Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak ktoś szuka dobrego tunera ;-)

Ukryta Zawartość

HM69=>

Masz tu nowsze ;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwa ostatnie jak ktoś nie ma za dużo kasy , a chce b.dobry tuner.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gutek tunerki ładne. Szczególnie jeden mi się cholernie podoba - Kenwood KT917. Do tego pasuje ten wzmacniacz Kenwood KA-907 i jest zestaw najwyższa klasa.

Jeżeli ktoś lubi takie vintage oczywiście.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HM69=>

jeśli tego Kenwooda KT 917 czy inny tuner z wymienionych włączysz w normalny tor audio to dźwięk nie ma nic wspólnego z tym jak to nazywasz vintage ;-)

gutekbull@ Masz rację. Ale czy to nie była by profanacja? To tak jakby silnik od Ferrari 250GTO zainstalować we współczesnym wozie sportowym. Pojechać pojedzie ale cały czar epoki zniknie.

Podsumowując to cały tor audio powinen być z epoki. No może poza kolumnami ale też nie koniecznie.

Sa dwie drogi zbieractwa (trzecia to coś rzadkiego nie wiem czy wejdzie zdjęcie)

1. Dla dźwięku i tutaj każdy element w torze przeważnie jest innej firmy

2.Dla wyglądu,przy okazji dla dźwięku

3.Jedno i drugie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

gutekbull@ Nie chciałem Cię denerwować. Ale sądzę, że Ty nie widzisz różnicy epok. Tu masz 2 gramofony. Ale różnią się epoką.

Podobnie jest ze wzmacniaczami lampowymi. Uważam, że stawianie znaku równości pomiędzy nimi to duża nieścisłość.

Ukryta Zawartość

post-17491-100005773 1241690053_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HM69=>

Są pewne klocki - konstrukcje dla których czas nie istnieje ,min. te tunery , które wymieniłem ,

poza naprawdę małymi wyjątkami, obecnie nie robi się lepszych , zaprzestano rozwoju techniki radiowej konsumpcyjnej - dla mas , mało tego cofnięto się w rozwoju !!

Takich tunerów jak ok. 20-30 lat temu już się nie produkuje bo nie ma potrzeby - nie ma nabywców, stacje są raczej blisko , jakość jest w odwrocie - ludzie chcą MP3 ! a nie dobrej jakości muzy !

Poza małymi wyjątkami !!! ;-)

To nie ma absolutnie nic wspólnego z adapterem Bambino !!!

Mylisz pojęcia !

Masz duż racji. Wiem. Rozwój sprzętu audio zatrzymał się na przełomie lat 80/90 ubiegłego wieku. Od tego czasu mamy postępujący regres. Z tym się zgadzam.

Jednak nie należy zapominać, że powiedzmy od lat 50 następował ciągły postęp w rozwoju sprzętu audio. Fachowcy potrafią nawet zdefiniować okresy rozwoju dla różnych urządzeń. I szczyt nastąpił tak jak pisałem powyżej.

Po co to piszę. Dlatego, że w tym okresie czyli 1953-1993 nie należy stawiać równości. Klocki były co kilka lat lepsze lub patrząc do tyłu co kilka lat gorsze !!!!

Następował cały czas postęp technologiczny.

Dzisiaj te klocki mają swoje lata i czas odcisną na nich swoje piętno. Dlatego jest różnica w sprzęcie z lat 60, lat 70 czy też z lat 80. To są różne epoki. Wystarczy popatrzeć na historię Accuphase w tunerach od roku 1973 czyli od T-100 do T-1000. Znasz to lepiej odemnie.

HM69=>

Nie masz racji ;-)

Nie tyczy się to tunerów !!

Napisałem wyraźnie z paroma wyjątkami , min. Accuphase , M.D , Burmester i pewnie coś jeszcze...

Ale w całej masie produkowanej elektroniki to kropla , prawda jest taka ,że świat pchają do przodu wielkie koncerny typu Sony, Kenwood, Samsung itd. niestety tylko one dysponują odpowiednią kasa na rozwój i badania ,a im się znudziło ładować kasę w radia . Także pozostały nam największe osiągnięcia techniki radiowej sprzed lat bo są one o ironio najbardziej nowoczesne - cały czas :-)

Jakby wyglądały radia dziś gdyby cały czas światowe koncerny pchały kasę w tą technologię ?!!

I jeszcze ciekawostka, nie ma wielkiej przepaści pomiędzy np. takim Accu 109 , a np.106-107,

a np. CD i odtwarzacz Blu-ray ;-) troszkę go dzieli - inna technologia.

A tak poza tematem czy ok. 20 paro letniego Rols-Roysa czy Bentleya też byś nazwał starym gratem ;-)

gutekbull, 7 Maj 2009, 12:13

Masz rację, cofneliśmy się co do jakości dżwięku odbiorników radiowych i dla tego jak kogoś muzyka z radia dalej kręci to zostały mu tylko tamte starocie wyprodukowane do 1985 roku. Najgorsze jest w tym wszystkim że fachowi elektronicy od radia przeszli już na emerytury i nie ma kto za bardzo tego doprowadzić do stanu pierwotnego analogia zbliżona do stanu faktycznego magnetofonu.

W sprawie Rolls-Royca to jest inaczej. Nie istnieje pojęcie stary model. Do dnia dzisiejszego w autoryzowanym salonie, w Londynie można kupić części zamienne od wszystkich model od początku produkcji. Więc zamiast stary model używa się terminu poprzedni model.

To wszystko akademickie rozmowy ,ale podam przykład,

dawno temu zakupiłem za ok.1500 zł nowoczesny - audiofilski tuner Cambridge Audio T500, będąc w Holandii na wyprzedaży nabyłem celem posiadania za ok. 80zl !! stary tunerek Akaii , po powrocie do domku Cambridge poszedł do ludzi bo stary tani Akaii rozniósł go w pył i z sentymentu mam go do dziś ( nawet się rano nim bawiłem szukałem stacji - jest bardzo czuły ;-)

I zapewniam żaden to mezalians dla końcówki mocy Accu ;-)

Myślę,że kolega StefanB mógłby dużo ciekawego nam opowiedzieć - bo w kwestii tunerów sporo wie ;-)

HM69 =>

nie chcesz przyjąć do wiadomości ,że tunery w tym przypadku są dużo lepszym przykładem niż Rolls-Royca ;-)

Do dziś ludzie je naprawiają , wymieniają kondensatory ,stroją itd. chyba cały światek istnieje do którego też po trochu należymy ;-)

Ukryta Zawartość

Gorzej ,że fachowców brakuje ;-(

Ukryta Zawartość

gutekbull, 7 Maj 2009, 13:42

StefanB nic nie powie bo już i bez tego sędziwe tunery poszły w górę. Dla ochłodzenia cen przypomnę o dyrektywie UE i zmianie nadawania programów radiowych na cyfrowe; za 3 lata tunerki bez względu na zasługi będą po koszcie utylizacji i zalegały pułki u handlarzy

Rafaell=>

Myślę ,że to się przeciągnie , a już w ogóle u nas ;-)

I chyba będą istnieć równolegle z tymi cyfrowymi, przecież nie mogą pozbawić dostępu do radia milionów ludzi - nie każdego stać na zmianę z dnia na dzień radia ?!

gutekbull@ ja to wszystko wiem. pisałem, że masz rację. napiszę więcej, a raczej przypomnę. niedawno proponowałem spotkanie zakręconych ludzi takich jak my ze swoimi tunerami. podłączymy, posłuchamy. wybieżemy zwycięscę. mnie jest najtrudniej bo ja mam obecnie tylko kilka tunerów, a ten co odbiera jako-tako jest z XXI wieku. czyli jestem już na starcie na przegranej pozycji. w/g tego co napisane powyżej będę zamykał listę czy też będę na ogonie. ale dla mnie sprawy poznawcze są więcej warte od tego kto odbierze najczyściej 3 wskazane stacje. bo czegoś takiego jeszcze w Polsce nie było. ale niestety tak jak napisałem poprzednio są przeszkody nie do przezwyciężenia. dlatego pozostają nam forumowe deklaracje jakie to wspaniałe tunery kiedyś były i jak ładnie dzisiaj grają. oby... .

JUZ PISAŁEM PARĘ STRON WCZEŚNIEJ, CYTUJĄC NAWET FRAGMENT DOKUMENTU RZĄDOWEGO, ŻE WSZYSTKIE USTALENIA I TERMINY D O T Y C Z Ą W Y Ł Ą C Z N I E T E L E W I Z J I.

TERMINU LIKWIDACJI RADIOFONII ANALOGOWEJ W POLSCE NIKT W TEJ CHWILI NIE OKREŚLA. PRACE NAD TEMATEM MAJĄ SIĘ DOPIERO ROZPOCZĄĆ PO CAŁKOWITYM ZAKOŃCZENIU PROCESU CYFRYZACJI TV

Jeżeli oficjalny dokument mówi, że "prace na cyfryzacją rozpoczną się w terminie późniejszym", to możemy spać spokojnie, myślę, przez wiele lat.

Nie jest to takie proste jak w przypadku tv, bo każdej rodzinie jet po kilka odbiorników radiowych. Dochodzi bardzo istotny problem odbioru samochodowego. Ten kto doprowadzi do ich wyrzucenia może przegrać wybory.

Dla TV już opracowano niedrogą przystawkę, która po przyłączeniu do standartowego telewizora pozwoli odbierać sygnał cyfrowy.

Widać, że komuś zależy na robieniu zadymy wokół klasycznych tunerów

Była o tym mowa kilka stron wcześniej. Ale dobrze, że stefanB@ przypomniał ponownie. Jednak jest inny wniosek z tych dywagacji. Na zachodzie będę powoli wymieniać tunerki czyli my będziemy mogli je kupić taniej. Jednak do tego jest potrzebna pewna wiedza. A wiedzę można posiąść między innymi uczestnicząc w takim spotkaniu z tunerami o, którym ostatnio się tutaj pisze. W przeciwnym razie będziemy skazani na reklamowe teksty różnych handlarzy sprzętem audio.

mam pytanie co do tunerow Tandberga: czy wszystkie modele sa godne uwagi? czy sa jakies, ktorych trzeba unikac?

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

gutekbull, 7 Maj 2009, 22:39

RMF Classic jest dosyć nisko na "skali" bo w Krakowie na 87,80 MHz i na dodatek uparli się na polaryzację pionowa (Vertical) Sygnał 1 KW nadajnika odbieram po obróceniu na nich z Chorągwicy anteny na poziomie 70dB (PR3 to 60kW 30km i ok 100dB)Maszt jest blisko bo ok 5km i góruje nad miastem (123m).Teraz jest czysto mimo ze antenę mam ustawioną w polaryzacji poziomej. Kiedyś nadawali słabiutko co do jakości sygnału nadajnika.Dźwięk mimo ze moim zdaniem puszczany z "puszki" (komputera) jest np. czyściejszy niż z Radia Kraków też z puszki (Chorągwica 101,60MHz 60kW 30km 98dB)RMF Classic ma dżwięk bez szeleszczenia jest przyjemniejszy dla ucha .Oczywiście Radio Kraków też ma tzw audycje autorskie z CD i jest sporo lepiej choć nie zawsze.

Aktualnie w Radio Classic idzie Jan AP Kaczmarek, no cóż na muzyce filmowej to jednak z tej puszki sporo brakuje do CD ale jeszcze raz podkreślam na pewno klientem docelowym nie są ludzie z grupy audiofilskiej a raczej tyrający ludzie o pewnej kulturze i wyrobieniu, potrzebujący chwili wytchnienia od codziennych problemów i polityki.W jakiś sposób ten dżwięk zmierza w kierunku ocieplenia i na radiach u przeciętnego Kowalskiego efekt relaksu jest osiągnięty. Słuchane teraz skrzypce i fortepian są za taka lekką mgiełką nic nie kłuje w uszy co jest nagminne w wielu innych stacjach (czasem tam krew z uszu)Kiedyś jak słuchałem RMF Classic to nużył mnie powtarzający się materiał po tygodniu słuchania non stop miałem dosyć. Ostatnio ich nie słuchałem. Poprzednio mimo ze też mieli słaby zakłucony sygnał; bardziej atrakcyjne było radio Jazz które prowadzili ludzie na poziomie, chamsko zdradzeni przez właścicieli i puszczeni samopas.

Pozdrawiam

Rafael

Gdyby moc nadajników i ich ilość byłaby dostatecznie duża doskonałą jakość odbioru bez szumów i interferncji możnaby uzyskać na prawie każdym poprawnie zestrojonym współczesnym tunerze. Zpewniają to nowoczesne głowice i stereodekodery. Jednak dla jakości p.cz. ma znaczenie ilość i dobroć filtrów a dla czułości - wzmocnienie.

A tak trzeba się zmagać ze słabym sygnałem pośród zakłóceń, odbić i świstów.

Molibden@ Ładnie to npisałeś. Jednak to tylko wymarzona teoria. Filtrów jest mało, a ich charakterystyka jest jak dwustronna ośla łączka, a nie jak kanion Colorado. a filtr o porządnej dobroci powinien właśnie być taki ostry.

U mnie w miasteczku jest kilka lokalnych stacji radiowych. takich małych. Jedna posiada najmocniejszy sygnał ale jakość jest z puszki jak to określa Rafaell. Jednak wśród mieszkańców uchodzi na dobrą stację bo "dobrze słychać". Do tego profil stacji jest zgodny z jedynie słusznym kierunkiem co to przez wiele lat był, a już na szczęście go nie ma. W ogóle nie daje się tego słuchać.

To nie jest zupełnie tak z tym radiem. Na pokrycie zasięgiem całego kraju stać tylko państwo i dla tego mamy masę małych lokalnych rozgłośni których nie stać na maszt, na wysokiej jakości profesjonalną aparaturę nadawczą o studiu z prawdziwego zdarzenia, przesyłaniu w najwyższych standardach danych do nadajnika nie wspomnę.Te rozgłośnie nadają jak nadają reklamy są namolne dżwięk skompresowany bo to ma głównie zarabiać (były wyjatki przynajmniej co do poziomu artystycznego audycji).Państwowe radio wymaga lepszego nie prywatnego gospodarza i przynajmniej te 4 programy będą na wysokim poziomie i koszty po stronie odbiorcy dalej mogą być nieduże i takie jak końcowy odbiorca ma wymagania.

=>gutekbull

RMF Classic po obróceniu na Chorągwicę ma mimo kierunkowej anteny spadek tylko z 70dB na 58dB ale to chyba raczej zasługa mojego czułego tunera na czymś prostszym były by spore szumy u mnie jest tylko minimalny znacznie mniejszy niż ten ze studia spikera podczas zapowiedzi.No ale jak wiemy suma błędów się dodaje.

Kiedyś czytałem jak to jest w prywatnych niekomercyjnych stacjach w USA grajacych głównie dobrą muzyke i rozmawiającą se słuchaczami na żywo o d.maryni .Prowadzacy dana audycje dostaje tyle godzin jak duże ma poparcie ale w robionych co miesiąc składkach na radio. Oprócz własciciela i sekretarki prowadzi audycje 30 osób dochodzacych które muszą uzyskać pieniadze na program inaczej ich audycja autorska schodzi z eteru

Czasem marzy mi sie taka własna stacja ale podobno nic gorszego jak doprowadzić marzenia do stanu faktycznego :)66 metrowy drapak na maszt w samym centrum milionowej metropolii mam w zasiegu np. przekażnika laserowego dżwięk mógł by być tip top pomieszczenie na studio znalazło by się ale reszta to fura pieniażków ech...

Rafaell=>

"Dźwięk mimo ze moim zdaniem puszczany z "puszki" (komputera) jest np. czyściejszy niż z Radia Kraków też z puszki "

To jeszcze o niczym nie świadczy, ja np. już CD praktycznie nie słucham , wszystko leci z serwera tylko przez GDL i przetwornik , ale jakby nie było transport to dysk twardy (jak to nazwałeś puszka ;-) i pliki flac i wav ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi