Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do Stefana B. - uznanego w srodowisku specjaliste i eksperta od "podeszlych wiekiem" tunerow....: Stefan czy tunery Marantza z serii: ST 57,63,65 sa cos warte? nigdy nie slyszalem i nie widzialem a moge nabyc wieksza ilosc "po pieniadzach" :D. Dzieki z gory za odpowiedz -r.

Miło mi być uznanym za eksperta, dziękuję.

Ja w ogóle uważam, że moda na starsze marantze nie ma zbytniego uzasadnienia jakościowego, raczej estetyczne. Było kilka wybitnych pudełek, ale reszta to zwykła, porządna konfekcja, o slicznym wyglądzie.

Wszystkie cenione tunery M. to lata siedemdziesiąte (i wcześniejsze żarówkowe)

Z moich doświadczeń wynika, ze marantz gorzej znosi upływ czasu od innych firm. Mówię o rocznikach do gdzieś 81r. (czyli USA i początek Japonii). Sporo egzemplarzy sie "rozjeżdza".

Przełom lat 70/80, początek lat osiemdziesiatych, do przejęcia przez Philipsa (okres zawirowań

własnościowych) , to pojawienie się z logo M. wręcz plastikowej tandety, czy ładnie wyglądających "nielotów" (seria x00 ; ST-300,400)

Pózniej następuje podnoszenie prestiżu marki, ale tunerów, o których by się wiecej mówiło, już praktycznie nie bylo. Lepszą opinię miały :ST-17, ST-2000, ST-54, ST-64

Linia x4 (najbardziej znany ST-54) uważana jest za trochę bardziej udaną, od pozostałych. Oczywiście tunery , o które pytałeś pochodzą z dobrego okresu firmy i jakiejś specjalnej pomyłki nie będzie. Są to przyzwoite wyroby konsumenckie. Ceny zwykle nie idą powyżej kilkudziesięciu bugsów, ale ludzie lubia Marantza i kłopotu ze sprzedażą nie będzie.

Universum System Hi-Fi 2500 a Gold Star GSI 1000

Kiedyś wytropiłem w necie inforamcje, że posiadany przez mnie tuner Universum System Hi-Fi 2500 (nazwa stanowczo za długa) to przeznaczona na europejski (a ściślej niemiecki) rynek wersja tunera Gold Star GSI 1000. W obu wypadkach tuner był częścia syystemu składającego się także ze wzmacniacza i magnetofonu. I dzisiaj zobaczyłem tego Gold Star w warszaqwskim komisie. Cena 210 złotych była oczuwiście stanowczo przesadzona ale okazuje sie, że róznica w sensie praktycznym ogranicza się chyba do zakresu, który w Universum jest zawężony do 104 MHz od góry (w Gold Satrze do 108 MHz). Ale jestem ciekaw jak to jest rozwiązane na pewno i chciałbym obejrzeć jeszcze tylna ścianke, czego nie miałem jeszcze okazji zrobić. Do jakiego napięcia jest przystosowany ten Gold Star. Na panelu frontowym różnic innych poza zakresem częstotliwości bowiem nie dostrzegłem. Zdjęć nie przypominam, bo już były. No, może podrzucę potem nowe swojego Universum.

>gutekbull/pitdog

Co do dzwieku to dlugo sie nie nacieszylem graniem bo jak opisalem w zakladce DIY jeden kanal we wzmacniaczu odmowil posluszenstwa. Jak wszystko ruszy znow to bede mial troche wiecej odniesien i czasu. W kazdym razie gdy przestawilem tuner dalej od zrodel zaklocen to sygnal ruszyl z kopyta i na byle kablu lapie dosc duzo stacji, wlacznie z czeskimi ;-) W porownaniu do poprzednich tunerkow tak jak pisalem wyzej, wyraznie poprawila sie stereofonia, moze basu mniej, ale na ile tu swoj charakter wniosl jeszcze wzmacniacz to sie okaze jeszcze, a na ile wymiana wszystkich kondkow to jeszcze inna bajka. Za malo czasu mialem po prostu. Na razie "maszyneria" stoi. Moze w tej zakladce ktos z Was kogos moze polecic gdzie w razie czego moge zglosic sie z tym wzmacniaczem na fotce powyzej?

Ps. o ile pamietam StefanB wypowiadal sie cos w tym watku (chyba) o tunerach miedzy innymi technicsa, bylo troche jeeszcze lepszych :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Univerum, Palladium to marki handlowe niemieckich domów towarowych. Same nie produkowały, tylko zamawiały u innych producentów. W lepszych okresach potrafiły być przepakowane z ich logo zaskakująco dobre urządzenia, jak za tą kasę.

9600 jest "najniższym" przedstawicielem słynnej, legendarnej, znakomitej, baaardzo cenionej, rzadkiej (i co tam jeszcze) prestiżowej technisowkiej linii "Professional Series"- tunery 9700, 9030, 9038, 9600. Napisałem najniższy , ale w stosunku do pozostałych, bo w każdym roczniku był tylko jeden model . Taka perełka na szczycie katalogu dla smaczku.

Np. pierwsze w historii kolumny, jak je reklamowano, bez zniekształceń fazowych, o cewkach głośników ułozonych w jednej linii.

Największą legendą serii jest multigangowy 9700, pózniej 9030, cyfrowy 9038 (co do kolejności 30 i 38 sie spierają. Ja wolę analogową 30. Namawiałem cię na nią gutekbull), na koncu 9600.

Ostatnio equaliser z tej serii był też na allegro. I kolumny bez wysokotonowych. Przy każdym technicsie "z uszami" trzeba być czujnym. 9038 nie miał.

Ja zapolowalem na TU-X1 i od wczoraj juz go slucham. Napisze wiecej jak podlacze dobra antene. Porownam tez do TU 9900, T-101, ST 9030 i Nak 430.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem takie cuś i nie mam pojęcia kto to robił i z czy to zjeść ale śliczny jest to go wrzucam.

Jest to rocznik 1975 opisay jako Exclusive F3 - chyba rynek japoński ...

A na deser rozebrany powyższy Sansui TUX1 sekcja FM i AM - oj zazdroszczę, zazdroszczę ...

Ukryta Zawartość

post-4300-100006578 1170299781_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tym niewatpliwie tez jest cos "ślicznego" :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako iż jest to mój pierwszy wpis na tym forum witam wszystkich.

Ładny tuner także tutaj się sprzedał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Udało mi się kupić za grosze tuner Sony ST-J75. Nie przypuszczałem, że wogóle tuner może tak grać. 2-3 lata wcześniej miałem Diorę, chyba AS502, dlatego nie przypuszczałem, a raczej nie wierzyłem, że może być taka przepaść w jakości dźwięku pomiędzy tunerami.

Tu są zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jasz

Gratuluję zakupu. Bardzo podoba mi się opis urządzenia na aukcji, którą podałeś. Niestety tylko graficznie. Pozdrawiam

Harry z Tybetu

p.s.

a matka mówiła.......nie pij piwa tylko ucz się języków.

Fakt opis frapujący, ale tu już jest lepiej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

STJ-75 dostał nagrodę amerykańskiego Stereophila. Był ich reference i tunerem roku , chyba 1980.

Zdetronizowal go najpierw STJ-60, a pózniej oba, Onkyo T-9900.

Wymieniając operacyjny i kilka kondensatorów z toru można jeszcze sporo z niego wycisnąć.

On i jego następca STJ-60 to typowe potwierdzenia prawa inż. Mamonia.

Na stronie fmtuner... podają że st-j60 to 1978r., a mój -tzn. st-j75 1981 - więc raczej pierwszy nie mógł zdetronizować drugiego? Tak czy inaczej dzięki za dobre słowo. Na jaki operacyjny mógłbym wymienić ten fabryczny , które kondensatory - na jakie?

Zabić się nie dam, ale FM info popełnia sporo drobnych nieścisłości.

Dodatkowo, modele nie pojawiały się w tym samym czasie na wszystkich rynkach. Nie podaje się w TIC, czy data to wejście na rynek amerykański, czy też wejście do produkcji. Tu różnice moga dochodzić do kilku lat. Ten sam model na rynek europejski, amerykański i japoński mógł mieć też inny symbol i różnice w wyglądzie.

Wydaje mi się, że pamiętam tabelę nagród Stereophila z dekady lat osiemdziesiątych: bylo to chyba tak-1980 J75, 81 i 82 J60, 83 T-9900. Jest to do odtworzenia, bo ma to kolega w szpargałach

BB OPA2134. Jest tam jeden scalak na wyjściu.

Kondensatory sprzęgające między blokami wyjściowymi, chyba ze 6 niewielkiej pojemności i kilka przy dekoderze. W oryginale glównie takie niebieskie tantale. Z ekonomicznych i nieżle grających, to można kupić Nichicony Muse.

Które? Tuner ustawiony przodem do ciebie. Rozpatrujemy tył płytki elektronicznej od lewa do prawa. Jak patrzysz od strony scalaka wyjściowego w prawo (8 nóżkowy), to co kawałek są po dwa kondensatorki. Dalej jest dekoder i przy nim kilka kondensatorków

Dziękuję za rzeczową pomoc , jestem w tej chwili b. zadowolony z jakości dźwięku , ale na pewno pokombinuję z wymianą, przynajmniej OPA 2134 -są bdb -wstawiałem je do cd Pioneer PDS-06.

Witam wszystkich serdecznie! To mój pierwszy wpis na tym forum, jednak poprzedzony wielowątkowym śledzeniem całego tematu "ślicznych tunerów". Ale do rzeczy. udało mi się kupić cudeńko z listy TOP tunerów StefanaB. Denon TU-800. Jakiś czas temu licytowałem go na ebayu.de i moje skromne 75€ nie wystarczyło na to by go kupić. I dobrze! Parę dni temu wylicytowałem go za 112zł! Uważam to za sukces, bo i cena nader skromna i dzwięk w rzeczy samej rewelacyjny! Właśnie dziś dostałem paczkę. Ogarnęła mnie ogromna podnieta przy rozpakowaniu (podobnie się czułem kiedy po raz pierwszy "rozpakowałem" moją pierwszą dziewczynę:) Sama obudowa faktycznie trochę porysowana i nadaje sie do malowania, jednak front ostał się w bardzo dobrym stanie. Jest jednak mały problem.(a jakże!) Mianowicie wskaźnik sygnału zatrzymuje się na 5 kresce w skali do 7 i ani drgnie wyżej. Nie wiem czym to jest spowodowane. Na Denonie TU-460 (swoją drogą świetny tuner) miałem sygnał 5/5. Zastanawiam się czy wina leży w źle zeskalowanym wskaźniku, starości tunera(1988 rok produkcji) i jego niewydolności do przekazania maksymalnego sygnału, czy może w braku 75 ohmowej anteny. Dziwi mnie te 5/7, ponieważ jak już wspomniałem na TU-460 miałem 5/5 czyli max sygnał, a tu nie. Być może macie jakiś pomysł o co chodzi. Czekam na odzew i lecę słuchać, bo naprawdę jest czego!

Ukryta Zawartość

post-12788-100006225 1170300334_thumb.JPG

post-12788-100006226 1170300330_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Spotkałem się dzisiaj po raz pierwszy w życiu w sklepie z odbiornikiem, który zawierał 2 tunery w jednej obudowie. Urządzenie posiadało 2 wyświetlacze, wszystkie regulatory podwójne, przyciski programowania x 2 i pewnie jeden z tunerów można było dowolnie wyłączyć. Tylnej ścianki nie oglądałem ale jak można przypuszczać wejscia i wyjścia były zdublowane. Urządzenie wyglądało na nowe i było marki ELAN. Podobno tuner ten jest dedykowany do instalacji multiroom.

Wcześniej spotykałem się z możliwościami zakupienia drugiej głowicy FM np do Maca lub z częściej spotykanym rozwiązaniem stosowanie kilku anten do jednego tunera, ale nigdy dotąd o odrębnymi wyświetlaczami, pokrętłami strojenia, wyjściami/wejsciami. Urządzenie to robiło niezłe wrażenie.

Widzieliście coś takiego?

Harry z Tybetu

• Pokaż nowe odpowiedzi