Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie antyskatingu - moja metoda.

tungsol

Rekomendowane odpowiedzi

>>Yul

"tak jak czas ekspozycji i przesłona w fotografii"

A to ładne porównanie :)

Ostatnio dostałem od kumpla Lubitelka (średni obrazek) i pomimo, że "szkła" ma plastykowe, to i tak rozkłada na łopatki moją Prakitcę :)

Co do sypania sybilantami, do sprawa jest mocno skomplikowana, bo ma tu znaczenie wszystko: antiskating i siła nacisku, trochę także VTA, niemniej ważna jest - a z mojego doświadczenia wynika, że chyba ważniejsza od wspomnianych do tej pory przeze mnie zmiennych - jakość szlifu (zastosowanie sfery jest rozwiązaniem połowicznym), również ramię ma znaczenie (bardzo ważna zmienna) i dopasowanie wkładka - pre.

Ale są płyty tak źle nagrane, że chyba ciężko znaleźć sprzęt na którym zagrają w 100% czysto.

pozdrawiam!

PS: no i jeszcze ustawienie stycznej ma niemałe znaczenie. Ja używam czegoś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

u mnie sprawdza się rewelacyjnie! Jak to powiedział chyba tungsol: uniwersalne szablony są do niczego.

Ukryta Zawartość

synromka, 14 Wrz 2007, 14:24

>PS: no i jeszcze ustawienie stycznej ma niemałe znaczenie. Ja używam czegoś takiego:

>

>

Ukryta Zawartość

>

>u mnie sprawdza się rewelacyjnie! Jak to powiedział chyba tungsol: uniwersalne szablony są do

>niczego.

Ale to przeciez uniwersalny szablon oparty o punkty Baerwalda.

Ukryta Zawartość

Yul

>Jeśli antyskating zupełnie wyłączymy, to nastąpi utrata kontaktu z prawą ścianą i zniekształcenia

>będą dobiegały z prawego kanału (jak pisze lenin). "Króluje" wówczas siła skatingowa (ściągająca do

>środka), i ona odpowiada za rozkład sił działających bocznie na ramię. Jeśli antyskating ustawimy na

>wartość maksymalną (nieadekwatną do siły nacisku), to osłabi się kontakt lewej krawędzi roboczej z

>lewą ścianą i zniekształcenia usłyszymy z lewego kanału.

W przypadku mojego ramienia wyłączenie biasu/anti-skate/ nie powoduje utraty kontaktu ze ścianką

prawą (prawym kanałem/zewnętrzną stroną rowka). Wprost przeciwnie. Dlaczego?

Producent podaje w manualu, że: "This alignment (cartridge tracking force adjustment) should be made with the anti-skating knob to zero. NOTE: Even at zero there will be some small residual anti-skating force. therefore it may be also necessary to gently touch the arm bearing carrier to stop the arm moving outwards"

Dlatego zwiększając (od 0 do max. 2) wartość na suwaku bias/anti-skate zmniejszam działanie tej siły (odśrodkowej). Ustawienie tego suwaka na wartości równej sile nacisku teoretycznie zapewnia równe prowadzenie (np, 1,3) Dlatego szybko sprostowałem co napisałem, obawiając się błędnego zrozumienia.

Jak to rozumiesz?

Jeśli antyskating ustawimy na

>wartość maksymalną (nieadekwatną do siły nacisku), to osłabi się kontakt lewej krawędzi roboczej z

>lewą ścianą i zniekształcenia usłyszymy z lewego kanału.

Wydaje mi się, że siła dośrodkowa wzmacnia kontakt ścianki igły z lewą/bliżej środka ścianką rowka/lewym kanałem? Z pozostałymi wnioskami w Twojej wypowiedzi się zgadzam, ale widzę, że metodologię

mamy trochę inną... a może nazewnictwo? :) na co zwraca uwagę wojciechb01.

Powinniśmy zacząć dyskusję od precyzyjnej definicji tych pojęć...

amazarak, 14 Wrz 2007, 14:36

>Raczej chodziło mi o pomiar ilości zniekształceń w czystym tonie...

Ciekawe:)

Jak więc definiujesz "czysty ton" w sensie technicznym, postaram się zrozumieć, choć techniczny nie jestem ;)

>>lenin

Jasne, to jest Baerwald, ale czy jest on uniwersalny? Każdy może go zastosować, w tym sensie uniwersalny, ale nie do wszystkiego się on nadaje, z SME 3009 pracuje świetnie.

pozdrawiam.

>tungsol, 14 Wrz 2007, 15:50

>Jak więc definiujesz "czysty ton" w sensie technicznym, postaram się zrozumieć, choć techniczny nie

>jestem ;)

To oczywiście nie moja definicja, bo akurat "czysty ton", w przeciwieństwie do wielu organoleptyczno-audiofilskich sformułowań jest bardzo precyzyjnie zdefiniowany w akustyce... Chodzi po prostu o niezniekształconą sinusoidę. W odniesieniu do twojej propozycji pomiaru:

>Jeśli system zaliczy czysty ton 4,000 Hz przy +14dB w odniesieniu

>do charakterystyki standardu RIAA w obu kanałach w tym teście to mamy już powody do wielkiej satysfakcji.

wystarczy sprawdzić zawartość częstotliwości harmonicznych analizatorem widma dla takiego właśnie sygnału testowego (na analizatorze powinien być widoczny pojedynczy prążek na 4000 Hz). Wydaje mi się że pomiar na słuch może być tu mało wiarogodny, bo pamiętam z wykładów że słuch ludzki jest właśnie najmniej czuły przy badaniu czystymi tonami np. jeśli chodzi o natężenie dźwięku, więc podejrzewam że z wychwyceniem na ucho zniekształceń może być podobnie. W tej sytuacji ufałbym bardziej sprzętowi pomiarowemu niż swojemu uchu, szczególnie że można się podpiąć bezpośrednio do wkładki, omijając w ten sposób 90% toru akustycznego.

Jedyny ból to oczywiście koszt urządzenia. Dobry analizator jest pioruńsko drogi, z tego co się orientuję nawet kilkukrotnie droższy niż oscyloskop.

Pozdrawiam

Amazarak,

musiałbyś posłuchać tego testu to jest noizzzz, nie jakieś tam audiofilskie smaczki;)

Wracjąc do testu analizatorem widma. Co powiesz na szum o jednostajnej energii na oktawę (-3dB),

z limitem pasma 40-15,000Hz?

pozdrawiam

>musiałbyś posłuchać tego testu to jest noizzzz, nie jakieś tam audiofilskie smaczki;)

Bo tak naprawdę jak od zawsze żyję w przekonaniu że sygnały testowe nagrywane na takich płytach służą właśnie do dokonywania pomiarów sprzętem pomiarowym a nie na słuch... Przecież niektórymi to można z łatwością głośniki popalić.

>Co powiesz na szum o jednostajnej energii na oktawę (-3dB),

>z limitem pasma 40-15,000Hz?

Nie wiem do końca co chcesz ode mnie na ten temat usłyszeć :-) Powiem tyle: taki test powinien pozwolić wykryć podbicia tudzież tłumienia w tym paśmie. Na ekranie przyrządu powinna być widoczna w miarę równa linia pozioma w tym zakresie. Oczywiście wiadomo że zawsze będzie trochę poszarpana ale nie powinno być wyraźnych "górek" ani "dołków". Oczywiście chodzi o sygnał po korekcji, oryginalny sygnał z wkładki będzie wzrastał zgodnie z krzywą RIAA, co bardzo utrudni jego diagnozowanie.

Ten test nie powie za wiele o zniekształceniach, raczej o prawidłowych wartościach amplitud. Jeśli dostaniemy równy jak stół wykres, znaczy że wkładka oraz korekcja RIAA zgrywają się prawidłowo. Jeśli będą jakieś podbicia może to wskazywać np. na pojawianie się rezonansu L wkładki + C interkonektu.

Na zniekształcenia raczej tony czyste, w kilku punktach, np. 100Hz, 1000 Hz, 4000 Hz, 10000 Hz, 20000 Hz. Tylko nie wiem czy dostępne są płyty z takimi sygnałami.

Pozdrawiam

sa takie plyty testowe brujel -a z szumami rózowymi.mam płyte do intermodulacji amerykanską i niemiecka.Do ustawiania wkladek płyte mono-niemiecka.Ciekawe że nikt nie chce korzystać z już opracowanych metod.Wydawałoby sie najprostszych.

amazarak, 14 Wrz 2007, 17:13

>>musiałbyś posłuchać tego testu to jest noizzzz, nie jakieś tam audiofilskie smaczki;)

>

>Bo tak naprawdę jak od zawsze żyję w przekonaniu że sygnały testowe nagrywane na takich płytach

>służą właśnie do dokonywania pomiarów sprzętem pomiarowym a nie na słuch... Przecież niektórymi to

>można z łatwością głośniki popalić.

Dlatego zwróć proszę uwagę na podany limit pasma 40-15,000Hz? Dla bezpieczeństwa mniemam,

a tak w ogóle to sobie tego nie wymyśliłem tylko jest to określenie szumu różowego,

który jak twierdzi autor testowej płyty może stanowić pzredmiot analizy analizatorem widma.

Ciekawe, prawda?

Testy opisane w moim pierwszym poście to 400Hz-owe ścieżki o kształcie sinusoidy, więc

służą one do inspekcji słuchowej, inspekcja wizualna dochodzi przy ustalaniu rezonansu wkładka/ramię;)

pozdr.

Yul, 13 Wrz 2007, 13:32

>Mistrzowie !

>Proste pytanie: jak sypie sybilantami np. z lewgo kanału to zwiększyć czy zmniejszyć siłę

>antyskatingową ?

A propos Twojej podpuchy Yul, napisałem:

" (...) gdy ustawiłem zbyt duży antyskating, to w przypadku opisanego testu wywala wkładkę w środek lub mają miejsce przy mniej krytycznej wartości symultaniczne zniekształcenia sygnału w obu kanałach."

by sprostować:

"Od razu sprostowanie (przepraszam za skrót, bo piszę szybko):

gdy ustawiłem zbyt dużą wartość na podziałce bias/anti-skate/ ramienia, to w przypadku opisanego testu wywala wkładkę w środek lub mają miejsce przy mniej krytycznej wartości symultaniczne zniekształcenia sygnału w obu kanałach."

Znalazłem w końcu oryginalną definicję pojęcia BIAS nie wiedzieć czemu podawanego jako bias/anti-skate

pzrez Regę i innych producentów, powodujące zamieszanie w nomenklaturze.

Potwierdza to moje obserwacje, o których pisałem, a które odpowiadają na pytanie Yula:

BIAS - właściwa geometria ustawienia ramienia pozwalająca na to, by istniała siła mająca zawsze tendencję do

przesuwania igły (pomijając rowki) w stronę środka płyty. To jest nazywane biasem i musi być kompensowane,

tak by igła mogła z równą siłą naciskać na obie ścianki rowka.

Wybaczcie małopoetyckie tłumaczenie, ale dlaczego to nie jest nazywane "bias(skating)

a nie np. "skating/antiskating" ? Dziwne, ale i tak praktyka zwycięża!!

> tungsol, 14 Wrz 2007, 18:02

>a tak w ogóle to sobie tego nie wymyśliłem tylko jest to określenie szumu różowego,

Nieprawda. Ograniczenia, tak jak napisałeś, mogą służyć bezpieczeństwu sprzętu, ale nie mają nic do tego czy szum jest różowy czy nie:

Ukryta Zawartość

Do testu charakterystyki uważam że lepszy byłby szum biały.

> 400Hz-owe ścieżki o kształcie sinusoidy, więc służą one do inspekcji słuchowej

Nie bardzo rozumiem przesłanki na podstawie których dokonujesz tej implikacji. Dlaczego uważasz że sygnały sinusoidalne są specjalnie predysponowane do inspekcji słuchowej?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

>Amazarak,

>Nieprawda. Ograniczenia, tak jak napisałeś, mogą służyć bezpieczeństwu sprzętu, ale nie mają nic do

>tego czy szum jest różowy czy nie:

>

Ukryta Zawartość

Oczywiście, że nie mają, ale po to takie pasmo zastosowano - to uwaga praktyczna;)

Definicję podałem prawidłowo, tak? Zamieniasz oktawy na Hz i masz Szum biały:)

Nie chce mi się za bardzo opisywać punkt po punkcie "konstrukcji" testów, bo prowadzi to

do "łapania za słówka" i akademickiej dyskusji w kontekście analizatorów widma,

których użycie jest sytuacją skrajnie rzadką w praktyce domowej.

Zwłaszcza, ze w pewnym sensie relacjonuję od strony techn. opis producenta takiego testu.

Wrażenia z praktycznego stosowania już opisałem:))

>sygnały sinusoidalne są specjalnie predysponowane do inspekcji słuchowej?

Zauważ proszę, że napisałem "ścieżki" (przyp. w sensie fizyczne rowki) o kształcie sinusoidy" - a nie "sygnały".

Widzisz, w takiej dyskusji musimy być skrajnie precyzyjnymi, jeśli zamienimy znaczenia czy

użyjemy eufemizmu lub kolokwializmu zmienimy sens wypowiedzi interlokutora.

Postaram się wrzucić zdjęcie jeśli Cię to interesuje.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Antyskating to chyba większość ma ustawiona na chybił trafił.Mam w swoim gramofonie takie pokrętło od tego ale różnica w odtwarzaniu jest prawie żadna czy jest zero czy 3.Nacisk jest najważniejszy.Miałem natomiast kiedyś Fonice GS 500 nawet nie było tam regulacji AS a grała wprost doskonale aż szkoda że ja sprzedałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

T-Bolt, 26 Wrz 2007, 22:15

Sprawdź czy w ogóle prawidłowo działa u Ciebie ten antyskating.

Przy nacisku rzędu 1,7g i ustawieniu antyskatingu na wartość 3 powinny wystąpić problemy ze śledzeniem rowka.

Ramię będzie ciągnęło na zewnątrz.

>>T-Bolt

Im "lepsza" (czyt. droższa) wkładka, tym zasadniczo bardziej wrażliwa na ustawienie antuskatingu. Przy prostych wkładkach i prostych ramionach ma to małe znaczenie. Poza tym znaczenie ma też treść płyt - przy "łatwej" dla gramofonu płycie i przy źle ustaionym antiskatingu możesz nie zauważyć żadnego pogorszenia, przy klasyce, przy "wokalistyce" i innych "trudniejszych" dla gramofonu dzwiękach ustawienie antiskatingu zaczyna być słyszalne, czasem wyraźnie.

pozdrawiam!

>>>T-Bolt,

To czy masz antyskating ustawiony dobrze czy źle (skoro nie słyszysz różnic), okaże się niestety po niewczasie. Nadmierna siła skatingowa (ściągająca do środka) lub antyskatingowa (wypychająca ramię na zewnątrz), doprowadzi po pewnym czasie do zniszczenia jednej ze krawędzi roboczych igły i przeobrażenia jej w płaską "ściankę".

• 9 miesięcy później...

Podlacze sie do tego watku.

Ramie Bluenote B-5 Signature, w instrukcji ktorego jest napisane o antiskatingu tak...

Poprzedni wlasciciel gral bez antiskatingu, ja rowniez nie instalowalem ciezarka i chociaz na pustym fragmencie plyty ramie szybciutko zjezdza do srodka to w czasie gry wszystko slychac rownomiernie i wydaje mi sie ze gra dobrze, co o tym myslec??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There is not the possibility to adjust the anti-skate force but it can be adjusted the virtual azimuth one moving its out of axis holed counterweight.

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...

Ja kiedyś próbowałem na zwykłej szybie ale to jest niemiarodajne igła musi być w rowku

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wełniany, 30 Kwi 2009, 22:40

>Ja kiedyś próbowałem na zwykłej szybie ale to jest niemiarodajne igła musi być w rowku

Ciekawe jak wyregulujesz w rowku... Oscyloskop? Płyta testowa?

k.mik, 30 Kwi 2009, 22:53

Teraz mnie to nie boli mam napęd liniowy ;)Ale koledzy wcześniej dobrze pisali co i jak dla tego warto poczytać

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 2 miesiące później...

Ciekawy wątek ale skomplikowane metody. Wg. mnie najpraktyczniejsza metoda to jednostronny winyl. Bezpiecznie, szybko i miarodajnie, bez oscyloskopów, analizatorów i płyt testowych. U mnie się sprawdza a późniejsza weryfikacja "na słuch" to potwierdza.

Dzisiaj ustawiałem antyskating w nowym SL-1200. Standardowa głowica z 4.8-gramową wkładką Denona DL-160 plus dodatkowym 4g balastem, wszystko wyważone na zalecany przez Denona nacisk 1.6g. Metoda na jednostronny vinyl dała rezultat ustawienia antyskatingu na 5.2. Jak widać zalecenia producenta dotyczące ustawienia aktiskatingu na wartość odpowiadająca wyważeniu można między bajki włożyć. W każdym razie przy takim ustawieniu głowica stoi w miejscu jak wryta w dowolnym płyty przy dowolnych obrotach. Zastanawiam się czy ta nadwyżka nie jest spowodowana dodatkowym 4g balastem. Ktoś z was ustawiał antyskating na podobny vinyl i jakie mieliście wyniki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chiałbym kolegom oszczędzić rozczarowań przy niefachowym korzystaniu z gładkiej płyty do ustawiania antyskatingu. Proponuję poczytać wątki podobne (numerki są z boku, przy wykazie tematów zakładki Analog). Dla tych którzy chcą czytać jak najmniej: temat 25280, mój wpis z 6.1.2009 21.46 Wiem, ze to brzydko samemu sie cytować/zalecać ale chyba nie ma sensu abym pisał to samo po raz niewiadomo który.

Profee, bardzo to wszystko mądre co piszesz. Ja natomiast preferuję proste i skuteczne metody dla entuzjastow muzyki a nie pracę doktorską na powyższy temat. Znakomita większość ludzi którzy mają gramofon z antiskatingiem nie ma pojęcia jak wazna jest jego kalibracja. A przy prawidłowym wyważeniu wkładki i ustawieniu siły ncisku, metoda na płaską płytę jest najprostrza i daje najlepsze wyniki. Jedyny warunek to taką płytę zdobyć albo pożyczyć i poświęcić parę minut czasu na kalibrację.

Przedstawione metody na słuch, czy z dodatkowym sprzętem są subiektywne i nie usuwają przyczyny problemu ale maskują jego skutki. Te analizy barwy dźwięku to tak jakby powiedzieć niedosłyszącemu na jedno ucho, żeby ustawił prawidłowo balans stereo. Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.