Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Popatrzcie na te ostatnie zdjecie.Tuner pioneera z lat osiemdziesiątych,prosty i tani model,ale ile by musiał dzisiaj kosztować?.A dzwiek jaki się z niego wydobywa jest naprawde niczego sobie.I jaki wygląd,nic z plastiku,gałki toczone z pełnego aluminium.A co najważniejsze można go dokładnie dostroić do każdej częstotliwości.Nie jest ograniczony rastrem częstotliwości jak odbiorniki z syntezą,które mogą tylko przeskakiwać o zadany skok..Dziś nie do zbudowania.Bo jaka dzisiejsza manufaktura jest w stanie produkowac podzespoły konkretnie do danego wyrobu.Teraz sie składa z tego co jest dostepne na rynku.

Dziś skończyłem tego grundiga,podśwetlenie zrobione,wyczyszczony i co najważniejsze gra.Tylko nie wiem co dalej z nim bo wzmacniacz już mam (radmor 5102-TE) a więcej złomu mieć już nie mogę bo szafka mi sie załamie,więc pewnie pójdzie na sprzedaż.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W kolekcji to ja takiego chce mieć :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam. od paru lat mam sony ST-2950F. Nie slucham czesto, ale teraz wlasnie tak. I, przyznam, jestem zadowolony. Ale nie mialem okazji sluchac innych tunerow. I nie mam pojecia jakiej klasy brzmienie oferuje ten sony. Moze warto go zamienic na jakis inny. Chociaz, calkiem ladny jest :)

Witam wszystkich. Dopiero się zarejestrowałem na forum.

Po wielu lekturach forum nabyłem śliczny tuner Sony ST-S730ES w doskonałym stanie. Mam wiele pytać do doświadczonych miłośników ślicznych tunerów. Na początek dwa pytania.

1- proszę o sugestię odpowiedniego wzmacniacza do tego tunera. (chodzi tylko o słuchanie muzyki z radia i to najczęściej w nocy). Bardzo mile widziany byłby dobry przedwzmacniacz słuchawkowy we wzmacniaczu do odłuchów słuchawkowych. Sam wzmacniacz o wystarczającej wydajności prądowej przystosowany do obsługi dwóch kolumn głośnikowych o efektywności 89 dB/2,8-1m. (pokój w bloku 25m2 zagracony z meblami tapicerowanymi i dywanem). Najchętniej coś z serii ES n.p. TF-F530ES lub podobny. Proszę o krótkie uzsadnienie dlaczego ten czy tamten wzmacniacz. Czytałem na forum rozbieżne opinie o wzmacniaczu 530ES. Dodatkowo po zkompletowaniu wzmacniacza (na dziś mam Rotel 840BX4) chciałbym uzupełnić tuner i wzmacniacz w drewniane boczki dlatego wygląd wzmacniacza również jest ważny.

2- tuner jest wyposażony w gniazdo na kabel sterujący. Który wzmacniacz zintegrowany Sony z tamtego okresu posiada takie gniazdo sterujące?

pozdrawiam i proszę o odpowiedz HM69

Może coś polskiego z mojej kolekcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może ja moje poprzednie pytanie trochę sprecyzuję to wówczas otrzymam jakieś odpowiedzi.

Po przejrzeniu propozycji układu sugerowanego przez f.Sony do tego tunera (chodzi o TA-S1000ESD + TA-N80ES) mam poważne zastrzeżenia do tego układu. To wszystko jest za potężne na sam tuner i zdecydowanie za drogie. Nawet wertując głębiej propozycje firmy trudno jest się zdecydować na wzmacniacz zintegrowany TA-F770ES bo też jest za potężny piec do takiego małego pokoju. Oczekiwane ceny na naszym Allegro również są najdelikatniej pisząc trudno akceptowalne za ten wzmacniacz. Tak przynajmniej uważam.

Dlatego liczę na podanie jakiś sprawdzonych rozwiązań w Waszych instalacjach.

od kilku lat poluję na tego denona

Ukryta Zawartość

w ostatnich 3 latach drugi raz na allegro - ciekawe czy to ten sam ...?

no ale musiałbym bank obrabować ...

Ukryta Zawartość

w ostatnich 3 latach drugi raz na allegro - ciekawe czy to ten sam ...?

chyba nie, ten poprzedni był mój i gra teraz w Krakowie

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Ukryta Zawartość

mam straszną smake na to...

Ukryta Zawartość

Rzecz gustu. Odbiornik bardzo stary. Skala na sznurek. Bebechy prawdopodobnie już dobrze wysuszone i do tego ta wysoka cena. Sądzą, że kupując nowszy model powiedzmy z początku lat 90 wyposażony w 2 wejścia antenowe można w Poznaniu uzyskać całkiem zadowalający odbiór. I to przy cyfrowej syntezie, a może nawet udało by się poszukać czegoś klasowego z RDS w tej cenie.

nikx żuć okiem na to żeby nie ta cena ehh miał bym prezent na Mikołajki :)

Ukryta Zawartość

Może następnym razem .

post-2942-100007562 1196978329_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VELOCETTE przedstawiony tunerek wygląda ślicznie. Mnie też się podoba. Jednak ta cena jest całkowicie zaporowa. Z bieżącej oferty allegro można w tej cenie lub poniżej kupić tuner o porównywalnych lub lepszych parametrach z cyfrową syntezą, podwójnym wejściem antenowym, a i czasami z RDSem. A po 30 latach być może trzeba wymienić kontesatorki w Rotelku. Należy tak założyć. Czyli cena poszłaby jeszcze do góry.

W sprzęcie grającym ładny wygląd to czasmi trochę mało. Szczególnie jak się lubi tunerki.

Skończyłem już całkiem grundiga,dziś leci na allegro.Postanowiłem że wystarczy mi złomu i nie moge sobie pozwolić żeby mi sie szafa rozwaliła.Jestem zadowolony że udało mi się go odnowić i może będzie grał u jakiegoś audiofila.Jutro rano będzie lepsze światło i dam zdjęcie efektu końcowego

Wiem ostatnio kupiłem Technicsa ST-9600 oczywiście za cenę która była do zaakceptowania z cała świadomością wymiany kondensatorów .Tuner jest z 1974 roku więc odświeżenie powinno dobrze mu zrobić ale i tak gra staruszek całkiem żwawo a biorąc po uwagę jego wygląd to warto go uratować :) A z nowych to poluję na parę ciekawych egzemplarzy ale jakoś ktoś mnie zawsze przebija :)

Velocette>

co prawda nie robilem jakis bezposrednich porownan, ale mam u siebie ST9600 i ST9038 i przyznam ze mlodszy brat (i tak starawy) wydaje sie grac jeszcze lepiej. Dzwiek jest swobodniejszy, latwiej sie odrywa od kolumn. Nocą czy to audycje trojkowe czy rmflassic brzmia nie rzadko przyjemniej niz z CD...

ST-9038 nie słyszałem ale mam ST-G7 i z nim mogę porównywać ST-9600 które co dopiero kupione nie zmieniło kondensatorów ale dźwięk ma dobry żadnych zakłóceń no może jak słucham stacji które wypadają na 2.5 na skali do 5. ST-G7 ma więcej basu co do stereofonii hmm chyba ST-G7 ma na nią większą czułość ale dźwięk jest troszkę bardziej stłumiony jest to oczywiście zależne od stacji której słucham bo 3ka na ST-9600 bardzo ładnie wypada mieszkam w Warszawie więc nie mam problemu ze słuchaniem stacji Pałac Kultury prawie z okna widzę .Kupiłem ST-9600 bo nie kosztowało zbyt drogo i można pobawić się w zmianę podstawowych kondensatorów no i wygląd pancerny od Optomiki ST-3636 większego tunera nie widziałem :)

No wygladem 9600 faktycznie robi wrazenie, choc 9038 tez nie gorsze, cos jak prasowana, stalowa sztaba. Stacje tez poki co lepiej sciaga 9038, ale 9600 i tak zostanie ;-)

Wkrotce jeszcze dostawie kolejne radio, tym razem lampowa Sabe Freudenstadt 11, zobaczymy jak ta zagra, Ryszard_wpl chwalil sobie ja bardzo, takze jestem ciekaw...

No 9038 gra wspaniale tak czytam z opisów kolegów a co lampowych odbiorników to mam Loewe opta Meteor stereo 67 . I gra to całkiem oczywiście wiek robi swoje ale stereo wyłapuje no i te lampy a szczególnie od wskazania stacji heh miły widok :)

• Pokaż nowe odpowiedzi