Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Trudno. Podstawa odbioru radia "na serio" to *antena zewnetrzna* umieszczona mozliwie wysoko, w wolnej przestrzeni. A 5 elementow to bardzo duzo. Trzy to juz luksus.

Pozwolilem sobie wykorzytsac fotkę sprzedawcy z allegro (mam nadzieje ze nie pogniewa sie za

>naruszenie praw autorskich

Tym się akurat nie przejmuj zanadto: to jest "face" tunera a nie buźka wystawcy z Allegro :)))

ZoltAn

wygląda i gra;)zdjęcie z czasów jak jeszcze był w obcych rękach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy ktos moze dysponuje schematem Luxmana T-12? Dla zainteresowanych moge zaoferowac schemat Pioniera TX-7800. Wlasnie przeprowadzilem na nim pare modyfikacji i dzwiek jest naprawde bardzo przyjemny.

Luxman ma jednak wiekszy potencjal.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka ciekawych tunerow

Ukryta Zawartość

post-3442-100006702 1170269612_thumb.jpg

post-3442-100006703 1170269610_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

czy warto wymienić kondensatory w około 25 letnim tunerze ,na nowe? Chodzi tu o model sony st-a6b dodam że w środku siedzą kondy nippona, zastanawiam się jak w prosty sposób sprawdzić czy dany kondensator jest już mocno "dotknięty" działaniem czasu, czy jeszcze się nadaje, Z góry dziękuje za sugestie i rady.

moll

Masz legendarny 7-mio gangowy tuner. Tylko 2 uklady scalone. Reszta dyskretna.

"rare" i "phenomenal sound"- cytaty z TIC.

Ukryta Zawartość

Warto z nim powalczyc. Ze stron tic sciągniesz kompletną serwisówkę. Kondensatorów nie ma co sprawdzać, trzeba wymieniać. Po audiofilskiej reustauracji jest to wielki tuner. Choć upływ czasu zniósł zaskakująco dobrze. Mam dwie sztuki i obie grają bez zarzutu.

Ukryta Zawartość

=>dzięki stefanB

szczerze mówiąc to właśnie dzięki tej stronce jakiś czas temu ostatecznie zdecydowałem się na kupno tego tunera, ściągnąłem już oczywiście serwisówki. Myślę że musze dokładnie przestudiować serwisówki i muszę zdecydować które kondy w pierszej kolejności warto wymienić ,bo jest ich sporo, więc koszt może być też spory ,myślę o wymianie na elny,panasoniki,nippony i inne ,bo na zwykłe "chinole" nie ma sensu. Chciałbym cię zapytać czy robiłeś już taką "operacje" a jeżeli tak to czy wymieniałeś wszystkie kondy? czy tylko niektóre? Pozdrawiam

Kiedyś zbierałem "Top Twenty". Mialem okolo pietnastu. Pózniej mi to minęło. W szczycie zajoba stało dwadziescia kilka znanych tunerów.

Teraz mam zwykle maksymalnie trzy- cztery tunery "na stanie", choć obsłuchuję nowe dalej namiętnie.

( Przy okazji, Łódz to wielkie tunerowe zagłębie. Tym, co tu stoi (stało) chłopcy z TIC ,swoje shootouty .zrobiliby w kilka dni )

Na dzisiaj dyżurne: KT-1100 Kenwooda, ( Uwazam go za najbardziej zaawansowany technologicznie analog w historii, ale wykonany na sredniej jakości podzespołach. Po zapakowaniu Burr- Brownami, Black Gateami itp, gra ślicznie.),oraz siedmiogangowe- Technics ST-9030, Sony ST-A6B.

Nie jest to przypadek. Raczej final poszukiwań. Dzisiaj szukam minimalistycznego w konstrukcji , analogowego tunera zrobionego przez " dotkniętego przez Pana Boga" faceta. Takiego, no nie wiem, "Gainclone'a" tunerów, który po wypieszczeniu będzie wielki.. Dużo gangow (ale i mało jak np. w Scottach do polowy lat siedemdziesiątych), a dalej prawie nic, tylko geniusz. Taki klocek po audiofilskim upgradzie moze cuda. Niestety bylo ich tylko kilka i to najczęściej zrobione nie hiendowo. Prawie wszystkie wielkie tunery to pełna skrzynka części. Graja znakomicie, ale wielostopniowość i rozbudowanie wpływają na analityczność i precyzję. Dziesiatki elementów w torze dają "przesłonięcie".

kewnood L-02T to wnętrze powaliło mnie na kolana ;)

Ukryta Zawartość

post-2809-100006261 1170270296_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>StefanB

czy mógłbyś powiedzieć gdzie zaopatrujesz się w kondensatory? Ja szukałem dużo w sieci i ciężko znaleźć kondy lepszych firm. Jest ich trochę na allegro ale są sprzedawane najczęściej po kilkanaście sztuk, dlatego ciężko jest skompletować pojedyncze wartości kondów, czy jest na to jakiś sposób, może jakiś dobry sklep internetowy ?Dzięki za ewentualną pomoc.

nie szukałem zbyt dokładnie, ale jakieś kondynienajgorsze :-) pewnie tam mają

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie , cz ktokolwiek potrafi poszerzyć Pasmo w tunerze ONKYO z 104 na 108 Problem tkwi w tym że ten tuner posiada niespotykane programowanie stacji przy pomocu stałych swithy ustawianych na matrycy od A do H tzn Tuner wyświetla kilka diod na danej stacji np adj i trrzeba ręcznie przrełączyć swithe przy danym programatorze na poziomach ADJ Taki system to pełna gwarancja że się nie odstroi ale kombinacji moż nie starczyc powyżej 104 d 108 mhz Czy ktoś coś takiego już widział a moż pr`óbował????

moll

Ze zdobciem dobrej jakości elementów jest u nas problem. Dlatego np koledzy z diy organizują zbiorowe zakupy.

Dziesięć kondensatorów z allegro to ilość warta przełknięcia, jeśli są dobrej jakości. Pamiętaj, że dla "dłubacza" to nie jest duzo. .Alternatywą jest często tylko zakup za granicą (przesyłka kasy, przesyłka towaru-to się oplaca przy wiekszych zamówieniach). Czasem lepiej kupić 10 szt z przesyłka 6zł, niż jedna z przesyłka 40zł

W tej chwili na allegro jest trochę Panasoniców FC i Wima MKP10 . Wyrafinowane elementy sa prawie u nas niedostepne.

Jesli chcesz pojedyńczo, ale przewidywalnie, to w Polsce zostaje ci właściwie Elfa z Sanyo Os-Con i Wimą (za 10 wim z allegro kupisz 0,4 szt. wimy z elfy) i firmy z ofertą high-endową (dość wątłą); W pozostałych firmach trzeba przeglądać katalog i szukać rodzynków, bo oferta jest nieaudiofilska i przypadkowa.

=>StefanB

Dzięki wielkie za pomoc, powoli rozglądam się za kondami jest ich troszkę do wymiany bo naliczyłem 37 :P, mam jeszcze takie malutkie pytanko czy w sekcji zasilania mogę śmiało zastąpić kondensator 1000uf na 1500uf lub 2000uf,nie spowoduje to znacznego podniesienia napięcia? Dziękuje za ewentualne zainteresowanie pytaniem.Pozdrawiam

Lepsze kondensatory są na tyle rzadkie, że w ofercie firmy JM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dostępne (zaledwie) dwa typy Panasoniców FC i cztery Rubyconów YXG umieszczono w kategorii "elektrolityczne dziwne" ;-)...

Ukryta Zawartość

Udalo mi sie zdobyc wreszcie tuner z pierwszej dziesiatki najlepszych tunerow swiata - jest to Kenwood KT-990D! Na liscie www.fmtunerinfo.com jest na 9 miejscu tunerow swiatowych! Radosc moja nie ma granic! Choc wyglada dosc niepozornie, gra rewelacyjnie! Ma on wiele wspolnych elementow z numer 1 na tej liscie : Kenwood L-02T. Mam go dopiero pare godzin, ale jestem pod wrazeniem. Narazie nie pisze szczegolow, bo chce sie bardziej z nim oswoic.

Niemniej pisze bardziej o pomoc, tzn jest to moja przesiatka z tunerow analogowych i czesc funkcji jest dla mnie obca, wiec moze ktos mi cos wyjasni. Mam np. mozliwosc wyboru FM IF band miedzy "narrow" a "wide", o co tu chodzi? albo przelącznik RF selector z "distance" na "direct". Albo przelącznik A/B??? Bede wdzieczny za wszelkie podpowiedzi.

A tak oto on wyglada:

Ukryta Zawartość

post-1474-100006158 1170270453_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A brzydki jak... ;)

IF band - pasmo przenoszenia toru posredniej czestotliwosci (waskie/szerokie)

A/B - hmm...przelaczanie wejsc antenowych ? Czy jest tam cos jeszcze napisane ?

Wszystko już było w tym wątku przeczytaj uważnie.

Moje gratulacje,

ja czekam - już kupiłem, na Kewooda KT 1100 - ponoć najbardziej zaafansowana konstrukcja Kenwooda,

a sprzedałem Accupchase T11.

>dudivan

Nie, nie jest nic napisane, tylko jest przycisk A/B ot i tyle!

>gutekbull

To ja tez gratuluje! Tego 990D kupilem od goscia, ktory porownywal go wlasnie z 1100. Twierdzil ze 1100 zostala pobita przez 990D, ale ja nie sluchalem wiec nie mam zdania! Niemniej 1100 to tez swietna maszyna!

Kurcze, teraz dopiero slysze jak niektore stacje sa cieniutko nadawane :-( , ale III PR czy II - miodzio!

>gutkbull

A czy Ty przypadkiem nie kupiles tego Kenwooda 1100 od goscia z Łodzi??? Bo ten sprzedawca mowil mi wlasnie ze tego 990D porownywal z Kenwoodem 1100 ktorego sprzedal wlasnie i wyslal!

• Pokaż nowe odpowiedzi