Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Tez mi sie wydaje ze lepiej nic nie wymieniac, jak oba kanaly graja jednakowo, to kondensatory powinny byc dobre. Mozna ew. lekko sprawdzic dostrojenie obwodow (cewki i potencjometry montazowe). Tylko trzeba to zrobic b.ostroznie, zaznaczajac poczatkowe ustawienia. Z doswiadczenia wiem, ze jak tuner dziala dobrze, to mimo uplywu lat nie trzeba nic poprawiac/regulowac, nic to nie da,

Witam panowie,

chyba połknąłem bakcyla.

Trafiłem ostatnio do kumpla przypadkiem, akuratnie słuchał III Programu Polskiego Radia (jeśli dobrze pamiętam) na świetnym, old-school'owym tunerze.

Swój pogląd na dźwięk już mam w miarę wyrobiony, natomiast urzekła mnie cała sprawa ze słuchaniem audycji z takiego sprzętu! To jest klimat! Efekt jest taki, że zasiedziałem się u niego dość długo, wychodząc żegnało mnie niedyskretne spojrzenie sąsiadki. :)

A Was proszę o krótkie wprowadzenie mnie w temat, bo nie wiem o takich tunerach nic.

Na allegro jest ich sporo, interesują mnie analogowe, raczej niedrogie [kumpel też dużo za sprzęt nie dał] konstrukcje.

Na co zwracać uwagę, co z anteną - kawałek kabla nawiniętego na taką pętlę wystarcza? [ze starej wieży mi zostało takie coś].

Może polecicie jakieś godne polecenia konstrukcje?

Albo przekierujecie gdzieś, gdzie można o tunerach przeczytać więcej, łącznie z historią, pobieżnym wprowadzeniem w terminologię itp.

Byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam,

bartek

Dzisiaj rodzynki w radiu

3PR Trójki transmisja na żywo o 19:45 koncertu Klausa Schulze & Lisy Gerrard

2PR Transmisja na żywo o 22:00 Ensemble Modern-muzyka Mark Anthony Turnage - Blood on the Floor

Wczoraj byłem w ramach koncertu Sacrum profanum na koncercie na żywo London Synfonietty i poziom imprezy jest na prawdę wysoki. A tak było przed wczoraj można posłuchać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Trójka z terenu też nieźle ten festiwal transmitowała :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No zobaczycie ile te Wasze Tunery i anteny są warte :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To dziś z Klausem Schulze było znacznie słabsze z powodów leżacych raczej po stronie wykonawców (ich sprzętu). Znacznie lepiej było 13 września 2009 podczas koncertu Cinematic Orchestra no i wkrótce do genialnego nie tylko technicznie ale i artystycznie koncertu Stanisława Soyki z Wrocławia wtedy wysiadł zarówno standard CD jak i vinyl- po prostu :)

Ostatnio udalo mi sie uruchomic tuner sprze 80 roku : HiFi-Tuner 506 zakladow Fernseh-Radio Berlin; PGH (Ostd)(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) znalesc mozna w nim czesci z roznych znajomych czesci swiata. Z braku miejsca chetnie zamienilbym go na cos jeszcze starszego, zaczely mnie interesowac radia z przed wojny...

post-18473-100005598 1253216535_thumb.jpg

post-18473-100005599 1253216535_thumb.jpg

post-18473-100005600 1253216535_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nauczony przykrym doświadczeniem-szumy, przestawiłem antenę z 102MHz Krzemionki ok 3km nadajnik widoczny z mojej anteny (sygnał 82dB) na 105.6MHz Katowice Kosztowy 70 kilometrów dalej (sygnał 53dB) Z Katowic. Szumów mniej niestety w Katowicach głos spikera przesunięty lekko w lewo :(

No i tak to jest z tymi transmisjami

A teraz Koncert Live Sacrum Profanum z Krakowa

Mark Anthony Turnage Blood on the Floor na czterech solistów jazzowych i duży zespół instrumentalny, wyk. John Parricelli – gitara elektryczna, Ian Thomas – perkusja, Martin Robertson – saksofon, Laurence Cottle – gitara basowa, Ensemble Modern, dyr. Stefan Asbury

"Nie chcem ale muszem" zgodzić się z Rafaellem w sprawie transmisji koncertu z Klausem Schulce. Było słychać delikatne trzaski i ie tylko to, szczególnie w końcówce. Być może, że właśnie wysłużony sprzęt mistrza był tego powodem.

No i słychać że audycja idzie innymi kanałami transmisyjnymi niż audycja słowno muzyczna przed 22 i kanały teraz lokalizują przestrzeń identycznie ale dzwięk jest jakieś 1/4 klasy lepszy z Katowic

No i tak to jest z tym radiem :)

miłego słuchania

Coś mnie jeszcze tknęło, w sumie to dźwięk prawidłowo transmitowany z koncertów live to jakaś referencja i tego należy szukać kręcąc gałką częstotliwości, taka przenośnia-tunerek mam cyfrowy :)

Popatrzyłem na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i znalazłem na południe od Krakowa nadajnik RTON Rabka 'G. Luboń Wielki 90,4MHz obróciłem antenę na południe z zachodu. Sygnał 60dB i bardzo miłe zaskoczenie;dżwięk jeszcze lepszy niż z Katowic czyli da radę dobrze nadawać 50km od Krakowa a w samym Krakowie z 3km ni hu hu.

No a jak koncert?

Mnie się podoba chociaż muzyka współczesna to nie zawsze w słuchaniu lekki kawałek chleba

Ukryta Zawartość

Żebym nie był gołosłowny zdjęcie Krzemionkowego psuja zrobione z pod mojej anteny, kontakt wzrokowy zapewniony więc z kąt tyle szumu w sygnale i gorsza jakość dżwieku?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No racja, nie będę grzebał w tunerku - niech sobie ładnie gra. Ale pozwolę sobie, w celach edukacyjnych, zadać pytanie: o co chodzi z tymi gangami? Często spotykam tę nazwę w tekstach, że 3 gangi, że 5 gangów, ale jak to przetłumaczyć na mniej potoczną polszczyznę? :)

gangi to strojone sekcje kondesatorów powietrznych najczescieji swiadcza o ilosci obwodów strojonych -rezonansowych.teoretycznie im wiecej tym lepiej.ale tylko teoretycznie.Wiadomo jednak ze jak jest ich duzo to urzadzenie musi juz miec pewien poziom.najmniej i standartowo to trzy.Bo dwa to raczej radyjko przenosne.

Witam szanowne grono wczoraj dostałem od znajomego tuner kleopatra hifi,i jest coś nie tak włącza się wszystko świeci ale nie gra.Nie wiem gdzie szukać nie mam żadnej instrukcji ani serwisówki,może ktoś z kolegów jest stanie coś podpowiedzieć jaki może być problem.Pozdrawiam Marian

Owe gangi to sekcje strojenia FM, na rysunku kolorem czerwonym zaznaczone. To są kondensatory o zmiennej pojemności, w tym wypadku na foto, 5-gangowy w Rotelu RT-1025/24.

Pojemnośc zmienia się wraz z obrotem osi , na której są na stałe zamocowane płytki kondenasatora (co druga), przez co zmienia się powierzchnia kondensatora i jego pojemność.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

• Pokaż nowe odpowiedzi