i wyjątkowo wybrzmiewają na czarnym tle. Jednym słowem DAC na Wolfsonie zmiótł tego MX-DAC pod każdym względem i cieszę się, że tak się to wszystko potoczyło, że mogłem odkryć jego jakość na nowo 😀

DEWrDCw.jpeg

LQvEL6y.jpeg

BZlcKWj.jpeg

CPkxYAl.jpeg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widze odpowiedni temat watku, wiec wklejam fotki z moimi obecnymi (sa od ponad roku) konstrukcjami, tj. odgrodami, choc kiedys juz zamiescilem w innym watku dotyczacym open baffle. Jesli jacys koledzy byliby zainteresowani jak graja takie konstrukcje i chcieliby posluchac, to oczywiscie zapraszam. 

Ukryta Zawartość

IMG_20230921_181938.jpg

IMG_20230922_103530.jpg

IMG_20230922_103548.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Tal napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zbudowanym na sztandarowej kości Wolfson WM8741, którego dziś rano porównywałem bezpośrednio łeb w łeb z Musical Fidelity MX-DAC... cóż Musical w stosunku do mojego DACa DIY wydawał się mimo wszystko bardziej sterylny, sztuczny i suchy. Po przełączeniu na Wolfsona natychmiast usłyszeć można większą kulturę brzmienia. Dźwięk jest bardzo analogowy, miękki i gładki więc i barwa jest bardziej zaznaczona. Dużym plusem tego przetwornika jest również dobra szczegółowość podana w plastyczny sposób. Tego DACa nie można określić słowem jasny, a mimo to niczego nie zacienia. Wysokie tony to również jego mocny atut są miękkie i wyjątkowo wybrzmiewają na czarnym tle. Jednym słowem DAC na Wolfsonie zmiótł tego MX-DAC pod każdym względem i cieszę się, że tak się to wszystko potoczyło, że mogłem odkryć jego jakość na nowo 😀

DEWrDCw.jpeg

LQvEL6y.jpeg

BZlcKWj.jpeg

CPkxYAl.jpeg

Naprawdę pięknie się te kolumny na tych podstawkach prezentują, nóżki standów całość super. Mi teraz rzucił się w czy dac od fezza z lampizatorem. Jestem bardzo ciekaw jego grania czy jest bardziej w stronę gładkości analogu czy jednak sterylny dokładny 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Mikolaj1212 napisał:

Naprawdę pięknie się te kolumny na tych podstawkach prezentują, nóżki standów całość super. Mi teraz rzucił się w czy dac od fezza z lampizatorem. Jestem bardzo ciekaw jego grania czy jest bardziej w stronę gładkości analogu czy jednak sterylny dokładny 

Dziękuję Mikołaj 🙂 tak to Equinox EVO i przyznam, że również jest w kręgu moich zainteresowań, gdyby udało się Tobie go posłuchać nie zapomnij podzielić się opinią.

W dniu 22.11.2024 o 14:21, Tal napisał:

Wymieniłem na bardziej audiofilski dywan 😁 bo poprzedni mnie drażnił. 

Subwoofer ciągle wyłączony 🙂 

Od razu słychać że to Naim. Co za werwa! U mnie ten kawałek gra o wieeeeeeeeele wolniej! 😄 Jakby Naim chciał szybko odegrać kawałek i iść na fajka. A Sugden się tym delektuje, mieli powoli... Proszę,  wrzuć na YT dla porównania "Calling Elvis" na Wolfsonie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

20 godzin temu, il Dottore napisał:

Od razu słychać że to Naim. Co za werwa! U mnie ten kawałek gra o wieeeeeeeeele wolniej! 😄 Jakby Naim chciał szybko odegrać kawałek i iść na fajka. A Sugden się tym delektuje, mieli powoli... Proszę,  wrzuć na YT dla porównania "Calling Elvis" na Wolfsonie.

Zgodnie z prośbą 🙂 

1 godzinę temu, Tal napisał:

Zgodnie z prośbą

Wielkie dzięki! 🙂 

Niestety - po tych filmikach nie jestem w stanie wyłapać przewag Wolfsona nad MF. Ogółem jednak wydaje mi się, że mógłbyś spróbować w swoim systemie przetwornika bez oversamplingu z lampowym buforem. Dostaniesz więcej "mięsa" - będzie lepsze nasycenie, dźwięk będzie większy  i pojawi się wrażenie bezpośredniej obecności artystów.

Ukryta Zawartość

Od właściwego przetwornika w systemie właściwie wszystko zależy.

A temu Naimowi dobrze lampka zrobi.

Ty masz V-Linka więc bez problemu podepniesz się do wejścia koaksjalnego dowolnego przetwornika.

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

36 minut temu, il Dottore napisał:

Wielkie dzięki! 🙂 

Niestety - po tych filmikach nie jestem w stanie wyłapać przewag Wolfsona nad MF. Ogółem jednak wydaje mi się, że mógłbyś spróbować w swoim systemie przetwornika bez oversamplingu z lampowym buforem. Dostaniesz więcej "mięsa" - będzie lepsze nasycenie, dźwięk będzie większy  i pojawi się wrażenie bezpośredniej obecności artystów.

Ukryta Zawartość

Od właściwego przetwornika w systemie właściwie wszystko zależy.

A temu Naimowi dobrze lampka zrobi.

Nie wykluczam takiego DACa, bo akurat zalety tego typu przetworników są zgodne z moimi oczekiwaniami, więc w przyszłości z pewnością sprawdzę takie rozwiązanie. Obecnie jestem bardzo zadowolony z efektu i choć rzeczywiście trudno aby przez YouTube wyłapać różnicę to najbardziej jestem usatysfakcjonowany z uzyskanej barwy brzmienia dzięki temu DACowi na Wolfsonie. Fortepian wybrzmiewa barwnie jest i nasycony, miękki i gładki. Bardzo mi się podoba to plastyczne i analogowe brzmienie tego zestawu. Słuchanie jazzu to poezja i wielka przyjemność.

Na Twoim filmiku czuć, że Cohen jest dojrzałym i zmęczonym facetem, który wypalił w swoim życiu nie jedną paczkę papierosów i wypił nie jedną butelkę whisky, są emocje. Koncepcja jaką przyjąłeś w budowaniu swojego systemu myślę, że ma sens i niewątpliwie daje mnóstwo przyjemności w odkrywaniu muzyki. Mam na myśli konstrukcje w klasie A oraz DAC z buforem lampowym.

Tak się składa, że miałem tą przyjemność posiadać końcówkę mocy Accuphase P-260, która mogła pracować w klasie A (30W). Kontakt z nią i jej brzmienie to były metafizyczne doznania, przepiękne brzmienie i tak wciągające, że nie chciało się ani na moment odrywać od muzyki. Kto wie, czy kiedyś nie wrócę do niej, bo 2 już miałem 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

W dniu 25.11.2024 o 16:44, Lutek napisał:

Widze odpowiedni temat watku, wiec wklejam fotki z moimi obecnymi (sa od ponad roku) konstrukcjami, tj. odgrodami, choc kiedys juz zamiescilem w innym watku dotyczacym open baffle. Jesli jacys koledzy byliby zainteresowani jak graja takie konstrukcje i chcieliby posluchac, to oczywiscie zapraszam. 

Ukryta Zawartość

IMG_20230921_181938.jpg

IMG_20230922_103530.jpg

IMG_20230922_103548.jpg

Brawo:)

Co jest źródłem ? Jaki metraż ?

I gdzie kolega mieszka ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Ogółem jednak wydaje mi się, że mógłbyś spróbować w swoim systemie przetwornika bez oversamplingu z lampowym buforem

a tak zapytam z ciekawości. zupełnie ogólne pytanie. czy robi (dużą) różnicę bufor lampowy - zastosowany w przetworniku a w przedwzmacniaczu?

a ktoś pamięta sławnego "prosiaczka" 😉 musical fidelity?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ro35
1 godzinę temu, Tal napisał:

końcówkę mocy Accuphase P-260, która mogła pracować w klasie A (30W)

W stopce mam wyłącznie tekst reklamowy Szemis Audio. 😄 Tak naprawdę to za dużo słyszałem znakomitych konstrukcji w klasie AB, żeby prowadzić jakąś krucjatę na rzecz Pure Class A.

Ze używam Sugdena (już drugiego z rzędu) to jest wyłącznie wyraz moich prywatnych preferencji. A21 to jedyny znany mi sprzęt zapewniający dźwięk takiej klasy za tak niską cenę. I tyle. To połączenie czystości z dokładnością (choć bez zbędnej szczegółowości) i nasyceniem , nieskończony komfort słuchania są dla mnie bezcenne. Tym bardziej, że obecna wersja Signature to istotny postęp w stosunku do poprzedników. Dźwięk z Signature jest dużo większy i czystszy.

Ale o wzmacniacz spierać się nie zamierzam.

Natomiast jestem zaprzysięgłym fanem przetworników wielobitowych. Moim zdaniem tu akurat jest pełne uzasadnienie  do uogólnień. Delta/Sigma zabija muzykę a Multibit ją odtwarza. A jak dostanie lampkę na wyjściu to już wgl miodzio! 🙂

W dniu 25.11.2024 o 16:44, Lutek napisał:

Ukryta Zawartość

IMG_20230921_181938.jpg

IMG_20230922_103530.jpg

IMG_20230922_103548.jpg

W jakim metrażu one grają? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, ro35 napisał:

a tak zapytam z ciekawości. zupełnie ogólne pytanie. czy robi (dużą) różnicę bufor lampowy - zastosowany w przetworniku a w przedwzmacniaczu?

Niekoniecznie bufor. Układ wyjściowy przetwornika można po prostu zbudować na lampach. U mnie jest hybryda: wzmacnia opamp (niby konstruktor zapewnia, że traktuje opamp jak tranzystor) a w przetwornikach firmy SW1X też jest tranzystor, ale ruski - germanowy a dopiero potem idzie lampowy bufor, ale są przetworniki z pełnym dyskretnym wyjściem lampowym bez żadnych półprzewodników).

Generalnie chodzi o wprowadzenie zniekształceń.  Poważnie. Tranzystor też zniekształca sygnał (choć mniej, niż lampa) ale generuje inne dominujące harmoniczne. Te harmoniczne z lampy są przyjemniejsze dla naszej psychofizjologii i dźwięk "lampowy" odbieramy jako ciepły, komfortowy i przyjemny.

Ale co za dużo, to niezdrowo! I na przykład w moim przetworniku najbardziej cenione są na wyjściu nie lampy generujące stereotypową bułę i kluchę, tylko lampy szybkie i przejrzyste. Wtedy jest wilk syty i owca cała! 🙂 

Generalnie: każde urządzenie lampowe jest tylko i aż tak dobre, jak zastosowane w nim lampy. Jak największa przejrzystość, jak najmniej zniekształceń. A te zniekształcenia których już za nic nie da się uniknąć będą przyjemne dla ucha, więc niech sobie będą. I tak zagra fajnie.

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Niekoniecznie bufor. Układ wyjściowy przetwornika można po prostu zbudować na lampach. U mnie jest hybryda: wzmacnia opamp (niby konstruktor zapewnia, że traktuje opamp jak tranzystor) a w przetwornikach firmy SW1X też jest tranzystor, ale ruski - germanowy a dopiero potem idzie lampowy bufor, ale są przetworniki z pełnym dyskretnym wyjściem lampowym bez żadnych półprzewodników).

Generalnie chodzi o wprowadzenie zniekształceń.  Poważnie. Tranzystor też zniekształca sygnał (choć mniej, niż lampa) ale generuje inne dominujące harmoniczne. Te harmoniczne z lampy są przyjemniejsze dla naszej psychofizjologii i dźwięk "lampowy" odbieramy jako ciepły, komfortowy i przyjemny.

Ale co za dużo, to niezdrowo! I na przykład w moim przetworniku najbardziej cenione są na wyjściu nie lampy generujące stereotypową bułę i kluchę, tylko lampy szybkie i przejrzyste. Wtedy jest wilk syty i owca cała! 🙂 

Generalnie: każde urządzenie lampowe jest tylko i aż tak dobre, jak zastosowane w nim lampy. Jak największa przejrzystość, jak najmniej zniekształceń. A te zniekształcenia których już za nic nie da się uniknąć będą przyjemne dla ucha, więc niech sobie będą. I tak zagra fajnie.

Na własnych uszach się przekonałem, że kondensatory na wyjściu analogu lampowego DAC r2r mają równie mocny wpływ na brzmienie co lampy. 

Również kondensator na filtracji zasilania potrafi wnieść ogromne różnice.

Koledzy niesłyszący mogą się oburzać i powoływać na pomiarofilstwo, kompletnie mi to powiewa 😃

P.s. Audio Note Kaisiei nie bez powodu tyle kosztuje jak komuś zależy na rozdzielczości i detalu kosztem analogowego brzmienia. 

Edytowane przez Ajothe
20 minut temu, Ajothe napisał:

kondensatory na wyjściu analogu lampowego DAC r2r mają równie mocny wpływ na brzmienie co lampy. 

Święta racja! Bardzo popularnym modem przetworników MHDT jest wymiana kondensatorów i rezystorów na markowe - wówczas (PODOBNO!!! 🙂 dostaje się sprzęt, który konkuruje bez kompleksów z najlepszymi. Fora są pełne opisów modów MHDT, także pole do popisu dla dłubaczy jest nieskończone.

W dniu 22.11.2024 o 20:24, Tal napisał:

Filtr w MX-DAC wprowadza słyszalne zmiany. Do wyboru jest filtr 1 oraz 2 i ten pierwszy oferuje neutralne niczym nie zaakcentowane brzmienie z kolei filtr 2 ma przede wszystkim trochę wycofaną górę i ogólnie jego brzmienie jest bardziej spokojne i stonowane. Idealnie nadaje się do „cywilizowania” starych metalowych płyt 🙂

Witam,

aktualna promocja też spowodowała, że kupiłem MX DAC. Nie dotarł jeszcze do mnie, a Ty już go trochę poznałeś Czy zasilacz pozostawiasz fabryczny, czy zamierzasz zmienić na jakiś lepszy np. tomanka?

1 godzinę temu, sul76 napisał:

Witam,

aktualna promocja też spowodowała, że kupiłem MX DAC. Nie dotarł jeszcze do mnie, a Ty już go trochę poznałeś Czy zasilacz pozostawiasz fabryczny, czy zamierzasz zmienić na jakiś lepszy np. tomanka?

W dniu 25.11.2024 o 15:44, Tal napisał:

Ukryta Zawartość

Także ja zwróciłem tego MX-DAC, bo mój przetwornik na Wolfsonie dzielnie się broni na tle DACów nawet do +/- 5 tyś. Ten MX-DAC nie jest zły, a już szczególnie w obecnej promocyjnej cenie to całkiem atrakcyjny przetwornik, jednak ja wolę bardziej miękkie i analogowe brzmienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

15 godzin temu, max720 napisał:

Brawo:)

Co jest źródłem ? Jaki metraż ?

I gdzie kolega mieszka ?

Ostatnio mysle o strimingu, ale - w tej chwili - zrodlem jest odtwarzacz CD Rotel RCD 971, a wzmacniacz, to rowniez Rotel RA985 BX. Przed nim byla lampa Cayin A88T. Odgrody graja w 30 mkw - to informacja tez dla "Kamilus-a".                               A moje miejsce zamieszkania, to Krzyż Wielkopolski. Mala miejscowosc, ale z wezlowa stacja PKP i z wielu stron Polski mozna dojechac pociagami bezposrednimi.

16 minut temu, Tal napisał:

Także ja zwróciłem tego MX-DAC, bo mój przetwornik na Wolfsonie dzielnie się broni na tle DACów nawet do +/- 5 tyś. Ten MX-DAC nie jest zły, a już szczególnie w obecnej promocyjnej cenie to całkiem atrakcyjny przetwornik, jednak ja wolę bardziej miękkie i analogowe brzmienie.

Ok, dzięki za informację.

Potestuję i zobaczę co dalej.

2k nie jest kwotą wygórowaną.

Pozdrawiam 

Edytowane przez sul76
  • Pokaż nowe odpowiedzi