Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

-->gutek

Na allegro, na aukcji Twojego Kenwooda, widzę, że nadal masz tuner accuphase, czy jednak jest lepszy? Nie przypominam sobie, abyś porównywał na forum brzmienie tych dwóch tunerów. Wspominałeś tylko o Akai prawie tak dobrym jak Accu, a jak przy nich prezentuje się Kenwood?

NADik => z 3 był ok. do wczoraj - masz rację ;-)

Tamtego Accu T-11 sprzedałem i kupilem 107 , ten na zdjęciu to po prostu inny klocek.

Nie porównywałem bo tak prawdę mówiąc nie bardzo jest co ;-)

To inne granie - inna kultura, KT-1100 raczej chłodny - sterylny, a Accu 107 to ciepłe pastelowe granie - bardzo milutkie, ktoś kto ma dobry tuner np. Kenwooda i chce zamienić na Accu. i spodziewa się dużych zmian, takich jak przy wymianie np. CD, to jest w błędzie - zmiany są delikatne, choć łatwe do wychwycenia.

Mieszam tunerami bo chce znaleść taki ,który mi przypadnie do gustu, a trudno tu o odsłuch bez kupna (w sklepach ich ni ma)

Dzisiaj otrzymalem Accuphase T-101, i musze przyznac ze jestem pod wrazeniem. Nie tyle dzwiekiem, co solidnoscia wykonania i funkjconalnoscia. Wszystkie tunery ktorymi sie do tej pory bawilem (Yamaha, Luxman, Technisc 9030, Sansui TU-9900) wydaja sie przy Accuphase zabawkami ;-)

Wrazenie robi nie tylko precyzja wykonania, zarowno w srodku jak i na zewnatrz, ale takze precyzja w strojeniu. Wskazniki sa duzo lepszej jakosci i czulosci niz w tunerach ktore wczesniej wymienilem, a to blekitne swiatlo to dodatkowy touch (tak samo jak podswietlana wskazowka skali.

Mam na dachu obracana antene, i z wczesniejszymi tunerami nie zauwazalem wiekszej roznicy obracajac ja. Przy Accuphase nawet obrot o 5 stopni robi roznice (w sumie nie wiem czy to dobrze, czy zle?). Krecac galka strojenia, najdrobniejszy ruch jest od razu zauwazalny na wskaznikach, podoba mi sie ta precyzja.

Odnosnie dzwieku, to jak na razie TU-9900 jest lepszy (ktorego juz zreszta czesciowo modyfikowalem). Sansui ma cos bardziej wzlotnego w brzmieniu, jest bardziej organiczny i "zywy". Accuphase gra tez dobrze, ale troche brakuje tego ozywienia i finezji. Mam nadzieje ze bede w stanie cos udoskonalic poprzez modyfikacje, bo jako samo urzadzenie, preferuje zdecydowanie Accuphase wobec Sansui: Accuphase wydaje sie byc bardziej solidny .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3442-100009232 1170281181_thumb.jpg

post-3442-100009233 1170281180_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj, Peter

Spróbuj , jak Ci się trafi ,Nakamichi 430. Kompletnie nieznany, bo nak. zaczynało ta serią wejście w segment high-endu i zrobiono ich naprawdę mało. Uważany przez specjalistów za jeden z najlepszych i najlepiej wykonanych tunerów swoich czasów (1978) i zaliczany do największych osiągnięć tej firmy . Moja ostatnia fascynacja.

Taki Gainclone tunerów. Po modyfikacji , uważam absolutna rewelacja. Minimalizm całkowity-powinien grać jak boombox, ale patenty Niro, pasywne puszki , których sporo, dają mu niesamowitą analityczność i transparentność niedostępną tunerom o bardzo rozbudowanym układzie. Wszystkie bloki separowane, osobno ekranowane, złocone styki ( nawet część ścieżek na płytkach też), w kondensatorze część listków mosiężna (w TIC podaja za małą liczbę gangów). Średnia czułość,mały sygnał wyjściowy, ale dzwięk wspaniały. Tuner stworzony przez Niro specjalnie do twojego klona .Musiał wiedziec, że kiedyś go zrobisz.

Peter Daniel => nie dziwię się ,że masz takie odczucia ,ja mam identyczne , wszystkie tunery jakie widziałem przy Accuphase wyglądają "niepoważnie" - mam na myśli wykonanie.

A co do dźwięku to z tego co słyszałem kupiłeś tuner z początków Accu (1973 to 1982)

kiedy jeszcze nie robili zbyt drogich tunerów, zabawa zaczeła się chyba od modelu 106;

1. Accuphase T-100 (1973-82, $750)

2. Accuphase T-101 (1974-81, $500)

3. Accuphase T-106 (1984-86, $2,750)

4. Accuphase T-107 (1985-91, $1,800)

5. Accuphase T-105 (1980-85, $995)

6. Accuphase T-108 (1990-94)

7. Accuphase T-11 (1990-98)

8. Accuphase T-109 (1993-99, $3,300)

9. Accuphase T-109V

10. Accuphase T-1000

Co do działania anteny to myślę że nie działa układ automatcznej regulacji wzmocnienia w. cz albo pośr.cz, ale może to być związane z jego uszkodzeniem albo ten tuner tak ma.Trzeba by zobaczyc schemat. Ale w szczególnie wyrafinowanych urządzeniach mogli pominąc ARW, bo układ ten , w pewnych okolicznościach zmienia parametry torów wcz nawet doprowadzając do zniekształceń -to tak jak w w wyrafinowanych wzmacniaczach nie ma pokretła balans. Pozdrowienia

Przegląd tunerów - bardzo wiele modeli, kopalnia wiedzy :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> krzylo

Ja wiem, że liczą się intencje, ale tę stronę znają nawet handlarze sprzętem audio z Allegro i na jej podstawie windują sobie ceny tunerów z tzw. wystawek... ;-D Ale strona zacna - dużo można się z niej o starych tunerach dowiedzieć, jednak o tych rzadkich w USA modelach niewiele tam poczytasz... ;-) Trzeba jednak googla użyć ;-D

Ale Twoja inicjatywa jest OK - może ktoś nie zna jeszcze TIC, a tak w ogóle, to po prostu nie chcę Cię "zniechęcać" ;-) Zajrzyj też np. na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jest forum związane ze stroną fmtunerinfo.com ;-)

Ukryta Zawartość

Będąc dzisiaj na bazarze kupiłęm od jakiegoś "kocykarza" tuner Universum Dynamic's. Facet chciał 30zł, stargowałem do 25 i dobiliśmy targu. Cena przystępna, nawet gdyby się okazał uszkodzony.

Po powrocie do domu z radościa stwierdziłem, że to nawet działa! radość jednak nie trwała długo... tuner ten ma pasmo 88 - 104 MHz, czyli nie jest to pełne pasmo, nie łapie Radia Jazz, które jest na 106,8 i jest jedynym radiem, którego słucham. Uratowała mnie kablówka - tam jest na 92... uffff...

Chwilowo gra na kawałku drutu. Jutro kupie kabel antenowy i przeciągne kablówke do pokoju. Od razu moge powiedzieć, że czułość nie powala.... stosunek jakości dzwięku do ceny jest natomiast rewelacyjny :)

Poniżej zdjęcie zapożyczone z allego (swoją drogą tam właśnie się sprzedaje taki za 125zł, a jeszcze do końca aukcji troche zostało).

I właśnie w ten sposób dołączyłem do użytkowników ślicznych tunerów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A prosze bardzo. miejsca tyle, że można by zmieścić wzmacniacz, CD i ekspres do kawy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pionek TX-8500 IImiał "programator" - takie smieszne wskazówki, którymi można było zaznaczyć położenie ulubionych stacji. Trochę inaczej rozmieszczone były też przyciski i pokrętła - niemniej podobieństwo wyglądu zewnętrznego rzuca się w oczy. I raczej jest nieprzypadkowe ;-) Ściśle rzecz biorąc ten Universum jest przeznaczoną na niemiecki rynek kopią tunera GoldStara. W stosounku do tamtego zawężono zakres skali FM do 104 MHz. Dostosowano go też do europejskiego prądu i deemfazy (w GoldStarze nie ma chyba możliwości ich zmiany ale nie jestem pewien). Określenie system bierze się stąd, że tuner stanowił komplet ze wzmacniaczem i magnetofonem (w komplecie nie było korektora ale wygląd wzmacniacza opatrzonego robiącą wrażenie ilościa przełączników i pokręteł wyjaśniał dlaczego). Mój kupiłem jako niesprawny za 28 złotych na Allegro ale niesprawność ograniczała się w rzeczywistości (co było miłą niespodzianką) do tego, że był kulawy, nie palą mu się dwie diody, zginęła jedna z żarówek podświetlających skalę i paru jeszcze śladów burzliwego zapewne żywota...

A o Pionku napisałem, bo też go kiedyś miałem, zanim jeszcze w moje ręce wpadł ten Universum...

No i mam nawet zdjęcie tego GoldStara GSI-1000. Oznaczenie zaś 8500 II ma wzmacniacz, zresztą całkiem niepodobny w przeciwieństwie do tunera do żadnego ze srebrnych Pionków.

Zdjęcie dla przypomienia, jak przerzucisz wpisy w wątku, to znajdziesz więcej i zdjęć, i informacji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Spontanicznie nabyłem dzisiaj tuner Kenwooda KT-7020 i zastanawiam się, czy było warto....

Trochę poniewczasie... :-)

Czy może ktoś ma taki sprzęt i mógłby mi coś o nim powiedzieć?

Pozdrawiam

O swoich z nim doświadczeniach nie napiszę, bo widziałem go tylko na zdjęciu. Zbyt dobrego wrażenia swym wyglądem na mnie nie zrobił. Ale możesz zajrzeć tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , by poczytać o doświadczeniach innych. O samym KT-7020 jest niewiele, ale o KT-5020, którego jest rozwinięciem znajdziesz już sporo i to w entuzjastycznym tonie. Dodać trzeba wygodę, bo KT-7020 ma fajną gałę do wybierania stacji, a KT-5020 nie.

Ukryta Zawartość

Według informacji ze stronki TIC, do której dałem linka i na której jest ich spora recenzja nowe KT-5020 kosztowały 269$, a obecnie (od początku tego roku) osiągają na ebay ceny w granicach od 325 do 420$...

> slamo

Wpadł mi w łapy skan karty informacyjnej o tym tunerze czyli Kenwoodzie KT-7020 z podstawowymi jego danymi technicznymi i mogę Ci go przesłać mailem, jeśli podasz adres w "o mnie".

Kiedyś zwracałem uwage,że z rankingiem TIC ( a dokładniej z miejscami na tej liście) trzeba dość ostrożnie .Jeśli kupujemy. Przy sprzedaży oczywiście bardzo pomaga.

Sama metoda porównawcza stosowana przez Jima jest przez część kolegów kwestionowana jako niereprezentatywna. Jest sporo notowań niezgodnych z ogólnym przekonaniem co do klasy danego tunera (choćby właśnie 5020, Revoxy, 9030, Yamaha 7000 i kilka innych).Są jakieś gwiazdy tylko tego notowania, a kilka znakomitych maszyn jest gdzieś daleko.

Ukryta Zawartość

Traktował bym ją raczej jako poglądową liste kilkudziesięciu znakomitych tunerów. Z niekwestionowaną pierwszą piątką (bez Revoxa) , a dalej bywa czasami kontrowersyjnie.

Ukryta Zawartość

Adres juz uzupełniony.... już dziękuję za skan... :-)

Przy zakupie właśnie częściowo kierowałem się opinią o 5020 na TIC, wychodząc z złożenia, że wyższy model powiniem być lepszy.....

Ale to tylko opis i ranking sporządzony przez kogoś, wg. jakichś nie do końca znanych kryteriów i stąd moje zapytanie do bardziej obeznanych w temacie......

Dałem trochę ponad 400 PLN.....

Pozdrawiam

KT-7020 to inaczej lekko zmodyfikowany KT-990D (ma powsadzanych kilka części w stopniu analogowym w miejscu gdzie w KT-990D są puste miejsca na PCB). Taki KT-990D wygląda w środku o wiele lepiej od KT-5020 ale minimalnie bardziej wolę jednak KT-5020. Chociaż porównanie, który był lepszy było na prawdę ciężkie, wybór był bardzo trudny. Nie wiem tylko jak te kilka części więcej w KT-7020 ma się do różnicy w brzmienu w porównaniu z KT-990D.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie jest to niestety real foto ale postaram sie zrobic - ta fotka jest zapozyczona z Allegro. Moj Sony ST-S 700 ES nie jest moze piekny ale gra miekkim przyjemnym dla ucha dzwiekiem. Dokladnie to czego szukalem.

post-1457-100009118 1170281350_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi