Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Luxman L-210

Tumak5

Rekomendowane odpowiedzi

Wtrącę swoje 3 grosze... Dla mnie osobiście "tuning" wzmacniaczy Luxmana to jakaś nieprawdopodobna bzdura. Wprawdzie nie znam L210, choć niedawno udało mi się takowego zakupić za 100zł, jako dawcę tranzystorów na wszelki wypadek :) ale mam teraz L-410. Konieczna była oczywiście wymiana wszystkich małych kondensatorów, w moim przypadku na FC, kilka Nichiconów, natomiast te, którymi fabrycznie były "elny for audio" na BG N. Przy okazji mania wszystkiego na wierzchu przeczyściłem oczywiście wszystkie łącza, styki itd. Nie wiem jeszcze jedynie, czy się dobrać do przekaźnika, nie wiem czy jest jeszcze takowy gdzieś produkowany, czy może warto ten rozebrać i przeczyścić. Ale gra to tak, że olewam jakiekolwiek zmiany w konstrukcji wzmacniacza - nie wymieniam gniazd, przewodów, nie omijam preampa, nie przelutowywuje elementów cyną ze srebrem i nie robie żadnych jakichkolwiek innych "poprawek". Moim zdaniem to nie ma najmniejszego sensu, w tej chwili gra to pięknie, a doprowadzić ten projekt do jednego z wielu? To może lepiej od razu kupić coś z wielu, a nie grzebać w Luxmanie...

pozdr.

Nie chciałem pierwszy aby nie wszczynać nowej wendety, ale - chłodnica mi się gotuje jak widzę takie 'miszczostwo'.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• 11 miesięcy później...

witam. chcialbym odswierzyc luxmana l-400, w zwiazku tym mam pytanie czy wogole warto?elektronik ze mnie zaden ale lutowac potrafie. chcialem wymienic mniejsze kondensatory, no i z tym jakos sobie poradze czytajac poprzednie wpisy. problem polega na tym co zrobic z diodami w zasilaniu, albo inaczej, ktore to elementy? :p, czy to sa te 4 czarne co zaznaczylem na czerwono?(sory za slaba jakosc) jakie powinny miec parametry te diody zeby pasowały? na zielono to chyba preamp gramofonowy a znim narazie nic nie chce robic..jesli sie myle prosze mnie poprawic,i wszelkie sugestie mile widziane. oczywiscie moglbym oddac wzmak do fachowca ale kosztowal nieco ponad 300zl a pewnie fachowiec wzialby conajmniej ze dwa razy tyle .z gory dzieki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

halo koledzy podpowiedzcie cos, jeszcze pytanie czy jak zastapie zwykly kondensator np. elna kondensatorem bipolarnym to nie stanie sie nic zlego? moze ma ktos tego luxmana ja mam wrazenie ze na niektorych plytach jest duzo brudu i piachu w gorze, czy moze to wynikac ze starosci czy one po prostu tak maja?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.