Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Jezeli ktos nie boi sie pogrzebac w tunerze, a chce sobie polepszyc odbior stereo, albo juz ma tylko mono, polecam zajrzec do tego linka :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dotyczy to SONY, ale podobnie jest w wielu tunerach cyfrowych. Sam w podobny sposob czoraj "naprawilem" kolejny tuner w mojej malej kolekcji,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Cześć mam pytanie jakich wzmacniaczy i kolumn używacie do odsłuchu tunerów . Muszę jakiś sobie kupić dobry wzmacniacz 80 90 do 100 Wat maksymalnie oczywiście w granicach rozsądku cenowego :) Ale potrafiący oddać dźwięk .

VELOCETTE@ twoje pytanie jest tak prowokacyjno ogólne i mało precyzyjne, że można tu napisać prawie wszystko.

osobiście używam dobrego wzmacniaczy i wydajnych kolumn w układzie stereo lub zmodyfikowanym układzie 2.1

typ wzmacniacza i jego moc zależy od wielkości pomieszczenia, innych podłączonych urządzeń i jakości zastosowanych kolumn. ich efektywności.

bardzo rzadko jest tak, że tuner radiowy jest jedynym lub przynajmniej głównym klockiem, który napędza wzmacniacz.(jak u mnie). dlatego preferencje są różne na forum.

najczęściej jest tak, żeby CD dobrze grało...... . niestety!

HM69 Hmm tak chodziło mi raczej o to czego słuchają forumowicze Ślicznych Tunerów i z czego są zadowoleni. Dla tego nie wpakowałem tego tematu na ogólne forum. Sam mam Yamahę A-960 ale ciekaw jestem na czym koledzy odsłuchują :)

VELOCETTE@ Rozumię Ciebie. Jeżeli chodzi o mnie to jest napisane w "o mnie". więc tutaj mogę co najwyżej odpowiedzieć na jakieś bardziej szczegółowe pytanie.

Natomiast ogólny brak odpowiedzi na Twoje pytanie wynika z tego co napisałem w poprzednim poście. Niestety.

Znam kilka osób posiadających wypasione tunery za ileś tam k. (k-symbol w tajnym kodzie forum oznaczającym dla zwykłego śmiertelnika nie wiadomo co). Mają bo ich stać ale nie, żeby przykładali jakąś większą uwagę do tego faktu. Ich interesuje procesor DAC, żeby CD lepiej grało lub jakiś moduł lampowy (lampucera- w kodzie forum..... i.t.d.) do odtwarzacza, a w ekstremalnych przypadkach modernizacja ich wzmacniacza lampowego poprzez wymianę lamp na 300B f.Siemensa lub jakieś podobną japońską konstrukcję w rodzaju Tri TRV-300SE.

Natomiast radio to oni mają i tyle.

Jest jeszcze grupa miłośników historii, którzy zbierają tunerki typu vintage. Ale oni raczej podłączają swoje nabytki do tego co mają bez jakiejś specjalnej selekcji.

moje stare dzivolagi podlaczam tylko to staryh dzivolaguv! i to mnie cieszy. a stare tunerki graja pieknie. nieh zyja vygzebyvane z historii smiecie!!!

PZDR

Grają tak jak nadają tak ze darujmy sobie to pięknie,proponuę słowo poprawnie :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

elektrospiro

wszystko pieknie ale dlaczego Ty tak dziwnie piszesz i z bykami??:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

mistrzem ortografi to ja tez nie jestem ale staram sie pisac w miare poprawnie ale ''dzivolaguv'' to juz jazda na maxa:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Chodzi o Sony ST-SE700. Nie jest sliczny (przecietny raczej; poza tym mam uprzedzenia do tej marki), ale zdecydowlem sie na wpis w tym watku, bo nie chcialem zakladac nowego (jako ze idzie o bzdure), a na przejrzeie chocby naglowkow tego, co powstalo na forum zycia nie starczy. Poza tym mniej mam obycia z tunerami, bo nigdy nie mialem porzadnej anteny, a to, co slyszalem przez "nieporzadna" tylko mnie draznilo (wiec sluchalem sporadycznie). A tu, widze, towarzystwo zacne, z tunerami obeznane.

Otoz tuner ow, jesli wierzyc temu, co o nim pisza, to jeden z wyzszych wyczynow sony i ustepuje (podobno) jeno serii ES. No, ma tam takie cudo jak dwa wejscia na dwie anteny FM (mozna potem miedzy nimi wybierac przelacznikiem), wyposazony tez jest nalezycie w porownaniu z nizszymi modelami, ze nie wspomne o parametrach. Ale tak czytam ta instrukcje i czytam, i nic nie ma o tym, zeby sie toto dalo sterowac z kanapy. CZY TO MOZLIWE, ZEBY TUNER Z WBUDOWANYM RDS (czyli z epoki "pilotowanej") NIE BYL OBSLUGIWANY Z PILOTA (nawet przez wzmacniacz), czy mi cos umknelo?? (Toz nawet ten tuner steruje wzmacniaczem przez specjalne gniazdo do uaktywniania funkcji EON)

To taki model popularny z 1997 roku. Powinien być sterowany pilotem bezpośrenio.Piszesz, że masz inne klocki z tej serii. Spróbuj pilotem od nich. W tamtych czasach już były piloty sytemowe do kilku klocków z danej serii.

Panowie powiedzcie mi czy w tych wszystkich pięknych tunerach które tu prezentujecie jest jakaś możliwość programowania stacji? Bo jakoś za bardzo przełączników do tego nie widzę, a to jednak potrzebna rzecz...

Nie napisalem, ze mam inne klocki Sony (uchowaj Boze, nie lubie). Nie mam wiec jak sprawdzic, czy choc przez to gniazdo funkcji EON (przelaczajace selektor zrodel wzmacniacza na wejscie tunera po odebraniu odpowiedniego komunikatu RDS) da sie sterowac tunerem ze wzmacniacza, ale watpie. Nie wyglada mi to na gniazdo do sterowania systemowego. Sensora podczerwieni na przednim panelu nie potrafie sie dopatrzec, we wlasny pilot tego nie zaopatrzono, w instrukcji o zdalnym sterowaniu ani slowa. Wychodzi na to, ze chyba z kanapy wstawac bedzie trzeba. Oj, dlugo to nie pogra u mnie (a nie mowilem, ze nie lubie Sony?). A tak wygladalo zachecajaco: przod (a nawet galka) z aluminium.

Rozwiązanie o którym piszesz miał ST730ES. Ale to było prawie 10 lat wcześniej. Miałem taki tuner. Jednak tobie chyba pozostanie wymiana tunera lub dalsze ruszanie "czterech liter" z kanapy.

10 lat temu czy liczac od tego 1997? Chodzi o przelaczanie wzmacniacza przez to gniazdo EON czy sterowanie tunerem ze wzmacniacza?

Ile moze byc w Polsce wart obecnie ten moj ST-SE700? (Pisze z wygnania i na wygnaniu go kupilem.)

A wracajac do tej serii ES: o jakie rozwiazanie chodzi - przelaczanie wzmacniacza tunerem przez to gniazdo EON, czy sterowanie przez nie tunerem ZE wzmacniacza (ale chyba to drugie jednak nie?)?. I jakie to byly dokladnie lata - koniec 90., czy jeszcze 10 wczesniej (bo w sumie juz wtedy RDS sie pojawil).

Model ST730ES był produkowany w latach 1988-1991. Później jeszcze były 770,707 Czyli był jednym z serii ES. Przez wielu uważany za model o najlepszym dzwięku wówczas!!! Obecnie te i podobne modele są już mocna nadgryzione przez czas i ich czułość odbiega od dawnych wartości fabrycznych. Szczegół ten jest pomijany przy dzisiejszym eksploatowaniu tych modeli.

(..)Później jeszcze były 770,707 Czyli był jednym z serii ES. Przez wielu uważany za model o najlepszym dzwięku wówczas!!!

brzmi ładnie ale jego czułosc jest troszke przereklamowana,porównywałem ze sprzetem z lat 70-tych i

ST 707 ES nie dorównał.ST-707 ES oraz 590 ES maja ztyłu dwa we antenowe.

T-Bolt@ To, że tuner ma osobne wejście na polaryzację poziomą i pionową jeszcze niczego nie rozstrzyga. Jest tylko w naszych warunkach łatwiejsze instalacyjnie.

Napisałem słowo czyli wszelkie porównania dziś nie mają już sensu gdyż zakres czułości dla tych sprzętów vintage jest już jak raj utracony.

T-Bolt@ ta dyskusja niczego nie wnosi do tematu. Weź swój stary tuner z lat 80, ja zabiorę tuner z XXI wieku i podłączymy gdzieś w Polsce z dala od stacji nadawczych i przekaźników to tego samego wzmacniacza i tych samych kolumn. Wówczas zobaczysz różnicę.

Po takim doświadczeniu możemy wrócić na forum do dyskusji o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia.

P.s. dobrze by było zgromadzić jeszcze kilka osób ze swoimi tunerami. Będzie ciekawiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi