Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

No może kiedyś trendy będzie puszczanie muzyki w dobrej jakości a co do jakości to polecam książkę "Zen i sztuka obsługi motocykla" oj fajne studium pojęcia jakości :)

Tak ale który tuner to złapie ? I w dodatku w stereo (satelitarny) :) Niestety ale nasz świat odchodzi no może poza Trójką i Dwójką tam zawsze znajdą się ludzie których przyciągnie magia dobrego prowadzenia audycji w renomowanej stacji która oferuje jakość i renomę .

Rafaell, nie trendy a raczej jako obiekty muzealne, takie diZonaury ;-) Ja wlasnie koncze piwo, sluchajac muzyki w klimatach mono. Prawda jednak jest jaka jest... mowiac ostatnio w pracy ze sluchalem nagran z okresu miedzywojennego na lampowej Sabie sprzed 45 lat i bylo fajnie... to tak cos 'nie teges'.

P.S. rmf-classic rowniez bardzo lubie, czyli dwie stacje z trojka + jakies pojedyncze audycje na 1-2 programie...

diZonaury ? No w świecie motoryzacji ludzie którzy chcą jeździć dobrymi samochodami są nazywani inaczej podobnie jest ze słuchaczami muzyki z winyli oczywiście wszyscy powinniśmy przesiąść się do metra aby się z marginalizować ku uciesze właścicieli stacji radiowych którzy nie będą musieli anten stawiać (WI FI starczy :)

Tak sobie czytam te nostalgiczne wspominki deklarowanych miłośników słuchania programu II i III w Polskim Radiu. Ale przeciesz jednocześnie wielu ze wspominaczy to miłośnicy niebieskiego światełka od pana Kudelskiego aż po kraj Kwitnącej Wiśni. Mnie się wydaje, że to takie trochę rozdwojenie jaźni pomiędzy CD, a radiem żeby nie napisać ostrzej.

Natomiast miłośników sygnału radiowego jako główne źródło muzyki jest coraz mniej. I to jest smutne. Jednak ostatnio delikatnie daje się zauważyć jakby powrót do źródeł. I to budzi nadzieję, że słuchanie radia nie zaginie.

Napiszcie proszę parę słów o tłumikach.

Które powinny być uzyte w instalacji , są o różnych parametrach tłumienia ???

Czy tłumik ,tłumi sygnal radiowy ,czy tylko szumy - pewnie jedno i drugie ?? ;-(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

=>gutekbull, 22 Gru 2007, 10:41T

Wszystkie przejścowki mają straty -czym niższe straty tym lepiej dla sygnału (np.w instalacjach zbiorczych) Typowa wtyczka koncentryczna potrafi zeżreć nam 1,5dB sygnału.Wniosek ogólny taki że przy dalszych stacjach instalacja antenowa powinna mieć jak najmniej przejściówek,Ty tego nie potrzebujesz,wręcz przeciwnie sygnał antenowy masz trochę za silny -naprawdę aż tak dużo większego sygnału nie będzie żeby Ci "dym z tunera szedł" :)

Poza tłumikiem który sam znalazłeś-tłumik regulowany DR20 i takim wyglądającym porządniej

Ukryta Zawartość

do Twoich celów mogą jeszcze posłużyć następujące tłumiki:

2.tłumik Badmor [ kod przedmiotu: 3556 ]

3.łumik FFDG 10dB na kabel

4.łumik FFDG 20dB na kabel

osobiście wydaje mi się że najlepszym wyborem z tej strony internetowej była by pozycja 3 i 4 ,czym prostsze urzadzenie tym mniej różnych zakłóceń np. w poz 1 element mechaniczny -potencjometr,w poz 2 wychodzące wolne gniazda które także działają jak mikro anteny-czyli wprowadzają zakłócenia do instalacji.Nie zapomnij o paście przewodzącej wszystkie te tłumiki są z segmentu budżetowego.Warto taką instalację zrobić z porządniejszych elementów w myśl zasady zrób i zapomnij-szkoda później czasu na pierdoły bo np. styki ześniedziały i coś się psuje -tylko co? szukanie żródła i nerwy w sumie po co to nam

na przykład tej klasy wtyk już da nam ten luksus spokoju

Ukryta Zawartość

i podobne te na przykład z tłumieniem zakłóceń na kablu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

HM69, 22 Gru 2007, 09:59

>Tak sobie czytam te nostalgiczne wspominki deklarowanych miłośników słuchania programu II i III w

>Polskim Radiu. Ale przeciesz jednocześnie wielu ze wspominaczy to miłośnicy niebieskiego światełka

>od pana Kudelskiego aż po kraj Kwitnącej Wiśni. Mnie się wydaje, że to takie trochę rozdwojenie

>jaźni pomiędzy CD, a radiem żeby nie napisać ostrzej.

>Natomiast miłośników sygnału radiowego jako główne źródło muzyki jest coraz mniej. I to jest smutne.

>Jednak ostatnio delikatnie daje się zauważyć jakby powrót do źródeł. I to budzi nadzieję, że

>słuchanie radia nie zaginie.

ale cóż ma wspólnego lub raczej - wykluczającego - słuchanie muzyki z CD ze słuchaniem radia?! zupełnie nie rozumiem Twoich zastrzeżeń... że niby co? skoro mam w domu kilka starych tunerów i na nich słucham ulubionych audycji radiowych i chciałbym, aby były nadawane z jak najlepszą jakością, to nie mam prawa słuchać muzyki z CD?! mało logiczne mi się to wydaje, ale może w przedświątecznym zamęcie czegoś nie zrozumiałem i nie chce mi się główkować w poszukiwaniu ukrytej paraleli ;-)

nie jestem też pewien, czy słuchaczy radia przybywa, chyba jest odwrotnie, teraz to już tylko czekać, jak stacje TV zanotują pierwszy odpływ "oglądaczy" na rzecz cyfrowych platform internetowo-telewizyjnych, gdzie będzie można samemu sobie układać ramówkę ;-D itepe itede... a

świat mediów kręci się coraz szybciej, już nawet mówi się o schyłku kolejnej generacji internetu - Web 2.0 ;-)... a my tu o antenach i tunerach AM/FM sobie deliberujemy ;-D

x.

=>gutekbull, 22 Gru 2007, 10:41

Najgorzej jak się myśli tak jak wszyscy, coś mnie tknęło i przypomniałem sobie że Twój problem powinna bardzo tanio rozwiaząć taka antena logarytmiczna, dla czego:

1.jest kierunkowa

2.ma małe wzmocnienie a więc dobra dla blisko położonej i silnej stacji nie trzeba żadnych tłumików

3.silne tłumienie sygnału przód tył 22-30 dB

Podstawową zaletą anteny logarytmicznej jest płaska charakterystyka zysku, dzięki czemu w szerokim paśmie antena odbiera tak samo. Dodatkowo, takie anteny, ze względu na specyficzną budowę, posiadają impedancję 75 omów, dzięki czemu nie trzeba stosować symetryzatorów !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może wykończenie jest takie sobie ale Twój problem powinien być tanio i skutecznie rozwiazany Antena działa od 2 kanału tak ze częstotliwość radiową też powinna pokrywać.

Ale kabelki i wtyczki fundnał bym sobie porządne n.p.ten kabel z Dipola i wtyczkę nakamichi dwa feryty można kupić tanio tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jak nie podejdą można je dać np. na kablu zasilajacym do sprzetu

Pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Radia ja zazwyczaj nie używam,dlatego że po prostu nie ma już co słuchać-od czasu do czasu jednak sobie włącze radio kielce bo cośtam ciekawego jest.Ale jakość jest tragiczna(narazie z kablówki ale gotowa antena do montażu już jest :))Ten sztucznie podbity bas,na dodatek większość stacji radiowych oprócz PRII podobno nadaje tylko z mp3 i to słabej jakości :( Mam parę nagrań z lat 80 na M2405S.Jakość jest niesamowita,dziwiłem się kiedy po muzyce zaczął mówić spiker,byłem przekonany że to z CD było nagrywane.Oczywiście puszczana była całą płyta bez przerw na reklamy

xanax, 22 Gru 2007, 15:38

Jestem za słuchaniem dobrej jakości radia i Nagry CDC a tak że przyzwoitego vinyla a nawet dodam nagrań z JVCBRA i przenośnego Discmana zupełnie sobie nie przeszkadzają.Przecież chodzi o muzykę w miarę przyzwoicie w każdym z tych środowisk optymalnie podaną.Musiał bym mieć fioła żeby n.p. słuchając CD pluć na Vinyla czy dobre taśmy tylko dla tego że sobie troszeczkę poszumią i zatrzeszczą .Przypomina mi to sytuację osób które majac auto osobowe nie chętnie jeżdżą np. tramwajem a przecież chcemy się dostać z punktu a do punktu b.

Dla rozładowania sytuacji mimo ze nie posiadam samochodu wsiadając kiedyś zamyślony do tramwaju (dawno nim nie jechałem) zacząłem szukać pasów-ach te nawyki. HM69 po co Ci te pasy jak ich nie będzie chciał w tramwaju nikt zapinać ?

Rafaell, 22 Gru 2007, 17:24

>xanax, 22 Gru 2007, 15:38

>Jestem za słuchaniem dobrej jakości radia i Nagry CDC a tak że przyzwoitego vinyla a nawet dodam

>nagrań z JVCBRA i przenośnego Discmana zupełnie sobie nie przeszkadzają.Przecież chodzi o muzykę w

>miarę przyzwoicie w każdym z tych środowisk optymalnie podaną.Musiał bym mieć fioła żeby n.p.

>słuchając CD pluć na Vinyla czy dobre taśmy tylko dla tego że sobie troszeczkę poszumią i

>zatrzeszczą .Przypomina mi to sytuację osób które majac auto osobowe nie chętnie jeżdżą np.

>tramwajem a przecież chcemy się dostać z punktu a do punktu b.

>Dla rozładowania sytuacji mimo ze nie posiadam samochodu wsiadając kiedyś zamyślony do tramwaju

>(dawno nim nie jechałem) zacząłem szukać pasów-ach te nawyki. HM69 po co Ci te pasy jak ich nie

>będzie chciał w tramwaju nikt zapinać?

ależ ja się z Tobą zgadzam.

jedno drugiemu - czyli słuchanie CD w domu, na discmanie a także radia, LP, nagrań na taśmach magnetofonowych czy video ;-) - w niczym nie przeszkadza, a jeśli brzmi najlepiej jak to tylko możliwe, to już w ogóle nie widzę przeciwwskazań i nie mam pytań ;-) dlatego napisałem, że nie rozumiem wypowiedzi HM69...

x.

xanax, 22 Gru 2007, 17:34

Ja też nie rozumiem jego wypowiedzi czy może mu zależało o stworzenie jakiegoś wyimaginowanego elitarnego klubu,przepraszam ale radio zawsze było robione dla wielu ludzi i dalej ma taką funkcję i moze niech tak lepiej zostanie bo szkoda by było oglądać tylko big brothera tym bardziej że TV nie oglądam już z 6 lat i jest mi z tym bardzo dobrze i nie jestem w tym oryginalny,coraz wiecej ludzi ma już przesyt telewizją .Radio na przyzwoitym poziomie jak PR2,3,RMFMusic,Radio Jazz,Tok FM,regionalne Radio Kraków i Katowice,i parę innych których nie jestem z racji zasięgu w stanie odebrać ale wiem że są po prostu muszą być ! Chyba nam nie zabito jeszcze kultury w eterze? jeszcze akby wcześniej wytypowani liderzy mieli tą jakość jaka potrafi być n.p. na PR3 odbieranym na dobrej instalacji radiowej w centrum Krakowa lub jak słyszę PR2 w Warszawie.

Dla ludzi zajętych pracą radio jest wybawieniem i ukojeniem na codzienne troski.Ostatnio także dla tych ludzi ,według mnie bardzo trendy jest słuchanie książek z płyt CD czytanych przez dobrych aktorów,możemy sobie taką książkę posłuchać na dłuższej trasie w aucie i naprawdę czas przyjemnie i szybko przeleci.

Niech mi ktoś powie ze nie może być dobrze w radio-teraz na żywo z sali A.Osieckiej z PR3 gra Marcin Poszpieszalski,poza małym przydżwiękiem nie zlokalizowanym do tej pory przez zawodowych realizatorów ,wszystko jest OK czyli klawo jak cholera-jeden już słucha

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafaell

Tramwajem nie jeżdzę bo w Gnieźnie nie ma tramwajów. Ale rozumię przenośnię. W aucie czasami w mieście nie zapinam pasów chociasz powinienem. Robię to jednak zawsze za miastem i głównie w górach bo moja Lancia HF to potwór. Ale wróćmy do sprzętu. Na obszarze mieszkania są dwa telewizory jakiś system 5.1, DVD, CD, magnetofon stereofoniczny, są dwa wzmacniacze, gramofon analogowy, przenośny komputer PC, dobry komputer czyli Mac, kilka pomniejszych odbiorników radiowych i mój tuner Sony, kolumny stereo JBL, kilka par słuchawek i trochę pomniejszych urządzeń. Nie wspominam o kolekcji płyt winylowych, CD czy też taśm magnetofonowych.

Obracając się wokół tego całego caciałajstwa nie mogę przeciesz powiedzieć o sobie, że jestem ortodoksem. Ja po prostu staram się traktować sygnał radiowy jako moje główne źródło dzwięku. Dla mnie tuner radiowy nie jest dodatkiem do wieży ani elementem większej kolekcji. Wierzę, że mnie rozumiesz. To jest tylko kwestia wyboru i tyle.

>HM69

to już chyba sepsa bo ja ujeżdzam M3E30 Sport Evo

a właśnie odebrałem nordmende 3004 od jednego magika,który przywrócił mu fabryczne parametry

ściągając mi.in lampkę EMM 803 ze Frankfurtu-no a miała być nie do zdobycia

zawsze preferowałem produkty typu VSOP,oczywiście za wiadomym wyjątkiem:-)))

VSOP

ravagilia

To piękny wózek masz. Jednak jak wiesz one podobnie jak śliczne tunery dzielą sią na ładne i dobre. Takich co łączą te cechy jest na świecie tylko kilka tak w autach jak i ślicznych tunerach. Takie życie. Wesołych.

Wczoraj 23,12 w Trojce Z. Hołdys wspominał i puszczał nagrania jakiejś pani ,ktora ponoć źle się prowadzi i J.Joplin - moze ktoś zapamiętał cos wiecej ,moze nazwisko ;-)

Słucham radiowej 3 - bajeczny dźwięk i żadnych szumów, na 101.7 - Radio Plus z którym miałem problemy (wywaliłem wszelkie tłumiki) - czyżby wchodziły mi jakieś zakłocenia przemysłowe ?

W te świąteczne dni żadnych problemow, wspaniały dźwięk ;-)

gutekbull, 25 Gru 2007, 15:01

Zamów sobie w BPS jakiś porządny UPS dla urządzeń laboratoryjnych i bedziesz miał po problemach

Otej piosenkarce to muszę poszukać z obrzydzeniem w pudelku jak koniecznie chcesz to się poświęcę (nazwisko tez mi wyleciało z głowy)

>>gutekbull

Masz problemy z zakłóceniami intermodulacyjnymi w mieszaczu, niestety konstruktorzy nie przewidzieli że tuner będzie pracował po latach w tak niesprzyjających warunkach. I za Boga nie korzystaj z "dobrych" porad ludzi którzy mają problemy nawet ze zrozumieniem skrótu UPS... Zamiast tego skieruj uwagę dobry filtr pasywny, tak bedzie 100x lepiej.

Pozdrowienia i miłego słuchania

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek=> spróbuj się wypowiedzieć bardziej zrozumiale ;-) ;-)

Ja nic nie mieszałem !

No moze trochę, gałka w Accuphase - T 1000 ślicznie chodzi i tak fajnie sie nia kręci ;-)

gagacek =>

na tym forum spotykają się ludzie ,którzy na codzień lub z zamiłowania maja do czynienia z elektroniką, fizyką itp.

I inni ,którzy lubia posłuchać czasami muzyki i nie maja zielonego pojęcia co siedzi w tych skrzynkach.

Ja zaliczam się do tych drugich ;-)

Problem rozciagnął się na 3 strony ,juz nawet pisałem na forum ;

Ukryta Zawartość

Moze jakies konkrety - linki itp.co kupić itd. ?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi