Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

witam;

przepraszam że się wcinam ale mam pewien kłopot;

a więc kupiłem niedawno tuner marantz 2100, wszystko w nim raczej działa (chociaż jeszcze nie miałem możliwości sprawdzić) z wyjątkiem podświetlenia tarczy głównej (tej z cyframi), signal strength i fm tuning. Rozkręciłem tuner i w srodku znalazłem taką zieloną podłużną płytkę na której znajduje się 7 bezpieczników (płytke widać na zdjęciach). Bezpieczniki te były przepalnone więz poszedłem dzisiaj do sklepu z zamiarem zakupu nowych. Zapomniałem napisać że na tych bezpiecznikach napisane jest coś takiego: F8V - co chyba oznacza 8 woltów. W sklepie mieli podobne (wielkość prawie idenrtyczna) tylko że z symbolem F8A - czyli 8 amperów (byłem w kilku sklepach i nigdzie nie mieli takich F8V).

Moje pytanie więc jest następujące - czy stanie się coś niedobrego gdy włoże do srodka te 8 amperowe bezpieczniki??

No i jeszcze kolejna sprawa - ta płytka z bezpiecznikami znajduje się w takim miejscu (widać na zdjęciach: odrazu za szybką(za tą tarczą z cyferkami które powinny być podświetlone)) że wygloda to tak jakby te bezpieczniki miały to podświetlać - nie widzę żadnych diod. Czy to możliwe że to nie są bezpieczniki tylko jakieś małe żaróweczki??

[załączam zdjęcia na których mam nadzieję coś będzie widać]

Dzięki z góry za pomoc.

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-231518_1.jpg] [obrazekLUKASZ-231518_2.jpg] [obrazekLUKASZ-231518_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-204-100000920 1170262703_thumb.jpg

post-204-100000921 1170262701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze te:

[obrazekLUKASZ-231519_1.jpg] [obrazekLUKASZ-231519_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-204-100000918 1170262706_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dąber: mam nadzieje, ze zartujesz z tymi bezpiecznikami:-) to sa oczywiscie zaroweczki na 8V. W sklepie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w katalogu online w dziale żarówki, na pozycji 64 znajdziesz odpowiednie żaroweczki na 8V/0,15A i tylko takie tam wsadz. Ja kiedys zamowilem w swoim miescie (Katowice) podobne zaroweczki, ale sprzedali mi wersje na prad 0,25A i swieca zbyt jasno. Tak wiec sadze, ze te 0,15A beda odpowiednie. Też zamierzam je kupić.

Ukryta Zawartość

Aha, zapomnialem dodac, ze najlepiej zamow tyle zaroweczek aby obsadzic tymi nowymi wszystkie pozycje, bo moze sie okazac, ze jednak beda troche odmiennie swiecic niz te stare i bedziesz mial skale podswietlona nierownomiernie (ja tak mialem na pocztaku gdy wymienilem tylko dwie zaroweczki).

-> dąber: nie wkładaj tam 8A bezpieczników !

Kiedyś, w starych domowych, aluminiowych instalcjach 220V, najsłabszym bezpiecznikiem (tzw. korkiem) był 6A.

8A to już byczy prąd.

Lepiej doszukaj się, jaki tam mają amperarz, pewnie w [mA]. Może z 800 [mA] ?

Na którymś z bezpieczników, musisz to dojrzeć. Weź lupę, porównaj grubość włókien wszystkich bezpieczników, a najlepiej odczytaj ich wartość z płytki, skąd je wymontowałeś. Powinna tam być napisana...

Pozdr.

He, faktycznie, może to i żaróweczki. Nie widziałem takich jeszcze. Samochodowe - tak, tylko bańki miały bardziej spasłe, ale żeby w obudowie jak bezpiecznika robili zarówkę ? Dziwne to jakieś.

dąber: mozesz mi wierzyć, to na 100% żaróweczki, posiadam Marantz'a model 2238. JEdna wypalona zaroweczke wzialem do sklepu i bylem przygotowany na dlugotrwale tlumeczenie babie, ze to zarowka a nie bezpiecznik. A babka spojrzala i pyta sie bez zadnego wstepu: " ....do Marantza?" Zdębialem, jak slowo honoru, zaskoczyla mnie na calej linii, baknalem tylko niesmiale "tak" i zamowilem 10 sztuk. No ale sie okazalo, ze siweca jasniej niz te stare, wiec musialem zmienic wszystkie.

andrea69: niestety amperarzu na tych zaroweczkach nie ma, jest tylko nieszczesne 8V. No i popatrz w jakim miejscu sa te zaroweczki i ile ich jest, jak mozesz facetowi sugerowac, ze to bezpieczniki? Widziales kiedys bezpieczniki i to w takiej ilosci bezposrednio umieszczone za skala odbiornika analogowego?

A gdzie dostać wymienne żaróweczki do Ranka Areny R 1020, w orginale były tam: Hella M12V 3W, są podobne do tych z Marantza, ale mają bardziej oble końcówki - jakie ew. zamienniki proponujecie.

kapelli: Zaroweczki mozesz kupic internetowym sklepie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo w sklepie na Plebiscytowej (po schodkach na doł u babeczki). Ale babeczka sprowadza nie takie jak trzeba, tzn, na wyzszy prad i dlatego moj Marantz teraz swieci mocniej niz powinien. W TME sa do zdobycia dwa rodzaje zaroweczek na 8V z pradem 150mA i 250mA. Zamowic trzeba te z pradem 150mA. No chyba, ze sie dogadasz z babeczka w sklepie, ze ma zwrocic uwage jakie zaroweczki zamawia.

Jesli bedziesz mial jakies pytania to najlepiej pisz na emalie (tzn na mail'a :-)

Ukryta Zawartość

By temat nam nie zaginął dorzucę coś. Wyniuchałem na Allegro aukcję tunera Uhera. Wygląda na zdjęciach dość zacnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) No - i trudno coś o Uherach znaleźć i nie wiem co o nim myśleć.

Ukryta Zawartość

>Rafał

Cudów się nie spodziewaj, ale przyzwoitości wykonania tak. Jest to wyrób z czasów, gdy Uher nie zajmował się jeszcze produkcją "kaszany"-trzymał poziom jakiejś klasy średniej. Podrabiane na audiofilskie wyroby pojawiły się zdecydowanie póżniej.

Łdny ten Uher heh ale mi narazie Optonica 3636 starczy ładnie gra i wyglada natomiast wkońcu radio do kuchni kupiłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ładnie się prezentuje i dzięki cyfrowemu wyświetlaczowi mama je potrafi nastawić :)))

Ukryta Zawartość

Witam , mam pytanie do ( tomektoon ) a chodzi mi o ten kabelek co użyłeś do tej anteny szukam już 2 tygodnie takiego i w żadnym sklepie takich nie ma sprzedawcy mówią że został wycofany . Mam do ciebie prośbę czy masz możliwość kupna takiego kabla jakieś 10 Metrów i przesłania mi go paczką oczywiście przed tym wpłacę pieniądze plus kwota jaką będziesz chciał za fatygę .

A może ktoś widział taki kabelek u siebie w mieście w sklepie chętnie się dogadamy .

[obrazekLUKASZ-238040_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja chodziłem za tym kablem 2 tygodnie obleciałem Chorzów , Zabrze , Bytom , Tarnowskie Góry i nic w żadnym elektroniku czy w sklepie ze sprzętem nie mają takiego kabla mówią że jest wycofany ale wiem że jakiś czas temu widziałem taki ale nie pamiętam w jakim sklepie .

Będę bardzo wdzięczny za ten kabelek oczywiście zapłacę ja potrzebuje jakieś 3 metry ale jak już to wezmę 10 metrów oczywiście jak cena nie przekroczy 1.50 złoty za metr . Ten kabelek potrzebuje do Radmora 5412 tam jest te gniazdo nie typowe do tego jest wtyczka rzadko spotykana w sklepach elektronicznych chce żeby został oryginał .

jeszcze fotka :)

[obrazekLUKASZ-238220_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tuner Audio Labs na aukcji:

Ukryta Zawartość

Za ładny to on z tymi diodowymi wslkaźnikami nie jest, mnie jednak intryguje co to jest? Wszystko wskazuje, że to cudactwo przeznaczone było na nasz jeśli nie jeden bratnich rynków KDL. Zakres! Czy to nie jakiś wyrób swojskiej Unitry? Pomożecie rozwiązać zagadkę?

Ukryta Zawartość

Rafał -> Kiedyś na allegro był taki sam. Wtedy sprzedający opisał dokładnie pochodzenie i producenta. Niestety nie pamiętam kompletnie nic z tego opisu..

SZYBA -> Wpadnę we wtorek do sklepu i się zorientuję. Wtyczek tam nie ma bo pytałem. Ja swoje wtyczki pozyskałem z szuflady mojej babci.. polecam tą metodę :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi