Skocz do zawartości
IGNORED

jbl e80, co są warte?

jbmar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowy, co wiąże się z nieznajomością forum

Mam zapytanie, co wniesie zmiana kolumn wharfedale crystal 30 na jbl e80, lubię pięknie sprzedaną muzykę, co nie znaczy, że stać mnie na każdy jej szczegół, dodam przy tym, że posiadam, (co prawda nic specjalnego) amplituner NAD 705, w kolumnach które posiadam drażni mnie tylko ten (pudełkowy bas ), poza nim muzyka brzmi pięknie, myślę, że może jest to spowodowane wielkością pokoju (30 m2), Kiedyś, gdy kupowałem obecne kolumny, usłyszałem jbl E-30, spodobało mi się w nich to, że mają więsze możliwości co do tonów wysokich i gdyby nie koleś, który mnie przekonał, po przez niskie tony i preferencje do mojej muzyki (głównie jazz, pop, większość wolnych kawałków) kupiłem właśnie te wharfdaile. No i właśnie tu tkwi problem, ciągle chodzi za mną dźwięk tych jbl 30, które pięknie dla mnie zagrały ( nie to żebym był znawcą dźwięku) konkretnie! :

co będzie jeżeli kupię E-80 i jaką wniesie zmianę do obecnych kolumn?

https://www.audiostereo.pl/topic/36150-jbl-e80-co-s%C4%85-warte/

80 graja troche inaczej wydaje mi sie po krotkim odsluchu- bardziej zrownowazenie, bardziej srednica ale tez z duza dynamika z tym ze cicho to juz jest lipa i tu np. lepiej wypadly Missionki 34 (tez fajne do duzego pokoju).

Witam jestem posiadaczem JBL E80. Potrafią zagrać dynamicznie z dobrym mięsistym basem ale warunkiem jest wzmacniacz któy te możliwości odkryje o czym sam niedawno się przekonałem. Wypożycz je koniecznie na odsłuch nie kupj w ciemno bo może się okazać że będziesz musiał zmieniać wzmacniacz. U mnie grały chwilę pod NADem ale to był cieniutki 302. Próbowałem DENONA PMA 860 ale bas nie był dobrej jakości. Dopiero stary model HK6600 się sprawdził

• 7 miesięcy później...

Pozbyłem się HECO victa 700 i planuję zakup czegoś lepszego...kierując się metodą iż kolumny nie mogą być tańsze niż elektronika bo to nie zagra. Jestem praktycznie zdecydowany na JBL E80...pomieszczenie mam 25m2...martwi mnie jedynie to że wielu ludzi twierdzi ze te kolumny wymagają potężnego wzmaka i ze nie potrafią grac cicho....hmm wiem że missiony m34i napewno dobrze grają cicho ale tu znowuż mógłbym żałować tego basu który pewnie w 25 metrach by byl nie slyszalny. Ale do rzeczy znalazlem w necie taką fotkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , to są jbl e80 ale jak widzę w bardzo ładnej kolorystyce szare maskownice czarne obudowy...widział ktoś ten model w Polsce ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trafia się to czasem jako JBL silver pack, dlatego nie wiem czy dostaniesz takie osobno, ale dziś wszystko możliwe. Co do samych kolumn, to potrzebują silnego i ciepło grającego wzmacniacza, bo posiadają trudny przebieg modułu impedancji spadający do ~3,4 ohm-a. Powoduje to, ze większość kinowych amplitunerów się wykłada, stąd niesłuszne często zbyt krzywdzące opinie o tych JBL-lach. Co do samego brzmienia, to warto samemu posłuchać, bo jest specyficzne i nie każdemu podpasuje. W tej klasie cenowej posiadają wybitną dynamikę, potrafią zrobić mega łomot, świetne do KD. Sprawdzają się naprawdę super w ostrzejszej muzyce rockowej. W kategoriach audiofilskich, czyli delektowanie się barwą, sceną itp. to można znaleźć bez trudu lepsze skrzynki. Jeszcze raz zachęcam do ich odsłuchu z dobrym wzmakiem. Pozdrawiam

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Kurta, podobają Ci się te ohydne czarno-szare paczki??? Już nawet buk ładniejszy, ale co kto lubi w sumie :) Ja się powtórzę po raz XXX, jak już Te E80 to koniecznie posłuchaj ich a Yamahą AX900 i fajnie jak by jeszcze było CD yamahy (1030 lub 1050/60). Nawet scena będzie z tych kolumieniek !!!!

Że już nie wspomnę jaki bałagan z pokoju zrobią Ci basem na 25m2 !! :))

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

no nie polecam tego zestawienia, hk970 to kiepawy zmak, zamulony dźwięk z E80 będzie tragedia

szczególnie w tej muzyce co wymieniłeś będzie wielka guma od majtufff, z hk970 fajnie gra tylko extremalny death/blackmetal

Nie odkrywam Ameryki twierdząc, że JBL lubi się z HK. Na podstawie własnych doświadczeń mogę jednak stwierdzić, że lepiej mieć klocek starszej daty - u mnie HK 680 sprawdził się sporo lepiej od nowym Harmanów.

Ukryta Zawartość

Na pokrewnym forum także toczy się podobna dyskusja. Jeżeli pominiecie posty związane z awanturą, która się tam wytworzyła, można przeczytać także wiele interesujących opinii.

Ukryta Zawartość

Wiatm

JBL e 80,90 sa calkiem spoko tylko do nich trzeba dobrac dobrze kable tzn ic, glosnikowy, i tez pradowy

E 80 sprawiaja wrazenie bardzie suchych

I jak JBL to polecal bym taka mate wyklejc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wykleic nia komore glosnika sredniotonowego

A co do jakosci wykonania jak bedziesz je katowac to JBL-ki lubia sie rozklejac, przod z glosnikami odpada od bocznych scian ale najpier strasznie zaczyna tluc

Ja mysle ze jbl wlasnie cos z e80,90 potrafia ladnie oddac charakter uczestniczenia w koncercie scena,bas,srednica,rownowaga tonalna czego nie moge powiedziec o e60 ktore nadaja sie maks do kina

I jeszcze chcialem napisac ze E80 maja miedziane kable a E90 maja aluminiowe alebo srebrne nie wiem, nie znam sie tak, wiem ze sa jasne moze posrebrzana miedz

Ukryta Zawartość

Witam,

JBL 80 słuchałem w SATURNIE czyli miejscu w którym nie da się dokładnie posłuchać, były podłączone do jakiegoś taniego ONKYO, Dzwięk był jakiś plastikowy, bardzo sztuczny jak dla mnie. Wszystko jakby grało razem, zlane... Ale tak jak mówie, raczej w tym miejscu nie można było dokonać prawidłowego odsłuchu

Ja mialem przyjemnosc(lub nieprzyjemnosc) posluchania E60, E90 i E100 z jakims HK. Sluchalem ich w gronie m.in Magnata Quantumow i Altea. Cantona GLE i innych takich tam budzetowek i jak dla mnie JBL na tle WSZYSTKICH sluchanych kolumny wypdal w ten sposob: BAs dudniacy, bardzo walący po klacie z dosc duzym wykopem, srednica gdzies zgubiona w basie. Wysokie wypadly chyba najlepiej. A ze wszystkich sluchanych kolumn polecam Cantona GLE lub Magnata Quantuma. Z calej gamy zagraly najrowniej i dosc podobnie choc dosc technicznie.

?👈

Kyle, 29 Kwi 2008, 13:24

>Co do tego "doboru kabli" - ... BUAHAHA

Nie wiem o co Ci chodzi

Kabelki to gdzies 40 % jakosci i charakteru dzwieku pozostale % to wzmak, cd, kolumny.

Nawet kable w scianach wymienilem na nowe z aluminiowych na miedziane (tylko w pokoju w ktorym jest sprzet) i okazalo sie ze jest tragicznie (splaszczylo srednice i byla mniejsza dzwiecznosc tak ja by gralo plasko) musialem zmieniac sieciowke do wzmacniacza

Ale widac ze Pan Kyle woli kupic pierwsze lepsze kable z gieldy elektronicznej z miedzi beztlenowej ktora po pol roku robi sie zielona

Co do jbl z harmanem to zeczywiscie moze byc bas dudniacy ale to w kwadratowych pomieszczeniach lub w zalalych do tych kolumn

Pozdrawiam

radeks0, 2 Maj 2008, 01:06

>Kyle, 29 Kwi 2008, 13:24

>>Co do tego "doboru kabli" - ... BUAHAHA

>

>Nie wiem o co Ci chodzi

>Kabelki to gdzies 40 % jakosci i charakteru dzwieku pozostale % to wzmak, cd, kolumny.

Nastepny "oswiecony"....

Wez Ty sie lepiej zastanow co piszesz!

T.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.