Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

-> Rafal

Troszke namieszales z tymi antenami. W zaleznosci od polaryzacji dipol mozna ustawic poziomo lub pionowo. Antena pretowa nie ma tu nic do rzeczy. Poza tym jest to najgorszy rodzaj anteny, wiec nie warto sobie nim zawracac glowy.

Ja mieszkam we Wrocku, i wystawilem na balkonie taka antenke:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poprawil sie odbior programu II, nadawanego z nadajnika na gorze Slezy, oglnie mowiac, wskaznik w mej Yamaszce skacze na 90%, natomiast porawa na tunerku Akai jest malo widoczna powiem raczej ze na kablu jest tak samo, nic nie dalo zmienianie przelacznika loc/dist. Musze kupic porzadny rozgaleziacz i poeksperymentowac z ustawiniem dipola na wysiegniku. Dodam ze kabel prowadzilem przez cale mieszkanie ok 15m, bez zadnego wzmacniacza. A i jeszcze jedno jak ktos sam montuje koncowki to polecam takie drozsze metalowe, ja kupilem jakies gowna plastikowe i co raz kabel mi wylatuje, trzeszczy przy ruszaniu. Najlpsza sytuacja dla miastowych jest zamontowanie kilku anten kierunkowych dla kazdego nadajnika, taki dipol dookolny to kompromis, jednakze i tak jest zdecydowana poprawa, no i pieknie lapie czeskie stacje. A odbieracie moze RMF Classic we Wrocku...

Ukryta Zawartość

gutekbull -> mieszkam w Gdyni :-) W sklepie z antenami na ul. Działdowskiej kupiłem za całe 21zł antenkę - okrągły dipol.. Wcześniej miałem prowizorkę - antena prętowa na balkonie + cały balkon poowijany kablem. Odbiór jest wręcz znakomity. Antena nakierowana na Chwaszczyno. Nawet dotychczas najsłabsza stacja - Tok Fm w moim Radmorku 5412 odbiera teraz czysto, stereo, poziom sygnału 4 na 5 możliwych. Kabel 300 Ohm, z balkonu do Radmora ma jakieś 5m i nie łapie zakłoceń. Fotka poniżej. Zrobiłem kiedyś profilaktycznie, na wypadek gdyby ktoś pytał :-)

[obrazekLUKASZ-191249_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Również stoję przed dylematem czy zamontować antenę zewnętrzną czy podłaczyć sie do kablówki. Wydaje mi się, ze (przynajmniej u mnie w Kielcach) dzwięk z kablówki jest mniej dynamiczny niz z anteny.Jedyny plus kablówki to duża liczna radiostacji tematycznych.

Szanowni Panowie!

Jeżeli słuchacie, a nie zajmujecie sie DX, to keine wzmacniacze antenowe und rozgałężniki aktywne.Zbiorcze, kablowe systemy antenowe należy wynochać..Kwasi to dzwiek,zmienia barwę .Lepszy najgorszy drut za regałem niż najlepszy system typu Azart ( z punktu widzenia audiofila).Z anten interesujacy jest Baumgarten, ale nie wiem kto go teraz w Polsce produkuje.

Stefan interesuje mnie radioodbiornik od dłuższego czasu, myślę o zakupie Magnum Dynalab, McIntosh,Accuphacse. Doszedłem do wniosku, że radia słucham najwięcej i chciałbym mieć bardzo dobry dźwięk, ale za sensowną kasę.

Jeśli jesteś wciągniety w temat to napisz co warto kupić ?

Co zagra "podobnie" do CD, bo ponoć jest to możliwe, sam nie wiem bo nie sluchalem dobrego tunera.

W AudioVideo 1/04 był test tunerów. Wygrał McIntosh MR85 za 10kzł. Dźwięk HiEnd za wyjątkiem ograniczenia dynamiki, ale to już wina sposobu transmisji sygnału. Potem szły kolejno Naim Audio NAT05/5,6kzł, Primare T30/4kzł, Cyrus FM X/3,1kzł, Rotel RT-02/1,9kzł, Primare T21/3,3kzł i najniżej Yamaha TX-592/1,3kzł.

• Redaktorzy

W tym wypadku trudno mówić o porównaniu, jeśli zestawia się tak bardzo odbiegające od sioebie tunery. Nawiasem mówiąc, w nowym numerze Magazynu mamy test tunera McIntosha, z niedużą porcją informacji technicznych dla zainteresowanych. Musieliśmy zresztą w tym wypadku wyjątkowo odbiec od zwyczaju podwójnych recenzji, bo tylko jeden osiągalny recenzent dysponował odpowiedniej klasy instalacją antenową. Tak więc w tym teście jozwa nie uczestniczył.

Interesowałoby mnie porównanie tunerów McIntosha(ok.10 000zł ) z np. Magnum Dynalab MD 90 (ok.1000$)

Może ktoś slyszał te tunery i mnie oświeci ??????????

czemu porownujesz znacznie drozszego Maca do MD? :)

tutaj nieco wyzszy model MD mozna by brac pod uwage... no chyba, ze chodzi o to, czy jest sens wydawac o tyle wiecej na Maca. jednak jelsi wiecej, to ja bym tez MD wybral :)

>gutelbull

Jakość nadawania na FM pozostawia wiele do życzenia, o czym było na forum. DX-owe stacje dają zaszumiony sygnał i mogą być kłopoty z pracą w reżimie stereo, czyli celowość kupna wypasionego tunera jest trochę wątpliwa.

Czy na Bornholmie są jakieś sensowne stacje FM?

>józwa maryn

Ty to zapewne wiesz, a dla innych wiadomość iż w AV recenzowano tunery z zakresu klas od D do HiiEnd, stąd zamieściłem dla orientacji ceny tych ustrojstw.

Panowie lekcje odrobiłem i wszystkie recenzje w naszej prasie przeczytałem, ale tak jak ktoś zauważył zestawienie McIntosha (który mnie intresuje) z tańszymi tunerami było nie fer.

Jestem ciekawy jakby wypadł MAC w porownaniu z specjalistą od tunerów,. chociażby najtańszym radiem Magnum Dynalab MD 90

Nowy2 na Bornholmie byłem wiele razy i jest tam Europa :-)

(nie pamiętam jakie)

Należe do grupy facetów, która uważa, że prawdziwe tunery skonczyly sie w okolicach 84 roku (za wyjątkiem Accuphase). Pojawił sie CD, a tuner przestał być alternatywnym i jednym z dwóch podstawowych żródeł sygnału. Klienci zachwycili sie nową technologią, a firmy ciężar rozwoju t. przesunęły raczej w stronę komfortu obsługi niż dzwięku. Produkcją wysokiej klasy tunerów zajeły sie niestety tylko highendowe firmy niszowe . Pisze niestety, bo rozwój techniki wcz wymaga ogromnych nakładów finansowych. Można zrobić cudowną maszynę, ale ktoś musi dostarczyć technologii. Bez tego tylko pieścisz (przy pomocy coraz droższych elementów) na około to samo. Możliwości tunerów na nastepne lata określiły wielkie firmy.

Apogeum możliwości tunerów to lata 79-83 (80-84).Pojawiły się najdoskonalsze dekodery stereo (np. mój ulubiony TR 7040 kenwooda), zaczeto minimalizowac ilość kondensatorów sprzęgajacych. Głowice i pośrednie juz przed 80 były znakomite .

Wiodące w technologii tunerów były Kenwood i Accuphase. Moze to nie przypadek. A założyli przeciez ludzie z K. Najwięcej w opracowanie nowych podzespołow specjalizowanych do t. włożył Kenwood , jednak na KT-1100 zakończył (w 89 zrobił L-1000T,o ktorym się mówi że jest najbardziej zaawansowanym tunerem technologicznie w historii, ale był to tylko jubileusz firmy). Acu bawiło sie dalej ,zajmując powoli chyba bezkonkurencyjne miejsce.

>gutekbull

,Dlatego pytanie główne (poprzedzone subiektywnym pewnie wstepem) sformułował bym inaczej:

Accuphase , czy Kenwood (L-02T, 917-droższa wersja).

Pozostałe klocki chyba jednak mają zdecydowanie gorszą relacje cena-jakość.

Pozostają dwie możliwości:

1.kategorie bezwzględne-idziemy po najgrubsze Accu

2.wydajemy ok. 700-1000 euro na ł-02T i mamy niewiele gorzej. Robimy mu upgrade, wymieniamy operacyjne, pare kondensatorów i mamy conajmniej podobnie.

>>>Jakość nadawania na FM pozostawia wiele do życzenia, o czym było na forum. DX-owe stacje dają zaszumiony sygnał i mogą być kłopoty z pracą w reżimie stereo, czyli celowość kupna wypasionego tunera jest trochę wątpliwa.

Było do gutekbulla, ale odezwał się kto inny. Dobra.

Stacje UKF odbierane są przez odbiornik z dobrą jakością zwykle w zasięgu widoczności anteny. Zmienia się to w zależności od ukształtowania terenu, anteny odbiorczej, czułości odbiornika, tłoku w eterze, zakłóceń itp. Bardziej na takie wpływy podatny jest sygnał stereo, ze względu na większą szerokość nadawanego pasma. Stąd szum mimo, że stacja radiowa go nie nadaje; za wyjątkiem testu sfazowania głośników. ;-)

Stacje DX, to pojęcie z radioamatorskiej łączności, określające nawiązanie łączności ze stacją nadającą z bardzo daleka. W przypadku UKF możliwe są odbiory stacji nawet bardzo oddalonych. Biorąc pod uwagę miejsce zamieszkania getekbulla zapytałem go właśnie o Bornholm.

W zakresie wyższego pasma FM (tzw. CCIR) możliwy jest odbiór DXowych stacji. Np. można odbierać stacje austryjackie czy włoskie. Takie łączności nie zdarzają się codziennie. Rekordowe osiągi można zanotować przy występowaniu w górnej części atmosfery odpowiedniej warstwy, powstajęcej na skutek operacji słonecznej. Warstwa ta powstaje w ciągu dnia, najczęściej w okresie czerwca/lipca. Fala z nadajnika FM po kilkukrotnym odbiciu od takiej warstwy może zawędrować daleko. Najlepsze warunki do takich łączności istnieją po zapadnięciu zmroku.

Dawniej, przed uruchomieniem zachodniego pasma w Czechosłowacji i Polsce można było słuchać na Śląsku przez cały dzień/rok radiostacji FM nadających z Wiednia. Potrzebny był do tego konwerter z dwubramkowymi MOSFETami i skuteczna antena. Latem wystaczył kawałek drutu.

Nowy 2 => a ja myślałem, że wybierasz się na Bornholm :-)) , a ponieważ tam byłem wielokrotnie stąd moja reakcja.

Właśnie wymieniłem stare interkonekty (są na stałe zamontowane w moim Marantzu) na profesjonalne-mokrofonowe kabelki Shellera za całe 3zł za metr, wymieniłem też ,jak ktoś mi doradzał kawałęk kabelka antenowego w środku na ekranowany przewód.

Zamowiłem też antenę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Stefan => odbierz maila ,jestem ciekaw twojej opini

Ukryta Zawartość

>>Stacje UKF odbierane są przez odbiornik z dobrą jakością zwykle w zasięgu widoczności anteny.

;-) codziennie odobieram stacje z odleglosci kilkuset kilometrow bez szumów w bdb jakosci.

>>Zmienia się to w zależności od ukształtowania terenu, anteny odbiorczej, czułości odbiornika, tłoku w eterze, zakłóceń itp. Bardziej na takie wpływy podatny jest sygnał stereo, ze względu na większą szerokość nadawanego pasma. Stąd szum mimo, że stacja radiowa go nie nadaje;

tak, ale to chyba kazdy wie ;-)

>>Stacje DX, to pojęcie z radioamatorskiej łączności, określające nawiązanie łączności ze stacją nadającą z bardzo daleka.....

Co to jest DX doskonale wiem. Natomiast nie ma czegos takiego jak stacja DX. Jest czynność ktora sie nazywa DX'ing. Nawet nie ma tunera DX, jest tylko tuner do DXingu. Dobra definicja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Warto zajrzec tu:

Ukryta Zawartość

>>Np.. można odbierać stacje austryjackie czy włoskie. Takie łączności nie zdarzają się codziennie. Rekordowe osiągi można zanotować przy występowaniu w górnej części atmosfery odpowiedniej warstwy, powstajęcej na skutek operacji słonecznej. Warstwa ta powstaje w ciągu dnia, najczęściej w okresie czerwca/lipca. Fala z nadajnika FM po kilkukrotnym odbiciu od takiej warstwy może zawędrować daleko. Najlepsze warunki do takich łączności istnieją po zapadnięciu zmroku.

Zatem jaki piszesz "warstwa powstaje w ciągu dnia" czy też "po zapadnieciu zmroku". Problematyka jest o wiele bardziej zlozona, kilka twierdzen trzeba sprostować. Przede wszystkim ten okres czerwiec/lipiec. Więcej dla zainteresowanych w dziale "Odbiór nadzwyczajny" na ten stronie

Ukryta Zawartość

>>Dawniej, przed uruchomieniem zachodniego pasma w Czechosłowacji i Polsce można było słuchać na Śląsku przez cały dzień/rok radiostacji FM nadających z Wiednia. Potrzebny był do tego konwerter z dwubramkowymi MOSFETami i skuteczna antena. Latem wystaczył kawałek drutu.

Fakt, smietnik zrobił się w Polsce spory. By odbierać slabe czestotliwosci w poblizu czestotliwosci duzych, serwowanych zazwyczaj przez Zetki, RMFy tudziez Radio Maryja trzeba miec dosc czuły tuner. W przeciwieństwie do Polski racjonalność przyznawania częstotliwości w Czechach i Słowacji jest na wysokim poziomie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie zamówiłem antenę na stronie wyżej wymienianej. Koszt anteny brutto 16.59zł , a do zapłacenia 43.43zł koszt przesyłki to 26.84 zł. ??!!

Jak oni chcą sprzedawać ?

>gutek ja kupilem antene dipola w castoramie zdaje sie, czy tez w ktoryms innym podobnym markecie. nie chcialo mi sie czekac, no i wlasnie nie chcialem placic za przesylke. od razu tez mozna dokupic odpowiedni kabelek.

> tuner_max

Ten Loewe wygląda dość podle co nie znaczy, że jest to zły tuner ale nie tak powinien wyglądać śliczny tuner. Chyba pochodzi już z tych lat kiedy tunery zaczęły już schodzić na psy, o czym właśnie w wątku było. Z tego co jest aktualnie na Allegro zainteresować się możesz Cybernetem CT-22. Tak właśnie wyglądać powinien porządny tuner. No chyba, że nie lubisz czarnych, to będziesz musiał jeszcze troche poszukać. Na zamieszczonych nie wygląda najlepiej, bo w ogóle mało co widać. Na lepszych wygląda całkiem, całkiem. Zainteresował mnie kiedyś ten model i nawet pytałem się oń w tym wątku - i otrzymałem dość zachęcającą odpowiedź. Wrzuć w wyszukiwarkę, a znajdziesz. Cena nie powinna przekroczyć 100 złotych i za mniej raczej niz więcej poszedł tamten, o który pytałem. Czyli w stosunku do tego Loewe zaoszczędzisz.

Na grupie FMtuners (tej związanej ze stronką TIC) toczy sie wlaśnie przerażająca dyskusja o planach rezygnacji z nadawania analogowego sygnału radiowego i telewizyjnego. Ponoć w Szwecji już do 2008. Auuuuuuuuu! Ale ja po prostu NIE WIERZĘ !!! Zresztą jak na razie plany przejścia na sygnał cyfrowy w radiu raz za razem kończą się póki co katastrofą i to także finansową. DSR czy jak się to nazywało pozostawiło po sobie trochę odbiorników, które spryciarze przywożą ze śmietników z Niemiec i usiłuja sprzedawać na Allegro. Pozytek z nich taki, jak z gramofonu z tubą (też można ustawić na półce), ale nie takie ładne. A co z DAB? Żywie to jeszcze?

>tomecz

Skoro zachęcasz, cytuję: "Problematyka jest o wiele bardziej zlozona, kilka twierdzen trzeba sprostować.", to niniejszym czynię.

Napisałeś, że "By odbierać slabe czestotliwosci w poblizu czestotliwosci duzych, serwowanych zazwyczaj przez Zetki, RMFy tudziez Radio Maryja trzeba miec dosc czuły tuner. "

Rzeczywiście, żeby odbierać słabe stacje trzeba mieć czuły odbiornik, ale odbieranie takich stacji na częstotliwościach zbliżonych do częstotliwości na których nadają bardzo silne stacje, wymaga SELEKTYWNEGO odbiornika, ba nawet bardzo selektywnego, najlepiej z przełączaną/regulowaną szerokością pasma pośredniej częstotliwości.

"Przykrywanie" słabego sygnału przez lokalne mocne stacje związane jest ze stosunkiem wartości sygnału stacji o dużej mocy do wartości sygnału dla stacji o małej mocy lub odległej zmierzonego w miejscu odbioru.

Zjawisko to może w pewnym stopniu zniwelować selektywność odbiornika i/lub antena kierunkowa, skuteczna w szczególności gdy radiostacje nadają z innych kierunków.

• Pokaż nowe odpowiedzi