Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Glukas, 21 Lut 2010, 12:38

>

>>Vasco czy Ty masz ta Yamahe 7000?...wiesz ze to rarytas w Polsce...?

>

>z ubolewaniem muszę się przyznać, że nie mam ale ciągle jej szukam

A juz mysłałem..ze ktos ja ma?

w miemczech jest za około 2,5 tys...ale to nadal duzo...budowa podobno jedna z najlepszych na swiecie +uroda.....brzmieniowo..jednak ocenina nizej niz T-85 za 400zł

>>bitkon

Jasne, że warto - a w szczególności WEGA LAB ZERO :-))).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Glukas@ napisał, że Yamaha CT-7000 jest oceniana niżej niż T-85. Czytałem kilka opini na temat Yamahy i recenzenci piszą o pięknie budowanej scenie ale narzekają na słaby bas, niską selektywność i często konieczność tuningu niektórych układów w celu poprawy brzmienia.

Czyli wniosek z tego jest taki, że można sobie kupić ten model Yamahy raczej kolekcjonersko dla samego posiadania rzadkiego modelu. Natomiast jeżeli ktoś zamierza traktować kupiony tuner użytkowo to za tą sumę można wybrać tuner innego producenta, który nawet dziś gra lepiej. I będzie zdecydowanie tańszy.

Dokladnie o ten model chodzi,mam go facet blisko mnie do kupienia.Potrzebuje jakiegos radyjaka,od tv mi sie za duzy agresor wlancza.

Chyba ze cos do 100 polecicie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, dopadło i mnie, Luxman WL 500 mieszka ze mną:) Czy mogę liczyć na kilka słów od znawców tematu? Działają wszystkie podświetlenia, nie mam podłaczonej jeszcze anteny (jaką zastosować jest wejscie 75 i 300 ohm?) gra na "palcu" i na "druciku" lecz wskaźnik poziomu sygnału ani drgnie na FM, na AM sie rusza, również kontrolka stereo nie daje znaku zycia, czy to wina braku anteny?

To chyba jakiś 1972r produkcji? Co trzeba przejrzeć w takim sprzęcie, czy coś wymienić? Nie chce profanować staruszka ale może jest jakieś minimum konserwacji?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedno , środeczka jeszcze nie mam ale jak tyko się uda zrobić zamieszczę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> R123

Witaj. Mam ten tuner od ponad 2-ch lat. Bardzo sobie cenię jego granie i design. Wskaźnik wysterowania mam b. czuły, reaguje nawet przy słabym sygnale. Pilot stereo jest bardziej wybregny i potrzebuje dobrego sygnału ale tak od 3-ki powinien łapać w stereo.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Dzięki za dobre słowo:)Czy możecie polecić jakiegoś fachowca miłośnika który ewentualnie mógłby zajżeć do mojego Luxa i go nie popsuć? Najczęściej z większych miast bywam we Wrocławiu, może być również Łódź, Częstochowa , Piotrków Trybumalski, Opole.Ja niestety jestem totalnym "lajkonikiem" i śrubokręt w mojej ręce to narzędzie zbrodni :)

Po pierwszym uruchomieniu podświetlenie poziomu sygnału i wysterowania nie działało a poziom sygnału coś pokazywał po kilkunastu minutach podświetlenie zadziałało ale wskaźnik poziomu sygnału opadł na zero. Help mi!

fajnie wygladaja takie klocki w drewnie. zastanawiam sie czy nie zamowic czegos a'la yamaha do mojego philipsa :)

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

^^ Jestem z Gdyni, więc Koledze niestety nie pomogę.

Ciekawy, oryginalny tuner, choć brzydal i z nie najwyższej półki, a w zasadzie to z niższej:

Ukryta Zawartość

post-17176-100001484 1266870116_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

R123, 22 Lut 2010, 09:27

... jaką zastosować jest

>wejscie 75 i 300 ohm?)

Antena z kablem koncentrycznym do zacisków oznaczonych 75 omów. Do tego zacisku możesz również podłączać "drucik".

Antena z kablem płaskim, symetrycznym, do zacisków oznaczonych 300 omów. Tego typu doprowadzenia sygnału nie polecam. Linia symetryczna jest bardzo wrażliwa na zakłócenia.

> gra na "palcu" i na "druciku" lecz wskaźnik poziomu sygnału ani drgnie na

>FM, na AM sie rusza, również kontrolka stereo nie daje znaku zycia, czy to wina braku anteny?

>To chyba jakiś 1972r produkcji? Co trzeba przejrzeć w takim sprzęcie, czy coś wymienić? Nie chce

>profanować staruszka ale może jest jakieś minimum konserwacji?

Przeczyść styki przełącznika "Attenuator" znajdującego się na tylnym panelu. To jest wyłącznik tłumika sygnału docierającego z anteny. Nie powiem Ci w jakiej pozycji tego przełącznika tłumik jest wyłączony, ale w jednej z nich tuner powinien być zdecydowanie czulszy niż w drugiej. Jeśli styki tego przełącznika są brudne lub zaśniedziałe, to sygnał z anteny może nie docierać właściwie do wejścia głowicy UKF.

GM

Dzieki koledze Violet kupilem ta sabe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość sofistan

(Konto usunięte)

bitkon,

fajny sprzęcik, mam podobny (fotki), doskonały na początek przygody z dźwiękiem analogowym, obecnie czekam na mój wymarzony Onkyo T-9 i to będzie mój kolejny szczebel na drabinie hi-fi :-))).

Pozdrawiam

Jacek

post-23607-100001222 1267098457_thumb.jpg

post-23607-100001223 1267098457_thumb.jpg

A tu moje odbiorniki radiowe SABA:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

HM69 Czyli wniosek z tego jest taki, że można sobie kupić ten model Yamahy raczej kolekcjonersko dla

>samego posiadania rzadkiego modelu. Natomiast jeżeli ktoś zamierza traktować kupiony tuner użytkowo

>to za tą sumę można wybrać tuner innego producenta, który nawet dziś gra lepiej. I będzie

>zdecydowanie tańszy.

Dokładnie tak...Własnie poszukuje... w dobrym stanie T-85 - sa dwie na allegro... (nie liczac tych po 800zł)..jedna za 338 ale naprawiana (lakierowana) i troche "strach"..i jedna za 499 ale to troche drogo...

Pozdrawiam

To może nie dokładnie tak. Jeżeli podoba Ci się Ymamha to za te same pieniądze możesz kupić najmowszy model T-1000. Wzorniczo jest bardzo podobny. Środek bardzo nowoczesny. Jest czuły, ma dużą dynamikę i wszystkie współczesne rozwiązania z na maxa rozbudowanym RDSem. W Warszawie można kupić w promocji.

Natomiast szukając używki z epoki czyli vintage to trudno wskazać na jeden konkretny model. Każdy egzemplarz jestinny. To wymamga indywidualnego wyboru oceny, późniejszego jeszcze odrestaurowania.

Ale warto poszukać.

Masz na myśli tuner T-S1000 ? Nie wiem jaka jest jego cena, ale parametry ma słabe -

Ukryta Zawartość

Nie wiem ile on kosztuje, ale sądzę że za dużo.

Ukryta Zawartość

fotek@To ten model miałem na myśli. Ciekawi mnie gdzie, z kim i w jakim towarzystwie innych podobnych tunerów stwierdziłeś, że "parametry ma słabe". Oczwiście jeżeli to nie jest wielką tajemnicą.

HM69, 27 Lut 2010, 09:41

Stwierdziłem to czytając (fragmentaryczne) dane techniczne, które podaje producent pod adresem, który wkleiłem. Zniekształcenia harmoniczne (1kHz, Stereo) na poziomie 0.5% są o rząd wielkości gorsze niż w najlepszych tunerach. Poziom wyciszenia 3uV to też słabo. Innych parametrów dealer nie podaje, więc nie wiem. Ale to co podaje to już jest jakiś wyznacznik.

Wiesz patrząc na te cyferki to może. Jednak dla mnie dane podawane przez t.z. dilerów czy też zdjęcia są delikatnie mówiąc niepewne. Ja miałem dwukrotnie okazję posłuchania tego tunera. Raz w Szklarskiej Porębie u pana Krzysztofa Jakubczyka, a drugi raz widziałem i słyszałem troszką ten tuner we Wrocławiu u jednego z dilerów. Jednak tam nie było poprawnej anteny i to pomijam. Natomiast w Szklarskie bardzo podobał mi się dzwiękowo.

Dla mnie dane techniczne to tylko ogólna wskazówka. Poprostu danego tunera trzeba posłuchać i tyle. Szczególnie jeżeli jego cena u nas waha się w granicach 2000 zł.

Dla mnie parametry to podstawa. Jeśli producent nie podaje parametrów to chyba chce coś przed klientem ukryć albo boi się porównań z konkurencją. Znany jest fakt, że obecnie producenci nie śrubują parametrów tunerów tak jak kiedyś. Dlatego zaryzykuję tezę, że ten tunerek jest przeciętny. Ciekawe jak u niego z selektywnością? O tym producent milczy.

fotek@ dlaczego Ty się powołujesz na parametry fabryczne? Najpierw zamieść pełne parametry ze stony producenta, a potem bardzo chętnie porozmawiamy o parametrach.

HM69, 27 Lut 2010, 10:33

>fotek@ dlaczego Ty się powołujesz na parametry fabryczne? Najpierw zamieść pełne parametry ze stony

>producenta, a potem bardzo chętnie porozmawiamy o parametrach.

Nie znam innych parametrów - masz może do nich dostęp?

• Pokaż nowe odpowiedzi