Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam właśnie tutaj jest na sprzedaż i piekne zdjątka może trochę choinka ale nie każdego stać na takie mecyje jak Accu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

dartman

Mój tunerek jest fajny. Zanim go kupiłem przeczytałem prawie dokładnie ten cały wątek, a to już był wyczyn nie lada....

Niestety sam tuner jeszcze nie gra. Do tego potrzeba dobrego wzmocnienia sygnału. Na dziś używam wzmacniacza tranzystorowego. Jednak w porozumieniu z kilkoma ludzmi z forum wybieram do tego tunerka lampowy wzmacniacz słuchawkowo-głośnikowy. Takie urządzenie, które będzie jednocześnie przedwzmacniaczem, wzmacniaczem i wzmacniaczem słuchawkowym o wysokim wysokiej impedancji wyjściowej dla słuchawek. Założenie jest takie, żeby można słuchać dobrych kawałków muzycznych tak przez podłogowe kolumny o wysokiej skuteczności jak i przez dobre słuchawki. Chodzi tutaj o sygnał charakterystyczny dla wzmacniaczy lampowych pozbawiaony takiego cyfrowego nalotu.

Zpbaczymy co ostatecznie wybiorę. Mam kilka wariantów/modeli. Chciałbym osiągnąć dobry dzwięk i zmieścić się w jakiś rozsądnych proporcjach cenowych. Zobaczymy co będzie.

gutekbull Kontaktowałeś się z kimś kto odpowiada za obsługę tego masztu może oni coś pomogą na pewno mają sygnały że coś nie tak radio odbiera . A sam maszt niczego sobie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z odbiorem sygnału w dobrej jakości nie powinno być problemu .

Ukryta Zawartość

dartman, 19 Gru 2007, 21:39

Tego bym nie kupował jest 8x "wcześniejszy "a więc starszy z produkcji niż mój sądzac po numerach fabrycznych

HM69,

ha, dokładnie sam to zauważyłem. Wcześniej miałem wzmak lamopwy (znakomity zresztą) ale radio nie grało. Jak przeszedłem na bestię tranzystorową to sam własnym uszom nie wierzę. Ta przemiana miała miejsce gdy jeszcze słuchałem TX-680RDS. Teraz przy 85 szczęka opada. Kupuję antenę :)

=>gutekbull, 19 Gru 2007, 21:57

>ja powiniennem w ogóle nie używać anteny

>;-)

Powinieneś mieć tylko na dachu taką n.p 5-8 elementową ,następnie symetryzator (2zł) kabel koncentryk z dobrym ekranowaniem i przed samym tunerem tłumik o regulowanym tłumieniu,potem wtyczka i tuner.

Wtedy faktycznie usłyszysz to co niektórzy myślą że jet to to i nazywają to nirvaną

No wiem ja mieszkam w Wawie i nadajniki mam w odległości paru kilometrów nic nie szumi a tunerów przerobiłem kilka

i stację szumią tylko te z poza Wawy . W dodatku zbieram tylko sygnały odbite na wiosnę zainstaluję antenę na dachu i pojedziemy :) Ale na twoim miejscu pogadał bym z obsługą tego nadajnika może ktoś kompetentny się trafi do pogadania ?

A tak wygląda antena sprowadzona na zamówienie z Niemiec.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gutekbull

Już kilka osób miało zastrzeżenia to sygnału z tego gdańskiego masztu. Trudno mi coś powiedzieć. 5km to jak to mówią odległość żadna. Ja mam od 50-80 km i zabudowania. Jak czytam Rafaella, że odbiera Ukrainę z Krakowa to mu bardzo zazdroszczę. Dobrze, że nie pisze, że słucha Kijowa albo sygnałów z Doniecka bo nawet moja bujna wyobraźnie by tago nie mogła przyswoić. Chodzi o UKF.

Zauważyłem takie zjawisko. jeżdząc samochodem po mieście udaje mi się odbierać bardzo słabe sygnały z nadajnika będącego 50km za miastem i nadającego z siłą 0,1kW. Co prawda radio w aucie mam bardzo wysokiej klasy ale mimo to trochę mnie to dziwi. Natomiast z poważnego tunera i porządnej anteny są kłopoty. Może to wynika właśnie z konfiguracji terenu. Auto się przemieszcza, a instalacja domowa jest stacjonarna i może dlatego. Nie wiem.

Mam taką samą antenę tyle że z Dipola i odbiera ładnie , co prawda odbite fale zbiera z największą mocą ustawiona pionowo natomiast w poziomie jak u ciebie to lipa dalekie stację prawie grać przestają . Tematu nie zgłębiałem bo na wiosnę wieszam ją na dachu i tam będę miał poligon :) Ale może spróbuj swoją przekręcić ,zaraz mnie ktoś za szarlatanerię objedzie :))

HM69, 19 Gru 2007, 22:11

Masz rację bo teoretyczny zasięg wynosi ok 90-110km przy wysokich masztach ponad 200m i maszcie u odbiorcy rzędu 10 m (antena nad poziomem ziemi) No ale zobacz jaką Onkyo ma czułośc poza tym takie obliczenia podaje się przybliżone przy nieznacznym ugięciu fal na UKF czasem warunki pogodowe to poprawiają,wczoraj n.p. mrozik odbicia od twardego lodu (coś jak slizganie się fal nad taflą morza)spowodował to ze Słowacja zamiast 15dB miała aż 35dB

gutekbull

Czy ta antena przypadkiem nie jest zbyt blisko jakiegoś stalowego elementu konstrukcji budynku? To może zakłócać odbiór. Zalecana minimalna odległość od metalowych obiektów to zdaje się przynajmniej 1,2m...

VELOCETTE

W Warszawie obowiązkowo w pozycji pionowej, bo właśnie taką polaryzację (V) ma większość, jeśli nie wszystkie stacje radiowe. Natomiast w Gdańsku, jak wynika ze strony radiopolska.pl, polaryzacja jest pozioma (H), więc antena musi być poziomo. Chyba, ze to błędne dane...

Można użyć kija od szczotki ;-) ale warto sprawdzić, czy balkon sąsiada nie jest oparty na masywnych, stalowych belkach. Niewiele wiem o konstrukcji budynków, ale zdaje się, ze to jedno z możliwych rozwiązań...

Na dachu ? Zobacz czy sąsiedzi nie mają tam anten . Jeśli nie mają to pogadaj w administracji argumentuj że potrzebne ci to do pracy bo recenzujesz audycje radiowe :) Czasem działa taka ściema .

A M.Dynalab robi coć takiego ;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwagi Marka i VELOCETTE są bardzo ważne. My sobie często nie zdajemy sprawy na ile to są oddziaływania. Robi się na takim balkonie taki kondensator czy coś podobnego i później w żaden sposób nie idzie tych zakłóceń wytłumaczyć.

Wiele lat temu miałem w dużym pokoju telefon stacjonarny z przenośną słuchawką f.Panasonic. Nie szło chodząc po pokoju normalnie rozmawiać przez ten tefefon bo w każdym miejscu były inne szumy i zakłucenia. Przypadkowo kupiłem nowe kolumny, które postawiłem przy przeciwległej ścianie. Połączyłem je ze wszmacniaczem grubym kablem głośnikowym z miedzi beztlenowej. Ze zdziwieniem zauważyłem, że rozmawiając przez telefon jakość połączenia podniosła się bardzo. Nie od razu powiązałem te dwa fakty. Ale to było to. Wpływ pola magnetycznego na inne pole radiowe.

Dlatego trzeba podobne niewidoczne zjawiska również brań pod uwagę przy instalowaniu anteny.

Myślę, że antena Hirschmanna po odpowiednim zainstalowaniu sprawdzi sie lepiej od anteny MD, szczególnie w przypadku polaryzacji poziomej. Zresztą miałem kiedyś okazję posłuchać amplitunera MD z taką anteną, umieszczoną za oknem na budynku niemal w bezpośrednim sąsiedztwie nadajnika na PKIN. Szumy były wyraźne, zapewne z powodu słabego sygnału. Taki pręt ma mniejszy zysk od pojedynczego dipola...

Już głupi jestem ;-(

Z 7 stacji nadawanych z CHwaszczyna 2 odbieram marnie na radiu Radio Kaszëbë za bardzo mi nie zależy,

ale Radio Plus Gdańsk daje audycję autorską P.Dyakowskiego - JAZZ

Szkoda , że P.R 2 nie ma.

Miałem kiedyś takiego szpica rodzimej produkcji Dipola . Podobno zbiera wszystko i nic :) Mi zbierał nawet ładnie ale go zastąpiłem anteną o taką

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i gra bardzo ładnie .W Warszawie bardziej skomplikowanej nie trzeba . Oczywiście nie wiem co Magnum w tej puszcze poupychał na pewno podzespoły są lepsze niż te z Dipola ale doktryna twierdzi że paro elementowa antena jest najlepsza .

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi