Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Do anteny zbiorczej podłącza się chyba zwykle przez 75 Ohm. W samym tunerze to gniazdo 75 Ohm może być według moich obliczeń skonstruowane na cztery sposoby. Wtyki mogą być wciskane, radiowe (tunery europejskie, u mnie w Sabie), telewizyjne (wersja "amerykańska" - na przykład w Pionkach), nakręcane (u mnie w Technicsie) bądź trzeba oskubać końcówke i wetknąć w odpowiedni sposób w obejmę (u mnie w Hitachi). W każdym wypadku ekran jest "zagospodarowany i do niczego się go dodatkowo nie podłącza. Uziemienie jeśli jest podłączasz do jakiegos gniazda do tego przeznaczonego - bywają na przykład we wzmacniaczach. Można też zakopać szynę w ogródku ;-)

Słyszalne przesterowanie jest najczęściej objawem uszkodzenia, lub nieudolnej naprawy stopni wejściowych. Tuner naprawdę trudno przesterować. Potwierdzi to gutekbull, ktory mieszka pod nadanikiem i ma antenę o zysku chyba 5 dB.

Spora częśc tunerów pochodząca od handlarzy towaru z "wystawki" (np.allegro) jest po przejściach. Z jakiegoś powodu niemiec wystawił go na chodnik- trzeba być bardzo ostrożnym.

Przeciętne modele miały często ustawiony wskaznik wysterowania optymistycznie , tzn tak aby klient amator nie denerwował sie, że kupil tuner, założył antenę, a tu wskaznik cos slabo pokazuje. Czyli przy poprawnym systemie ant. wskażnik pokazuje full+ Topowe modele miały to zrobione przyzwoicie. Pelne wysterowanie występuje przy znakomitym systemie antenowym i dobrych warunkach atmosferycznych.

Warto pożyczyć tuner o dobrej renomie pokazujący poziom sygnału w dB i porównać.

U mnie jak na razie był tylko jeden wieczór z tak silnym sygnałem, że brakło skali, widocznie pogoda bardzo sprzyjała propagacji. Teraz mam regularnie 9 - 9,5 na 10 możliwych i nie ma problemów z charczeniem. Tylko na trójce czasami wchodzą jakieś zakłócenia pomimo silnego sygnału, może spróbuję antenę wystawić zdecydowanie poza obrys budynku na maszcie w kształcie litery "L", nie wiem tylko czy ktoś ze spółdzielni mieszkaniowej może mieć zastrzeżenia, czy jakieś przepisy mówią coś na ten temat?

I chyba staruszka oddam na seans odnowy biologicznej, żeby nie był takim meteopatą, bo możliwości dźwiękowe ma imponujące i potrafi być doprawdy czarujący. Jeśli zajmą się tym odpowiedni ludzie i wymieni się niezbędne elementy na współczesne, lepszej jakości, czy istnieje niebezpieczeństwo, że np. bas się poprawi, wysokie się poprawią, cośtam się poprawi, ale ten czar zniknie, czy po prostu zawsze będzie tylko lepiej i nie ma ryzyka?

Uziemienie najlepiej u mnie sprawdza się w gniazdku. Tak na słuch. chociaż bolec mam tylko zmostkowany z zerem. Osobny kabel trójżyłowy od puszki pewnie byłby najlepszy.

Chyba, że do piorunochronu, w końcu on jest w sensie dosłownym uziemiony ;)))

Witam, mam małe pytanko dla znawców Grundiga: Warto zainteresować się tunerem Grundig 8200 mkII (75zł)? Czy jest on następcą 7500? czy to coś z zupełnie innej beczki? Pozdrawiam.

NADik => daj sobie spokój ,ja z 3 też mam problemy ,jest mocny sygał, a Accu. gubi sygnał stereo ,objawia to się takim migotaniem diody i lekkim dźwiękiem układu za to odpowiedzialnego. Na innych stacjach jest ok.

Właśnie się to dzieje ;-(

Grundig 8200 to taka nieznana u nas ciekawostka. Najwyższy model z 87r.Testowany na tym samym poziomie przez Stereoplaya co: T7500; T903;Kenwood KT-990, KT-880;Sony ST-S444ES;Denon TU-800.

Wszyscy znają grundiga Fine Arts T-903 z drewnianymi boczkami, a jest to 8200 przełożony do ładnej skrzynki.

Huh! Śpieszę pochwalić się dzisiejszym nabytkiem... Kenwood KT 1100. Poza paroma ryskami z lewej strony panelu - ideał... Gra świetnie. Widzę znaczną różnicę w porównaniu z moim starym pionkiem... Jestem zadowolony :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8678-100009695 1170280433_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->Gutek

Czy trójkę łapiesz z tego nadajnika, pod którym mieszkasz i na który masz skierowaną antenę kierunkową? To by oznaczało, że zakłocenia, które czasami łapię na tym programie (dioda stereo wtedy miga) nie pochodzą od zakłóceń sygnału, tylko warszawka raczy nas badziewną jakością nadawanej audycji... Swego czasu wymienili cały sprzęt radiowy w trójce na najnowsze cyfrowe zabawki, znajomi, którzy od dawna słuchają radia na dobrym sprzęcie twierdzą, że od tego czasu brzmienie trójki zdecydowanie się popsuło. A do tego te problemy z jakością nadawania sygnału. Może powinniśmy zorganizować jakąś akcję forumową, np e-maile do trójki z uwagami na temat jakości nadawania?

aromed => gratulację z zakupu ,przez moment nerwowo spojrzałem na swój regał ,czy mój Kenwood KT - 1100

jeszcze stoi - jest identyczny ;-)

NADik=> to co się działo w sobotnią noc z 3 to tragedia, poza tym dość często gubi sygnał stereo -opisywałem to.

W sobotę doszło jeszcze do ogólnej kakofoni - cuda się działy, nie dało się słuchać ,nie wiem może oni o tym nie wiedzą.

Ja do tej pory podejrzewałem stację przekaźnikową w Chwaszczynie ?!

Jak jest w Warszawie ??

Ludzie, piszcie jak u was słychać trójkę, oczywiście przy założeniu, że odbieracie silny sygnał.

Czy są podstawy do szerszej interwencji/petycji/listu otwartego do radio(kako)fonii, czy tylko parę osób jak te zielone lajkoniki nawet anteny nie umieją ustawić:-((((((

Nadik => przecież mówię ,ze k..... są podstawy ,a nawet nie tylko podstawy ;-)

Trójka jest paskudna w odbiorze.

Napiszcie jak u was bo mi Nadik nie wierzy ;-)

Wadliwy odbiór występuje czasami ,nie jest tak cały czas, ale to wraca ,powtarza się, ja mam dość czułe zegary w Accu do 120 dBf. (wysterowanie sięga ok.105 dBf) i sygnał mam dobry, inaczej te usterki nie mają nic wspólnego z sygnałem ,on jest cały czas ok.

A u mnie dobrze odbiera, na 10 skali mam 9 kresek. Ale nie tym sie sugeruje, dzwiek jest czysty, nie slychac szumow i trzaskow. Podobnie program 2, tez doskonale odbieram.

Jakość nadawania zależy od lokalnego nadanika.Temat powinien byc dyskutowany w grupach regionalnych.

U mnie cuś też sie od pewnego czasu pogorszyło z trójką. W jednym tunerze mryga dioda pokazująca osiągniecie koniecznego minimum sygnału - co oznacza, że sygnał jest na granicy poprawności, a w tunerze z cyfrowym wyświetlaniem poziomu sygnału w dBf- wartość permanentnie "pływa. Mam 5-cio elementową antenę ustawioną na trójkę, więc jeśli coś się w niej nie sp.....ło, to jest gorzej

-->StefanB

Momok ze mną stanowi grupę regionalną. Trójka ma silny sygnał 9-10 na 10 ale czasami a raczej dosyć często wieczorem kaszani się na zasadzie: sygnał nadal mocny ale zaczyna coś skwierczeć, charczeć i mruga dioda stereo, za chwilę ok a za następne kilkanaście, kilkadziesiąt sekund to samo kilkakrotnie.

-->Momok

Nie masz wieczorami(nie codziennie) takich objawów jak opisałem? Nigdy?

Trójkę odbierasz ze Ślęży czy może masz silny sygnał z innego nadajnika?

NADik => przecież żartowałem ;-)

Momok => to nie jest łatwe do obserwacji, te usterki występują czasami ,

a nie stale , ja dużo słucham Trójki i dlatego mam okazję to obserwować.

Sygnał jakby nie miał z tym nic wspólnego, głównie zanika -skacze sygnał stereo i tylko na tej stacji.

Mam 3 zaprogramowaną ,przeszedłem na strojenie ręczne ,ale było to samo, a w sobotę ok.24 to już osobna historia ;-(

NADik trojke lapie na 100.2 nadaje ze Slezy. Fakt czasami wystepuje dziwne zjawisko, sygnal jakby zanikal, mimo to wskaznik sily sygnalu nie opada, ale slyszalem to doslownie kilka razy na przestrzeni 2 mies. I nie mialo to miejsca w nocy, gdyz najczesciej slucham po 24, wtedy tez jakosc wydaje mi sie najlepsza - ale to moja opinia.

Niekoniecznie, gutekbull.

Próg zadziałania dekodera ustawiany jest na pewien poziom sygnału wejściowego, od którego stereo działa mniej więcej poprawnie. Na silnych stacjach może być dobrze.

Oczywiście tylko podsuwam jeden z potencjalnych powodów do eliminacji

-->Momok

Czyli obserwujesz to zjawisko, kamień z serca mi spadł. Raźniej jak inni mają to samo ;)) To znaczy, że winą nie muszę obarczać swój sprzęt.

Na marginesie, odkąd sygnał łapię przez antenę zewnętrzną to nawet stacji komercyjnych można posłuchać bez irrytacji. To znaczy słychać jakąś kompresję nadawanego dźwięku, brzmienie gorsze od dwójki i RMF Classic ale da się już tego słuchać z jaką taką przyjemnością.

-->StefanB

Nie jest to takie proste, ponieważ efekty te występują od czasu do czasu, nieregularnie, więc jeżeli u Momoka byłoby OK to mogłoby również znaczyć, że akurat nie było tych zakłóceń.

• Pokaż nowe odpowiedzi