Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumię. Skoro Akai łapie tak ładnie bez anteny spróbuj podłączyć do niego przedmiotową antenę od Acc. Zobacz czy sygnał się pogorszył. jeżeli tak to jesteś w domu. Jeżeli się jeszcze polepszył to wnioski wyciągnij sam bo ja nawet nie odważę się tego napisać otwartym tekstem na forum. Za bardzo szanuję firmę Accuphase.

HM69 => jakbyś uważnie śledził ten wątek o tunerach ,to nie jest żadną tajemnicą ;-) ;-)

że dawniej tunery robiono z bardziej czułą głowicą bo stacje nadawcze były bardziej oddalone.

Obecne tunery nie są już tak czułe ,wymagaja dobrej anteny-dobrego sygnału .

W ogóle raio jest w odwrocie ,tylko nieliczne firmy inwestują jeszcze w rozwuj techniki radiowej.

Zatem nic dziwnego ,że tuner za ok.20 euro z przełomu lat 70/80 - (szczyt rozwoju) ,odbiera sygnał na maksa bez anteny.

Teraz najważniejsze Akaii łapie bez problemu wszystkie stacje na zwyklym drucie lub nawet bez jakiejkolwiek anteny, ale jakość odtwarzanego dźwięku bardzo odbiega od tego co słyszę z Accuphase T 1000, to przepaść,

a o to głównie chodzi na tym foru , o jakość ,a nie o ilość ;-) ;-)

gutekbull

Niepotrzebnie się unosisz. My tutaj rozmawiamy na razie tylko o wartości wejściowego sygnału i tyle. Jakość samego toru foni w tunerze, potem we wzmacniaczu, jakość i klasa kolumn, kabli połączeniowych charakterystyka pomieszczenia odsłuchowego to są kolejne sprawy o których teraz nie rozmawiamy.

Zapamiętaj, że na guwnianym paliwie na którym jedzie maluch Maseratii nie pojedzie na pełen gwizdek mimo, że ma super silnik i dwie turbiny pod maską. Podobnie u ciebie. Najpierw potrzebny jest dobry sygnał. a realnia nadawania sygnału u nas są takie jake są i już.

Się nie unoszę ,tylko usiłuje uzyskać receptę na dobry sygnał.

Mam stos ,anten ,kabli ,symetryzatorów, końcówek-wtyków.

Dzwoniłem dziś do sklepu specjalistycznego - jedyny taki w Gdyni i.............

oni nie mają tam tłumików, antenę mają jedną okrągły dipol i ..............satelity

Gdzie zamówić 5 elemetowego Hirszmana ???

Kiedyś kupowałem swojego 3 elementowego - nie pamiętam gdzie ?

Może w warszawskiej firmie Wisat - piszą, że prowadzą sprzedaż wysyłkową

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ciekawą funkcją T-1000 jest wyjście cyfrowe. Czytałem wypowiedź jednego z użytkowników tego tunera, podobno jeszcze lepsze efekty brzmieniowe można uzyskać po podłączeniu zewnętrznego przetwornika, choćby nawet do wejścia w niektórych modelach CD Accuphase...

Marek=> tak podłączone mam wyjście cyfrowe z tunera T 1000 do CD DP 500 i wykorzystuje jego przetwornik,

ale to tylko jak coś jest w radiu np.sjesta ;-)

Jest różnica , większa separacja dźwięku - mniej się rozłazi ,scena, przestrzeń lepsza.

Panowie Tunerowcy czy to ten mrozik -6 stopni, czy chcą nam już zrobić pikne święta z "Trójką" na moim tunerku sygnał oscyluje w zakresie 94-95dB jakość jest super,moze jak mróz wzrośnie to dobije jeszcze te 5 dB ;)

Tak w ogóle To za płytę z Robertem Plantem w szczytnym celu na dzieci z domu dziecka dać 32'000zł to dobry świąteczny zakup Zwycięzcy licytacji Trójkowej gratuluję

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie widziałem nigdy takiego KT-80. Mnie wyglada raczej na KT-60

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafaell=>kupiłem tłumik

Ukryta Zawartość

na razie jest otymistycznie ;-)

Ukryta Zawartość

gutekbull, 21 Gru 2007, 22:22

ten wyglada na solidniejszy niż ten co go kupiłem kiedyś w dipolu .No ale dalej 0 audiofilizmu końcówki nie złocone,w zastępstwie na styki z kablem polecam pastę srebrną taką jak w kompach do odprowadzania ciepła z pod procesora ,koledzy elektronicy pewnie powiedzą która (są także z mniejszą ilością srebra i tych bym unikał)

Rafaell ostatnio Trójka podkręciła chyba nadajnik, jakość się poprawiła i nie trzeszczy jak jej się to czasem zdarzało .A może to ja sobie lepszy tuner sprawiłem :)

VELOCETTE, 21 Gru 2007, 22:37

Spadło do -8 stopni i jest pełne 95dB czyli na 4 stopnie 1dB czyli 100dB powinno być przy -28 stopniach może niech lepiej będzie tylko -8 stopni idę sprawdzić czy pies mi się wystarcząjaco dofutrował ;)

No ja nie mam jak sprawdzić dokładnie ale w ST-9600 pokazuje 5 na 5 :) A w KT-80 skala na ful podświetlona co mi się podoba bardzo . Strach pomyśleć co będzie jak antenę zamontuję na dachu .

VELOCETTE, 21 Gru 2007, 22:54

Po spacerze pies optycznie przybył i to znacznie :D Co do jakości nadawania to niestety ale tylko "Trójka" trzyma klasę inne stacje to niestety po macoszemu i w sumie powinno się to forum nazywać Śliczne Tunery jedynej dobrze nadawanej stacji w kraju, no cóż dobre i to a mogło być tak pieknie .Ale "nie boj wyłączą" będzie całodobowy program sportowy i znów trzeba będzie komuś zabrać pasmo, tym razem musi chyba paść na "Trójkę" :(

Rafaell,

pozwolę się nie zgodzić... posłuchaj Dwójki, to jest dobrze brzmiąca stacja radiowa, Trójka raczy plasować się za Programem Drugim (mówię o odsłuchu w w-wie ;-) mieli oczywiście problemy z przydzielonym nowym pasmem i jakością nadawania; to za początków prezesury czabańskiego i jego pomysłów na "radio godne czasów IVRP" czyli przesuwanie częstotliwości dla Jedynki, na której antenie przemawiali całymi porankami wodzowie narodu z PiS.

Ale wszystko wróciło już do normy - polecam ;-) IMHO to dla Dwójki warto mieć dobry tuner - dla jakości i repertuaru tej stacji - dopiero potem można mówić o Trójce, w której też dużo dobrego się dzieje i jakość transmisji jest niezła... ;-)

x.

No jak upadnie Dwójka i Trójka to to forum będzie rzeczywiście o ślicznych tunerach :) I będziemy podświetlanie skali tuningować . Ale mam nadzieje że jakość nadawania będzie brana pod uwagę przez szefostwa stacji radiowych choć na razie łatwiej pozwolić prowadzącym audycje po bluzgać ku uciesze ludu niż inwestować w sprzęt .

=>xanax, 21 Gru 2007, 23:50

W centrum Krakowa z Dwójka jest niestety inaczej i tak

nadajnik dla Krakowa 104,9 sygnał 57dB słyszalny nieczysty dzwięk-sybilanty

nadajnik dla Katowic Gliwic 105.6 sygnał 29-31dB mocno charczy (antena nie na kierunku)

nadajnik dla Rabki 90,4 sygnał 52dB lekki szum ale nie charczy (antena prawie na kierunku)

nadajnik dla Tarnowa 32dB mocno charczy

a dla przykładu Trójka ma 95dB i klawo jak cholera słychać tylko róznice pomiędzy ich klockami (nie wszystkie CD są takie dobre a i z puszki też potrafią potraktować ,nawet w nocy np. na muzyce francuskiej słychać naleciałość cyfrową obym się mylił i napęd dziadowski)

gutekbull Znalazłem dla ciebie zestaw tłumików do samodzielnej kalibracji nadajnika z bliskiej odległości

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest to oczywiście ostatnia desperacka próba niwelacji szumu :))

Ukryta Zawartość

>klawo jak cholera

Nie wytrzymałem ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może coś w tym klimacie. TX-400 na lampkach. Nadaje się do miasteczek z dużą ilościa nadajników. Czułość dobra (bo przecież tylko jedna ECC85 w głowicy) ale za to rewelacyjna selektywność (bo przecież to lampki), separacja MPX dobra (bo przecież dekoder to tylko 100% analog na 3 lampach) i niski poziom szumów (jak to lampki). Ten tunerek (bo to maleństwo - 35 cm x 12 cm) nie należy do jakiś rewelacyjnych konstrukcji, ale ma ok. 40 lat i gra pięknie. I dla tych co "siem interesujom" to jego konstrukcja oparta jest na legendarnym maleńkim amplitunerze PIONEER'a o symbolu SX-34 (a w szczególności SX-34B, bo 34 miało wskaźnik sygnału na "magicznym oku, a 34B jak na zdjęciach).

Ukryta Zawartość

post-16484-100006240 1198280718_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafaell, 22 Gru 2007, 00:34

>=>xanax, 21 Gru 2007, 23:50

>W centrum Krakowa z Dwójka jest niestety inaczej i tak

>nadajnik dla Krakowa 104,9 sygnał 57dB słyszalny nieczysty dzwięk-sybilanty

>nadajnik dla Katowic Gliwic 105.6 sygnał 29-31dB mocno charczy (antena nie na kierunku)

>nadajnik dla Rabki 90,4 sygnał 52dB lekki szum ale nie charczy (antena prawie na kierunku)

>nadajnik dla Tarnowa 32dB mocno charczy

>

>a dla przykładu Trójka ma 95dB i klawo jak cholera słychać tylko róznice pomiędzy ich klockami (nie

>wszystkie CD są takie dobre a i z puszki też potrafią potraktować ,nawet w nocy np. na muzyce

>francuskiej słychać naleciałość cyfrową obym się mylił i napęd dziadowski)

"a na Rynku w Krakowie lał konik" ;-) nie mam pojęcia, jaki jest odbiór w Krakowie - opisałem, co słychać na stołecznych falach ;-) czy w Dwójce używają w nocy kompa i "empeczy"? bo ja wiem... teraz skończyła się retransmisja koncertu RGG Trio z klubu Akwarium, bóg jeden raczy wiedzieć, jak oni go nagrali i na co, nie wnikam - brzmi dobrze, więc o co chodzi? ;-D

istotne jest co innego - jeśli w 40-milionowym kraju "słuchalne" są 2 (!) stacje FM, to tak naprawdę radio staje niepotrzebne jako pełnoprawne medium, a służyć zaczyna przekazywaniu bloków reklamowych z rzadka przerywanych sieczką składającą się z tych samych utworów na każdej fali... o tym, jakie gra radio dowiadujesz się najczęściej z dżingla. o, przepraszam - tunery w samochodach mają RDS i Radiotext ;-) ludzie słuchają radia tylko w samochodach w ciągu dnia - rano i po południu - kiedy jadą i wracają z pracy. ale i tak zdecydowanie bardziej wolą TV (poaptz jak się sprzedają wszelkiej maści telewizory ;-). skończy się tak jak na Zachodzie - na radiu w internecie, a nasze wintydżowe zabawki będą tylko świecić skalą dla zrobienia nastroju w chałupie ;-/

x.

gutekbull Oczywiście mój wpis był w formie żartu bo to jakaś paranoja widzieć nadajnik i mieć szumy zwłaszcza na takim sprzęcie . Nie gniewaj się :)

I wnętrze tego sprzętu. Oddzielna metalowa płytka na pierwszym planie to dekoder MPX, taki pojemnik z wystającą ze środka lampą obok kondensatora strojeniowego to głowica UKF. Reszta lamp i filtrów to AM (fale średnie) i pcz. UKF

Ukryta Zawartość

post-16484-100006238 1198282766_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta kołek do trumny wbiły komputery które zastąpiły sprzęt HI FI a na których posłuchasz Trójki oraz radia ze środka USA i niestety na to się ludzie przerzucają , ale tak to jest z grupy masowych słuchaczy staliśmy się mimowolnie garstka indywidualistów :)

VELOCETTE, 22 Gru 2007, 01:25

cóż stajemy sie ORYGINAŁAMI a może EKSCENTRYKAMI ? jeszcze trochę a będziemy TRENDY ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi