Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem tuner Marantza at.70 Superscope i usiłuje się coś o nim dowiedźieć. Na stronach o starych radiach, nie mogę tego modelu namierzyć ? Może ktoś pomoże ? Zdjęcie mi nie wchodzi bo nawet jak robię w najgorszej jakosci to jest to ok. 60k

>gutekBull

Zaintrygowałeś mnie tym tunerem.Czy podałeś prawidłowy symbol? Marantz oznaczał ST swoje tunery.Jeśli podeślesz na priva zdjęcie+zdjęcie bebechów (można wtedy ocenić jego klasę) to spróbuje coś szukać.Zaskoczyem tym t. kolegę ,sporego kolekcjonera Marantzów.Pozdrowienia

Pioner, Mazur, Aga

[obrazekLUKASZ-189840_1.jpg] [obrazekLUKASZ-189840_2.jpg] [obrazekLUKASZ-189840_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3291-100002574 1170260225_thumb.jpg

post-3291-100002575 1170260223_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mazur LUX, Nokturn, Stolica

[obrazekLUKASZ-189841_1.jpg] [obrazekLUKASZ-189841_2.jpg] [obrazekLUKASZ-189841_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3291-100002571 1170260230_thumb.jpg

post-3291-100002572 1170260229_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwaga !!!

guzia zamieszczonymi powyzej zdjeciami udowodnil, ze nalezy do sekty audiofili-monofoniarzy. Ci zwyrodnialcy z piekla rodem uprawiaja swoj obrzydliwy proceder glownie w Japonii, choc i w Europie Zachodniej coraz glosniej o nich slychac. Uwiedle ich umysly w ostatnim akcie zwyrodnienia poznawczego i intelektualnego przed ostatecznym zgniciem orzekly, ze prawdziwa prawda o dzwieku, dzwieku homogenicznym, koherentnym, maksymalnie zdefiniowanym tkwi jedynie w urzadzeniach mono. Jeden kanal ! Doslownie kanal !!!

Nie uznaja oni stereofonii oskarzajac ja o jakies immanentne znieksztalcenia, do tego stopnia przez nich znienawidzone, ze odmawiaja dwukanalowym systemom racji bytu. Po cichu skupuja oni urzadzenia jednokanalowe ze "zlotego okresu". Pieczolowicie gromadza ostatki plytowych nagran jednokanalowych i wsluchuja sie w ich brzmienie.

Oni naprawde istnieja. Poznac ich mozna m.in. po tym, ze posiadaja lampowe, kilkuwatowe wzmacniacze SE oraz glosniki w wielkich obudowach tubowych lub otwartych. Niektorzy, najwieksi opetancy uzywaja takze starych, zabytkowych odbiornikow lampowych.

Strzezcie sie ich !!!

hehe dobre

ja naleze raczej do sekciarzy-jajcarzy :))

za kare załączam jeszcze dwa stare mono odbiorniki o!

ciekawe kto zgadnie jak sie nazywają

[obrazekLUKASZ-190005_1.jpg] [obrazekLUKASZ-190005_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3291-100002566 1170260237_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten z prawej ma przyklejona sciagawke - to oczywiscie nieslawna Szarotka nadziana na zasilacz jak Azja Tuhajbejowicz na pal. A z lewej, hmmm - moze Stolica ?

Stefan B. nic mi sie nie omskneło to jest " at-70 Superscope " z tył jest cała "metka" znaczy nazwa (stylizowane chyba

JJ 400 ) i adres Marantza w USA, a pod spodem nalepka,że zrobiony w Japoni ??????????

stefan B. => wysłałem na prv. bo chciałem mieć pewność, że dostałeś wiadomość :-) jeśli coś nie tak to sorry.

Dzięki za informacje.

Oświeć mnie w jednej banalnej sprawie, z tył jest podłączenie anteny i wygląda to tak

AM FM

____ 75ohmów______300ohmow___

| | | |

Ja jestem do tył bo od lat podłączam kablówkę i już zapomniałem jak to było :-)

Moje pytanie jest następujące jak prawidłowo podłączyć antenę ,aby uzyskać maksymalną jakość dźwieku ?

Na razie podłączyłem pod obie śruby od 300 ohmów to znaczy ,pod jeden wtyk ekran ,a pod drugi właściwy przewód ?

Po co jest to 75 ohmów ?

Wybieram się po antenę , jaką ?

To jest ten Marantz

[obrazekLUKASZ-190210_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy będzie coś widać, ale tak wygląda z tył.

[obrazekLUKASZ-190218_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nic nie mogę znaleść w Internecie, pewnie to jakiś gorszy model i Marantz nie chciał się przyznać ?

Czy obok tej strony

Ukryta Zawartość

istnieją inne z starymi tunerami ???

Ukryta Zawartość

Dziwna sprawa - na frontpanelu AT-70, tam gdzie powinien być Marantz jest Superscope

a z tyłu ST-400 co by się zgadzało bo to bardzo podobna a jednocześnie bardziej wypasiona wersja mojego ST-300

gutekbull

co do anteny, nalezy wybrac najlepszą do panujących warunków odbioru - odległość nadajników, lokalizacja nadajników (czy w jednym kiedynku, czy w około) itp. Poza tym trzeba wziac pod uwage, ze jezeli kabel miedzy antena ma wiecej niz powiedzmy na oko 8 metrow, przyda sie jakis maly wzmacniacz antenowy (tez zalezy jakiej mocy sa sygnaly z nadajnikow. Wzmacniacz antenowy psuje dzwiek, ale czasem bez niego sie nie da.

Kolejna sprawa to przejsciowka 75 ohm --> 300 ohm (chyba nie na odwrot, moze myle) w puszce antenowej, koszt 5 pln.

Milego sluchania.

mozesz sprobowac zawinietego dipola, ale jesli "widac" z Twoich okien stacje nadawcza, to najlepiej 3-elementowa antene kierunkowa kupic. no i kabel - porzadny ekranowany, by nie zbieral syfow po drodze.

ja mam u siebie okraglego dipola (z nazewnictwem pewnie jestem na bakier) i gra, choc wiem, ze lepiej by gralo z antena kierunkowa. jak chcesz, to mozna tego mojego druta wziasc i na probe podlaczyc u Ciebie, zobaczyc jak zlapie stacje

Coś tu jest dla mnie niejasnego. Jest podejście pod 300 Ohm i pod 75 Ohm. Wybierz to, które jest Ci potrzebne. Żadna przejściówka 300/75 czy na odwrót tu nie jest potrzebna bo i po co. Jeśli jest to kablówka lub antena zbiorcza, to będzie 75 Ohm bo to chyba jest dziś standart. Przynajmniej ja używam.

Pod 75 Ohmów nic odbiera, dlatego zaczełem się zastanawiać do czego to jest ????

Na razie podłączyłem się do kablówki, ale slyszałem ,że z anteny jest dużo lepiej ??

Pitdog => ja antenę "widzę" z okna, może ta okrągła antena wystarczy ?

Panowie ,a teraz najzabawniejsze, radio jest w stanie idealnym,bez jednej rysy na panelu przednim i całkowicie sprawne technicznie i kosztowało mnie w sklepie ze starociami ....??? 14 lub 16 euro już nie pamiętam !

Znalazłem podobnego ,tylko ma z przodu logo Marantza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->gutekbull

Należy podłączyć odwrotnie niż to widać na zdjęciu - ekran do zacisku pod napisem GND, natomiast środkową żyłę do sąsiedniego - tego pośrodku między napisami 75 i 300. Podobny problem miałem ze swoją Toshibą.

Poza tym warto wymienić kawałek prawdopodobnie zwykłego kabelka wewnątrz obudowy na koncentryczny - w moim tunerze końcówki wlutowałem bezpośrednio w płytę, a z drugiej strony zamocowałem standardowe gniazdo...

> gutekbull

Rodzaj anteny (dipol czy prętowa) zależy od polaryzacji stacji. W Trójmieście jest chyba pozioma ale lepiej sam sprawdź. Tu masz linka do aktualnego wykazu stacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Podobno z antena zewnętrzna jest lepiej ale z kablówka jest pewniej. Ja sam na razie korzystam z kablówki i eksperymenty z anteną zewnętrzną odłożyłem na później. Stąd nic Ci więcej nie doradzę ale ten temat już przewijał się na tym forum, a o sprawy ścisle związane z odbiorem stacji radiowych możesz się spytać na forum związanym ze stroną do ktorej linka zamieściłem wyżej.

Ukryta Zawartość

Byłem na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i teraz już kompletnie nie wiem ,którą kupić ?

Panowie mieszkam w Gdyni z okna praktycznie "widzę" maszt w Chwaszczynie, a jutro idę do sklepu z antenami ,albo zamówię w internecie,tylko którą ?

Ukryta Zawartość

albo taki okragly dipol. ale jesli widac antene nadawcza, to najlepiej kierunkowa antenke, tak mi poradzil fachowiec od fm.

w takim sasiedztwie to i tamto bedzie dobry sygnal dawac :)

• Pokaż nowe odpowiedzi